Stratejik Ortaklık Nedir?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Stratejik Ortaklık Nedir?

Günümüz şartlarında işletmelerin çeşitli sebeplerle meydana gelen krizlerden çıkmak için kullandıkları yöntemlerden biri stratejik ortaklıktır.

Stratejik ortaklık en basit tanımıyla; iki veya daha fazla işletmenin çeşitli hizmet ve çıkarlar doğrultusunda kurdukları ortaklıklardır. Stratejik ortaklık yalnızca krizlerden çıkma amacıyla oluşturulmaz, işletmelerin büyüme ve gelişmeleri doğrultusunda, ya da anlamlı başka hedefleri gerçekleştirmek için de yapılabilir. Örnek vermek istersek;

  • Taşeronluk
  • Franchising (Okunuşu; Firençayzink)
  • Bölgesel bayilik
  • Lisans

şeklinde stratejik ortaklıklar gerçekleşebilir.

Stratejik Ortaklığa Neden İhtiyaç Duyulur?

İşletmeler, içinde bulundukları sektör veya pazarda tek başına büyüme konusunda sıkıntı çekebilir. Dolayısıyla stratejik işbirliğine başvurmak bu durumda akılcı bir yol olacaktır. Stratejik ortaklık ile beraber riskler en aza indirilir.

Bunun dışında gelir ve giderler paylaşılacağı için maliyetler en aza indirilecektir. Dolayısıyla aynı konuda iki farklı harcama yapılmadan tek harcama ile sorun çözülecektir. Bu durum iki tarafın da lehine sonuçlanacaktır.

Stratejik Ortaklık Ne Fayda Sağlar?

Stratejik ortaklıklar mevcut pazarda büyümeye olanak sağlamalarının dışında, işletmelerin yeni pazarlara girmesini de sağlar. Ayrıca belirsizlikleri en aza indirmesi, özellikle uluslararası iş yapan işletmeler için çok önemli bir husustur. Yani stratejik ortaklıklar,

  • İşletmelerin büyümesine olanak tanır.
  • Riskleri en aza indirir.
  • Maliyeleri düşürür.
  • İşletmelerin yeni pazarlara girmesini sağlar.
  • Belirsizlikleri en aza indirir.

Ne tür İşletmeler Stratejik Ortaklık Kurmalıdır?

Stratejik ortaklık kurulurken tarafların bu işbirliğinden çıkarları olmalıdır. Bu yapılan ortaklığın bir anlam kazanabilmesi için çok önemlidir. Çıkarın dışında, ortaklık kuran işletmenin aynı faaliyetleri göstermesi de önemli bir etkendir. Örneğin; aynı sektörde yer alan iki işletmenin stratejik ortaklık kurması doğru olacaktır. Ayrıca taraflardan birinin daha güçlü olması, öteki taraf için fayda sağlayabilir.

Stratejik Ortaklık Süreci

Stratejik ortaklıklar oluşturulurken gerçekleşen süreç:

  • Stratejik ortaklığa ihtiyaç duyulması
  • Ortaklık kurulacak tarafın seçimi
  • Müzakerelerin yapılması
  • Stratejik ortaklığın gerçekleşmesi

Bu süreç tamamlandıktan sonra stratejik ortaklık yürütülür ve bununla ilgili performans değerlendirmeleri yapılır.

Stratejik Ortaklar Arasındaki Sorunlar

Bazı durumlarda taraflar arasında çeşitli sorunlar yaşanabilir. Bu sorunların başında bilgi paylaşımı konusu gelir. Ortaklar birlik olduklarını unutmamalı ve birbirlerinden bilgi saklamamalı, aksine birbirlerine karşı saydam olmalıdır. Bilgi saklamak ortaklar arasında güven sorunu yaratabilir.

Stratejik ortaklık gerçekleştirilirken bunun taraflar için fayda sağlaması gerektiğini belirtmiştik. Buradan yola çıkarsak ortakların vizyon ve hedeflerinin de birbirleriyle çelişmemesi gerekmektedir. Yapılan resmi sözleşmede amaçlar açık ve belirgin olarak belirtilirse taraflar arasındaki işbirliği daha rahat ve güvene dayalı yürütülebilir. Ayrıca bazı durumlarda kültürel farklılıklar da sorun yaratabilmektedir. Bunun dışında bir algı problemi yaratabilir ve ortaya konulan amaçlar birbiriyle çelişebilir.

Sonuç

Stratejik ortaklıklar birden fazla işletmenin kendi çıkarları doğrultusunda fayda sağlama amacıyla oluşturdukları işbirlikleridir. Bu nedenle taraflar fayda konusunu unutmamalı, amaçlarını açıkça ortaya koymalıdır.

Ortaya çıkabilecek yeni fırsatlar doğrultusunda esnek olunması ortaklar için en akılcı yol olacaktır. Her iki taraf da birbirleriyle uyumlu ve bütünleşik olmalıdır. En önemlisi ise, her iki taraf için de anlamlı bir değer yaratılması gerekmektedir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

100580 kere okundu


Etiketler:

Reklam
Reklam

BÜYÜTEÇ

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz