CD Üretimi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
CD Üretimi

Hazırlanan tanıtım CD'lerinin masterlarının yani asıllarının çoğaltılması için iki farklı tekniğin olduğundan sitemizde söz edilmektedir

Hazırlanan tanıtım CD'lerinin masterlarının yani asıllarının çoğaltılması için iki farklı tekniğin olduğundan sitemizde söz edilmektedir. Bunlar

  • CD ROM baskı, (replication)
  • CD-R kopyalama(duplication)
dır.

Kısaca hatırlatmak gerekirse, replication, fabrika ortamında CD aslından yazılamayan CD'ler (CD-ROM) üretilerek basılmasıdır. Duplication ise, tıpkı günümüz bilgisayarlarında artık standart olarak yer almaya başlayan CD yazıcılar benzeri cihazlar ile yazılabilir CD'ler (CD-R, CD-RW) üzerine kopya alınmasıdır. Ancak bu kopyalama işlemi, aynı anda 7-8 CD yazıcıyı çalıştıran çoğaltma sistemlerinden bir veya birden çoğunun kullanılması sayesinde, kendi bilgisayarınızda çoğaltma yapmaya göre daha hızlı yapılmaktadır.

İsterseniz, bu kısa bilgi tazeleme kısmından sonra, yazımızın konusuna gelelim. Bu yazı dizimizde fabrika ortamında CD-ROM baskısı yapılması işleminin süreçlerini inceleyeceğiz. CD baskısında ilk işlem master yani asıl CD'nin bir kalıbının çıkarılmasıdır. Bu işleme MASTERING ya da GLASS MASTER işlemi denir. Bir kavram kargaşasını engellemek için açıklamakta fayda var, ister bazı dosyaları bir CD'ye yazın, ister bir Multimedya firmasına tanıtım CD'si hazırlatın, burada elde ettiğimiz CD bir masterdır, yani asıldır. Ancak CD üretim tesisi açısından baktığınızda buna master denmez. Bunlar henüz bir taşıyıcı (CD) üzerine kaydedilmiş sayısal verilerdir. CD üretim tesisi için bu veriler, Cam Master (Glass Master) işlemi ile bir Master haline getirilir.

Glass Mastering (Cam Master)

Teslim edilen sayısal verilerin bir cam plaka üzerine yazılması işlemidir. Bu cam plakanın üzerinde hassas bir film tabakası kaplıdır. Bu tabaka, Laser kaydedici, kısaca LBR, tam olarak Laser Beam Recorder cihazında ışınlanır. Bu sırada cam plaka oldukça düşük bir hızda dönmekte ve merkezden dışa doğru olacak şekilde film tabakası üzerine, eldeki sayısal veriler aktarılmaktadır. Laser, okunan sayısal verinin değerine göre yanıp sönmekte, bu nedenle de film tabakasının bazı kısımları ışınlanmakta, bazı kısımları ise ışınlanmamaktadır.

Laser tarafından ışınlanmış kısımlar hafif bir şekilde oyulmakta, diğer kısımlar ise olduğu gibi kalmaktadır. Yani cam plakanın yüzeyi küçücük oyuklar ile veriyi taşır. Bu oyukların sebebini CD Teknolojileri adlı önceki yazımızda bulabilirsiniz, ayrıca Belge Merkezinden PDF biçiminde indirebilirsiniz.

Bu işlem bittikten sonra cam plakanın zemini çok ince bir gümüş tabaka ile kaplanır. Böylece master, yani asıl, ya da tam ifadesi ile cam master elde edilmiş olur. Elde edilen bu asıl (master) henüz seri üretim için hazır değildir. Bundan sonraki Galvanizasyon işleminin sonunda üretim için hazır hale gelecektir.

Galvanizayon

İkinci aşama olarak electroforming denilen damgalama benzeri bir işlem gerçekleştirilir.

Bu şekilde, ana basım kopyası, yani orijinal adı ile STAMPER üretilerek, CD seri üretime hazır hale getirilir. Bu işlem şöyle gerçekleşir

Cam Master kopyası, galvanizasyon banyosuna konulur. Sürekli olarak verilen elektrik akımları ile ürünün üzerinde metal bir tabaka oluşturulur. Bu tabaka yaklaşık 0,3mm kalınlığa ulaştığında galvanizasyon işlemi tamamlanmış olur.

Metal tabakanın, bütün zemin üzerinde düz ve eşit biçimde oluşmasını sağlamak için, banyo sırasında cam master dönmektedir. Metal tabaka tam olarak oluştuktan sonra, cam ve metal yüzeyler birbirinden ayrılır.

Elde edilen, bu metal plakaya "BABA KABUK" denilir. Sonrasında bunun aynısı olan bir metal plaka daha üretilir. Buna da "ANA KABUK" deniliyor. Amaç istenildiği kadar yeni baba kabuklar üretebilmektir. Bu işlemlere family making, yani aile oluşturma deniliyor.

Bu işlemin ardından, baba kabuğun (ve ikinci baba kabuğun) arka yüzü cilalanıp, ortasına uygun ölçüde delik açılır. Dış kısmında bir kenar oluşturulur. Ve böylece ana basım kopyası, yani orijinal adı ile STAMPER hazırdır. Artık seri üretime geçilebilir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

11345 kere okundu


Etiketler:

Reklam
Kobitek Logo

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler

Kaspersky KOBİ Güvenlik Paketi

Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz