Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
“İşveren Markası, bir şirketin; çalışanları ve potansiyel çalışanlar tarafından ‘Çalışılabilecek En İyi Yer’ olarak algılanmasıdır. Bu özel marka, sektörel anlamda; işverenin sunduğu ekonomik, psikolojik ve işlevsel faydaların, motivasyon ve başarı açısından en önemli bir bileşenidir!
İşveren markasını oluşturmak için, aşağıdaki açıklamaları göz önünde bulundurabilirsiniz;
1) Değerlerin Tanımlanması / Güçlü bir işveren markası yaratmanın ilk adımı, şirketinizin değerlerini tanımlamaktır. Bu değerler, şirketin kültürünü ve çalışma ortamını yansıtmalıdır!
2) Çalışma Ortamı / İşveren markasının oluşturulmasında önemli bir faktör, çalışma ortamıdır. Sağlıklı, sürdürülebilir ve çalışanların memnuniyetini artıran bir çalışma ortamı, işveren markasını güçlendirir!
3) Ekonomik ve Psikolojik Faydalar / İyi bir maaş ve yan haklar sunan işverenler, çalışanların işyerine olan bağlılığını artırabilir. Aynı zamanda çalışanların, işyerinden aldığı manevi tatmin de önemli bir faktördür!
4) Sosyal Destek Programları / Sağlık sigortası, eğitim, emeklilik gibi sosyal destekler sunan işverenler, daha çekici bir işveren markası oluşturabilirler!
5) Stratejik Pazarlama Kampanyaları / İşverenin varlığını ve işveren markasını tanıtmak için, sosyal medya üzerinden stratejik pazarlama çalışmaları yapılabilir!
6) Eğitim ve Gelişim / İşverenlerin çalışanlarına sunduğu eğitim olanakları ve kariyer gelişim fırsatları da, işveren markasının oluşturulmasında önemli bir rol oynar!
7) İşveren Markası / Çalışanlarına değer veren, onlara fırsatlar sunan ve pozitif bir çalışma deneyimi sağlayan bir şirket olarak Marka’nızın, rekabet ortamında ön plana çıkmasını sağlar!
Eğer; kurum kültürünüzün marka yüzü olarak ‘İşveren Markası’ konusunda, henüz yatırım yapmadıysanız, şimdi başlamanızın tam zamanı…” Şeklinde!..
“Kurum Kültürü” ile ilgili tanımlamalar ve bu konuda yapay zekâ ile yapılabilecekler de ise;
“Kurum kültürü; bir organizasyon içindeki paylaşılan değerleri, inançları, davranışları ve ritüelleri kapsar. Kısacası, bir şirketin; kişiliğini ve atmosferini şekillendiren özel DNA'sıdır!
Yapay zekâ, kurum kültürünü geliştirmek için çeşitli şekillerde kullanılabilir. Örneğin;
Yapay zekânın, kurum kültürü için kullanılabileceğine dair, bazı spesifik örnekler şunlardır;
Yapay zekânın, kurum kültürü için kullanılması; kurumların kültürlerini daha etkili bir şekilde ölçmelerine, analiz etmelerine, geliştirmelerine ve uygulamalarına yardımcı olabilir. Bu veriler kurumların daha verimli ve üretken hale gelmesine ve de ‘işveren markası’ olarak, çalışan bağlılığını artırmasına yardımcı olabilir. Bu da, müşteri memnuniyetinin temel kaynağıdır!
Ancak, yapay zekanın kurum kültürü için kullanılmasında dikkat edilmesi gereken bazı özel konular da vardır. Örneğin, yapay zekâ sonuçlarının objektif olduğundan ve de önyargılardan arındırıldığından emin olmak önemlidir. Ayrıca, çalışanların yapay zekanın kullanımı ile ilgili bilgilendirilmesi ve sürdürülebilir iş akış planı ile kendilerini güvende hissetmeleri gerekir…” Şeklinde açıklamalar yer almakta!..
Şimdi de, “İşveren Markası ve Kurum Kültürü”nün önemini vurgulamak için, gelin; başarılı ulusal markalarımızı sizlere bırakıp, uluslararası 2 başarılı örneğe daha yakından bakalım!..
Böyle bir kurum kültürü; şeffaflık, takdir ve ekip çalışması ile mümkündür. Çalışanlarına değer veren şirketler sadece olumlu bir çalışma ortamı yaratmakla kalmaz, aynı zamanda nitelikli çalışanları motive ederek ve onları elde tutmayı da teşvik eder!..
Harika bir kurum kültürüne sahip bir şirket bulmak istiyorsanız, işte size özel 5 ipucu;
1) Araştırma anahtardır / Şirketin orada yayınlanan değerleri ve misyonu hakkında daha fazla bilgi edinmek için, şirketin resmî web sitesine göz atın. Çeşitli sosyal platformlarda, mevcut ve eski çalışanların yorumlarını okuyun. Bu öngörüler, size yaşanan kültür hakkında değerli bilgiler verecektir. İsterseniz, yapay zekâ uygulamalarına sorun! ????
2) Profesyonel ağlardan yararlanın / Mevcut çalışanlardan, doğrudan görüşler ve bilgiler almak için; Linkedin, Xing gibi profesyonel ağları kullanın. Çalışma kültürü, ekip iş birliği ve gelişim fırsatları hakkında özel sorular sorun. Başkalarının kişisel deneyimleri, şirketteki atmosfer hakkında çok şey ortaya çıkarabilir!
3) Mülakat Soruları / İşe alım görüşmeleri sırasında, kurum kültürü hakkında özel sorular sormaktan korkmayın. Esnek çalışma saatleri veya kurumsal ve kişisel eğitim fırsatları gibi konularda, çalışan ihtiyaçlarını vurgulayan girişimler hakkında bilgi edinin. Açık bir diyalog, çalışma ortamının sizin için önemli olduğunu gösterir!
4) Ödüller hakkında bilgi edinin / Şirketin kurum kültürü için aldığı ödüllere veya sertifikalara dikkat edin. Sektöre özel ödüller veya "Great Place To Work" sertifikası, olumlu bir çalışma ortamının göstergeleri olabilir!
5) Çalışan bağlılığı / Şirketin çalışan bağlılığı ve katılım programları veya girişimleri olup olmadığına dikkat edin. Çalışan dostu bir kültür genellikle; şeffaf iletişim, ekip etkinlikleri ve gelişim fırsatları ile güçlendirilir!
Bu ipuçları sadece bir iş bulmanıza değil, aynı zamanda değerlerinize ve vizyonlarınıza uyan bir kurum kültürüne sahip uzun vadeli profesyonel bir şirket bulmanıza da yardımcı olacaktır!
İçinde bulunduğunuz sektör itibarıyla, çalışılmak istenen şirketler arasında, sizi en ön plana çıkartan ‘İşveren Markanız ve Kurum Kültürünüz’ için, daha mutlu bir gelecek sizlerle olsun!..
1955 İstanbul doğumlu, evli ve 1 çocuk babasıdır. Öğrenimini Kabataş Lisesi'nden sonra İ.T.İ.A. Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Marmara Üniversitesi - Maliye Bölümleri’nde sürdürdü.
Çalışma hayatına 1973 yılında pazarlama ve halkla İlişkiler sektörlerinden başlayıp, 1977 den 2003 yılına kadar, kendi şirketlerinde devam etti. (Ajans Ardaş Reklamcılık Limited.)
Bu alanlarda yaklaşık 30 yıl; T.İş Bankası, Paşabahçe, Aygaz, İzocam, Lombardini, Honda, Rowenta, JVC, KİP, IBM, Pimaş, Sandoz, Kaleterasit, Kalebodur, Kalekim, Kaledekor, Kalevit, Çanakkale Seramik v.s. gibi birçok şirkete, özellikle Türkiye'nin her yerinde, KKTC de ve Almanya'da, reklamcılık ve halkla ilişkiler başta olmak üzere, çeşitli hizmetler verdikten sonra, kendi isteği ile emekli oldu.
Yurtiçinde ve yurtdışında katıldığı eğitim çalışmaları...
ISO 9001 14001 Toplam Kalite Yönetimi, Permission Marketing, Inovasyon, Motivasyon, Performans, Network Marketing, Satış ve Pazarlama Eğitimleri ile birlikte... KKTC Girne Amerikan Üniversitesi / 118 - Y Lions Akademisi Başkanlığı ve Chicago, Indianapolis, Newyork / Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği Genel Yönetmenlik ve "Stratejik Liderlik Eğitimi" sonrasında ilaç, otomotiv ve kozmetik gibi sektörlerde Koordinatörlükler yaparak, Sivil Toplum Kuruluşlarında görevler aldı.
1980 den itibaren üyesi olduğu STK'lar ve aldığı görevler…
Halen; ilaç, aşı, kozmetik, gıda, temizlik ve tanıtım sektörlerinde ki 3 şirketler grubunda; danışmanlık, eğitmenlik, koordinatörlük ve yönetim kurulu üyelikleri görevleriyle birlikte...
Sosyal Sorumluluk Projeleri, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi & Kurumsal Sosyal Sorumluluk & Sürdürülebilirlik gibi konularda “Proje Başkanı” olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz