Veritabanları

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Veritabanları

Veri tabanları verilerin alanlarda depolandığı dosyalardır. Hemen hemen hepimiz EXCEL tablolarını biliyoruz.

Veri tabanları verilerin alanlarda depolandığı dosyalardır. Hemen hemen hepimiz EXCEL tablolarını biliyoruz. Veya klasik bir tablo için de aynı mantık geçerli. Sütunlar bir alanı tanımlar ve bu alanda satır sayısı kadar veri bulunur. Örneğin A sütununun 1.satırında adınız bilgisi gibi. Peki bilgileri metin şeklinde değil de veri şeklinde saklarsak ne olur? Cevap: Bu veri işlenebilir. İşte veri tabanlarının kullanım amacı da bu. Veri tabanına bir sorgu gönderilir. Bu sorguda kriterler vardır. Diyelim ki önceki örnekteki gibi A sütununda ad bilgilerini tutuyorsunuz ve 150 ismi her biri bir satır olacak şekilde saklıyorsunuz. Yani A1 1.kişinin adı A2 2.kişinin adı gibi.

Veri tabanından bu bilgiyi çağırabilir ve bu sorguya eklediğiniz kriterlere göre süzebilirsiniz. Mesela A sütununda adı K harfi ile başlayanlar gibi. Bu durumda kayıtların tümü değil, kritere uyan bilgiyi çekersiniz. Ondan sonrasını da program dosyanız ile yaparsınız. Mesela bunlara teşekkür yazısı göndermek gibi.

Bir veri tabanında sakladığımız bilgi tanımlanmış bir türü olan veridir. Mesela bu bir sayıdır, metindir, tarihtir vs. Önceki örnekte bir de B sütunu olduğunu ve burada da kişilerin yaşının tutulduğunu düşünün. Bu durumda sorguyu daha da daraltma imkanınız vardır. Yani adı K ile başlayan ve yaşı 18'den büyük olanlar gibi. Veya buna alternatif olarak bir veriyi süzerek çekilen bilgiyi işleme imkanı da olabilir. Örneğin adı K ile başlayanların yaşlarının toplamı veya ortalaması gibi. Daha da ileri gidip her ikisini de kullanabilirsiniz. Örneğin adı K ile başlayan ve 18 yaşından büyük olanların sayısı gibi.

Genel kullanımda veri tabanlarında sunulacak veya işlenecek veri ve sorguya kriter olabilecek yardımcı bilgiler tutulur. Kafanızı daha da karıştırmak için verilerin birden çok tabloda tutulabileceğini de belirtelim. Aslında belki başta yazmak gerekiyordu. Veri tabanları tablolardan oluşur, tablolar da alanlardan. Ve veri tablolardaki alanlarda saklanır. Programlar tarafından da bu veriler veri tabanından çekilip, amaca uygun olarak kullanılır. Veriler eklenir, silinir veya değiştirilir. Buraya kadar anlatılanlarla artık daha rahat anlayacaksınız.

Bir web sitesi eğer veri tabanı kullanmıyorsa sayfalar tıpkı WORD ile belge hazırlamak gibidir. Yazılır, saklanır ve okunur. Oysa ki veri tabanı kullanılıyorsa sayfalar tasarlanır, okununan verinin nereye yerleşeceği tanımlanır. Ama ancak sayfa çağrıldığında içine veri eklenerek sayfa oluşturulur. İşte buna statik veya dinamik sayfalar deniyor. Statik sayfaların içeriği sabittir. Dinamik sayfalar ise her seferinde yeniden oluşturulur. Örneğin ürünlerinizin bulunduğu web sayfalarınız olabilir ve bu sayfalar arasında dolaşmaya yarayacak düğmeler veya bağlar ile sayfa ziyaret edilir. Veya ürünlerin bilgilerinin tutulduğu veri tabanı ve gösterileceği sayfa vardır. Ve bu sayfanın içine çağrılan ürünün bilgisi yerleştirilir.

Şimdi geldik asıl soruya , buna ihtiyacınız var mı? Eğer ziyaretçiye uygun kriterlerde web sayfaları göstermek, bilgileri işlemek ihtiyacınız var ise tabii ki evet. Bir ziyaretçiye ona uygun ürünleri gösterip bunlardan seçtiklerini siparişe eklemek gibi mesela. Veya yazarlara göre kitapları listeleyen, istenildiğinde detayını gösteren sayfalara ihtiyaç duyduğunuzda vb.... Bu anlatılanlar ışığında veri tabanına dayalı bir web sitesi sahibi olmalıyım diye düşünüyorsanız, acele etmeyin. Web siteleri geiştirmeyi sanıldığından daha zor yapan da budur. Web tekniklerinde bir diğerini ortadan kaldıran yenilikler neredeyse yok denecek kadar azdır.

Sıkça vurgulamaya çalıştığımız gibi; Web siteleri farklı teknikleri uygun bölümlerde kullanan karma yapıda olmalıdır. Muhtemelen sizin için de web sitenizin bazı bölümlerinin statik, bazı bölümlerinin ise dinamik sayfalardan oluşması ideal çözümdür. İşte size yeterli bir sebep; Veri tabanındaki verilerden oluşturulan sayfalar çağrıldığında oluşturulan, yani o ana kadar var olmayan sayfalar oldukları için, arama motorlarında listelenmezler.

Günümüz web sitelerinden beklentimiz sadece tanıtımdan öte, işlerin otomasyonu da olduğuna göre web sitelerinin ardında web veri tabanlarının olması kaçınılmaz. Üstelik statik web sayfalarını web tekniklerini bilmeyen kişilerin değiştirmesi mümkün değilken, veri tabanlarındaki veriyi girmek veya değiştirmek herkesin yapabileceği bir iştir. Tabii web sitenizin bu imkana sahip kodlarla oluşturulmuş bölümleri olması kaydı ile...

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

10154 kere okundu


Etiketler:

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz