- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Sosyal CRM Nedir?

Müşteri ilişkileri sistemlerinin sosyal medya üzerinde çalışan haline sosyal CRM denir. Bazen sosyal medyayı dinleme, bazen de etkileşimli olarak sosyal medyada var olmak şeklinde karşımıza çıkar.
Günümüzde İnternet kullanımı, insanların sosyallik düzeylerini etkilemeye başladı. Sosyal medya platformlarını kullanmayan insanlar parmakla gösterilecek düzeye indi. İnternetin ve sosyal medyanın, hayatımızın bu denli içine girmesi ile bazı kavramlar da İnternet sektörü içinde yer almaya başladı.
Sosyal CRM
CRM (Customer Relationship Management) kavramının Türkçe karşılığı müşteri ilişkileri yönetimidir. Sosyal CRM ise, şirketlerin İnternet ve sosyal medya üzerinden hedef kitlesini takip etmesi, bilgi toplaması ve ilişki kurmasıdır.
Sosyal CRM Nasıl Yapılır?
Sosyal CRM ile İnternet ve sosyal medya üzerinden belirlenen hedef kitledeki müşterilerin ihtiyaç ve isteklerine uygun olarak şirket planlanması yapılır. Sosyal CRM’yi üç aşamaya ayırabiliriz.
İletişim safhası
Potansiyel müşteriler ve ürün kullanıcıları ile web sitesi veya sosyal medya platformları üzerinden iletişime geçilir. Bu aşamada müşterilerin övgü, istek ve şikâyetlerini iletebileceği anket vb. uygulamalar oluşturulur. Açık ve hızlı iletişim için imkanlar sağlanır.
Gruplandırma safhası
Müşterilerin yapmış olduğu geri bildirimler belirli algoritmalar kurularak sisteme geçilir. Bu veriler ışığında müşteri tekilleştirme, yani farklı kanallardan elde edilen aynı kişiye ait verilerin birleştirilmesi, güncelleme, yani en son veriler ışığında müşteri bilgisinin güncel hale getirilmesi ve müşteri segmentasyonu, yani müşterilerin çeşitli parametrelerle gruplara ayrılması işeri yapılır yapılır.
Geliştirme safhası
Algoritmalarla ayrılan geri bildirimlerinin değerlendirilmesi yapılır. Yapılan değerlendirme sonucu şirket, müşterilerin taleplerine uygun profil çizerek çalışmalarına devam eder. Sosyal medya en güncel ve çoğunlukla doğal halde sunulan en samimi bilgileri içermektedir. Bu nedemle de CRM sistemimin etkili kullanımı için önemli bir kaynaktır. Sosyal Medyayı iyi okuyan şirketler, buna göre kendilerini, ürün ve hizmetlerini ve algılarını geliştirdiklerinde çok başarılı sonuçlar elde ederler.
Sosyal CRM’nin Şirketlere Faydası Nedir?
İnternetin bu denli insan hayatını etkilemesine karşın, insanlar İnterneti araştırma yapmak için de kullanıyorlar. Örneğin, kullanıcılar almak istediği hizmet hakkında şikayet ve forum siteleri üzerinden araştırma yaparak firmalar hakkında görüş alıyorlar. Bu sitelerde CRM (Customer Relationship Management) çalışması yapan firmalar, hedef kitlesini anlamak ve etkilemek konusunda daha başarılı oluyor.
Sosyal CRM sayesinde, kullanıcıların taleplerini ve şikayetlerini belirleyen firmalar; talepler doğrultusunda şirket planlaması yapıyor. Şirket hakkında aldıkları şikayetleri ise, kullanıcılar ile iletişime geçerek çözüme kavuşturuyor.
İnsanlar sosyal medyada çoğunlukla şirkete değil, topluma yönelik paylaşımda bulundukları için, arama, tarama, anket, kalite araması vb. yollarla elde edilen bilgiye göre çok daha önemli bilgileri samimi şekilde ifşa ediyorlar. Bunu çoğu kez size söylemiyorlar, ama sizin tarafınızdan da ulaşbilir mecralarda söylüyorlar. Bu, tıpkı sizin orada olduğunuzu, ya da kim olduğunuzu bilmeyen kişilerin konuşmasına kulak misafiri olmak gibidir.
Bu nedenlerle etkili bir Sosyal CRM sistemine sahip olmak, şirketlerin geleceğe taşınması için son derece önemlidir.

Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Nasıl ihracat yapabiliriz ?
6.1.1996 tarih ve 22515 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İhracat Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin (e) bendine göre, ihraç edeceği mala göre ilgili ihracatçı birliğine üye olan, gerçek usulde vergiye tabi (tek vergi numarası sahibi) gerçek ve tüzel kişi tacirler, esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı olup üretim faaliyetiyle iştigal eden esnaf ve sanatkarlar ile joint-venture ve konsorsiyumlar ihracatçı olarak tanımlanmıştır.
OFİS VE İNSAN
Dijital baskı kalıcı olacak
Dijital baskı, 1990’lı yıllarda büyük ilgi ve heyecan uyandırdı; ama esas atılım sonrasında gerçekleşti. Günümüzde dijital baskı, pek çok baskı işi için uygun bir alternatif haline geldi.
Ofiste Ergonomi
Günümüzde ergonomi kavramı yapılan iş ve insanın çalışma gücünün maximum düzeyde dengelenmesi ve bir yandan çalışanın sağlığını korurken, bir yandan da verimliliğin artmasını da içermektedir.
İŞ DÜNYASI
Kurumsal Yaşamda Statü ve Provasız Kostümler
İş dünyamızda statünün; "kurum içindeki tüm çalışanlara, hak ve sorumluluklar yükleyen, konum veya mevkiidir" şeklinde tarif edildiğini, hepimizin çok iyi bildiğini zannediyorum!..
HUKUK / MUHASEBE
Spor veya Sosyal Etkinliklere Sponsorluk Katkılarının Muhasebeleştirilmesi
Şirketlerin ya da kişilerin konferans, spor, konser gibi etkinliklere maddi destek vermeleri özellikle de son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan durumlardan bir tanesi.
Müşterilerinize Nasıl Bir Tedarikçi Olduğunuzu Sorun
KOBİ’ler İçin Dokuz Adımda Büyüme Planı
Satış Ekibinin Ortak Aklının Harekete Geçirilmesi