Tasarruf İçin Verimlilik Şart

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Ülke olarak tasarruf oranlarımızın çok düşük olduğu son günlerde birçok açıdan tartışılmakta, hatta uluslararası kurumların raporlarında öneriler bile bulunmaktadır.

Bireysel emeklilik sisteminde, kıdem tazminatında, yeni teşvik sisteminde, vergi sisteminde açıklanacak yenilikler ve yapılacak değişikliklerde hep tasarruf oranlarının nasıl artılacağı konusu merak edilmekte ve ekonominin sürdürebilir bir büyüme altyapısı için tasarruf oranlarıının arttırılması konusunda olumlu katkılar beklenmektedir.

Çok basit olarak, tasarruf edebilmek için, ayrı ayrı veya aynı anda gelirin artırılması, giderin azaltılması, kaynakların verimli kullanılması gerekmektedir.  Bunlardan en önemlisi verimliliktir. 
Teşviklerden bahsedilirken, “tasarruf”u, “verimliliği” teşvik etmek gerekir herşeyden önce.

Kaynaklarımızı ne kadar iyi kullanıyoruz?

Doğal kaynaklardan insan kaynaklarına, enerjiden zamana, aslında tüm boyutlarda verimli çalışabilir, verimli olabilirsek tasarruflarımızı artırabiliriz. İşletmelerin özellikle kriz dönemlerinde piyasa oynaklıklarından, finansal belirsizliklerden dolayı artan borçlanma maliyetleriye başbaşa kalmamak için büyümelerini, normal işlerini devam ettirmede ne kadar çok tasarruf ettikleri kendi iç kaynaklarını veya sermayelerini kullanıyorsa o kadar sağlıklı büyüyebilecekleri açıkça ortadadır. 

Enerji kullanımında, ısınma, soğutma, üretimde enerji kullanımında, elektrik kullanımında,  araçlarda yakıt kullanımda, su kullanımında işletme altyapınız ne kadar çağdaş? Çağdaş ve verimli kullanıma yönelik araç ve sistemlere, makinelere yatırım ile ne kadar sürede bu yatırımın kendini kurtaracağını basitçe bile hesaplayarak akılcı yatırımlara yönelme kararlarını acilen vermek gerekir.

Devletten her konuda teşvik beklenirken, öncelikle enerji yatırımlarında, enerji verimliliğinde, doğal enerji yatırımlarında teşvikler, tasarrufu arttırıcı vergi teşvikleri, ihracatı arttırıcı teşvikler, istihdamı arttıcı teşvikler, ihracata yönelik yatırımları arttırıcı teşvikler herşey önce planlaması gerekir. Hatta biraz daha ileri giderek, artık teknoloji geliştirme konusunda ise, ar-ge teşvikleri yerine artık, hibeleri konuşmak, “girişimcilik” kursları yerine reel “araştırma-geliştirme” yapanların ciddi ve büyük oranlarda uzun vadeli olarak sürekli desteklenecek fonlar ayrılmalıdır.

Sürdürebilir büyüme için her alanda verimlilik ve yenilikçilik- inovasyon çabaları için planlarımızı gözden geçirme zamanı çoktan geldi geçti, enerji maliyetleri veya başka maliyetlerin sürekli artacağı varsayımıyla bu alanlardaki çalışmalarımıza hız katmamız gerekmiyor mu?

2901 kere okundu


Etiketler:

ODTÜ İşletme Mezunu olan Cihan ÜRTİŞ, iş deneyimi olarak büyük bölümünü Hazır Giyim sektöründe çeşitli pozisyonlarda çalışarak ve son olarak Tedarik Zinciri – Dış Ticaret Direktörlüğü ile İthalat, İhracat, Satınalma, Dış Ticaret, Gümrük, TURQUALITY gibi alanlarda yöneticilik yapmıştır.

Eskişehir ve Çevresi ODTÜ Mezunları Derneği Yönetim Kurulu üyesidir.

2012 itibariyle serbest çalışan Cihan Ürtiş, siyaset ve ekonomi konularında araştırmalar yapmakta bazıları çeşitli gazete, dergi ve internet sitelerinde yayınlanmış yazılarının yanında yayınlanmaya hazırlanan öykü, deneme ve şiir çalışmaları da bulunmaktadır.

ücretsiz üye olun
Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz