Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
E-ticaret kapsam olarak iki farklı segmente ayrılır: B2B (Business to Business - Firmadan firmaya e-ticaret) ve B2C (Business to Customer - Firmadan müşteriye yönelik e-ticaret) pazarları. B2B ve B2C ifadelerindeki "2", rakam olarak okunmaz. Yani "be iki be" gibi okunmaz.
Günlük kullanımda, ses benzerliğinden yola çıkarak Amerikalılar'ın yaydığı bir pratik yazım şeklidir. İlişki belirten "to" kelimesi ile "2" rakamı, yani "two" benzer şekilde "tu" olarak okunduğundan böyle bir yazım şekli gelişmiştir.
Yani doğru okuma "Bi tu Bi" ve "Bi tu Si" şeklindedir.
Genel anlamda e-ticaret, tanınma açısından daha çok B2C pazarı olarak bilinmektedir. Bunun temel nedeni, son kullanıcıya yani müşteriye yönelik olmasıdır. Bu nedenle daha geniş bir kitleyi ilgilendiren bir pazar alanıdır.
B2C pazarı, Amazon, Hepsiburada, Trendyol gibi platformlar üzerinden yürütülür ve geniş tüketici kitlesine hitap eder.
B2B pazarı daha dar bir kesime seslenmesine rağmen, hem iş yapan firmalar arası işlem yükü hem de özel işlerlik açısından B2C’ye göre daha etkin, kapsamlı ve teknik bir yapıya sahiptir.
Bu anlamda B2B, çok daha sektörel bir ağı simgeleyen bir kavramdır. Dünya çapında Alibaba.com, en çok bilinen B2B sitesidir. B2B’nin en yaygın şekli tedarik pazarı modelidir.
KOBİ’ler, bu şekilde internet üzerinden mal ve hizmet üretim aşamasında ihtiyaç duydukları ürün tedariklerini ya da tam tersi, başka KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu ara malların toptan satışlarını kolaylıkla yapabilme olanağına kavuşabilmektedirler.
Yapılan araştırmalar 2020 yılı için Türkiye’deki e-ticaret pazarının 226,2 milyar TL hacminde olduğunu ve bunun tahminen %65'ini B2B pazarının, kalan kısmını ise B2C pazarının karşıladığını göstermektedir. Bu rakamlar da açıkça gösteriyor ki, e-ticarette asıl yük ve iş hacmi B2B yani tedarik pazarında yoğunlaşıyor.
Firmaların çok daha verimli çalışmasını, hata ve unutma gibi kayıpların en aza indirilmesi ve takip kolaylığı gibi avantajları ile B2B, KOBİ'ler için çok önemli bir alan.
Yeni pazarlara ulaşmak için önemli B2B portallarında yer edinilmesi ve bayi vb. satış kanalı ve tedarikçi yönetimi için de uygun paket yazılımlar ya da özel yazılımlar kullanılması, KOBİ'lerin sürdürülebilir büyümeyi yakalaması için kilometre taşları olacaktır.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz