Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Geçmişte, tarihin dönüm noktalarından biri hiç şüphesiz İngiltere’de 1800 ‘ler deki sanayi makinelerinin yükselişi ve “Luddist” denilen, makinelerin işlerini ellerinden alıp, onları işsiz bırakacağını düşünen organize tekstil işçileridir. Bir dönem makine kullanan bazı işletmeleri basıp, etrafı yakıp yıkmışlıkları bile vardır…
Bugün, yeni bir değişimin şafağındayız. Yapay zeka destekli otonom üretim modeli Endüstri 4.0 yükselişte. İnsan çalışan ya maliyetli ya da yetkin değil. Z kuşağı ile başlayan, pandemi ve ekonomik krizlerle yoğurulan dünya, artık mal ve hizmeti insanla üretmekte zorlanıyor, gerçekçi olalım.
Elime geçen bilançolara, gelir tablolarına bakıyorum. Artık faaliyet giderlerinin nerede ise %80 ini hammadde, yarı mamul ve personel giderleri oluşturuyor. İşçilik pahalı ama aynı zamanda verimsiz ve niteliksiz.
Tamamen otomasyona geçmiş bir yapıda yazılım ve makineler vardır. Parlayan yıldız “mekatronik” tir. Kitabımda da değindiğim üzere :”Mekatronik ,üretim için hazırlanan, tasarlanan, hesaplanan; Mekanizasyon, tahrik, algılama, kontrol parametrelerini bünyesinde bulunduran mühendislik dalıdır” (Kurumsal Strateji Oluşturmanın Esasları, 2024 ,Mengü Evrensel)
Peki Endüstri 4.0 ne vaad ediyor? Cevabı basit: “İnsansızlık” .İleride çıkabilecek, insana dayalı büyük problemlerin, şu anda fragmanını seyrediyoruz. Bazı kuruluşlar da buna hazırlık yapıyor.
En büyük sorulardan biri ise: “ İnsanlık buna hazır mı?” dır. Yine gerçekçi bir çerçeveden bakalım, önümüzdeki 10 seneye kadar tam bir otomasyon zor görünüyor, uygulayan büyük şirketler var ancak daha hazır değiliz.
Şu an işletmeler açısından atılacak en mantıklı adım, hibrit bir modeli benimsemek. Yani, Endüstri 3.0 ve 4.0 arasında yarı otomasyonla yol almak, günü geldiğinde altyapı hazır olduğu için 4.0 ‘a geçmek. 4.0 ‘a geçiş ancak tüm paydaşların (müşteri, tedarikçi, finans kurumu, bayi vb ) dijitalleşmesi ve tam otomasyona geçmeye hazır olması ile mümkün.
Biraz bilimkurgu biraz fütürizm, gelecekten bahsedelim:
Artık ışıklı ve aydınlatılmış fabrikalara ihtiyaç duymayacağız, çünkü yapılanları görmemize gerek kalmayacak. Zaten fabrika içinde kobotlar ve robotlar çalışacak. Kobot, robottan farklı olarak işbirlikçi ve öğrenen makinelerdir. İnsanla ve tehlikesizce çalışarak insandan veya başka bir robottan işi öğrenebilir. Kendini sürekli geliştirir.
Hem karanlık fabrika, hem de kobotlar sanayide kullanılmaya başlamıştır. Yakın gelecekte yazılım ve makinelerin yükselişi ile hazırlanmış ürünleri tüketiyor olacağız, buna hazır olalım!
Hacettepe Üniversitesi İİBF İngilizce işletme mezunudur. Kariyerinde satış, pazarlama, dış ticaret uzmanlık alanlarında olmak üzere, farklı sektör şirketlerinde, muhtelif pozisyon ve görevlerde bulunmuş, bir çok kuruluşun büyüme ve atılım yapmasında rol oynamıştır.
Elektronik, beyaz ve kahverengi eşya, gıda, FMCG, gastronomi, medikal, kimya, ambalaj, metal ve mobilya sektörlerinde çalışmıştır. Bir dönem özel bir eğitim kurumunda dış ticarete yönelik dersler vermiş olup, zaman zaman da yönetim ve yapılanma konuları başta olmak üzere kuruluşlara :
Finansal ve Mali Disiplin, ERP altyapısı, Üretim ve Satın Alma Süreç İyileştirme, Seçme ve Yerleştirme, Verim Arttırma, Maliyet Azaltma, Performans Ölçüm (APG), Personel Gelişim Eğitimi ve Koçluk, Yurtiçi ve Yurtdışı Sektör Pazar Stratejisi Oluşturma, Ciro ve Pazar Payı Arttırıcı Faaliyet İyileştirmeleri, Tasarım, İnnovasyon, Yatırım Projelendirme konularında danışmanlık hizmeti vermektedir.
“Start in İzmir “ portalında yeni yatırımcı ve girişimcilere mentörlük yapmaktadır.
“Kurumsal Strateji Oluşturmanın Esasları-Stratejik Yönetimin Analizi” kitabının yazarıdır.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz