- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
PEST Analizi

Bu yazının önceki bölümü için tıklayın
PEST Analizi, stratejik planlama yaparken içinde yer aldığımız çevresel faktörleri irdelememize yarayan, bunların bizim üzerimizdeki etkilerinin neler olduğunu ve olacağını görmekte kullandığımız ve Politik, Ekonomik, Sosyal ve Teknolojik anlamda çevrenin ne olduğunu ve nereye gitmekte olduğunu gösteren bir analizdir.
Bazı stratejistler zaman içerisinde bu çevresel faktörlere hukuki (legal) çevreyi de ekleyerek PESTLE veya PESTEL Analizini ve ardından da Etik /(ethics) ve Demografik (demographic) faktörleri de ekleyerek STEEPLED Analizini geliştirmişlerdir.
PEST Analizi geleceğe yönelik vizyonumuzun geliştirilmesi açısından da oldukça önemlidir. Çevremizdeki ve hatta dünyadaki değişimi algılayarak bu değişime daha kızlı ve esnek bir biçimde uyum göstermemizi sağlar ve kontrolümüz dışında olan faktörleri takip etmemizi kolaylaştırır.
PEST Analizini yaparken aşağıdaki gibi bir matrix çizerek faktörleri buradaki bölümlere yerleştirir ve beyin fırtınası yaparak hepsinin altına bulunduğumuz ülkede ve hatta dünyada bu faktörlerin hangi konumlarda olduğunu ve olacağını yazarak analiz ederiz.
Yukarıdaki matrixe konulan maddeler temel maddelerdir ve bunlar istenildiği kadar çoğaltılabilir.
PEST yani çevre analizini, içsel yani şirket analizinden önce gerçekleştirmemiz gerekir, ancak çevrenin bugün nerede olduğunu ve nereye doğru gittiğini gördükten sonra kendimizin nerede olduğunu ve nereye gidebileceğini anlayabiliriz.
Ayrıca çevrede olacak olası değişimlerin yaratacağı fırsatları da görerek önceden hazırlık yapma olanağımız olacaktır.

Etiketler: PEST analizi çevre analizi

Tufan Karaca
1954 doğumlu olan Karaca eğitimini Kadıköy Maarif Kolejini tamamladıktan sonar Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 32 yıllık profesyonel yaşamının yaklaşık 15 yılını çeşitli ülkelerde, yabancı firmalarda üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.
Türkiye ve Azerbeycan'ın ilk yapı marketlerinin, Romanya ve Montenegro'nun ilk AVM'lerinin kuruluşunda yöneticilik yapan Karaca aynı zamanda Türkiye'deki ilk kitap ve müzik mağazalarının kuruluşunda da yer almıştır.
Önceki yıllarda Yeditepe Üniversitesi, İşletme Fakültesi’nde 2 dönem MBA dersi de vermiş olan Karaca halen Özyeğin Üniversitesinde Girişimcilik dersi vermekte, yönetim danışmanlığı yapmakta ve yönetim eğitimleri vermektedir.
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ´ler)
KOBİ´lerin dış ticaret faaliyetleri açısından önemli bir konusunu oluşturan "sektörel dış ticaret şirketleri"ni, KOBİ´lerin yurtdışına açılmasını sağlayan ihracat konsorsiyumları olarak tanımlayabiliriz.
OFİS VE İNSAN
Türkiye’nin istihdamına online alım ve başvurular yön veriyor!
İşverenlerin yüzde 97’si iş ve insan kaynakları sitelerinde eleman arıyor. İş arayanlar arasında İK sitelerinin tercih edilme oranı ise yüzde 83.
Önyargı Nedir? Önyargılı Olmanın Zararları Nelerdir?
Önyargı Nedir? Önyargılı Olmanın Zararları Nelerdir?
İŞ DÜNYASI
Almanya Turizm Pazarında radikal değişim zamanı
Satış ve Pazarlama Dünyası hala satış ve pazarlama kavramları ve bunların pazarda hangi eylemleri ifade ettiği ile ilgili net bir düşünceye sahip değil.
HUKUK / MUHASEBE
Freelance Yaptırılan İşlerin Muhasebeleştirilmesi
Son dönemlerde pek çok farklı işletme, bünyesinde yapılması gereken çeşitli işleri freelance çalışan kişilere yaptırmaya başladı.
Ekonomik Durgunluk
KOBİ’ler İçin Dokuz Adımda Büyüme Planı
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi