İş Dünyasında Çatışma Yönetimi ve Yapay Zeka Çözümleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

İş Dünyasında Çatışma Yönetimi ve Yapay Zeka Çözümleri

Sizlerin de çok iyi bildiği gibi günümüz iş dünyasında, özellikle kuşak farklılıkları nedeniyle yaşanan çatışmaların derinleşmesi ve kemikleşmesi, büyük problemlere neden olabiliyor!

İş dünyamıza katılan tüm kuşaklar, farklı perspektif ve yaklaşımlar ile pozitif gelişime destek olmak düşüncesinde. Yeni kuşaklarla zenginleşen iş yaşamında, farklılıklara ve benzerliklere yönelik bilinçlenerek uyumun sağlanması, sürdürülebilir başarılar için olmazsa olmaz!..

Ancak, tüm kuşakların; değerlerine, tutum ve davranışlarına, iş yaşamlarından beklentilerine dair değişkenlikler söz konusu. Ve bu değişkenlikler, çok kuşaklı ekiplerde; istemeden de olsa bireysel veya kuşaksal çatışmaların veya iletişim problemlerinin, en önemli kaynağı!

Bu nedenle konuyu, üst düzey yöneticilerimiz için; hemen her alanda olduğu gibi, mutlaka yapay zekaya sormak ve çözüm önerilerini sizlerle paylaşmak yararlı olur, diye düşündüm!????

Dolayısıyla hepimizin çok iyi bildiği yapay zeka uygulamalarına (ChatGPT + Bard Google / Gemini + BingGPT + Copilot + Paul Storm. Ufuk Tarhan. Linkedin 120 YZ +) öncelikle ilk olarak “İş Dünyasında Çatışma Yönetimi Nasıl Olmalı?” diye sorduğumuzda, karşımıza çıkan tabloda;

“İş dünyasında çatışma yönetimi, hem bireysel hem de kurumsal başarı için çok kritik öneme sahiptir. Çatışmaların yapıcı bir şekilde yönetilmesi; iş ortamında daha iyi ilişkiler, daha yüksek verimlilik ve daha yenilikçi çözümler sağlar. İş dünyasında etkili çatışma yönetimi için, bazı temel stratejiler nelerdir? Dendiğinde, aşağıdaki hamleler ön plana çıkmaktadır!

1. Erken Müdahale…

Çatışmaların büyümesini önlemek için, taraflar veya gerekiyorsa yöneticiler tarafından yapılacak erken müdahale, her zaman yararlı olur. Sorunlar başlangıç aşamasında ele alındığında, çözülmeleri daha kolaydır!

2. Açık İletişim…

Açık ve dürüst iletişim, çatışmaların çözümünde kilit rol oynar. Tarafların duygularını ve düşüncelerini açıkça ifade edebilmeleri, yanlış anlamaların önüne geçer!

3. Aktif Dinleme…

Tarafların birbirini aktif bir şekilde dinlemesi önemlidir. Bu; her iki tarafın da, görüşlerinin anlaşıldığını ve değerlendirildiğini, hissetmelerini sağlar!

4. Empati ve Anlayış…

İş dünyasında çatışma yaşayan kişilerin veya ekiplerin, amaçları ve bu amaçlara bakış açılarının anlaşılması; empati kurulması ve karşı tarafın duygularına saygı gösterilmesi her zaman ön planda olmalıdır!

5. Nedenlerin Analizi…

Çatışmanın temel nedenlerinin analiz edilmesi ve anlaşılması önemlidir. Bu analizler; taraflar arasında, kalıcı çözümlerin bulunmasına yardımcı olur!

6. Problem Çözme Yaklaşımı…

Çatışmalarının çözümünde problem çözme teknikleri (Zihin Haritası + Beyin Fırtınası + Balık Kılçığı Diyagramı + Altı Şapka Düşünme Tekniği + Puko Döngüsü + Çatışma / Proje Döngüsü ve Çözüm Basamakları + Pareto Analizi + Sorunlardan Çözümlere Doğru Ağaç Diyagramı + Vs) benimsenmelidir. Bu; tarafların birlikte çalışarak, ortak bir çözüm bulmasını teşvik eder!

7. Arabuluculuk…

Taraflar arasındaki sorunlara doğrudan çözüm sağlanamıyorsa, bağımsız bir arabulucu veya moderatör devreye girebilir. Arabulucular; taraflar arasında yapıcı bir diyalog kurarak, sorun veya anlaşmazlıklara çözüm üretilmesinde ön plana çıkar!

8. Eğitim ve Gelişim…

Çalışanlara çatışma yönetimi becerileri kazandırmak için eğitim programları düzenlenmelidir. Bu da; çalışanların, çatışma durumlarında daha etkili ve profesyonel bir şekilde hareket etmelerini sağlar!

9. Politika ve Prosedürler…

Özellikle bireysel performans ve kurumsal hedeflerle ilgili çatışma yönetimi için, etik kurallar ve kurum kültürü ile ilgili net politikalar ve prosedürler oluşturulmalıdır. Bu; tüm çalışanların, çatışma durumlarında nasıl hareket edeceklerini bilmelerini açısından yararlıdır!

10. Takım Çalışmasını Teşvik Etme…

Hemen hemen tüm gelişmekte olan işletmelerde; “Ekip / Takım” uyumu ve iş birliğini teşvik eden bir iş ortamı oluşturmak, bireysen ve kuşaksal çatışmaların önlenmesinde ve çözülmesinde, çok önemli bir rol oynar!

Ve Özetle… İş dünyasında çatışma yönetimi; bireylerin ve organizasyonların başarısı için çok hayati öneme sahiptir. Etkili çatışma yönetimi stratejileri sadece çatışmaları çözmekle kalmaz, aynı zamanda iş ortamını iyileştirir ve verimliliği artırır. Erken müdahale, açık iletişim, empati, problem çözme teknikleri, etik kurallar ve prosedürler, arabuluculuk, takım / ekip çalışmaları ve kurumsal eğitimler gibi stratejik yöntemler, olası çatışmaların yönetimini daha etkili kılar.” Şeklindeki açıklamalar yer almakta!.. Ne dersiniz! Doğru değil mi?

Diğer yandan “İş Dünyasında Çatışma Yönetimi”; bir organizasyon içinde, bireyler arasında ortaya çıkan farklılıkları, anlaşmazlıkları ve çatışmaları etkili bir şekilde ele almayı amaçlayan bir süreçtir. Bu süreç; tarafların amaçlarını anlamak, niyetlerini okumak, taraflar arasında iletişimi artırmak, anlayışı geliştirmek ve çözüm odaklı yaklaşımlar önermek ve de uygulamak şeklinde düzenlenebilir! Kısaca, önyargılardan arındırılmış ortak amaçlar adına çatışma yönetimi, aşağıdaki adımları içerebilir;

*) Tanımlama ve Farkındalık: İlk adım, çatışmanın ne olduğunu tanımlamak ve tarafların farkındalığını artırmaktır. Bu; tarafların duygusal tepkilerini anlamalarına yardımcı olabilir!

*) İletişim ve Empati: Taraflar arasında açık iletişim kurmak önemlidir. Empati yapmak, diğer tarafın bakış açısını anlamaya çalışmak da, çatışma yönetiminin bir parçasıdır!

*) Çözüm Odaklı Yaklaşım: Çatışmaların çözümü için iş birliği yapmakta fayda vardır. Taraflar, ortak çıkarları doğrultusunda ana hedeflerini belirleyerek, çözüm arayışına girebilirler!

*) Alternatif Çözümler ve Uygulama: Gerekli hallerde sorunlar veya problemlerle ilgili farklı çözüm yolları düşünülmeli ve uygulanabilmelidir. Bu; arabuluculuk ve uzlaşma veya benzer yöntemleri de içerebilir!

*) Değerlendirme ve Takip: Çözümün etkili olduğunu değerlendirmek ve gerektiğinde düzeltici önlem veya önlemler almak da faydalı olur. Bu da; sorunların değil, çözümün parçası olmaktır. Çatışma yönetimi, genel olarak; iş yerlerinde, aile içinde, arkadaş gruplarında veya herhangi bir sosyal ilişkide kullanılabilir. İyi bir çatışma yönetimi, daha sağlıklı ilişkiler ve daha doğru sonuçlar doğurabilir!..

Evet Sevgili Dostlarım… Yapay zekâ; çalışma hayatımızda günden güne her konuda (Kurum Kültürü + İnsan Kaynakları + Satış + Reklam + Risk Yönetimi + Vs) ayrı ayrı (Özel Yapay Zekâ) ve bunların entegrasyonu neticesinde genel olarak (Genel Yapay Zekâ), gelişmeye devam ediyor. Tüm bu gelişmelere uyum sağlamak içinde, yapay zekâya en doğru soruları sormak gerekiyor. Sonuçta da bu konuda da, yepyeni bir bilim dalı olan “Prompt Mühendisliği” ön plana çıkıyor!

Dolayısıyla işletmelerimizde, “kurumsal sürdürülebilirliğin” önündeki en büyük engel olan; bireysel, kuşaksal, grupsal ve kurumsal çatışmaların, içten pazarlıklı veya ön yargılı olanları da dahil, çok iyi yönetilmesi ve çözüm üretilmesi önem kazanıyor!..

Daha mutlu bir gelecek için; mobbing ve art niyetli çatışmalardan uzak kalmanız dileğiyle…

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

694 kere okundu


Etiketler:

Ali Rıza Değer
Ali Rıza Değer

1955 İstanbul doğumlu, evli ve 1 çocuk babasıdır. Öğrenimini Kabataş Lisesi'nden sonra İ.T.İ.A. Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Marmara Üniversitesi - Maliye Bölümleri’nde sürdürdü. 

Çalışma hayatına 1973 yılında pazarlama ve halkla İlişkiler sektörlerinden başlayıp, 1977 den 2003 yılına kadar, kendi şirketlerinde devam etti. (Ajans Ardaş Reklamcılık Limited.) 

Bu alanlarda yaklaşık 30 yıl; T.İş Bankası, Paşabahçe, Aygaz, İzocam, Lombardini, Honda, Rowenta, JVC, KİP, IBM, Pimaş, Sandoz, Kaleterasit, Kalebodur, Kalekim, Kaledekor, Kalevit, Çanakkale Seramik v.s. gibi birçok şirkete, özellikle Türkiye'nin her yerinde, KKTC de ve Almanya'da, reklamcılık ve halkla ilişkiler başta olmak üzere, çeşitli hizmetler verdikten sonra, kendi isteği ile emekli oldu. 

Yurtiçinde ve yurtdışında katıldığı eğitim çalışmaları...

ISO 9001 14001 Toplam Kalite Yönetimi, Permission Marketing, Inovasyon, Motivasyon, Performans, Network Marketing, Satış ve Pazarlama Eğitimleri ile birlikte...  KKTC Girne Amerikan Üniversitesi / 118 - Y Lions Akademisi Başkanlığı ve Chicago, Indianapolis, Newyork / Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği Genel Yönetmenlik ve "Stratejik Liderlik Eğitimi" sonrasında ilaç, otomotiv ve kozmetik gibi sektörlerde Koordinatörlükler yaparak, Sivil Toplum Kuruluşlarında görevler aldı.

1980 den itibaren üyesi olduğu STK'lar ve aldığı görevler…

  • Marmara Yelken Kulübü. Yönetim Kurulu Üyeliği (2011)
  • Sporturist Su Sporları A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği (2009)
  • Caddebostan Balıkadamlar Kulübü. Üyeliği (2004)
  • Feneryolu Tenis Kulübü. As Başkanlığı ve Baş Hakemliği (1999)
  • Tenis Eskrim Dağcılık Kulübü. Üyeliği (2005)
  • Veteran Tenisciler Birliği. Üyeliği (2006)
  • Beşiktaş JK Genel Kurul Üyeliği (1986)
  • Trafik Mağdurları Dayanışma Derneği. Onursal Üyeliği
  • Türk Lions Beceri Kazandırma Vakfı. Başkan Yardımcılığı (1992) *Ethemefendi Lions Kulübü. Onursal Üyeliği
  • Sahrayıcedit Lions Kulübü. Onursal Üyeliği
  • Erenkoy Lions Kulübü. Başkanlığı (1992 - 1993)
  • Lions Akademisi. Başkanlığı (1994 - 1995)
  • Uluslararası Lions 118.Y Yönetim Çevresi. Genel Yönetmenliği *Liay.Lions İstanbul Anadolu Yakası Sosyal Hizmet Vakfı. Başk.
  • Uluslararası Lions 118.Y Federasyonu. Onur Kurulu Başkanlığı
  • Uluslararası Lions Türkiye Konfederasyonu. Konsey Üyeliği
  • Yılbak + Sporturist + Day Grup - ArGe & ArdAkademi Başkanlığı

Halen; ilaç, aşı, kozmetik, gıda, temizlik ve tanıtım sektörlerinde ki 3 şirketler grubunda; danışmanlık, eğitmenlik, koordinatörlük ve yönetim kurulu üyelikleri görevleriyle birlikte... 
Sosyal Sorumluluk Projeleri, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi & Kurumsal Sosyal Sorumluluk & Sürdürülebilirlik gibi konularda “Proje Başkanı” olarak çalışmalarına devam etmektedir.  

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz