- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
- 2018 yılında istihdam canlanabilir
- Expertera Zen ve Koçfinans’tan KOBİ’lere uzmanlık kredisi desteği
- MediaClick Ekim Ayında 15 Ödül Birden Aldı
İleri Marka Yönetimi

Bu yazımın başlığını İleri Marka Yönetimi koydum. Bildiğim kadarı ile ülkemiz literatüründe bu başlıkta bir yazı yok. Ülkemizde marka yönetimi konusundaki çalışmalar konumlandırma teorisi ve çevresinde şekillenir. Konumlandırma, bir markanın inşaası sürecinin belki en önemli aşamasıdır ama tek aşaması da değildir.
Sanırım ülkemizde marka yaratma süreçlerinde reklamcıların dominant rol oynaması sebebi ile konumlandırma yaklaşımları öne çıkmıştır. Bir diğer sebepte hızlı tüketim ürünleri dışında markalaşma örneğinin az olmasıdır. Hızlı tüketimde iyi bir ürün geliştirip, doğru bir konumlamayı yüksek GRP ve yüksek penetrasyonla bir araya getirdiniz mi markalaşmayı başarmış olursunuz. Ancak diğer sektörlerde markalaşmak daha kompleks çalışmaları gerektirir.
Konumlandırma bir başlangıç aşaması olmakla birlikte marka inşaası süreçlerinde asıl rol, başlangıçtan sonra yapılanlardadır. Bu konu anlaşılmadığı için ülkemizde marka, yıllardan beri logo,sembol,ambalajla, markalaşmakta reklamla karıştırılıyor. Reklam yapmadan da markalaşılabileceği tersine reklam yapılmasına rağmen başarısız olunabileceği anlaşılamıyor. Marka yaratma, konumlandırma çalışmaları ile başlar ve konumlandırmayı takip eden pazarlama programının uygulanması ile devam eder. Bu programlarda amaç konumlandırmaya doku ve bütünlük kazandırmaktır.
David A.Aaker bir markayı belirleyen faktörleri 4 boyutta formüle etmiştir. Kuvvetli markalar bu boyutların her birinde açık ara öndedir. Bu boyutlar
- Marka Bilinirliği
- Marka Sadakati
- Algılanan Kalite
- Marka Çağrışımlarıdır.
MARKA YARATMA; MARKANIN BU DÖRT BOYUTUN TAMAMINDA PAZARDA VARLIK KAZANARAK KURUMSALLAŞMASIDIR.
Bunun için markaya bu dört boyutta pazarda varlık kazandıracak fonksiyonel programların geliştirilmesi ve uygulanması gerekir.
Her boyutta markaya varlık kazandıracak programlar tek tek planlanmalıdır. Bu programların neler olacağına dair örnekler aşağıda verilmiştir.
· MARKA BİLİNİRLİĞİ
- REKLAMLAR
- SATIŞ KANALLARINDA BULUNURLUK
- HALKLA İLİŞKİLER (PR)
- KULAKTAN KULAĞA TANITIM
- SPONSORLUKLAR
- ORGANİZASYON PROMOSYONLARI
- WEB VE SOSYAL MEDYA
- TÜKETİCİ VE KANAL PROMOSYONLARI
- MERCHANDİSİNG
- DİKKAT ÇEKİCİ YAKLAŞIMLAR
· MARKA SADAKATİ
- MÜŞTERİ YÖNETİMİ PROGRAMLARI
- DEĞİŞİM MALİYETLERİ YARATMA
- EKSTRALAR SUNMA
· ALGILANAN KALİTE
- ÜRÜN TASARIMI
- ÜRÜN KALİTESİ
- SERVİS KALİTESİ
- PARA İADE GARANTİSİ
- KALİTE İPUÇLARININ YÖNETİMİ
- İŞBİRLİKLERİ
· MARKA ÇAĞIRIŞIMLARI
- SLOGAN/SEMBOL/KONUM
- MARKA KİMLİĞİ
- MARKA KİŞİLİĞİ
- REKLAMLAR
- İŞBİRLİKLERİ
- SATIŞ NOKTASI DENEYİMİ
- MARKA İSMİNE BAĞLANACAK POZİTİF DUYGULARIN VE ALGILARIN OLUŞTURULMASI
Bu programlar hazırlanırken konumlandırmayla uyumlu, rekabetçi ve müşterileri cezbedecek şekilde olmasına özen gösterilmelidir. Başlangıç noktası hemen her zaman marka çağırışımları olmalıdır. Konumlandırma zaten bu aşamada gerçekleştirilecek bir çalışmadır. Konumlandırma çalışması ilerletilerek marka, kimlik ve kişilik boyutlarında tanımlanmalıdır. Bu tanımlamalar bahsettiğimiz fonksiyonel programların zeminini oluşturacaktır.
Ülkemizde bu programların tamamı markalar/firmalar tarafından kullanılmaktadır. Ama çok az firma bu fonksiyonel programları bir konsepte uygun ve entegre şekilde uygular. Marka yaratma sürecinde fonksiyonel programların konumlandırma konseptine uygun ve bütünlüklü şekilde uygulanması başarıyı getirecektir.

Etiketler: marka konumlandırma

Faruk Şener
İ.T.Ü.İşletme Mühendisliği mezunu olan A.Faruk Şener yaklaşık 20 yıldır satış&pazarlama işinde. Enerji sektöründe ulusal ve uluslararası şirketlerin satış ve pazarlama gruplarında görev aldı. Hem aktif saha satışta çalıştı hemde pazarlama stratejileri geliştirdi. 10 yıl önce marka dünyası ile tanıştı ve bir daha çıkamadı. Güven Borça’nın “Bu Topraklardan Dünya Markası Çıkar mı?” kitabını okudu ve bütün iş yaşamı değişti. O gün bugündür en büyük hevesi pazarlama ve marka stratejileri oldu. Bir yandan öğrendi bir yanda da öğrendiklerini işinde kullandı. İşinde her zaman cilalanmış stratejilere değil pazarda karşılığını bulan, işleyen, sonuç veren stratejilerin geliştirilmesi ve uygulanmasına odaklandı. Ona göre marka canlı, yaşayan ve şirketleri, bu şirketlerin patron ve yöneticilerini aşan , onların üstünde ve ötesinde varolabilen ve tüketicileri kuşatan bir varlıktı. Marka gerçeğini sadece kitaplarda değil sıcak satış ve Pazar mücadeleleri içinde yaşayarak öğrendi.
Profosyonel iş hayatının rutin temposu artık tatmin etmeyince 2012 yılında pazarlama danışmanlığına başladı. Farklı sektörler, farklı ürünler, farklı markalar için stratejik çalışmalar yapmak üzere kollarını sıvadı.
faruk@faruksener.com
www.faruksener.com
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Dahilde İşleme Belgesi Nedir?
Yurt dışından getirilen ham ve yardımcı maddeler kullanılarak üretilen malların ihraç edilmesi halinde, bu malların ithalinde gümrük vergisi ile diğer mali yükümlülükler teminat karşılığı ertelenerek, ihraç edilecek malların girdi maliyetleri azaltılmaktadır.
OFİS VE İNSAN
Teknolojik değişim ve yeni ofis düzeni
Teknolojik değişim ve gelişimin, iş yaşamının mekansal (ve yaşamsal) alanı olan ofis düzeni ve ortamını yenilediğinden bahsetmiştik. Bu yenilenme, iş ortamının daha işlevsel kullanımını ve insana uyumunu (ergonomi) ön plana çıkarmıştır.
Dijital baskı kalıcı olacak
Dijital baskı, 1990’lı yıllarda büyük ilgi ve heyecan uyandırdı; ama esas atılım sonrasında gerçekleşti. Günümüzde dijital baskı, pek çok baskı işi için uygun bir alternatif haline geldi.
İŞ DÜNYASI
Sektörel Derneklerde Proje Yönetimi & “TURKEY Discover the Potential”
Yılbaşından bu yana, TİM Türkiye İhracatçılar Meclisi önderliğinde, Medya’da yayınlanmaya başlayan “TURKEY Discover the potential, Gücünü ve potansiyelini keşfet!” projesiyle, iş ve sosyal yaşantımızda, özellikle markalaşma ve ihracata yönelik hareketliliğin, giderek artmaya başladığını görmekten son derece mutluluk duymaktayız. (Hem Doğuyuz! Hem Batıyız! Biz!..)
HUKUK / MUHASEBE
Değişen Türk Ticaret Kanununda Önemli Konular: Teknoloji
Yeni Türk Ticaret Kanunun getirdiği değişiklikleri Nevzat Erdağ, bir yazı dizisi olarak sunuyor. İlk başlık: Teknoloji
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi
Satış Ekibinin Ortak Aklının Harekete Geçirilmesi
Ekonomik Durgunluk