Lüks Pazarlanmaz, Arzu edilir

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Lüks Pazarlanmaz, Arzu edilir

Aslında, Lüks Pazarlama diye bir kavram olamaz. Zira lüks, pazarlanmaz. Tutkunları tarafından beklenir. Satın alınır. Bir sonraki lüks ürün veya deneyim için hazırlık yapılır.

Eğer yine de bir lüks pazarlamadan bahsedilecekse, geleneksel pazarlamanın bütün kurallarını yıkan eşsiz bir çalışma gerekecektir. Bu anlamda, Lüks Pazarlamaya dair 16 anti-yasa sıralayacağız ve farklı bir bakış açısını sunacağız.

Lüks marka ayrıcalıklıdır. Özgündür. Arzulanır.

Lüks markaya, geleneksel pazarlama yöntemleri ile bakarsanız, geçmiş olsun.

Kaybettiniz.

Lüks markanın alıcısı ne geleneksel pazarlama diye bir uygulamadan haberdardır, ne de bu yöntemlerden etkilenir. O, bambaşka bir algıya ve bakış açısına sahiptir.

Aşağıda 10 marka var. Bunların geleneksel mecralarda ve klasik yöntemlerle pazarlama çalışmalarına rastladınız mı hiç?

Ne mümkün?

Böyle bir pazarlama çalışması başladığı anda marka ile tutkunları ile arasındaki aşk biter.

  • Dior
  • Gucci
  • Chanel
  • Louis Vuitton
  • Hermès
  • Rolex
  • Prada
  • Tiffany
  • Versace
  • Burberry

Ya da, otelcilik sektöründen örnek verelim. Çok bilinen kamusal alanlarda bu markaların reklamını gördünüz mü? Göremezsiniz. Klasik reklamlar lüks markalar için bir ölüm ilanıdır.

  • Belmond
  • Bulgari
  • EDITION
  • Fairmont
  • Four Seasons
  • Jumeirah
  • Mandarin Oriental
  • Ritz-Carlton
  • Rosewood
  • Shangri-La
  • Six Senses
  • W Hotels
  • Waldorf Astoria

Bir geleneksel pazarlama klasiği- Konumlandırma

Bu kural lüks pazarlama için asla geçerli değildir. Lüks ile kıyaslama kavramı yan yana gelemez. Lüks marka kendisini rakipler ile kıyaslamak yerine, eşsiz kimliğine odaklanmalıdır.

Farklı olmak ve akılda yer etmek, bir Pazar konumunu izlemekten daha etkilidir. Lüks marka, rakipsiz olduğu iddiası ile yola çıkar.

İşte size Lüks Pazarlamanın 16 Anti- Yasası

Ürününüze ruh katın: İnanması zor, ama lüks ürünlerdeki kimi minik kusurlar, onun seri üretim sonucu olmadığını kanıtlar. Kendine has bazı özellikler lüks ürüne karakter ve çekicilik katar. Lüks tutkunu ile ürün arasında sıcak bir bağ oluşturur.

Müşterinize Rehberlik Yapın: Lüks marka, müşteri zihnini ve kalbini tamamen doldurmalıdır. Rehberlik etmelidir. Güvenilir bir otorite olarak benimsenmelidir.

Satın almayı zorlaştırın: Ayrıcalıklı ve ender bulunur bir hava yaratın. Markanızın cazibesinin arttığına tanık olacaksınız. Kolayca erişilir olmak puan kaybettirir. O markayı satın alan tüketiciye, bu zor işi başarma tutkusunu yaşatın.

Lüks müşteriniz ile lüks olmayanı ayırın: Lüks müşterisi hemen yanında lüks olmayanı görürse, hayal kırıklığı yaşar. Ayrıcalığını kaybettiğini düşünür. Onlara özel muamele ve lüks olmayandan koruma duygusal bağı korur.

Lüks marka reklam yapmaz: Lüks marka, saldırgan bir ürün satma yöntemini asla kullanmaz. Bunun yerine, reklam olmayan reklamlarla bir marka hikayesi oluşturur ve izleyenlerle duygusal bir bağ kurmaya odaklanır.

Tahmin edilen fiyat gerçek fiyattan yüksek olmalıdır: Lüks tutkunu, markanızın fiyatının her zaman çok yüksek olduğunu tahmin etmelidir. Daha yüksek bir değer algısı, lüks tutkununu harcama noktasında daha cömert olmaya yöneltir.

Lüks, fiyatın belirleyicisidir: Lüks markalar fiyatlarını sektör trendlerine ya da rakip fiyatlarına göre belirlemez. Kendi benzersiz tekliflerine ve marka değerlerine göre bir fiyatlandırma politikası izler. Kademeli olarak yükseltilen fiyatlar ulaşılmazlık havasını korur. Arzu edilme algısını yükseltir.

Reklam yıldızlarını uzak tutun: Lüks marka, toplumda kabul gören ve sevilen yıldızların onayına gereksinim duymaz. Kendi eşsiz değer önerilerine güvenir.

Lüks marka sanatı önemser: Sanatsal değerleri ve sanatçıları pazarlama kampanyalarına dahil etmek, lüks tutkunu nezdinde bir incelik algısı oluşturur. Lüks tutkunu bu kampanyalarla bir sofistike olma duygusuna kapılır.

Müşterinin her isteğine boyun eğmeyin: Lüks marka tüketici talepleri tarafından yönlendirilmez. Benzeri olmayan bir marka kimliğini korumak esastır. Her müşterinin her beklentisini karşılamak kimi zaman değerlerden uzaklaşmak anlamına gelir.

Lüks marka talep artışına yanıt vermez: Lüks marka, artan talebi karşılamak için aşırı genişlemekten uzak durur. Müşteri tabanını bilinçli olarak sınırlandırır. Bu sınırlama ile ayrıcalıklarını korumaya odaklanabilir.

Lüks marka satış yapmaz: Arzu edilen bir aura yaratır. Ürünlerine sadakat sağlar.

Lüks marka Pazar araştırması yapmaz: Yaratıcılık ve yeniliğe öncelik verir.

Maliyet düşürme arayışına girmeyin: İşin kolayına kaçmak lüks ürün veya hizmetlerin kalitesini ve ayrıcalığını tehlikeye atabilir. Bunun yerine, lüks markalar yüksek standartları korumaya ve olağanüstü deneyimler sunmaya odaklanmalıdır.

İnternette- açıkça- satış yapmayın: Dijital bir varlığa sahip olmak çok önemli olsa da, lüks markalar çevrimiçi imajlarını dikkatli bir şekilde düzenlemeli ve ürünlerini veya hizmetlerini internette açıkça satmayarak ayrıcalıklı bir hava yaratmalıdır.

Meraklı olmayanları dışarıda tutun: Lüks markalar, benzersiz tekliflerini ve değerlerini takdir eden seçkin bir kitleyi hedeflemeli ve onlarla etkileşim kurmalıdır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

98 kere okundu


Etiketler:

Adil Gürkan
Adil Gürkan

Mengenli olmakla gurur duyan bir Anadolu insanıyım.

Mutfağa, Sanata, Doğaya, Hayvanlara, Estetiğe, Bilgiye, Spora tutkunum.

Darüşşafaka Lisesi’nde, insan olmak, merhamet, anlayışlı olmak, bilime inanmak, özgüven, kendini doğru ifade etmek, yaratıcılık alanlarında eğitim aldım.

Hacettepe Üniversitesinde, Türkiye’yi, Dünyayı, Bilimi, İnsanı, Sosyal Bilimleri, İşletmeciliği, Turizmi, Ağırlama sanatlarını öğrendim.

Amerika Otel ve Moteller Birliği Eğitim Enstitüsünden Otelciliğin evrensel kurallarını, inceliklerini, küresel kültürü anlamayı öğrendim.

1986 yılında otelciliğe başladım. O günden bu yana kendimi ev sahibi olarak gördüğüm otellerde, konuklarımıza mutlu tatiller yaşatmak için çabalıyorum.

Bu gün itibarıyla, çalışan ya da Üniversitelerdeki gençlere bilgimi, görgümü, deneyimlerimi ve önerilerimi sunarak, onların gelişmesine katkı sunuyorum.

Türkiye’nin en büyük Yerli Zinciri Kilit Hospitality Group’ta Kurumsal İletişim ve Eğitim Direktörü olarak dinamik çalışma hayatımı sürdürüyorum.

Bir kitabım yayınlandı; Dinozor Turizmcinin Anıları

Aşağıdaki alanlarda risk yönetimi danışmanlığı

  • Turizm ve Otelcilik Sektörünü Tehdit eden Riskler
  • Yeni kuşakların turizm sektörüne uyumlu hale getirilmesi
  • Pazarlamanın geleceği. Pazarlama 3.0, 4.0, 5.0
  • Z Kuşağı ve Yeni Kurum Kültürü
  • İşletmelerde Demokratik Yönetim.

Eğitimler

  1. Mobbing
  2. Mikro Yönetim
  3. Çalışanlar Nasıl Mutlu Olur?
  4. Özgüven – Özsaygı – İnsiyatif
  5. Turizmde Sürdürülebilirlik
  6. Hayatta ve Doğada Liderlik

Kurumsal

  1. MDY ( Müşteri Deneyimi Yönetimi )
  2. Kurumsal Tasarruf
  3. Turizmde Sürdürülebilirlik
  4. İşgücü ve Kariyer Yönetimi
Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz