Proje Yönetiminde Kalite Güvencesi ve Kalite Kontrol Kavramları

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Proje Yönetiminde Kalite Güvencesi ve Kalite Kontrol Kavramları

Bu makale kalite güvencesi ve kalite kontrolünün tanımını, örneğini, farklılıklarını ve faydalarını anlatmaktadır. Kalite güvencesi ve kalite kontrolü benzer görünse de, bunlar bir kuruluşun gerçekleştirmesi gereken farklı ve çok önemli faaliyetler olduğu bir gerçektir.

Saç kurutma makinesi bir üründür ve saçımızı yakmadan veya herhangi bir elektrik sorununa yol açmadan kurutma işlemini yaparsa, kaliteli bir saç kurutma makinesi diyebiliriz.

ISO 9000, kaliteyi sağlamak için bir sistem ve standart ailesidir. ISO 9000, kaliteyi ortaya konan gereksinimlerin ne kadar karşılandığını tanımlayan bir parametre olarak tanımlar.

Bir saç kurutma makinesi söz konusu olduğunda, karakteristik özellikleri saçları ve çevredeki alanları yakmadan kurutmak veya herhangi bir elektrik sorununa neden olmamasıdır.

Bununla birlikte, bir üründe kaliteyi sağlamak için çeşitli süreçler gerçekleştirilmelidir. Kalite Güvencesi ve Kalite Kontrol bu tür iki süreçtir.

Kalite Güvencesi: Gereksinimler ve Kontrol Ölçümleri

Kalite güvencesi yapabilmek için kalite gereksinimleri ve kalite kontrol ölçümleri gereklidir.

Yeni bir ürün oluşturulduğunda, bir dizi ürün kalite gereksinimi yazılır. Bu gereksinimleri karşıladıklarından emin olmak için gerçek kalite kontrol ölçümleriyle karşılaştırılır.

Kalite gereklilikleri bir ürünün planlama aşamasında oluşturulurken, kalite kontrol ölçümleri yalnızca ürün uygulama aşamasında tamamen oluşturulduğunda yapılabilir. Kalite kontrol ölçümleri gereksinimlere göre denetlendikten ve uyuşmadığında, ürün herhangi bir hatayı düzeltmek için yürütme ekibine geri gönderilebilir. Gereksinimler ölçümlerle eşleşiyorsa, kalite güvence süreci başarılı kabul edilir.

Bir denetim yapıldığında, kalite güvencesi faaliyeti olarak kabul edilir. Denetim bir örneği dikkate alır ve gerekliliklerle karşılaştırır.

Kalite kontrol

Kalite kontrol tipik olarak, projenin veya sürecin fiili uygulaması gerçekleştiğinde ölçümlerin not edilmesini içerir. Ürün veya hizmetin gerekliliklere göre kontrol edilmesi ve ölçümlerin kaydedilmesi kalite kontrol olarak özetlenebilir. Denetim, kalite kontrolde kullanılan araçlardan biridir. Ürün, işlem veya sistem denetlenir ve değerler kaydedilir.

Kalite güvencesi ve kalite kontrol kavramlarını en iyi şekilde anlamak için bir ürünü örnek olarak kullandık. Ancak, proje yönetimi yöntemlerine, süreçlerine ve sistemlerine hem kalite güvencesi hem de kalite kontrolü uygulanabilir.

Kalite güvencesi

Kalite güvencesi ve kalite kontrol arasındaki farkı daha iyi anlamak için şöyle bir eşitleme yapabiliriz. Kalite güvencesi, arıza önleme sistemi ile ve kalite kontrol ise arıza tespiti için bir sistem olarak eşitlenebilir. Test, kalite kontrol olarak kabul edilebilecek bir süreçtir. Kalite Kontrol hataları tespit ederken, kalite güvencesi nihai teslimatın hatasız veya limitler dahilinde olmasını sağlayan bir süreçtir.

Toplam Kalite Yönetimi

Toplam kalite yönetimi, kaliteye ilişkin her şeyi en baştan en sona kadar kapsayan bir sistemdir. Bu kapsama işletmede çalışan işçilerden başlamakta, ve müşteriye kadar sürmektedir ve bu süreçlerde en büyük ile sürekli gelişim ilkesidir. Toplam kalite yönetiminde hiçbir zaman durmak ya da yeterli gelmek yoktur. Her zaman yapılacak bir şeyler vardır. TKY'nin en büyük özellikleri hataları ayıklama düşüncesini bırakıp, hiç hata yapmama yoluna gitmektir. Örgütte her şey istatistiksel ve bilimsel olarak takip edilip, kalite – maliyet ilişkisi kurulur. Bu ilkeler ise işletmeyi ve müşteri mutluluğa götürmektedir.

Makale Özeti

Kaliteye bağlı kalmak, kuruluşun müşteri gereksinimlerini karşıladığı veya aştığı anlamına gelir. Kalite kontrol ve kalite güvence süreçleri, yüksek kaliteli bir ürünün yaratılmasını sağlar ve aynı zamanda atığın ortadan kaldırılmasını, operasyonların verimliliğinin arttırılmasını sağlar. İşin büyümesini sağlayan müşteri memnuniyeti artar, aksi takdirde yeniden çalışmaya harcanacak çok para tasarrufu sağlanır. Yüksek kaliteli bir ürün yaratmak, herkesin gurur duyduğu ekip moralini geliştirir. Genel olarak yatırım yapmak ve kalite süreçlerini takip etmek, işletmelere uzun vadede son derece yardımcı olur.

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
3249 kere okundu

Sezgin Koyun

1991 Bursa doğumluyum. 

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Pazarlama Yüksek Lisans mezunu ve İşletme doktora öğrencisiyim.





iletisim@sezginkoyun.com
sezginkoyun.com

yazarın diğer yazıları için tıklayın

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

ERP - E-Business İlişkisi
ISO 9001:2000 Nedir?
Yönetim Kurulu Üyeliği
ERP bir şirketin iş performansını nasıl arttırır?
Kalite
Toplam Kalite Yönetimi (TKY- TQM) ve ERP Hakkında
Kalite Yönetim Prensipleri
Performans Yönetimi
Yeni Markalar Oluşturabilmek
Tübider RoHS (Kurşunsuz Üretim) Testleri Sonuç Raporu
KOBİ´ler ve AQAP Belgesi
Nanoteknoloji: Bir küçücük fıçıcık...
ERP Sistemi İçerisinde CRM'in Avantajları
Barkod Sistemi
ERP Hakkında Sık Sorulan Sorular

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

İhracat Şekline Göre KDV İstisna ve İade Uygulamaları

İhracat Şekline Göre KDV İstisna ve İade Uygulamaları

İhracat Şekilleri, Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayınlanmış olan İhracat Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Yönetmelik, 22.12.1995 tarih ve 95/7623 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan İhracat Rejimi Kararına dayanılarak hazırlanmaktadır.

OFİS VE İNSAN

İnsan Değiştikçe Gelişmeli, Geliştikçe Değişmeli

İnsan Değiştikçe Gelişmeli, Geliştikçe Değişmeli

İnsan Değiştikçe Gelişmeli, Geliştikçe Değişmeli

Ergonomi nedir?

Ergonomi nedir?

Ergonomiye kısaca fiziksel çevrenin insana uyumlaştırılması süreci diyebiliriz. Günümüz endüstri çağında makine-insan arasındaki artan ilişkiler, insana uyumlu çevre, eşya, makine, ofis vs. gibi fiziksel çevre birimlerinin yaratılması çabalarını zorunlu kılıyor.

İŞ DÜNYASI

Perakendecilik Temel Kavramları

Perakendecilik Temel Kavramları

Günümüzde giderek büyüyen ve önem kazanan perakende sektörü temel olarak rakam ve formüller üzerine kurulmuş bir yapıdadır ve perakendeciliğin her seviyesinde, para üstü sayarken, satılan malların toplamını hesaplarken, fiyat belirlerken, stok takibi yaparken, sürekli olarak matematik kullanmak gerekir.

HUKUK / MUHASEBE

Yeni Türk Ticaret Kanununda işte bunlar var

Yeni Türk Ticaret Kanununda işte bunlar var

Yeni Türk Ticaret Kanununun getirdiği değişikliklere hızlı bakış