Proje Yönetiminde Kalite Güvencesi ve Kalite Kontrol Kavramları

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Proje Yönetiminde Kalite Güvencesi ve Kalite Kontrol Kavramları

Bu makale kalite güvencesi ve kalite kontrolünün tanımını, örneğini, farklılıklarını ve faydalarını anlatmaktadır. Kalite güvencesi ve kalite kontrolü benzer görünse de, bunlar bir kuruluşun gerçekleştirmesi gereken farklı ve çok önemli faaliyetler olduğu bir gerçektir.

Saç kurutma makinesi bir üründür ve saçımızı yakmadan veya herhangi bir elektrik sorununa yol açmadan kurutma işlemini yaparsa, kaliteli bir saç kurutma makinesi diyebiliriz.

ISO 9000, kaliteyi sağlamak için bir sistem ve standart ailesidir. ISO 9000, kaliteyi ortaya konan gereksinimlerin ne kadar karşılandığını tanımlayan bir parametre olarak tanımlar.

Bir saç kurutma makinesi söz konusu olduğunda, karakteristik özellikleri saçları ve çevredeki alanları yakmadan kurutmak veya herhangi bir elektrik sorununa neden olmamasıdır.

Bununla birlikte, bir üründe kaliteyi sağlamak için çeşitli süreçler gerçekleştirilmelidir. Kalite Güvencesi ve Kalite Kontrol bu tür iki süreçtir.

Kalite Güvencesi: Gereksinimler ve Kontrol Ölçümleri

Kalite güvencesi yapabilmek için kalite gereksinimleri ve kalite kontrol ölçümleri gereklidir.

Yeni bir ürün oluşturulduğunda, bir dizi ürün kalite gereksinimi yazılır. Bu gereksinimleri karşıladıklarından emin olmak için gerçek kalite kontrol ölçümleriyle karşılaştırılır.

Kalite gereklilikleri bir ürünün planlama aşamasında oluşturulurken, kalite kontrol ölçümleri yalnızca ürün uygulama aşamasında tamamen oluşturulduğunda yapılabilir. Kalite kontrol ölçümleri gereksinimlere göre denetlendikten ve uyuşmadığında, ürün herhangi bir hatayı düzeltmek için yürütme ekibine geri gönderilebilir. Gereksinimler ölçümlerle eşleşiyorsa, kalite güvence süreci başarılı kabul edilir.

Bir denetim yapıldığında, kalite güvencesi faaliyeti olarak kabul edilir. Denetim bir örneği dikkate alır ve gerekliliklerle karşılaştırır.

Kalite kontrol

Kalite kontrol tipik olarak, projenin veya sürecin fiili uygulaması gerçekleştiğinde ölçümlerin not edilmesini içerir. Ürün veya hizmetin gerekliliklere göre kontrol edilmesi ve ölçümlerin kaydedilmesi kalite kontrol olarak özetlenebilir. Denetim, kalite kontrolde kullanılan araçlardan biridir. Ürün, işlem veya sistem denetlenir ve değerler kaydedilir.

Kalite güvencesi ve kalite kontrol kavramlarını en iyi şekilde anlamak için bir ürünü örnek olarak kullandık. Ancak, proje yönetimi yöntemlerine, süreçlerine ve sistemlerine hem kalite güvencesi hem de kalite kontrolü uygulanabilir.

Kalite güvencesi

Kalite güvencesi ve kalite kontrol arasındaki farkı daha iyi anlamak için şöyle bir eşitleme yapabiliriz. Kalite güvencesi, arıza önleme sistemi ile ve kalite kontrol ise arıza tespiti için bir sistem olarak eşitlenebilir. Test, kalite kontrol olarak kabul edilebilecek bir süreçtir. Kalite Kontrol hataları tespit ederken, kalite güvencesi nihai teslimatın hatasız veya limitler dahilinde olmasını sağlayan bir süreçtir.

Toplam Kalite Yönetimi

Toplam kalite yönetimi, kaliteye ilişkin her şeyi en baştan en sona kadar kapsayan bir sistemdir. Bu kapsama işletmede çalışan işçilerden başlamakta, ve müşteriye kadar sürmektedir ve bu süreçlerde en büyük ile sürekli gelişim ilkesidir. Toplam kalite yönetiminde hiçbir zaman durmak ya da yeterli gelmek yoktur. Her zaman yapılacak bir şeyler vardır. TKY'nin en büyük özellikleri hataları ayıklama düşüncesini bırakıp, hiç hata yapmama yoluna gitmektir. Örgütte her şey istatistiksel ve bilimsel olarak takip edilip, kalite – maliyet ilişkisi kurulur. Bu ilkeler ise işletmeyi ve müşteri mutluluğa götürmektedir.

Makale Özeti

Kaliteye bağlı kalmak, kuruluşun müşteri gereksinimlerini karşıladığı veya aştığı anlamına gelir. Kalite kontrol ve kalite güvence süreçleri, yüksek kaliteli bir ürünün yaratılmasını sağlar ve aynı zamanda atığın ortadan kaldırılmasını, operasyonların verimliliğinin arttırılmasını sağlar. İşin büyümesini sağlayan müşteri memnuniyeti artar, aksi takdirde yeniden çalışmaya harcanacak çok para tasarrufu sağlanır. Yüksek kaliteli bir ürün yaratmak, herkesin gurur duyduğu ekip moralini geliştirir. Genel olarak yatırım yapmak ve kalite süreçlerini takip etmek, işletmelere uzun vadede son derece yardımcı olur.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

5331 kere okundu


Etiketler:

Sezgin Koyun
Sezgin Koyun

1991 Bursa doğumluyum. 

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Pazarlama Yüksek Lisans mezunu ve İşletme doktora öğrencisiyim.





Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz