Nerelerde (hangi illerde) bayi açmalıyız?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Nerelerde (hangi illerde) bayi açmalıyız?

Yeni bayi teşkilatı kuran veya bayi ağını genişletmek isteyen firmaların gündeminde olan bir sorudur bu. Bu sorunun cevabı ise tüketim potansiyelinin nerede olduğunda saklıdır. Sektörünüzde ürünlerin tüketim potansiyelinin yüksek olduğu bölgeler bayilik açmanız gereken yerlerdir.

Kabaca şöyle bir kılavuz oluşturulabilir;

  • Nüfusu yüksek iller (ilk 15 il, ilk 30 il, ilk 50 il gibi)

  • GSMH’ı yüksek iller

  • Kişi başına geliri yüksek iller

  • En çok konut bulunan iller gibi.

Böyle bir liste B2C firmaları için yol göstericidir. Ancak B2B türü iş yapan firmalar kendi sektörel dinamiklerini değerlendirmesi gerekir. Farklı sektörlerde farklı hedeflemeler söz konusu olabilir.

Örneğin binek otomotivlere ürün satıyorsanız en çok otomobil bulunan illerin başlangıç noktası olması mantıklıdır. Ziraat sektöründe iseniz tarım ürünleri üretiminin yüksek olduğu il ve bölgeler hedeflenir. Tüketim potansiyeli kadar tüketicilerin kullanım alışkanlıkları yani tüketim dinamiklerini de önemlidir. Hayvancılık mekanizasyonu için çalıştığımız bir firmada Doğu Anadolu bölgesinde yapılanma hedefi koymamıştık. Çünkü bölgede geniş meralar vardı. Ve çiftçiler senenin büyük bölümünde bu meraları kullanıyordu. Bölgenin hayvancılık popülasyonu yüksekti ama hayvancılıkta meralar baş roldeydi. Dolayısı ile bölgenin hayvancılık mekanizasyon potansiyeli düşüktü.

İklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren bir firmada illerin sıcaklık ve nem durumlarını meteoroloji verilerine göre tespit ettik ve bir önceliklendirme yaptık. Sıcaklığın yüksek olduğu ama nemin düşük olduğu illerde bayilik açmayı hedefledik.

Burada dikkate alınacak bir hususta rakiplerin dağıtım hakimiyetidir. Rakiplerinizin hakim olmadığı veya görece zayıf kaldığı bir bölgeyi hedefleyebilirsiniz. Bazı sektörlerde firmaların bütün Türkiye’de homojen bir dağıtım ağı kurmaları mümkün olmuyor. Boş bıraktıkları bölgeler olabiliyor. Bu tür bölgeleri tespit ederek bayileri buralarda açmak iyi sonuçlar verecektir.

Kobitek'e ücretsiz üye olun

359 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

BÜYÜTEÇ
Kobitek Logo

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz