- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Ekonomik Durgunluk

Aşağıdaki grafikte yılın ilk yarısında 2015’in üstünde seyreden sanayi üretimi endeksinin son aylarda gerilemeye başladığını görüyoruz
Özellikle temmuz ayındaki sert iniş dikkat çekici. Ağustos ayında biraz toparlanır gibi olan endeks eylül ayında yine aşağıya düşmüş durumda. İkinci grafikte ise dayanıklı tüketim malları sanayindeki düşüşü görüyoruz. Temmuz ayındaki düşüşten sonraki en sert düşüş eylül ayında yaşanmış. (kaynak: http://mustafasonmez.net/)
Şu tabloda da belli başlı sektörlerdeki eylül ayına ait gerilemeler görülüyor. Medya-matbaa, mobilya imalatı ve metal ürünleri imalatı en yüksek gerilemeyi yaşamış. Az veya çok her sektörde gerilemeden payını almış durumda.
2016’nın son iki ayında da büyümenin düşük çıkacağı ve bu oranın yıllık büyüme oranını da aşağıya çekeceği tahmin edilmektedir.
Sanayi üretimindeki aşağıya doğru süren bu eğilimi iş dünyası reel pratiğinde hissetmekte, yaşamaktadır. İş dünyasının ortak eğilimi şu anda “bekle-gör-izle” olarak tanımlayabiliriz. Şirketler mevcut durumlarını korumak, yeni yatırımlara girişmemek, bütçelerini kısmak, para batırmamak, bazı kritik olamayan mal ve hizmet alımlarını ertelemek gibi eğilimler içindedir. Danışmanlığını yaptığım firmalarda da bunu net bir şekilde gözlediğimi söyleyebilirim.
Bir ekonomik krizden bahsetmek doğru değil. Ancak siyasetteki dalgalanmalarla birleşince iş dünyasının geleceğe dair beklentileri zayıflamaktadır. Ve hala bazı ekonomik göstergelerin (döviz kuru gibi) eğilimleri de netleşmiş değil.
Dolayısı ile ekonomide işler iyi gitmiyor. Ve bu olumsuz gidişatın kısa sürede toparlanamayacağını öngörebiliriz. İktisatçılar orta ve uzun dönem eğilimlerinden bahsedebilirler ama reel iş hayatında “1 ay” bile bazı firmalar için uzun bir süredir. Sabah kiliti açtığı , motorları çalıştırdığı anda veya klavyeye dokunduğu anda gider yazmaya ve bu giderleri karşılamak için zamanla yarışan firmalar vardır. Orta vade de işlerin güzel olacağını söylemek bu firmalar için anlamsızdır.
İşte bu dönemde ekonomik durgunluktan etkilenmeden veya minimum kayıpla nasıl çıkılacağını ele almak istiyoruz. Kontrol edemeyeceğimiz genel ekonomik göstergeler yerine kontrol edebileceğimiz iş süreçlerimize odaklanmayı tavsiye ediyoruz.
Firmalar böyle dönemlerde ya maliyet düşürmeye ya da gelirlerini arttırmaya odaklanırlar. Ancak çoğunluğun tercihi daha kolay olan maliyetler olmaktadır. Maliyet düşürme uzmanı olmadığımız için bu konu bizim dışımızda. Ancak pazarlama danışmanı olarak gelirleri nasıl arttıracağımız konusunda bazı tavsiyelerimiz olabilir.
Bu yazı dizisini bu amaçla kaleme alıyoruz. Ancak baştan söyleyelim ki bu yazılarda sihirli formüller yoktur. Fırsattan istifade dikkatinizi bazı temel konulara çekmeye çalışacağız. Neler yapılabileceğine dair perspektifler sunacağız. Pazarlamaya dair temel hareketleri ve ödevleri yapmanızı tavsiye edeceğiz. Yaptığınız işe bakış açınızı değiştirmeye çalışacağız. Önerilerimizi dikkate alıp değerlendirirseniz çözüm yollarının önünüzde belirdiğinizi görebilirsiniz.


Faruk Şener
Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır.
25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.
Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019) üstlenmiştir.
2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.
Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir.
Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.
Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.
Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir.
Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. https://www.idefix.com/Kitap/Guclu-Bayiler-Insa-Etmek/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Yonetim-Is-Gelistirme-Kalite/urunno
“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur.
faruk@faruksener.com
www.faruksener.com
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Ticaret Fuarları
İster ulusal, ister uluslararası olsun, ticaret fuarlarının günümüzde pazarlamanın en önemli araç ve işlevlerinden biri olduğu bilinmektedir.
OFİS VE İNSAN
Etkili İletişim Teknikleri: İletişim Becerileri ve Yapılan Hatalar_2
İletişimin amacı, kısaca sorunlarımızı çözmek, gereksinimlerimizi karşılamaktır. Etkili iletişim nasıl kurulur ve hangi davranışlarımız etkili iletişim olarak tanımlanabilir?
Teknolojik değişim ve yeni ofis düzeni
Teknolojik değişim ve gelişimin, iş yaşamının mekansal (ve yaşamsal) alanı olan ofis düzeni ve ortamını yenilediğinden bahsetmiştik. Bu yenilenme, iş ortamının daha işlevsel kullanımını ve insana uyumunu (ergonomi) ön plana çıkarmıştır.
İŞ DÜNYASI
Yatırım Teşvik Belgesi kapatma işlemleri için istenen belgeler
yatırım teşvik belgelerinin kapatılması işlemlerinde pek çok belge istenmektedir.
HUKUK / MUHASEBE
Yeni Türk Ticaret Kanununda işte bunlar var
Yeni Türk Ticaret Kanununun getirdiği değişikliklere hızlı bakış
Satış Yönetimi Değerlendirmesi
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi
Ekonomik Durgunluk