Türkiye’nin istihdamına online alım ve başvurular yön veriyor!

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Türkiye’nin istihdamına online alım ve başvurular yön veriyor!

İşverenlerin yüzde 97’si iş ve insan kaynakları sitelerinde eleman arıyor. İş arayanlar arasında İK sitelerinin tercih edilme oranı ise yüzde 83.

İşverenlerin yüzde 97’si iş ve insan kaynakları sitelerinde eleman arıyor. İş arayanlar arasında İK sitelerinin tercih edilme oranı ise yüzde 83.

Türkiye’nin iş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com’un Selas Türkiye Araştırma şirketine yaptırdığı araştırmada Türkiye’nin iş ve eleman arama süreçlerindeki son trendleri belirlendi. Bilgisayar destekli web görüşmesi tekniği kullanılarak iş arayan tarafında 1.232 kişiyle, işveren tarafında ise 200 kişiyle yapılan görüşmeler yoluyla gerçekleştirilen araştırma, İK sitelerinin tercih edilme nedenlerine ışık tuttu. Araştırma iş arayan tarafında Türkiye temsili 14 şehirde (İstanbul, Tekirdağ, Bursa, Kocaeli, İzmir, Aydın, Ankara, Kayseri, Antalya, Adana, Samsun, Trabzon, Erzurum, Gaziantep), AB, C1 ve C2 SES gruplarından 18-44 yaş arası kişilerin katılımıyla yapıldı. İşveren tarafındaki katılımcılar ise, İK uzman ve yöneticileri, diğer yönetim kadroları, firma sahiplerinden oluştu.

Araştırmaya göre insan kaynakları süreçlerinde iş ve insan kaynakları sitelerinin kullanımı özellikler genç nesil arasında yükselişte. Çalışmaya katılanlar, yüzde 83 gibi ezici bir oranla en çok tercih ettikleri iş bulma kaynağının internet üzerindeki iş ve insan kaynakları siteleri olduğunu ifade etti.

İş aramada adaylar tarafından tercih edilen diğer yöntemler ve oranları şöyle sıralanıyor:
• Gazete, dergi, yazılı basın - yüzde 55
• Tanıdık vasıtasıyla - yüzde 44
• Firmanın kendi internet sitesine başvuru - yüzde 35
• Firmaya yazılı/kapıdan başvuru - yüzde 15
• İnsan kaynakları danışmanlık firmaları - yüzde 10
• Profesyonel iş ağı siteleri - yüzde 4
• Diğer - yüzde 1

Adaylar İK sitelerinde iş arıyor
Gazete, dergi ve benzeri basılı mecralar ise artık daha çok üst yaş grupları tarafından kullanılıyor. Tanıdık vasıtasıyla iş bulma, firmaya yapılan yazılı ya da kapıdan başvuru gibi geleneksel yöntemlere ise gittikçe daha az başvuruluyor.

Yüzde 55 oranında tercih edilen yazılı basında yayınlanan iş ilanlarını takip edenlerin çoğunluğu (yüzde 39) haftada bir gün ve daha az bir sıklıkta, yüzde 28 oranında katılımcı ise sadece hafta sonu takip ettiğini belirtiyor.

İş ve insan kaynakları sitesi kullanıcılarının yüzde 36’sı bu siteleri sıklıkla haftada 3-4 gün takip ettiğini belirtiyor. Yüzde 30’u ise düzenli olarak her gün ziyaret ettiğini söylüyor. Bu sıklık gençler arasında yoğunlaşırken, üst yaş gruplarına doğru çıkıldıkça yoğunluk azalıyor. İş arayanlar bu siteleri çalışanlara göre daha düzenli ve her gün ziyaret ediyorlar.

İşverenlerin yüzde 97’si İK sitelerini kullanıyor
İşverenler de eleman arayışlarında yüzde 97 oranında öncelikli tercihlerini iş ve insan kaynakları sitelerinden yana kullanıyor. Aday aramada en çok işlerine yarayan kanalın insan kaynakları siteleri olduğunu söylüyorlar. İK sitelerinde bulunması gereken en önemli özellikler nitelikli aday başvuru sayısının çok olması, ilanların güvenilir ve güncel olması, iş hayatını destekleyen içeriğe sahip olması olarak görülüyor.

Güncel özgeçmiş önemli
Güncel bir özgeçmişe sahip olmak bu sitelerde iş bulma şansını artırıyor. Her 4 kişiden biri ayda 1 defa, 5 kişiden biri 6 ayda bir defa ve her 10 kişiden biri yılda birkaç defa özgeçmişini güncelliyor. Kullanıcılar, bu sitelerde en çok ilan sayısının çokluğu, güvenilir olması, güncel olması ve kullanımı kolay olması gibi özellikleri tercih ettiklerini söyleyerek en temel ihtiyaçlara odaklanıyor. İş başvurusu yaptıkları siteleri tercih ederken ise ilan sayısı, alışkanlık ve büyük ölçekte firmaların ilanlarının olması gibi faktörler devreye giriyor.

Sosyal ağlar manzaranın neresinde?
Sosyal ağlar ve profesyonel iş ağı sitelerinin tercih edilme oranı ise yüzde 4’te kalıyor ve bunların insan kaynakları süreçlerinde geniş kitleler tarafından kullanılması henüz olası görünmüyor. Bu siteler en yoğun olarak sohbet / arkadaşlık, daha sonra resim / müzik / video paylaşımı ve oyun / eğlence için kullanılıyor. Gençler arasında daha fazla kullanılan bu siteleri erkekler daha çok profesyonel bağlantılar oluşturmak için, kadınlar ise resim, video, müzik paylaşımı için kullanıyorlar.

Araştırmaya göre profesyonel iş ağları eleman arama sürecinde kullanılmıyor. Katılımcıların ancak 5’te birinin firmasının sosyal ağlardan birinde hesabı bulunurken, bu ağların önemli olduğunu belirten kesim ancak her 10 kişiden biri. İşverenlerin verdikleri cevaplar, profesyonel iş ağlarının iyi yönetilmedikleri takdirde bir kurumun itibarına zarar verebilecek güçte olduğuna dikkat çekiyor. Profesyonel iş ağlarının kullanılmamasının en önemli 2 sebebi ise, kurum olarak profesyonel iş ağlarına sıcak bakılmaması ve profesyonel iş ağlarının yeterli derecede etkili dönüş sağlayacağının düşünülmemesi olarak belirtiliyor.

Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, araştırma sonuçlarını şöyle değerlendiriyor: “İşverenlerin ve iş arayanların online insan kaynakları hizmetlerine büyük bir ilgisi olduğunu görüyoruz. İnsan kaynakları sitelerine artık sadece beyaz yakalı çalışanlar değil, mavi yakalı çalışanlar da ilgi gösteriyor. Bu ilginin gelecekte artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Aday sayısının arttığı bu dönemde doğru adaylarla doğru iş fırsatlarını buluşturmak her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Bu, çağın gereksinimlerine uygun online insan kaynakları hizmetleri sunma konusunda üzerimize düşen görevi daha da önemli kılıyor.”

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

11857 kere okundu


Etiketler:

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz