Deloitte “Kamu Sektöründe Finansal Otorite Olmak” raporu

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Deloitte “Kamu Sektöründe Finansal Otorite Olmak” raporu

Deloitte kamu yönetiminde finans fonksiyonunu tüm boyutlarıyla inceleyen kapsamlı bir rapor yayınladı.

Deloitte kamu yönetiminde finans fonksiyonunu tüm boyutlarıyla inceleyen kapsamlı bir rapor yayınladı. “Kamu Sektöründe Finansal Otorite Olmak” başlıklı rapor, 28 ülkede 200’den fazla önde gelen kamu kuruluşu ile yapılan anket ve görüşmeler sonucunda hazırlandı. Çalışmanın sonuçlarına göre, finans fonksiyonunun kamu yönetimindeki önemi giderek artıyor. Buna karşılık kamu kuruluşları bu alanda yeterli beceriye sahip değil. Çalışmaya katılan kamu kuruluşlarının yalnızca üçte biri, kamu hizmetlerindeki temel ihtiyaçları karşılamak için gerekli finansal yönetim becerilerine sahip olduklarına inanıyor.

Deloitte Türkiye Kamu Endüstri Lideri Gökhan Alpman raporu yorumlarken şunları söyledi:

“Kamu hizmetleri 21. yüzyılın ihtiyaçlarına cevap verebilmek üzere hızlı bir değişim içine girmiştir. Ülkemizde de kamu alanında son yıllarda 5018 sayılı “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu”’nun yayımlanması ile başlayan ve buna bağlı gelişmelerle devam eden hızlı bir süreç yaşanmaktadır. Dolayısıyla kamuda finans alanında ülkemizi çağdaş uygulamalara yakınlaştıran ciddi adımlar atıldığını görüyoruz. Her ne kadar ankete katılan Türk kuruluşu bulunmasa da, sonuçların dünya kamu sektöründeki finansal değişimi gösteren en kapsamlı verileri sunduğunu ve ülkemizdeki kamu kurumlarının karşılaştırma yapması için gerçek kriterleri ortaya koyduğunu düşünüyoruz. Kamu kuruluşları bazı eksikliklerin giderilmesi için finansal becerilerin geliştirilmesi ve tamamlanması gerektiğinde görüş birliği içindedirler.”

Finansal beceri başarılı yönetimin temeli

Kamu kuruluşlarının finansal yönetim anlayışının gelişmesi bu kurumların asli işlevlerini icra edebilmeleri açısından kritik bir önem taşıyor. Kamu sektöründe finansal yönetim işlevlerinin etki sahası, ücret, sağlık, emeklilik ve altyapı maliyetlerindeki artışlar gibi ortaya çıkan mali zorlukların bir çözüme ulaştırılmasından, kurumsal sonuçlara odaklanma ve şeffaflık ihtiyacı gibi taleplerin karşılamasına kadar olan geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
Bu kadar kapsamlı bir rolü bulunan finans yönetime yeterince yansıyamıyor. Kamu finans yöneticilerinin üst yönetimdeki karar verme sürecine katılabilmeleri için önemli engelleri aşması gerekiyor. Çalışmaya katılan kamu kuruluşlarının sadece üçte biri kritik zorlukları aşabilmek için gerekli olan finansal yönetim becerilerine sahip olduklarına inanıyor.

Devletin ihtiyaçları ile finansal beceriler arasındaki uçurum

Deloitte’un raporu, kamusal finans yönetiminin başarısızlığa uğramasına yol açan dört temel sorunu; karar verme aşamasında bilgilerin güncel olmaması, maliyet bilgisinin yetersiz olması, yatırımlar ile bunların sonuçları arasındaki ilişkinin tam olarak anlaşılamaması ve risk yönetiminin yetersiz olması şeklinde sıralıyor.

İyi karar verme mekanizmasının ilk şartı doğru ve güvenilir veriler ile finansal bilgilere zamanında erişmek olmasına karşın ankete katılan kamu çalışanlarının %65’i, kurum performansının geliştirilmesinde güncel bilgiye sahip olmamanın sağlıklı kararlara önemli ölçüde engel oluşturduğunu ifade ediyor. %63’ü ise program yöneticilerinin kendi hizmet ağlarındaki toplam maliyetleri bilmediklerini düşünüyor. Ankete katılanların yalnızca %27’si kendi kurum becerilerini temel düzeyin ilerisinde olarak tanımlıyor.

Finans fonksiyonu daha çok taktik ihtiyaçlara cevap veriyor

Finans fonksiyonunun gerçek potansiyelini kullanabilmesi için farklı kritik rol ve sorumlulukları üstlenmesi gerekiyor. Bu roller ana hatlarıyla şöyle sıralanıyor:

Yönetici; kurumun varlıklarını korumak ve kayıtları doğru bir şekilde tutmakla sorumlu,
Operatör; sistemleri bir standarda bağlayarak, konsolide ederek veya otomatikleştirerek kaynakların ölçülü kullanılmasını sağlamaktan sorumlu,
Stratejist; karar sürecinden sorumlu kişilere doğru, ilgili ve zamanında finansal bilgi sağlamaktan sorumlu,
Katalizör; organizasyonun etkin bir yönetime odaklanabilmesi için farklı yönetim kademeleri, insan kaynakları, bilgi teknolojileri ve diğer bölüm liderleri ile işbirliği yaparak kamuya yönelik finansal vizyonu canlı tutmaktan sorumlu.

Deloitte araştırmasına katılan kurumların birçoğunun Yönetici ve Operatör rollerindeki yeterliliklerinin, Stratejist ve Katalizör rollerindeki yeterliliklerine göre çok daha fazla olduğu görüldü.

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
9921 kere okundu

Etiketler: kamu

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

SEKODAY / Sağlık Sektörlerinde Ekonomik Dayanışma Projeleri / COVID-19
Forfaiting
Yönetim Bilgi (Bilişim) Sistemi
Sektörel Derneklerde Proje Yönetimi & “TURKEY Discover the Potential”
KGF (Kredi Garanti Fonu) A.Ş.
Mercer Haftalık Çalışma Saatleri Analizi
Artık Tarih Tekerrür Etmiyor, McNamara Yanılgısı
Şirket Usulsüzlüklerinde 30 Yaş Üstü Erkekler Başı Çekiyor
Kurumsal ve Bireysel İletişim Kazaları
İş Dünyasında Zor İnsanlar ve Zor Şirketler
Yeni Mezunlar İş Ararken Nelere Dikkat Etmeli?
Almanya Turizm Pazarında radikal değişim zamanı
Kurumsal Gelişimde Arama Konferansları ve Stratejik Planlama Çalıştayları
Ölçek Ekonomisi ve Kapsam Ekonomisi
Marka Analiz Raporu Reklam ve Mağazacılık

DIŞ TİCARET

Yurtdışı KOBI Kredileri

Yurtdışı KOBI Kredileri

Bankalar yurt dışı mali piyasalardan veya Uluslararası kuruluşlardan gerek borçlu gerekse Türkiye Cumhuriyeti garantörlüğünde aracı banka sıfatı ile temin edilen orta ve uzun vadeli yabancı kaynakların yatırımcı firmalara kullandırılmasına aracılık etmektedir.

OFİS VE İNSAN

Dünyada ve Türkiye’de geleceğin iş modeli: Esnek işgücü

Dünyada ve Türkiye’de geleceğin iş modeli: Esnek işgücü

Esnek işgücü çalışma modeli, daha genel bir ifadeyle ‘talep üzerine’ (‘on demand’) devrimin iş dünyasına geçişi olarak düşünebilirsiniz. On-demand devrimi artık hayatımızın bir çok alanını etkiliyor; çalışma hayatımızı da etkilemesi kaçınılmaz.

Ayaküstü Sohbet Etme Sanatı

Ayaküstü Sohbet Etme Sanatı

İş hayatında bazen bir toplantı öncesinde, bazen de asansörde ya da koridorda karşılaştığımız insanlarla yapabileceğiniz küçük sohbetler size hiç beklemediğiniz değerler kazandırabilir.

İŞ DÜNYASI

İş Yeri Kuralları, İş Yerlerinin Sevilmeyen Halleri

İş Yeri Kuralları, İş Yerlerinin Sevilmeyen Halleri

Günümüzün büyük bir bölümü iş yerinde geçiyor… Vaktimizin çoğunu ailemizle, arkadaşlarımızla, akrabalarımızla değil iş arkadaşlarımızda geçirmek durumunda kalıyoruz. Her ne kadar bu tercih edilmiş bir seçim olmasa da bu zorunlu kabul edişi etrafımıza en az şekilde yansıtmamız bir kural olarak karşımıza çıkıyor.

HUKUK / MUHASEBE

Yeni Türk Ticaret kanununda Şirket kuruluşuna ilişkin değişiklikler

Yeni Türk Ticaret kanununda Şirket kuruluşuna ilişkin değişiklikler

Yeni Türk Ticaret Kanunun getirdiği değişiklikleri Nevzat Erdağ, bir yazı dizisi olarak sunuyor. İkinci başlık: Şirket Kuruluşu