CIO’lara krizi aşmak için 8 altın öğüt

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
CIO’lara krizi aşmak için 8 altın öğüt

Dünyanın önde gelen yönetim danışmanlığı şirketlerinden Deloitte, hazırladığı son raporda, bilgi teknolojilerinden sorumlu üst düzey yöneticiler olan CIO’ların kriz dönemlerinde vermesi gerekli stratejik kararlara odaklandı.

“Zorlu ekonomik ortamlarda CIO’lar nasıl daha fazla değer katabilir?” başlıklı rapor aynı zamanda bu yöneticilerin kurum içinde nasıl daha fazla etkin olabileceği konusunda bazı ipuçlarına da yer veriyor.

Rapora göre CIO’lar krizden çıkışta son derece önemli bir rol oynayabilirler.

Kriz koşullarında CIO’nun öncelikleri değişiyor

CIO’ların şirket içindeki rollerinin son derece kritik olduğunu belirten Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortak M.Sait Gözüm rapor ile ilgili olarak sözlerine şöyle devam etti:

“Kriz şartlarında CIO’ların maliyetleri düşürme stratejilerine ek olarak başka stratejileri de dikkate almaları gerekiyor. Her teknoloji organizasyonunda kendine özgü bazı sorunlar vardır. Bilgi işlem departmanlarının zorlu entegrasyon çabaları, sorunlu satıcı ilişkileri ve iş stratejisine uygun olmayan yatırım tahsisleri gibi sıkıntılar olağan dönemlerde belli bir program dahilinde aşılabilir. Ancak günümüzde karşı karşıya olduğumuz zorlu koşullar ve ekonomik kriz, öncelikle organizasyonun genelini etkileyebilecek temel sorunların üzerine odaklanmayı gerektiriyor. Bu nedenle artık CIO, organizasyonun karşı karşıya kalacağı yeni zorlukları kontrolden çıkmadan önce tahmin edebilmeli ve şirketi gelişen yeni pozisyonlara hazırlama anlamında yeterince uyanık olmalıdır. Bu raporun küresel ekonomik kriz koşullarında faaliyetlerini sürdürmeye çalışan tüm şirketlerimize yararlı olacağına inanıyorum.”.
Deloitte’tan 8 altın öğüt

Raporda mevcut kriz ortamında CIO’ların karar vermelerini kolaylaştıracak sekiz kullanışlı strateji önerildi:

1. Alternatifleri dikkate alın...

BT organizasyonlarında irili ufaklı çok sayıda proje içinden anlamlı ve öncelikli olarak yapılacaklar listesi çıkarmak CIO’ların temel görevleri arasındadır. Ekiplerin mevcut projelerden hangilerine odaklanacağını, hangi işler için dışarıdan hizmet sağlayıcılar belirleyeceklerini tespit etmek böyle bir listenin temel öncelikleri arasında yer alıyor.

2. Bir CFO gibi düşünün...

CIO’ların şirketin en üst düzey yöneticileriyle empati kurmasını gerekiyor. Çünkü CIO işin doğası gereği kurumun tamamıyla iletişim içinde ve birimlerle tam bir işbirliği içinde olmak zorunda. Şirket yapısı zorluklara ve krize tepki verecek şekilde değiştikçe, CIO da değişikliklerin teknoloji altyapısı üzerindeki etkilerini düşünmek zorundadır. Organizasyonun genel önceliklerini göz önünde bulundururken, hem tarafsız hem de kararlı olması gereken CIO iş gereksinimlerine uygun olmayan fikirleri bertaraf etmeli ve iş açısından kritik önemi olan yatırımlara odaklanmalıdır.

3. İş gereksinimlerini önceden tahmin edin...

Bazen yönetici ekibinin öncelikleri ile CIO’nun beklentileri birbiriyle örtüşmeyebilir. Bugün tüm yöneticiler teknoloji konusunda yeni fikirlere açıktır, ancak kriz veya rekabet ortamında kendilerince daha kritik olan sorunlara odaklanmış olabilirler. Örneğin, tasfiyeler ve şirket alımları ya da birleşmeler gibi zor ve karmaşık konular daima önem ve öncelik kazanır. Böyle durumlarda teknolojinin görevi ekibin işini kolaylaştırmaktır. Böyle durumlarda yönetici ekibin göz ardı etmiş olabileceği yeni fırsatları belirlemek ve fikir üretmek önem kazanır.

4. Yetenek haritasına yeniden şekil verin...

Ekonomik kriz çok sayıda yetenekli insanın piyasaya çıkmasına neden oldu. Daha iyi zamanlar için planlama yapmaya başlamanın kolay yollarından biri de bu çok uzun sürmeyecek fırsattan en iyi şekilde yararlanmak ve yetenekleri şirkete kazandırma stratejisi oluşturmaktır.

5. Tedarikçilerle sıkı pazarlık yapın...

Şu günlerde tedarikçiler müşteri kaybetme konusunda daha önce olmadığı kadar çok endişe duyuyorlar. CIO’lar için böyle dönemlerde yapılacak en iyi iş sağlam bir tedarikçi listesi oluşturmaktır. Tedarikçilerden daha fazlasını elde etmek sadece daha iyi anlaşmalar yapmak değildir. En iyi tedarikçiler şirketlere değer katmak için CIO’larla birlikte çalışır ve böyle bir ortaklığı sağlamlaştırmanın yollarını ararlar.


6. Yükselişe hazırlanın...

Kriz sonsuza dek devam etmeyecektir. Başarılı CIO’lar mevcut zorlukların stratejik bakış açılarını bozmasına izin vermez. Önemli olan ekonominin yükseliş döneminde hazırlıksız yakalanmamaktır. Bu nedenle CIO’lar en yenilikçi, en yaratıcı programların tümünü kapatmamaya dikkat etmeli, BT ekiplerinin yeni yaklaşımlara ve teknolojilere odaklanmalarını sağlamalıdır. Yeni iş modellerini araştırmak ise yükseliş döneminde şirketin daha hızlı hareket etmesini sağlayacaktır.

7. Donanım ve yazılım güncellemelerini doğru önceliklendirin...

Bu kriz ortamında kurumların pahalı donanım ya da yazılım güncellemeleri yaparken birkaç kez düşünmesi gerekebiliyor. Bu nedenle öncelikleri belirleyerek bazı yatırımlardan vazgeçmek daha doğru olabilir. Bu yönde doğru verilmiş bir kararı, güncelleme beklentisi olan çalışanlar ve üst düzey yönetim anlayışla karşılayacaktır.

8. Yönetişimden vazgeçmeyin...

Şirketin her bölümü krizin etkilerini yakından hissetmektedir. Teknoloji yöneticilerinin ve ekiplerinin tüm organizasyonu desteklemek için tepki verme biçimleri, onların gelecekteki rollerini de biçimlendirmektedir.

BT ekiplerinin yönetim ve iletişim becerilerini kurum genelinde en üst düzeyde kullanabilmesi, çalışan, müşteri ve tedarikçi ihtiyaçlarının da net olarak anlaşılmasını ve gerekli çözümlerin üretilmesini sağlayacaktır.


Deloitte hakkında

Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetlerinde dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan Deloitte, 140 ülkede, 165 bin personeli ile faaliyet gösteriyor. Deloitte dünya çapında cirosu 27,4 milyar dolardır.

İleri teknoloji kullanan, değişik alanlardaki bilgi ve becerilerini bir araya getiren Deloitte, dünya çapındaki tüm müşterilerine aynı yüksek kaliteli hizmeti sunmayı ilke edinmiştir. Dünyanın en büyük şirketlerinin yarıdan fazlasına ve büyük ulusal teşebbüslere, kamu kurumlarına, ulusal devlere ve küresel çapta hızla büyüyen şirketlere hizmet veren Deloitte, birçok gelişmekte olan pazarda da liderliğini sürdürmektedir.

Türkiye’de çalışmalarına 1986 yılında başlayan Deloitte faaliyetlerini İstanbul ve Ankara’da 900’ü aşkın çalışanıyla sürdürüyor. Deloitte Türkiye’de kurumsal finansman, denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal risk alanlarında hizmet vermektedir.

ücretsiz üye olun

9681 kere okundu

Satış / Pazarlama
ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
BÜYÜTEÇ
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz