Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Küreselleşme ile birlikte iletişim ve bilişim sahalarında yaşanan teknolojik gelişmeler, üretimin örgütlenmesinde ve ticaretin yapısında büyük değişiklikler meydana getirmiştir. İşletmelerin dünya pazarında rekabet edebilmek için maliyet kontrolü yapmaları kaçınılmaz bir sonuç olarak karşılarına çıkmıştır. Tüm bu gelişmeler ERP projelerinin doğuşunu hazırlamıştır. İçinde bulunduğumuz durum, bilginin en iyi şekilde işlenip yararlı sonuçlar elde edilmesini sağlayacak alt yapıların kurulmasıdır. Kolayca uygulanan, yeniden yapılandırılabilen ve teknolojideki değişikliklere uyum sağlayan kurumsal kaynak planlaması (ERP) çözümleri, işletmelere dünyanın her yerinde iş yapabilme becerisi kazandırmaktadır. Türkiye de ERP’nin başarısı aşağıda ifade edilmeye çalışılmıştır.
Kaynakların Verimli Kullanımı
ERP projelerinin en önemli avantajı, bilgiye kolay erişim imkânı sağlamasıdır. Rekabette başarının ilk kuralı kaynakların verimli kullanımıdır.
İşletmeler entegre çalışan bir yapıya; planlamadan satışa, sevkıyattan maliyete kadar her akışın kontrol edilebildiği bilgi ağına sahip olmak durumundadır. ERP’nin çıkış noktası da müşteri ilişkilerinden üretim planlamaya, her noktada kaynakları en etkin biçimde izleme ve buna ilişkin birtakım stratejiler oluşturma ihtiyacıdır.
Yönetim Desteği
ERP Projesi ile neye ulaşmak istediğini bilen işletmeler, maksimum verim sağlayabilir durumda olmaktadırlar. Çünkü bu tür projeler, işletmenin değişim sürecinin bir sistematiğe oturtulması anlamına gelmektedir. Oluşturulan bu yöntem ile verim daha da artmakta ve başarı kaçınılmaz bir son olarak çıkmaktadır. İşletmeler vizyon ve misyonlarını belirledikleri gibi ERP ile de hedeflerini net olarak belirleyebilmelidirler. Bu durumda lider vasfını üslenen yine firma yöneticileri olmaktadır. Değişim, gereklilik tüm çalışanlara anlatılmalı top yekun bir sinerji oluşturmalıdır.
Proje Ekibinin Önemi
Başarılı bir ERP projesinin üç temel unsuru vardır. Teknoloji ve işlevsellik gibi konularda firmanın yapısına uygun bir yazılım olmalıdır. Hizmet veren yazılım firması, konuya hâkim, tecrübeli, proje kurulumu aşamasın daha önce bulunmuş, neyi nasıl yapması gerektiğini bilen bir danışmanlık ekibi olmalıdır. ERP projelerinde, karmaşık ve uygulanması imkânsız çözümler yerine, teknolojik olarak uygulanabilen, iyi analiz edilmiş sistemlere yönelinmelidir. ERP projelerini adım adım işletmeye kurmak, her zaman en etkili sonucu verdiği görülmüştür. Öncelikle muhasebe, finansman, stok, satış, üretim planlama, sevkıyat gibi konuları kapsayan temel ERP modülleri işletmede uygulamaya alındıktan ve sistem oturduktan sonra, bakım, insan kaynakları, MRP, maliyet analizi ve ileri düzey modüller uygulamaya alınmalıdır. ERP projeleri, bir yazılım olmaktan çok daha öte projeler olmasıyla dikkat çekmektedir. Daha çok, değişimin simgesi olan uygulamalar şeklinde nitelendirilmektedir. ERP’nin başarıyla uygulandığı şirketlere baktığınızda, bu şirketlerin, iş süreçlerini ve iş sistematiğini çoktan oluşturmuş firmalar olduğunu belirlenmiştir. Bu firmalarda ERP’nin kurulması kısa sürede ve daha az maliyetli olduğu belirlenmiş ve başarılı sonuçlar alınmıştır.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz