Tedarik Zinciri Yönetiminde Yerel ve Küresel İş Birliklerinin Önemi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Tedarik Zinciri Yönetiminde Yerel ve Küresel İş Birliklerinin Önemi

Uçtan uca tedarik zinciri yönetiminde yerel ve küresel iş birliklerinizin özgün yapısı ve gücü, rekabet içerisindeki sıralamanızı belirler. Parçaların asgari hareket edip ürün kalitesinin azami seviyede olduğu bir tedarik zinciri yönetimi marka gücünüze direkt katkı sağlamaktadır.

Yeni dünya düzeninde faaliyet gösterdiğiniz sektörden bağımsız olarak iş birliği önem kazanmıştır. Değerler bütünü olarak ifade edebileceğimiz tedarikçi, çalışan ve müşteriler arasında kurulacak iş birliği stratejik hâl almıştır. Sunmuş olduğunuz ürün veya hizmetin süreç ve sonuç odaklı olarak sürdürülebilir şekilde olması gerekmektedir.

bu yazıyı video olarak da izleyebilirsiniz

Büyük Hedefler, Büyük İş Birlikleri Gerektirir!

Sürdürülebilir başarı yolculuğunda koyduğunuz hedefler ile attığınız adımlar birbirine uygun olmalıdır. Önünüze büyük hedefler koyduysanız, yerel ve küresel iş birlikleri önem kazanmaktadır. Buradaki sıradışı durum ise iş birliği modellerinin düşünülmesi zor türden olması gerekliliğidir. Önce cesaret edip, uygulanan iş birliği sizi liderliğe taşıyacaktır.

Her Şeye Hakim Olmaya Çalışmak Yerine, Hakim Olan Kişilerle İş Birliği Modeli Geliştirin!

En kıymetli hazinemiz zaman ve en büyük hedefimiz vizyonumuzu dengeleyebilmek için iş birliği kurmalıyız.

Yıllar önce ilk kızımın ek gıda süreci başladığında balıkçıyla taze balığı anlama konusunda benzer bir diyalog yaşamıştım. Aldığım cevap şu şekilde olmuştu: “Murat Bey, iyi balıkçıyı tanırsan iyi balığı zaten bulursun.” olmuştu.

Hayat hedeflerimizi tek başımıza gerçekleştirebilmek için yeteri kadar uzun değil…

Oyunun Yeni Kuralı: Trade Out, Business In!

Günümüzde ticari olarak oyun kuralının değiştiğinin farkındayız.

Geçmiş dönemde al-sat mantığıyla ülkemizde fazlasıyla para kazanan işletmeler oldu. Söz konusu dönem için doğru bir karar olarak değerlendirilebilir. Artık organizasyonlar için ortak paydada kazan-kazan ilişkisi içerisinde iş birliği gerçekleştirme dönemi gereklidir.

Organizasyonlar, tedarikçileri, çalışanları ve müşterileriyle birlikte özgün iş birliği modellerini stratejik olarak düşünmeli ve acil olarak devreye almalıdır. Mutlu ve sadık müşteri oluşturabilmek ancak güçlü organizasyonlarla mümkün olacaktır.

Mottomuz; trade out, business in!

İş Birliğinde Paylaşmanın Önemi

Sürdürülebilir organizasyon yönetimi ve ticari faaliyetlerin arttırılması adına “paylaşmak” son derece önemlidir. Günümüzde çağın şartlarına uygun olacak yeni oyun kurgusunda maddi ve “manevi paylaşım” ön plana çıkmaktadır.

Kurulması gereken iş birliği modelinde finansı koyacak olan kişi veya kurumlar, ortak paylaşımda manevi kısmın da önemli olduğu hususuna dikkat etmelidir. İş birliği yap(a)mayan kişilerin temel eksiklikleri ise varlıklarını paylaşmak istememeleridir.

Paylaşmak istemeyen kişilerin ise başkalarından paylaşım beklememelerini tavsiye ederim. Artık düzen değişti.

Çin'in Ana Kaynak ve Türkiye'nin Ana Oyuncu Olduğu İş Birliği Modeli

Çin'in öncesinde fark ettiği stratejik durum, ülkemizde daha yeni fark edilmeye başlandı. Ülkemizde son zamanlarda üreticimizi desteklemek amacıyla çıkarılan vergi artışlarıyla (bitmiş ürünün ithal edilmesi durumunda konulan vergi dilimi) birlikte Çin'li firmaların ülkemizdeki firmalarla iş birliği kurmasına olanak sağlamaktadır.

Çin'de yılda 20 milyon airfryer üreten bir firmanın ülkemize final ürün gönderme ihtimali azalmıştır. Dolayısıyla burada küresel bir iş birliği modeli gerekliliği doğmaktadır. Aksi taktirde Çin'li firma yıllık 20 milyonluk üretim kapasitesini düşürmek zorunda kalacaktır.

Çin'de yılda 200 milyon dolar ciro yapan bir firmanın cirosunun %60'ı Türkiye ve yakın coğrafyasına gerçekleşmektedir. Burada büyük resim Çin'li firmaya şunu söylemektedir: "Sen, Türkiye'de küresel iş birliği kurmak zorundasın."

Burada önemli olan, Türkiye'deki firmaların bu büyük resmi doğru okuması ve anlamasıdır. Birlikte paylaşmak çok önemli ve tek başına bir şey yapmanız çok mümkün değildir.

İş Birliği Modelinde Dikkat Edilecek Hususlar

İş birliği kuracağınız firmanın yerel ve küresel olma durumuna göre dikkat edeceğiniz hususları özgün olarak belirlemeniz gerekmektedir.

Yerel iş birliğinde bölgenin insanlarının kültürünü ve yaşam biçimini muhakkak dikkate almanız önemlidir.

Bazı illerimizin gerçeğinde ilave çalışma ve doğal olarak ekstra ücret istenirken, bazı illerimizde mesai saatlerinde çalışmaya aşırı hassasiyet bulunmaktadır.

Küresel iş birliğinde ise firmanın güçlü olduğu yönleri kendisinden sağlarken, zayıf olduğu kısımlarda bizim destek sağlamamız sürecin uzun vadeli olmasına olanak sağlayacaktır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

1567 kere okundu


Etiketler:

Dr. Murat Kadal
Murat Kadal

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Makine Mühendisi olarak mezun olduktan sonra Arçelik’te Ar-Ge Mühendisi olarak 2 yıl süreyle çalıştım. Özellikle fırın açısından inovatif çalışmalara imza attım. IFA 2011 fuarında ödüle layık görülen enerji verimli fırının ortaya çıkarılışındaki sürecin liderliğini yürüttüm. Eş zamanlı olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde yüksek lisansımı tamamladım.

Ford Otosan’da ağır ticari araçlarda Ürün Mühendisi olarak çalışırken Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği alanında da doktora eğitimime başladım. Ford Otosan’da emisyon açısından yeni bir proje olan Eu6 için küresel düzeyde ürün geliştirme ve tedarik zinciri sürecini 2 yıl yönettim.

Askerlik görevimi yedek subay olarak Samsun Karadeniz Bölge Komutanlığı’nda gerçekleştirdim. Süreç içerisinde gemilerin tasarımsal olarak iyileştirilmesi ve saha problemlerinin çözülmesi konusunda koordineli bir süreç yönetimini sağladım.

Beyaz eşya, otomotiv ve gemi inşa sektörlerinden sonra küçük ev aletleri sektörüne Eksen Makine ile giriş yaptım. 4.5 yıl boyunca ülkemizin birçok markasına Ar-Ge, üretim, laboratuvar, kalite, satış sonrası hizmetler konusunda çalışmalar gerçekleştirdim. İhracat açısından da birçok ülkenin kültürüne uygun ürün adaptasyonunu ve geliştirilmesini sağlayarak pazar genişlemesini gerçekleştirdik. Eksen Makine’deki görevim sırasında TSE’yi uluslararası standartlarda teslim ettim. Cezve ve tost makinesi gibi ürünlerin üretilmesinde ve özellikle ihracat anlamında başarılar elde edilmesinde uluslararası komitelerde yapmış olduğum çalışmaların çok ciddi katkısı bulunmaktadır.

Goldmaster firmasında Tedarik Zinciri Ve Ürün Geliştirme Direktörü olarak çalışıyorum. Ülkemizin küçük ev aletleri sektöründe en geniş ürün gamını iş birliklerimizle en iyi şekilde yönetmenin gayreti içerisindeyim. 2023 Mart ayı itibariyle doktor unvanımı aldım. Uluslararası düzeyde 4 patentim bulunmaktadır.

Evli ve 2 kız çocuğu babasıyım.

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz