- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Google AdWords vb. Dijital Hizmet Harcamaları Nasıl Muhasebeleştirilir?

İnternetin günümüz dünyasındaki yerinin artmaya başlaması ile birlikte artık küçük büyük hiç fark etmez pek çok şirket artık kendilerini çok daha fazla kişiye tanıtmak amacı ile Google AdWords gibi pek çok farklı yerden hizmet almaktadır. Bu hizmetler online ortamda satın alındığı için, işletmeler bunların gider olarak yazılıp yazılmadığını bilemiyor.
Bilineceği üzere Google AdWords ve bunun gibi dijital reklam hizmeti sağlayan yerlerin merkezleri yurt dışındadır. Bu işletmelerden fatura almak için eskiden adres verilir, fatura bir süre sonra bu adrese gönderilirdi. Ancak şimdilerde bu durumda değişimler meydana geldi. Çünkü artık bu hizmet birimlerinde hesabı olan kişiler, kendilerine ait hazırlanan panellere giriş yaptıkları zaman burada faturalarını görebiliyor ve diledikleri zaman da yazdırabiliyorlar.
Faturalar incelendiği zaman görülen şey ise, genel olarak bu faturalarda KDV tutarının bulunmaması. Yani aylık 1.000 dolarlık bir reklam harcaması yapılmışsa, işletmeye kesilen fatura da yine 1.000 dolarlık olacaktır. Pek çok kişinin aklını karıştıran şey ise bu giderin muhasebede nasıl gösterileceğidir.
Normalde, yapılan bir harcamanın gider olarak sayılabilmesi için onun resmi faturasının işletmede olması gerekir. Bunun dışındaki belgeler ne yazık ki işleme konmaz ve dolayısıyla da gider olarak gösterilemez. Ancak yurtdışındaki kişi ve kuruluşlar ile sıklıkla iş yapan işletmelerin bu konuda yaşadıkları sorunlar sonrasında ciddi değişiklikler meydana geldi.
Yeni düzenlemelere göre artık yabancı merkezli yerlerden reklam gibi çeşitli hizmetler alındığı zaman buradaki satıcı tarafından düzenlenmiş faturanın yanı sıra fatura yerine geçecek belgelerin mutlaka elden, ya da posta aracılığı ile alınması gerekmiyor. Elektronik ortamda yapılan harcamaların muhasebeleştirilmesi için bu belgelerin çıktıları da yeterli oluyor. Ancak yalnızca bu çıktılar kabul edilmiyor. Söz konusu ödemenin gider olarak kabul edilmesi için, hangi ödeme yöntemi kullanılmış ise onun slip ya da ekstresi de yine delil olarak hizmetin yapılışını göstermesi gerekmektedir. Yani kullanıcı panelinden alınacak fatura çıktısının yanında, bu reklam hizmetinin ödemesi hangi kanaldan yapıldı ise, ona ait ödeme dökümü de çıktının yanında ilgili yerlere ibraz edilmelidir.
Özellikle Google gibi işletmeler, kişi ve kuruluşların güvenliği açısından faturaları posta yolu ile göndermez. Ancak faturaların gönderilmemesi, onların geçerli olmadığı anlamına gelmez. İşletme, her ülkenin kanunlara göre farklı kesilen faturaları kullanıcı paneli üzerinden kişi ya da işletmelere sunar. İşletmelerin yapmaları gereken tek şey ise bu faturaların çıktılarını almaktır. Google hesabının fatura adresi Türkiye ise KDV'ye tabi olunmadığı, şirketin kendi sitesinde de yazılı olan bir durumdur. Böylesi durumlarda ise yapılması gereken şey aslında çok basit. Şirket tarafından belirtilmiş olan reklam bedelinin faturası ve ödeme belgesi alındıktan sonra KDV tutarını kendiniz hesaplayarak gider haline getirmelisiniz.
Yapılacak KDV hesaplaması sonrasında ise toplam tutar 2 Nolu KDV beyannamesi ile beyan edilir. Sonrasında da 1 Nolu KDV beyannamesi ile de bu tutar düşürülür. Vergi Usül Kanunu içerisinde yer alan hükümlere göre eskiden kuruluşlara uygulanan Türkçe dil zorunluluğu da kalkmış durumda. Geçmiş dönemlerde yapılan harcamaların muhasebeleştirilmesi için yurtdışındaki kurumdan alınan faturalar, daha sonrasında yurt dışı temsilcilikleri, ya da yurt içindeki noterlerden Türkçeye tercüme ve tasdik ettirilmesi sonrasında gider olarak kaydedilebiliyordu. Şimdilerde ise işletmelerin böyle bir sorunu yok, gerekli belgelerin bir arada bulunması sonrasında yapılan giderlerin tamamı beyannameler içerisindeki yerlerini de alabiliyor. Böylece işletmeler yapmış oldukları her türlü harcamayı rahatlıkla gider olarak gösteriyor.

Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
İhracat, Firmalar için Önemli ve Stratejik Bir Karardır
2016 yılı Ocak ayı itibarı ile Türkiye’de yaklaşık 63 bin firma ihracat yapmaktadır. İhracat yapmak, bir ülkenin ve firmalarının büyümesi ve rekabet gücünü artırması bakımından önemlidir.
OFİS VE İNSAN
Sanal Ofis Nedir, Ne İşe Yarar?
Sanal ofis hizmetinden faydalanmak için her gün gidip çalışabileceğiniz bir mekânı gerekli kılan işinizin olmaması gerekmektedir.
İnsan Değiştikçe Gelişmeli, Geliştikçe Değişmeli
İnsan Değiştikçe Gelişmeli, Geliştikçe Değişmeli
İŞ DÜNYASI
Bütçe Nedir?
Yılın tamda bu zamanları iletişimde olduğunuz bir çok yöneticiden aynı konuyu duyarsınız : Bütçe. Bütçe hazırlıkları her dönem için sancılı geçen bir süreçtir.
HUKUK / MUHASEBE
Bedelsiz kiralama işleminin Vergi Kanunları açısından değerlendirilmesi
Mal ve hakların kiraya verilmesinde emsal değerlerden düşük, ya da bedelsiz kiralama yapılırsa ne olur? Vergi Kanunu bu konuda ne gibi yükümlülükler getiriyor?
Satış Ekibinin Ortak Aklının Harekete Geçirilmesi
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Detaylı İncelenmesi
Müşterilerinize Nasıl Bir Tedarikçi Olduğunuzu Sorun