Infografik nedir, nasıl hazırlanır?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Infografik nedir, nasıl hazırlanır?

Karşılaşılan verinin inanılmaz boyutlara ulaştığı günümüzde bireylerin düz metinler yerine grafik ve görsellerle hızlı bir şekilde konuya hakim olmak istediğini biliyoruz.

İyi bir infografik şöyle olur.

Hedef Kitle

Her türlü iletişimde önce hedef kitle doğru şekilde belirlenmelidir. Bu kitlenin temel özellikleri ve baskın tercihleri bilinmelidir. Okul çağındaki kişilerle, üniversite öğrencileri, orta yaş insanları farklı beğeni ve kabullere sahiptir. Kişilerin uzmanlık seviyeleri de anlama ve kabullerde önemlidir. Örneğin bir ürünü teknik ekibe, satış ekibine ve tüketiciye farklı şekilde anlatmak gereklidir. Yani, iletişim dilinin belirlenmesi için hedef kitlenin belirlenmesi gereklidir.

Yalınlık

Apple, Facebook, Google gibi firmalar en az sundukları ürün ve hizmetler kadar önemli bir olguyu neredeyse tüm dünyada evrensel değer haline getirdiler; Yalınlık. Onlardan çok daha önce minimalist tasarımlarla hayatımız etkileniyordu, ama onlar artık her alanda yalın olmayı tartışmasız değer haline getirdiler. Dolayısı ile hazırlayacağınız infografik de yalın olmalı, gereksiz süs ve bilgiler içermemelidir. Tabiri caizse, infografik sayesinde bir bakışta konu anlaşılmalıdır.

Odaklanma

Yalınlık ve odaklanma çok yakın ilişkilidir. Bir kerede bir şeyi anlatmak olarak özetlenebilir. Yalın ve görsel olarak kuvvetli de olsa konuya odaklanmak, doğrudan konu ile ilgisi olmayan mesajları ve detayları infografiğe dahil etmemek gereklidir. Anlatacak çok şeyiniz varsa hazırlamanız gereken çok infografik var demektir.

Grafik

Kelimenin ikinci kısmı olan "grafik" bir infografik için hayati önemdedir. Hızlıca bulduğunuz bir figür, görsel, clipart yeterli değildir. Şunu unutmayın; yalın olmak bir iddia ortaya koymaktır. Bir infografik yapmaya kalkalarak, "Buraya koyacağım şu grafik ile uzun bir metinde anlatabileceğim şeyleri kolayca anlayacaksın" diye bir iddia koymuş oluyorsunuz. Buna uygun davranmalısınız. Kuvvetli grafikleriniz yoksa bu işe kalkışmamalısınız. Bir infografiğin Info'su ve grafiği dengeli kalitede olmalıdır.

Renkler

Görsel anlatımlarda en önemli tuzaklardan birisi renk seçimleridir. Beğenilen renklerden ziyade, amaca hizmet eden renklerin tercih edilmesi önemlidir. Renk seçimi hem teknik, hem de psikolojik açıdan önemlidir. Fotoğraf ve filmlerde renkli ve koyu arka planlar iyi görünmektedir. Bu tarzı yazı ağırlıklı grafiklerde kullanmak ise astiğmatı olanlar için gerçek ve mecazi anlamda baş ağrısı demektir. Ya da "Dünyada Terör" konulu bir infografik de bir ülkeyi güzel görünüyor diye kırmızı yapmanız istenilenden çok farklı bir algı yaratır. Ya da infografiğin amacına uygun olmayan ruh haline neden olan rekler tercih etmeniz amaca uygun sonuç yaratmaz.

Ölçüler

Dijital ortamda sunacağınız infografikler için mobil kullanımı öncelikle dikkate almalısınız. Bu durum infografiğin dik olarak hazırlanmasını gerektirir. İnfografik çok uzun olursa konu bütünlüğü bozulur. Buradaki dengeyi iyi sağlamalısınız. Dijital ortamlarda kullanılması planlanan 2000-3000px uzunluk ideal olabilir.

Beyaz Boşluk

Tüm grafik sunumlarda olduğu gibi elemanlar arasında uygun boşluklar olması anlaşılırlığı arttırmaktadır. Grafikte bu boşluklara beyaz boşluk denir. İşgüdüsel davranış boş alanların doldurulması şeklindedir, ancak yoğun bir grafik güçlü bir grafik değildir.

Hikaye Örgüsü

Bilgi sunmak istediğinize göre bunu hikayelendirmelisiniz. Infografiğinizde bir akış olmalıdır. Bilgilerin yerleştirilişi ve ilişkilendirilişi ile anlaşılır bir hikaye ortaya konulmalıdır.

Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler

  • Infografik, bir gösterim şeklidir. Dolayısı ile infografiğinizde paragraf yazılar olmamalıdır.
  • Infografik, bir sunum şeklidir. Excel tablosu, ya da çubuk grafikler koymak değil, bu verileri incelemiş, anlamış ve yorumlamış olan sizin, kendi çıkarımınızı ya da somut özet bilgiyi görsel anlatımla sunmanız gereklidir.
  • Grafik öğeleri düzenli şekilde yerleştirmekten öte akışın algılanması için bölüm bölüm çerçeveleyebilirsiniz. Böylece, infografiği inceleyen önce bu kutuyu anla, sonra bu kutuyu gibi akışı net olarak algılar. Tıpkı çizgi romanlardaki gibi. Buradaki ince çerçevelemeler her kutucuğun kendi içinde incelenerek bir sonrakine geçilmesini sağlar.
  • Öğeleri aynı ölçülerde kullanmayın. Can alıcı verileri gösteren öğeleri büyük yapın. Örneğin koşan insanın kalp atışları ile ilgili bir anlatımınız varsa, nabzın yüksek olduğunu belirten kalp öğesini büyük yapmanız uygundur. 60 nabız ile 120 nabızı aynı büyüklükte öğenin altına rakam yazarak ifade etmemelisiniz. Bir şeylerin büyüdüğü, çoğaldığı, kritik önemde olduğu durumlar hemen algılanmalı.
  • Grafik öğeleri çok tekrarlamayın. Grafik beceriniz sınırlı bile olsa tekrardan kaçının. Grafik öğeler satın alarak bu sorunu çözebilirsiniz. İnsan kalabalıkları ile ilgili bir anlatım yapıyorsanız maça gidenlerle yolda yürüyenler, ya da otobüs bekleyenler aynı ikonlar olmamalıdır.
  • Beyaz arkaplandan kaçının. Renklerle ilgili bölümde bahsettiğim gibi koyu renk üzerine açık renk, yüksek kontrast yazılar iyi olmamakla birlikte, infografiğinizin çoğunlukla web ortamında yayılacağını ve çoğu web sitesinin içerik bölümlerinde beyaz arka plan kullanıldığını düşünerek fark edilirik olacak arka planlar kullanın.
  • Tıpkı web sitelerinde önerildiği gibi 3 renkten fazla kullanmamaya gayret edin. Yorucu ve dikkat dağıtıcı olacaktır.
  • Bu arada 3 rengin içinde siyah ve beyazı saymayabilirsiniz. İzleyiciler bunları renk olarak algılamaz.

Sonuç

İyi hazırlanmış bir infografik dijital insanlara yönelik en etkili anlatım araçlarından biridir. Hızlı, anlaşılır ve ilgi çekici olması bir infografiğin temel başarı ölçütleridir

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

15099 kere okundu

Senih Özkiper
Senih Özkiper

1969 İstanbul Doğumlu,

İstanbul Erkek Lisesi, İTÜ Mimarlık Fakültesi ve İÜ İşletme İktisadı Enstitüsü mezunu,
1996 yılında girdiği bilişim sektöründe 2000 yılında kurduğu Teknoart şirketi ile web tabanlı iş yazılımları geliştiriyor. 

Şirketin, müşterilere özel olanlar dışında WETOS markalı web tabanlı CRM ve e-iş uygulaması ana ürünü.

"İçerik Kraldır" prensibinin sıkı bir savunucusu olarak çeşitli web sitelerinde köşe ve makaleler yazıyor.

Reklam
Kobitek Logo

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler

Kaspersky KOBİ Güvenlik Paketi

Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz