Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Bir çoğumuzun bildiği gibi resimler piksellerden yani bir araya gelmiş renkli karelerin birleşmesi ile meydana geliyor. Piksel kelimesi İngilizce picture element kelimelerinin kısaltılmışıdır. Bu piksellerin inç başına sayısı da resmin çözünürlüğünü ya da başka bir deyişle kalitesini belirler. 75ppi (pixels per inch) dendiğinde bunun anlamı inch başına 75 pixel düşüyor demektir. Karıştırılmaması gereken şey, ppi değerinin inch kare değil inch başına düşen piksel sayısını ifade ettiğidir. Yani bu örnekte, yatayda 75 düşeyde 75 piksel olduğunu ifade eder. Buradan da anlaşıldığı gibi bir resmin ppi değeri ne kadar büyükse çözünürlüğü yani kalitesi o kadar yüksektir. Çünkü daha fazla piksel olduğunda kareler küçülmüş demektir ve göz ile kare olarak algılanması zorlaşmıştır.
Eğer pikselleri yakından görmek isterseniz resminizi büyütmeniz yeterlidir.
Uygun çözünürlük hangisidir? diye düşünüyor olabilirsiniz. Bilgisayar monitörleri 72-96 ppi arasında çözünürlük kullandığı için bu kalite web veya bilgisayar ortamında yeterlidir. Ama baskı yapmak isterseniz 300 ppi 'yi düşünmelisiniz. Ayrıca hangi büyüklüte baskı yapacağınızı da hesaplamanızda fayda var. Fotoğrafı bir dijital fotoğraf makinesi ile çekiyorsanız, makinenizin kalitesine göre değişen bir çözünürlük değeri vardır. Örneğin 640x480 piksel, baskınızda istediğiniz neticeyi almak için 300ppi çözünürlüğe ihtiyacınız olduğunu kabul edersek, kaliteli bir baskı için 640/300=2,13 ve 480/300=1,6inch, yani 2,13x1,6 inch büyüklüğünde baskı yapmalısınız.
Yani fotoğraf makinenizin çözünürlüğü, kaliteyi sabit tutarsanız büyüklüğü, büyüklüğü sabit tutarsanız kaliteyi etkiler. Ama bu doğrusal formülü 300ppi den yukarısı için işletmemelisiniz. Teorik olarak doğru olmakla birlikte yazıcıların da monitörler gibi destekledikleri çözünürlük üst sınırı vardır. Bunun üzerinde iyi resim basmazlar, çünkü fazla pikselleri yok sayarlar. Bu sınır da 300 ppi civarında.
Bir not daha: Yazıcılar ppi yerine dpi (dot per inch) terimini kullanır.
Peki dijital fotoğraf nasıl oluşuyor diye merak ettiniz mi? Bildiğiniz gibi klasik fotoğraf makinelerinde fotoğraf filmi objektiften gelen ışığın film üzerinde kimyasal değişime sebep olması sonucunda oluşuyor. Dijital fotoğraf makinelerinde ise ışığın elektrik yükü çipe kaydediliyor. Yüksek ışık yüksek elektrik yükü anlamına geliyor. Ve görüntü rgb (red green blue) denilen ışığın üç temel tayfının değerlerini ayrı ayrı ve gri tonlama ile kaydederek oluşturuluyor. Sonuçta tüm renk kanalları aynı ortama verildiğinde resim renkli olarak görülüyor.
İşte bu yüzden de dijital olarak çekilmiş fotoğraflar üzerinde kolaylıkla renk işlemleri yapılabiliyor. Yani örneğin kırmızı kanalının değerini artırıp resmin sonuç görüntüsünü de daha kırmızı olarak değiştirebiliyorsunuz. Burada kullandığınız foto düzenleme yazılımının yetenekleri de devreye giriyor.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz