Markalaşmak Reklam Yapmak Değildir

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Markalaşmak Reklam Yapmak Değildir

Ülkemizde reklam yapmak çok önemsenir. Gerek bütçesinin yüksekliği gerekse herkese ulaşma imkanı nedeni ile reklamdan beklentiler çok olur. Ancak eğer doğru bir pazarlama faaliyetiniz yoksa reklamdan beklediğiniz getiriyi alamazsınız. Hele hele sadece reklamla markalaşamazsınız. Markalaşmak sadece reklamla isminizi , ürününüzü tüm dünyaya bağırmak değildir.

Ancak 30 yıl önce bu doğru idi. Yani sadece reklamla markalar yaratılabiliyordu. Tek televizyon kanalının olduğu, üretici sayısının az, reklam yatırımı yapanın daha da az olduğu bir piyasada reklamla zihinlere girmek yeterli oluyordu. Kırk yaş üstü kuşak hala aşağıdaki reklamları hatırlıyordur.

http://www.youtube.com/watch?v=w23oFoPaD8E

http://www.youtube.com/watch?v=9aHp8baa4CI

Üstelik bu reklamlar yapım kalitesi açısından şimdikilerin yanına bile yaklaşamazlar. Ama işlerini yapmış markayı zihinlere yerleştirmiştir.

Eğer amacınız sadece satışları arttırmaksa aşağıdaki şartlarla birlikte reklam bu konuda etkili olabilir;

  • Doğru Konumlama
  • Doğru fiyatlandırma
  • Etkin bir dağıtım

Fakat markalaşma için bu boyutun daha da geliştirilmesi gerekir. Markalaşmak bir farklılaşma noktası etrafında ayrışmak ve bu farklılaşma içinde bir fayda-değer sunmaktır. Dahası bu farklılaşma ve fayda ile özdeşleşmektir.

Bunun için reklam yeterli değildir. Reklamdan fazlası gerekir. Reklam bu sürece katkıda bulunur ancak sürecin kaderi reklama bağlı değildir. Çünkü reklam markanın 5 boyutundan biri olan “marka bilinirliği”ne hizmet eder. Markanın pazarda varlık kazanması için diğer boyutlarda da programlar uygulanmalıdır.

Markaya pazarda varlık kazandıracak boyutlar şunlardır;

  • Marka Sadakati
  • Marka Bilinirliği
  • Algılanan Kalite
  • Marka Çağrışımları
  • Diğer tescilli varlıklar

Görüleceği üzere reklam sadece marka bilinirliği boyutuna hizmet etmektedir. Bazı yönleriyle de marka çağrışımlarına. Sadece reklam ile yetinirseniz diğer boyutlarda gelişme sağlanamayacağı için markalaşma süreci başarısızlığa uğrayacaktır. Başarılı bir markalaşma için her bir boyutun titizlikle değerlendirilmesi ve her biri için pazarlama programları ve aksiyonlarının planlanması ve uygulanması gerekir.

Bu perspektiften bakınca reklam yapmadan markalaşan firmaların başarısı da açıklığa kavuşur. Çünkü ürünü/hizmeti/şirketi marka yapan unsurlar/boyutlar, ürüne/hizmete/şirkete başarılı bir şekilde eklenirse reklam yapmadan da markalaşabilirsiniz. Bütün mesele bu boyutlar hakkında ürüne, sektöre özgü çözümler ve programlar geliştirmektir.

ücretsiz üye olun

8229 kere okundu

Etiketler:

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. https://www.idefix.com/Kitap/Guclu-Bayiler-Insa-Etmek/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Yonetim-Is-Gelistirme-Kalite/urunno

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz