Endüstri Bölgeleri Mülkiyet Sınırları İçinde Bırakılacak Sağlık Koruma Bantları Hakkında Protokol

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

ENDÜSTRİ BÖLGELERİ MÜLKİYET SINIRLARI İÇİNDE BIRAKILACAK SAĞLIK KORUMA BANTLARI İÇİN UYGULANACAK USUL VE ESASLARA İLİŞKİN PROTOKOL

Protokolün amacı ve tanımlar

Madde 1- 5195 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile değiştirilen, 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunun 5 inci maddesine dayanılarak çıkarılan Endüstri Bölgeleri Yönetmeliğinin 20 nci maddesine istinaden, endüstri bölgesi ilan edilen alanlar için belirlenecek ve imar planlarına işlenecek sağlık koruma bandı mesafesinin tespit edilmesi amacıyla işbu protokol tanzim edilmiştir.

Bu protokolde geçen;

Bakanlık:Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,
Kanun:4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanununu,
Yönetmelik:Endüstri Bölgeleri Yönetmeliğini,
Bölge:Endüstri bölgesini,

Özel endüstri bölgesi : Üzerinde kurulu sanayi tesisi bulunan, gerçek ya da tüzel kişilere ait ve 4737 sayılı Kanun hükümlerine göre ilan edilebilecek endüstri bölgelerini,

İhtisas endüstri bölgesi : Kalkınma planlarında belirtilen ileri teknoloji sektörlerinden birini kullanan ve araştırma geliştirmeye imkan tanıyan, bilişim teknolojisi, tıp teknolojisi ve tarımsal endüstri gibi aynı alanlarda faaliyet gösteren bölgeleri,

Münferit yatırım yeri : Yerli ve /veya yabancı yatırımcılar tarafından talep edilmesi durumunda, kalkınma planlarında belirtilen ileri teknoloji sektörlerinden birini kullanan ve belli kriterleri karşılayan yatırımlar için tahsis edilebilecek alanı,

ifade eder.

Protokol konusu

Madde 2- Bu protokol, 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu hükümleri uyarınca kurulan endüstri bölgelerinin mülkiyet sınırları içinde ve gerektiğinde bölgelerde yer alacak tesislerin çevresinde bırakılması gereken sağlık koruma bandının tespitine ilişkin, uygulamaya esas olacak usul ve esasları kapsar.

Dayanak

Madde 3- Bu protokol, 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunun 5 inci maddesine dayanılarak çıkarılan Endüstri Bölgeleri Yönetmeliğinin 20 nci maddesi gereğince hazırlanmıştır.

Karma endüstri bölgeleri

Madde 4- Farklı sanayi iş kollarında üretim yapan tesislerin yer alacağı karma bölgelerin mülkiyet sınırları içinde kalacak şekilde 50 metre sağlık koruma bandı mesafesi bırakılması, bölge ilanı talebi ile birlikte Bakanlığa gönderilen fizibilite etüdü ve bilgi formları göz önüne alınarak imar planında sektörel gruplamalara göre tampon bölgeler oluşturularak imar planına işlenmesi, gerekmesi durumunda bölgede yer alacak tesisler için izin ve ruhsat verme aşamasında Sağlık Bakanlığınca kesinleştirilen ve faaliyete ilişkin ÇED raporunda belirtilen tesis bazında da ek sağlık koruma bandı mesafesi belirlenmesi, ayrıca bölgede kurulacak olan tesislerin fert, toplum ve çevre sağlığı üzerindeki etkilerinin önlenmesi amacıyla ilgili mevzuatta (Umumi Hıfzısıhha Kanunu ve Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliği, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Mevzuatı) öngörülen esaslara ve kriterlere uygun olarak gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine dair hükmün plan notu olarak yazılması gerekmektedir.

İhtisas endüstri bölgeleri

Madde 5- Kalkınma planlarında belirtilen ileri teknoloji sektörlerinden birini kullanan ve aynı sanayi iş kolunda ve bu iş koluna dahil alt sanayi gruplarında faaliyet gösteren tesislerin yer alacağı ihtisas endüstri bölgelerinin mülkiyet sınırları içinde, sektöre ait ÇED raporuna bağlı olarak sağlık koruma bandı bırakılması gerekmektedir. Alt sektörlere ait tampon alanlar, imar planı aşamasında fert, toplum ve çevre sağlığı ile diğer faktörler göz önüne alınarak Bakanlıkça belirlenir.

Münferit yatırım yeri

Madde 6- Kalkınma planlarında belirtilen ileri teknoloji sektörlerinden birini kullanan tek bir firmaya tahsis edilecek olan münferit yatırım yerlerinin mülkiyet sınırları içinde, Sağlık Bakanlığınca kesinleştirilen ve ÇED raporunda belirtilen sağlık koruma bandı mesafesi belirlenir.

Özel endüstri bölgeleri

Madde 7- Kalkınma planlarında belirtilen ileri teknoloji sektörlerinden birini kullanan ve gerekli tüm izin, onay ve ruhsatlarını almış olarak faaliyet gösteren tek bir firmadan oluşan özel endüstri bölgelerinin mülkiyet sınırları içinde, Sağlık Bakanlığınca kesinleştirilen ve ÇED raporunda belirtilen sağlık koruma bandı mesafesi belirlenir. Daha önce konulmuş sağlık koruma bandı varsa, bu mesafe geçerli olur.

Organize sanayi bölgelerinden dönüştürülen endüstri bölgeleri

Madde 8- Organize sanayi bölgelerinden dönüştürülen bölgelerin mülkiyet sınırları içinde önceden bırakılmış ve imar planlarına işlenmiş sağlık koruma bandı mesafeleri geçerli olur. Bölgede yer alacak tesisler için izin ve ruhsat verme aşamasında bölgede kurulu diğer tesisler ve Sağlık Bakanlığınca kesinleştirilerek ÇED raporunda belirtilen sağlık koruma bandı mesafesi göz önüne alınarak gerekmesi durumunda tesis bazında ek sağlık koruma bandı mesafesi belirlenmesi, ayrıca bölgede kurulacak olan tesislerin fert, toplum ve çevre sağlığı üzerindeki etkilerinin önlenmesi amacıyla ilgili mevzuatta (Umumi Hıfzısıhha Kanunu ve Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliği, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Mevzuatı) öngörülen esaslara ve kriterlere uygun olarak gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine dair hükmün plan notu olarak yazılması gerekmektedir.

Organize sanayi bölgesinin kısmen bölge ilan edilmesi durumunda, organize sanayi bölgesi ile bölge arasında sağlık koruma bandı mesafesi bırakılmaz.

Diğer Hususlar

Madde 9- Bölgenin orman, sit alanı, üst ölçekli plan kararı ile yapılaşmaya kapalı alan kararı getirilmiş yerler ve topoğrafik yapı nedeniyle doğal eşiklerle (şevler, yarlar, tepe, dağ, dere, uçurum vb.) sınır teşkil etmesi halinde, yapılaşmaya kapalı söz konusu alanların ve eşiklerin tampon kabul edilerek ilgili idarece korunması şartıyla, sağlık koruma bandı mesafesi bu eşikler göz önüne alınarak belirlenir.

Ayrıca bölgeye bitişik karayolu, demiryolu gibi altyapı tesislerinin kamulaştırma sınırları, gerekli durumlarda Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığın ortak kararı ile imar planı aşamasında sağlık koruma bandı mesafesine dahil edilir.

Yürürlük

Madde 10- Üç asıl nüsha olarak tanzim edilen işbu Protokol, imza tarihinde yürürlüğe girecek ve Yönetmeliğin yürürlük süresince geçerli olacaktır.

Bu Protokol kapsamına giren işlemlerde belirtilmemiş hususların ortaya çıkması halinde taraflar Ek Protokol tanzim edilebilir.

İşbu Protokol .../..../2005 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sağlık Bakanlığı

Doç.Dr.Adem ŞAHİN Prof.Dr.Necdet Ünüvar

Bakan a. Bakan a.

Müsteşar Müsteşar

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

25442 kere okundu

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz