- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Yazılımı Kiralamak; Hizmet Olarak Yazılım Modeli

Kısaca SaaS, uzun açılımıyla “Software as a Service” veya “Solution as a Service” olarak isimlendiren ve son yıllarda oldukça geniş bir kullanım ağına sahip olan bu teknoloji birçok işletme için büyük avantajlar sağlamaktadır.
Yazılımın servis olarak sunulması şeklinde nitelendirebileceğimiz SaaS, ihtiyaç duyulan bir yazılımın lisanslama ve altyapı satın alma maliyetlerine girilmeden bir hizmet olarak İnternet üzerinden kullanılabilmesine olanak sağlayan bir iş modelidir. SaaS sayesinde ihtiyaçların çok düşük maliyetlerle karşılanabilmesi mümkündür.
Kurulum, donanım, lisanslama, yedekleme, güvenlik, iletişim ve güncelleme maliyetleri için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Kullandığınız kaynak ve harcadığınız süre kadar ücret ödenmesiyle ölçeklenebilir bir altyapı sistemi kurulur ve böylelikle kaynak israfı önlenmiş olur. SaaS, her türlü yenilik ve geliştirmelerden hızlı ve etkin bir biçimde faydalanabilmenize olanak sağlar. Bunun dışında her türlü altyapı yönetimini ve yazılımını geliştirmeyi gerçekleştiren SaaS müşterisi sadece işine odaklanır.
SaaS'a Nasıl Ulaşırım?
Rekabetin son derece arttığı günümüzde kurumlar için hızlı kararlar almanın ve maliyeti düşürmenin önemli bir strateji olduğu gerçek. SaaS modeli sayesinde şirketlerin ticari olarak lisanslama yapmaları ve kendi iç bünyelerinde barındırdıkları, işlettikleri yazılımlara ve kompleks yapılarına alternatif olarak bir hizmet ortaya çıkar. Bu sayede şirketler düşük maliyetli bir şekilde aynı avantajlarla ulaşabilme imkanına kavuşur.
SaaS'a ulaşmak herhangi bir web sayfasına ulaşmak kadar kolaydır. Sahip olmanız gereken tek şey yalnızca servisi almanızı sağlayacak olan bir hesabın olması. SaaS yazılımlarının ücretlendirme sistemi, uygulamayı düşündüğünüz ağın genişliği doğrultusunda değişiyor. Bu teknoloji ile geleneksel lisans satın almak yerine uğraşmıyor, sadece kullanıcı hesapları ile lisans satın alabiliyorsunuz.
SaaS yazılımlarının en cazip yanı ise ücretlendirme şartları. Ücretlendirme noktasında kullanım miktarınıza göre ücret ödeyebiliyorsunuz. Kısacası herhangi bir uygulamayı ne kadar kullanıyorsanız, o kadar ücret ödüyorsunuz.
SaaS modelinin temel özellikleri ise şu şekilde;
- Ticari olarak sunulan yazılım uygulamasına ağ tabanlı erişim ve yönetim imkanı.
- Her müşterinin merkezi olarak yönetilen aktivitelere uzaktan web üzerinden her an bağlanabilmesi.
- One To Many (tek seferlik, çoklu kullanıcı mimarisi) özelliği ile fiyatlama, ortaklık ve yönetimsel açıdan birçok avantaj sağlanması.
- Sunucu maliyetlerini azaltarak kurumlara avantaj sağlama.
- Merkezi güncelleme ve merkezi güvenlik imkanı oluşturma.
- Lisans ve güvenlik maliyetlerinin sıfırlanması.
- Kullanılan süre ve kullanan kullanıcı kadar ödeme yapılması.
- Hizmeti dünyanın her yerinde alabilme.
SaaS Hizmetinin Müşteriye Sunulması ve Maliyeti
Hizmet müşterilere internet aracılığıyla, yani web tarayıcılarıyla sunulmaktadır. Sunulan hizmetin bedeli aylık veya yıllık kullanıcı sayısına göre ve alınan hizmete göre değişiklik göstermektedir. Kullanıcı sayısı azaldığında maliyet de azalmaktadır.
SaaS Sisteminin Avantajları
- Diğer sistemlere göre sunucu maliyetlerinin en az olduğu uygulamadır.
- Teknik bakım ve uygulama geliştirme maliyetleri en aza indirgenir.
- Lisans maliyetleri sıfırlanır.
- Güncelleme işlemeleri ve maliyetleri sıfırlanır.
- Kullanılan süre ve kullanan kullanıcı sayısı kadar ödeme imkanı olması.
- Sağlanan hizmete dünyanın her yerinden ulaşılabilmesi.
- Güvenlik maliyetlerinin sıfırlanması.
SaaS Sisteminin Dezavantajları
- Sabit internet bağlantısının olması gerekir.
- Yoğunluğa bağlı olarak uygulama kimi zaman yavaş çalışabilmektedir.
- İnternet hızının düşük olması durumunda sistem düzgün çalışmayabilir.

Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Dahilde İşleme Belgesi Nedir?
Yurt dışından getirilen ham ve yardımcı maddeler kullanılarak üretilen malların ihraç edilmesi halinde, bu malların ithalinde gümrük vergisi ile diğer mali yükümlülükler teminat karşılığı ertelenerek, ihraç edilecek malların girdi maliyetleri azaltılmaktadır.
OFİS VE İNSAN
Çalışanlarda Performans Düşüklüğü
İş hayatında her çalışanın başarı derecesi aynı değildir. Kimisi yapması gereken işi tam zamanında ve eksiksiz tamamlarken kimisi gereken özeni göstermeyebilir.
Doğa Dostu Yeşil Binalar
Soluduğumuz havanın, içtiğimiz veya kullandığımız suyun, işlediğimiz toprağın milyarlarca insanın ihtiyacını karşılayabilmesi her geçen yıl güçleşiyor. Çünkü her üçü de sürekli kirleniyor.
İŞ DÜNYASI
Internet Reklamcılığına Bir
İnternetin ekonomik alanda büyümesi, doğaldır ki Internet reklamcılığı konusunu da daha ön plana çıkarmıştır.
HUKUK / MUHASEBE
E-Fatura Nedir?
Belli ciroların üzerindeki, ya da belirlenen sektörlerdeki firmalar faturalarını elektronik ortamda düzenlemek ve kabul etmek zorundadır
Satış Yönetimi Değerlendirmesi
Ekonomik Durgunluk
Müşterilerinize Nasıl Bir Tedarikçi Olduğunuzu Sorun