İnternette iş kurmak isteyenlerin sahip olması gereken 10 özellik belirlendi!

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
İnternette iş kurmak isteyenlerin sahip olması gereken 10 özellik belirlendi!

İnternet girişimcilerinin yeni buluşma adresi olan etohum, 2001 yılında yaşanan kriz sonrasında kurulan birçok başarılı internet şirketini inceleyerek girişimcilerin sahip olması gereken 10 özelliği belirledi.

İnternet girişimcilerinin yeni buluşma adresi olan etohum, 2001 yılında yaşanan kriz sonrasında kurulan birçok başarılı internet şirketini inceleyerek girişimcilerin sahip olması gereken 10 özelliği belirledi.

Sanal dünyanın bitmek tükenmek bilmeyen fırsat kapılarını aralamak isteyenlerin yol haritası çizildi. Yeni ekonomiyle ilgili bilgi ve iş fikri sahibi olan girişimcilerle, bu konuda yatırım yapabilecek şirket ve profesyonelleri buluşturan etohum, sanal dünyada fark yaratmak isteyen girişimcilerin sahip olmaları gereken 10 özelliği belirledi.

2001 yılında yaşanan kriz sonrasında internet sektöründe başarıya ulaşan kişi ve projelerin incelenmesi sonucunda belirlenen özellikler şöyle:

“Ortaklarınızı iyi seçin”
Şirketlerin en önemli sermayesinin insan kaynağı olduğu fikrinden hareketle, girişimcilerin güvenilir ve uyumlu çalışabilecekleri kişileri seçmeleri gerekiyor. En iyi arkadaşların en iyi iş ortakları olmayabileceğini belirten uzmanlar, A Takımı’nın uzun süre beraber çalışılabileceğine inanılan kişilerden kurulmasını öneriyor. Bu kapsamda ayrıca, kendine güvenen ve işi tek başına yürütebileceğine inanan girişimcilerin ortaklık kurmaksızın profesyonel yöneticiler ile birlikte çalışmasının daha doğru olacağına da değiniliyor.

“Doğru fikri bulun”
Girişimcilerin ‘faydayı ortaya koymaları’ gerektiğine inanan uzmanlar, bir fikrin ilginç olmasının yeterince önemli olmadığını, bunun yerine müşterilere sağlanacak faydanın açıklıkla anlatılmasının daha doğru olacağını söylüyorlar. Gelir modeli olmayan fikirler üzerinde çok fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini belirtilirken, gelir modeli sadece reklama dayanan fikirlerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin de altı çiziliyor.

Buna göre bir projenin birden fazla gelir kalemi olması gerekiyor. Girişimcilerin, fikir bulunduktan sonra pazarı analiz etmeleri veya bildikleri bir sektör için fikir geliştirmeleri büyük önem taşırken, benzer modellerin incelemek ve fikrin sahip olduğu avantajları ortaya koymak da girişimciler açısından adeta bir zorunluluk teşkil ediyor.

“Hızlı hareket edin”
Sanal dünyada geçerli kurallar çok hızlı değişiyor. Bu nedenle fikrini hayata geçirmek isteyen bir girişimcinin hızlı davranması gerekiyor. Aylarca iş planı yapmakla uğraşmak ise bir zaman kaybı niteliği taşıyor. İlk aylarda çok uzun saatler çalışmak zorunda kalınabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ekipteki herkesin bu konuda uyarılmasının önem taşıdığını ve az kişi ile verimli çalışmak zorunda kalınabileceğini söylüyorlar.

“Fikrinizi gerçekleştirin”
Bir fikir ne kadar güzel, yeni veya bulunmaz olsa da hayata geçirilmediği sürece hiç bir değer taşımıyor. Bu nedenle girişimcilerin, fikir üzerinde belli bir süre kafa yorduktan sonra internet fikrini gelir modelini de içine alacak şekilde hayata geçirmek için adım atmaları gerekiyor. Fikir toplantılarının uzatılmaması gerektiği belirtilirken, bu noktada ön araştırmanın önemi de vurgulanıyor ve benzer projeleri üretenlerin tecrübelerinin okunması öneriliyor.

“Müşterinizi anlayın ve dinleyin”
Bir internet girişimi kurulduğunda ilk müşterilerin kritik önem taşıdığını belirten uzmanlar, işin büyümesine ve ağızdan ağza yayılmasına bu ilk öncü kullanıcıların karar vereceklerine dikkat çekiyorlar. Müşterilerin arkadaşlarına tavsiye ederek girişimi büyütebileceklerini ifade edilirken, geri bildirimlerin dikkate alınması da başarıya ulaşmada büyük rol oynuyor.

Bunun için örneğin, ilk müşterilerden grup oluşturarak projeye dair testleri bu gruba açmak mümkün olabiliyor. Müşteri memnuniyetini artırmak için ise hizmet kalitesinin mümkün olduğunca yüksek tutulması gerekiyor. Söz konusu kültürün projenin ilk 6 ayı içinde oluşturulması halinde ise bir şirketin tüm faaliyet hayatının bu evreden etkilenerek şekilleneceğine inanılıyor.

“Kullanıcıları aşık edin”
“Sıradan marka olmayın” çağrısında bulunan uzmanlar, markaya aşık müşterilerin işin anlatılması be tanıtılmasında daha etkili olacağını vurguluyorlar. Bunu sağlamak isteyen girişimcilere de, müşterilerine bu bağımlılığı sağlayacak ürün ve hizmetler vermeleri öneriliyor.

“Odaklanın”
Girişimcilerin belli bir pazara odaklanarak ölçeklenebilir şekilde büyüyen bir pazarda hizmet verecek bir ürün seçmeleri gerekiyor. Bu noktada yan işlerle uğraşmak ise hiçbir fayda sağlamıyor. Bir girişimcinin 24 saatini işine adaması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, gerektiği durumlarda risk alınmasının ve müşterilerin dikkatli bir şekilde dinlenmesinin önemine de değiniyorlar.

“Kaynaklarınızı verimli kullanın”
İnternet girişimlerinin başlangıç günlerinde kısıtlı sermayeye sahip oldukları biliniyor. Bu nedenle büyük sermayeli gruplara yenilmemek için harcamaların dikkatli yapılması ve işe odaklanması gerektiği vurgulanıyor. En ucuz yolları bulmak, şirkete yeni eleman almak yerine dış kaynak kullanımına yönelmek ve diğer internet siteleri ve şirketlerle işbirlikleri yapmak da bu doğrultuda atılması gelen adımlar arasında yer alıyor.

Girişimcilere her iş için para harcamamalarını önerilirken, kısılacak masraf kalemlerinin başında da ofis harcamaları geliyor. Örneğin kira bakımından ucuz bölgelerde bir ofis tutmak ve ilk aylarda görselliğe önem vermemek, bu noktada yapılabileceklerin başında geliyor. Son olarak ise pazarlama ve reklâm için yaratıcı gerilla pazarlama yöntemlerinin kullanılması tavsiye ediliyor.

“Yaptıklarınızı ölçün”
Bir girişimcinin işin her aşamasında nerede olduğunu analiz etmesi gerektiğini belirten uzmanlar, planlamaya uzun zaman ayırmak mümkün olmasa bile gerek başlangıç aşamasında gerekse diğer dönemlerde nerede olunduğunu ve nereye gitmek istendiğini yazmak gerektiğini söylüyorlar. Bu hedeflerin her ay kontrol edilerek değerlendirilmesi de önerilirken, ölçümsüz ve plansız davranmak sis içinde hedef bulmaya benzetiliyor.

“Moralinizi yüksek tutun, vazgeçmeyin”
Girişimcilere başarısızlıktan korkmamaları ve gerekirse tekrar denemelerini tavsiye ediliyor. Bunu sağlamanın en etkili yolu da bu dönemde ümitsizliğe sevk eden, yapıcı olmayan, desteksiz eleştiriler yapan kişilerden uzak durmaktan geçiyor. İnternet girişimciliğinin her aşamasında olaylara objektif yaklaşan, yapıcı ve çözüm odaklı insanlarla bir arada olmanın önemini vurgulanırken, işe her sabah aynı heyecanla başlamanın büyük önem taşıdığı da belirtiliyor.

etohum etkinlikleri hakkında bilgi almak ya da toplantılara katılmak isteyen girişimcilerin www.etohum.com adresine girmeleri yeterli oluyor.


www.etohum.com
Yeni ekonomi konusunda bilgi ve fikir sahibi, kendi internet şirketini kurmak isteyen genç girişimcilerle; şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getirmeyi amaçlayan organizasyondur. Başvuru yapanlar arasından seçilecek uygun 30 kişi veya ekip internet girişimciliği eğitimi alacak, bu kişiler iş planlarını hazırlarken kendilerine koçluk ve yönlendirme yapılacaktır. Sonrasında ise katılımcıların, hazırladıkları internet girimciliği iş planlarını bireysel, kurumsal yatırımcı ve şirketlere sunmaları sağlanacaktır. İnternet konusunda yeni iş fikri olan henüz şirketini kurmamış, iş fikrini gerçekleştirmek için şirketini kurmak üzere olan, internet şirketini/yeni girişimi kurmuş, sermaye, yönetim, pazarlama ve diğer desteğe ihtiyacı olan herkes etohum’a başvuru yapabilir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

24713 kere okundu


Etiketler:

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz