Başarılı İşletmelerin Temel Taşı: Etik Değerler

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Başarılı İşletmelerin Temel Taşı: Etik Değerler

Etik değerle insanlara, işlerin nasıl yapılması gerektiğini belirlemede yardımcı olan kılavuz niteliği oluşturan değerler, ilkeler ve standartlardır. Etik, aynı zamanda bir süreçtir. Bu süreçte karar alırken ve uygulamayı yaparken, belirli değerlere bağlı kalınarak hareket edilir.

Etik değerler toplumların veya bireylerin davranışlarını, kararlarını ve yaşam tarzlarını şekillendiren temel ilkelerin bütünüdür.

Bu değerler sayesinde; doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü ayırt etmeye çalışırız. Etik değerler bireylerin kendi eylemlerini etik olarak değerlendirmeye yardımcı olurken, toplumun genel olarak kabul ettiği davranış standartlarını belirler.

Etik değerler ;

  • Ahlaki ilkeler içerir. Bireylerin kendisi ve başkaları için neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar vermesine yardımcı olur.
  • Toplumun kabul ettiği normları ve kuralları içerir. Toplumda kabul gören etik değerler bireylerin sosyal ilişkilerini düzenleyerek, toplumsal düzende devamlılığı sağlar.
  • Evrensel nitelik taşır. Kültürel, dini, coğrafı farklılıklara bakılmaksınız tüm toplum için geçerli kabul edilir. Tüm insanlara saygı, adalet, eşitlik gibi.
  • Bireyin hem iş hayatı hem de kişisel hayatında kararlarını ve davranışlarını yönlendirerek ona rehberlik eder.
  • Bireylere ve kurumlara sorumluluklar yükler. Etik değerlere uymayan birey ve kurumlara hesap verme sorumluğu vardır.
  • Bireyler arası veya birey ile toplum arasında oluşan çatışmaların çözümünde rehberdir.

Kurumlar açısından değerlendirdiğimizde etik değerler;

Kurumun faaliyetlerini sürdürürken uyması gereken normlar, davranışlar ve ahlaki ilkeleri ifade eder. Bu ilkeler kurumun çalışanları, tedarikçiler, müşteriler, hissedarlar ve genel anlamda toplumla olan ilişkilerini şekillendirir.

Etik değerler insanlara, işlerin nasıl yapılması gerektiğini belirlemede yardımcı olan kılavuz niteliği taşıyan, ilkeler ve standartlardır.

Etik Değerler Neden Önemlidir

  • Şirketin misyon ve vizyonunu daha geniş bir çerçevede belirlenmesine yardımcı olur. Etik değerler çalışanların iş yapma yöntemleri, karar verme süreçleri ve standartları konusunda rehberdir.
  • Etik değerlerin benimsenmesi çalışanları motive eder. Bu değerlerle çalışanlar yaptıkları işin anlamını ve toplumsal etkilerini öğrenirler.
  • Kurum kültürünün oluşumunda kritik rol oynar. Bu değerler, çalışanların iş yerinde nasıl davranması gerektiğini, hangi değerleri önemsediğini belirleyerek sağlam bir kurum kültürü oluşturulmasına yardımcı olur.
  • Çalışanların kuruma olan sadakatini artırarak kendilerini güvende hissetmelerini sağlayıp uzun vadeli katılımı teşvik eder.
  • Etik değerlere uygun davranışlar, kurumun topluma olan sorumluluklarını ve etik standartlara olan taahhüdünü gösterir. Bu kurumun toplumda olumlu algılanmasını sağlarken kuruma olumlu yönde imaj yükler.
  • Etik değerler, müşterilere kurumun güvenilir ve saygın olduğunun gösterir. Dürüst iş yapma müşteri güvenini artırır. Uzun vadeli müşteri ilişkilerinin kaynağını oluşturur.
  • Etik değerler, kurumun tedarikçi ve iş ortaklarıyla olan ilişkilerine olumlu yönde etkisi vardır. Etik standartlara sahip kurumlar, etik dışı uygulamalara bulaşma riskini azaltarak güvenilir iş ortakları ile çalışma olasılığını artırır.
  • Etik değerler, hukuki ve etik risklerin azaltılmasına yardımcı olur. Bu değerler, çalışanlara nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda net bir çerçeve sunarak, hatalı veya yasa dışı davranışların önüne geçer.

Etik değerler genellikle kurum yönetimi, üst düzey yöneticiler tarafından; kurumun misyon, vizyon ve amaçlarını yansıtacak şekilde hazırlanmalıdır.

Çalışanların, müşterilerin, tedarikçilerin ve toplumun beklentisini karşılaması en temel amaç olmalıdır.

Kurumunuzda etik değerlerinizi yazılı hale getirerek bir ‘’Etik Değerler Yönetmeliği’’ hazırlamalısınız.

Etik Değerler Yönetmeliği Çalışmanızda;

  1. Etik Değerlerinizin Kapsamı

  2. Etik Kurulunuzun Kurulumu, İşlevleri ve İlkeleri

  3. Etik Değerleriniz

Aşamalarının yol haritasını belirleyerek yönetmeliğinizi tamamlayabilirsiniz.

1- Etik Değerlerinizin Kapsamı

Bazı durumlarda, yasalar ve diğer hukuki düzenlemeler, bir kurumda ortaya çıkan ahlak dışı davranışların tanımlanmasında yetersiz kalabilmektedir.

Böylesi yasal boşlukların bulunduğu “gri alanlarda”, karşılaşılan ikilemlerin çözümünde şirket çalışanlarına yardımcı olacak etik ilke ve standartlar, en az yasalar kadar önemlidir.

Etik değerler kapsamınızı genel olarak 10 temel başlık üzerine inşa etmelisiniz

1.1- Ahlaki İlkeler ve Dürüstlük

İşlerinizi yürütürken dürüst ve ahlaki ilkelere uygun davranış sergilemek gerekir. Dürüstlük tüm paydaşlara karşı şeffaf ve açık olmayı gerektirir.

1.2- Adalet ve Eşitlik

Adil ve eşit şartlar ilkesini benimsemelisiniz. Çalışanlarınızın terfi ve ücretlendirme süreçlerinde; ayrımcılığı önlemek ve fırsat eşitliği sağlamak etik değerlerin kurum kültürüne dönüşmesinde en önemli parçadır. Dış paydaşlarınınız için de durum bundan farklı olmamalıdır.

1.3- Sosyal Sorumluluk

Kurum olarak kar elde etmek önemlidir. Kar elde etmenin yanında kurumun sürdürülebilirliğin odak olması ve topluma karşı sorumlulukları yerine getirmek olmalıdır. Bu uzun süreli şirket itibarı için önemlidir.

1.4- Hesap Verebilirlik

Kurum faaliyetlerinde şeffaf olmalı tüm paydaşlara karşı hesap verebilir olmalıdır. Bu finansal raporlamalardan operasyonel süreçlere kadar her alanda şeffaflık ilkesinin benimsenmesini gerektirir.

1.5- Yasalar Uyum

Etik değerlerinizin; faaliyet gösterdiğiniz coğrafyanın yasalarına ve düzenlemelerine uyum sağlaması gerekir. Bu her zaman tek başına yeterli olmayacaktır. Kurumların iş etiğine ve ahlaki normlara uygun hareket etmesi asgari bir gereklilik olsa da; etik değerlerinizin standartların ötesine geçecek ahlaki sorumluluk düzeyini benimsemeyi gerektirir. Kurum itibarının yolu buradan geçer.

1.6- İç Paydaşlara (Çalışanlar) Karşı Sorumluluk

Kurumunuz içerisinde etik değerlere uygun iş kültürü oluşturabilmeniz için çalışanlarınıza adil ve saygılı davranmanız gerekir. Bu güvenli çalışma ortamı çalışanların etik değerleri benimsemesini ve üretken olmalarını sağlayacaktır.

1.7- Dış Paydaşlara (Müşterilere) Karşı Sorumluluk

Etik değerler; kurumun müşterilerine karşı sorumlu davranmasını gerektirmelidir. Kaliteli ürün, çözüm odaklı hizmet, dürüst satış stratejileri, müşteri gizliliğinin korunması, müşteri memnuniyeti sağlanması gibi unsurları içermelidir. Bu yönde hazırlayacağınız etik değerler ilkeleri müşterilerde güvenin sürdürülebilirliği için temel unsurdur.

1.8- Çevreye Uyum

Etik değerlerinizin çevreye karşı sorumluluğu iş dünyasının önemli bir parçasıdır. Kurumunuzun faaliyetlerinde çevresel etkileri dikkate alıp bu etkilerin olumsuzluğunu en aza indirmek sürdürülebilir iş uygulamaları için önemlidir. Atık yönetimi, çevre dostu ürünler, yenilenebilir enerji bu uygulamalara verilebilecek örneklerdir.

1.9- Tedarik Zinciri Uyumu

Kurumlar sadece kendi faaliyetlerinde değil ayni zamanda kendini çevreleyen tedarik zincirinin etik değerlerini kontrol etmeli , kendi etik değerleri ile dış paydaş etik değerlerini bütünleştirmelidir. Tedarikçileri denetlemek, uyum sözleşmeleri yapmak izlenecek yollar olabilir.

1.10- Sürdürülebilirlik

Etik değerlerinizi günü kurtarmak için belirlemek yerine , uzun vadeli sürdürülebilirlik için belirlemeniz kısa vadeli kar hedefine odaklanmak yerine uzun ömürlü şirket olmayı sağlar.

Kurumunuzun hayatını dengeli ve verimli şekilde devam etmesini sağlamak için etik değerlerinizin tüm paydaşların hayatını kolaylaştıracak şekilde belirlenmesi gerekir.

2- Etik Kurulunuzun Kurulumu, İşlevleri ve İlkeleri

Kurumda etik kurulun kurulum amacı; kurum içerinde etik değerlerin korunması, geliştirilmesi ve tam katılımla uygulanmasını sağlamaktır.

Bu değerlerin tek merkezden yönetimi ve şeffaflığının sağlanması kurumun faaliyetlerini yürütürken çalışanların, yöneticilerin özetle tüm paydaşların etik kurallar çerçevesinde hareket etmelerini sağlar.

Etik kurulunuzu; kurum içinden bir başkan ve en az iki üye departman müdürlerinden oluşturabilirsiniz. Yeterli Sayıda müdür bulunmadığı durumlarda departman çalışanları etik kurula seçilebilir. Etik kurulu üyelerinin ne kadar süreyle görev yapacağı ve diğer hususlar, yönetim kurulu tarafından belirlenir.

Etik Kurulun İşlevleri;

Etik Standartların Belirlenmesi ve Korunması

Etik kurul ;kurumun etik standartlarını belirler ve bu standartların tüm paydaşlar tarafından anlaşılmasını sağlar. Kurum içerisinde doğru anlamlandırılan standartlar adil , saygılı ve sorumlu davranışların yaygınlaşmasını sağlar.

Şirket İtibarının Korunması

Etik kurul ; kural ihlallerinin önüne geçerek kurumun müşteriler ,tedarikçiler ve diğer paydaşlarla işbirliği içerisinde itibarını korur.

Çalışanların Güvenini Sağlama

Etik kurul, çalışanlar arasında güven duygusunu pekiştirir. Çalışanlar, etik ihlallerin adil bir şekilde ele alınacağından emin olarak iş yerinde kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Bu motivasyonu tetikleyerek verimliliği artırır.

Etik İhlallerin Önlenmesi

Etik kurul, kurum içinde etik ihlallerin önlenmesi için proaktif bir rol oynar. Bu amaçla, çalışanları etik konularda eğitir ve farkındalık artırıcı faaliyetler düzenler. Ayrıca, ihlallerin önceden tespit edilmesi ve bunların önlenmesine yönelik stratejiler geliştirir.

Hukuki ve Yasal Uyumun Sağlanması

Etik kurul, kurumun yerel ve uluslararası yasalara ve düzenlemelere uygun hareket etmesini sağlar. Etik kuralların yanı sıra, şirketin yasal uyumluluğunun da gözetilmesi, olası hukuki riskleri minimize eder.

Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk

Etik kurul, şirketin sosyal sorumluluk projelerinde ve sürdürülebilirlik hedeflerinde etik ilkelerin gözetilmesini sağlar. Bu toplumsal ve çevresel sorumlulukların da yerine getirilmesini destekler.

Çatışmaların Çözümü

Etik kurul, çalışanlar ve yöneticiler arasında yaşanabilecek etik çatışmaların çözümüne yardımcı olur. Aynı zamanda, etik konularda rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunarak, çalışanların doğru kararlar almalarına destek olur.

Özetle etik kurulun kurulma amacı; kurumun sürdürülebilirliğini desteklemek, kurum içerinde ve kurum dışında adil ve etik bir ortam yaratmak, çalışanların ve diğer paydaşların haklarını korumak ve kurumun itibarını koruyarak, yasal riskleri en aza indirmektir.

Etik Kurul Çalışma İlkeleri

Kurumlarda etik kurulun çalışma ilkeleri ; kurulun faaliyetlerinde etkinliği ve güvenirliği sağlamak için kritik öneme sahiptir. Hiçbir paydaşa inanmadığı , güvenmediği bir süreci kabul ettiremezsiniz.

Çalışma İlkeleri

  • Şeffaflık; Etik kurul tüm süreçlerde şeffaf olmalı ,kararlar ve uygulamalarla ilgili tüm paydaşlar bilgilendirilmelidir.
  • Tarafsızlık ve Bağımsızlık ; etik kurul tüm paydaşlara karşı tarafsız ve bağımsız bir yaklaşım sergilemelidir. Kişisel çıkarlarını , arkadaşlık ilişkilerini veya diğer bağlarını karar süreçlerine dahil etmemeli , kurulun bağımsızlığını kurumun tüm hiyerarşik yapılarından ve etkilerinden korumalıdır.
  • Gizlilik ; etik kurul üyelerinin yürüttüğü tüm incelemeler ve soruşturmalar gizli tutulmalı yalnızca ilgili kişiler ve yönetimle paylaşılmalıdır. Gizlilik etik kurula yapılan başvurularda güvenin korunması için önemlidir.
  • Adalet ve Eşitlik; etik kurul üyelerinin kararları adil ve eşitlik ilkesine uygun olmalıdır. Kurul, tüm çalışanların eşit haklara sahip olduğunu ve ihlallerin adil bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini göz önünde bulundurmalıdır.
  • Hesap Verebilirlik; Etik kurul üyeleri , aldığı kararlar ve yürüttüğü faaliyetler konusunda hesap verebilir olmalıdır. Bu, kurulun sorumluluk bilinciyle hareket etmesini sağlar. Kurul tüm faaliyetlerini belgelemeli gerektiğinde bu belgeleri ilgili taraflarla paylaşmalıdır.
  • Profesyonellik; etik kurul üyeleri, etik konularda uzmanlık sahibi olmalı ve sorumluluklarını ciddiyetle yerine getirmelidir. Tüm süreçlerde profesyonel standartlara uygun hareket etmelidir.
  • Çözüm Odaklılık ; etik kurul üyeleri , etik ihlallerin çözümüne ve gelecekte benzer ihlallerin önlenmesine yönelik proaktif yaklaşım sergileyerek çözüm odaklı olmalıdır.
  • Yasal Uyum ; Etik kurul üyeleri , kurumun yerel ve uluslararası yasalarla uyum içinde olmasını sağlamalıdır. Yasal düzenlemelerle çelişen hiçbir karar almamalıdır. Yasal düzenlemelere hakim olmalı ve bu düzenlemelere uygun hareket etmelidir.
  • Sürekli Gelişim ; etik kurul üyeleri , etik süreçlerin etkinliğini periyodik olarak kontrol etmeli , süreçleri dinamik tutmalı ve iyileştirme fırsatlarını değerlendirmelidir. Ayrıca, kurul üyeleri , etik konularda düzenli olarak eğitim almalı ve gelişmeleri takip etmelidir.
  • Tam Katılımı ve Geri Bildirim ; Etik kurul üyeleri , çalışanların görüşlerini dikkate almalı ve geri bildirimlere açık olmalıdır. Çalışanların etik süreçlere katılımı teşvik etmelidir. Çalışanların etik süreçlere katılımını sağlamak için anketler, geri bildirim mekanizmaları ve açık iletişim kanalları oluşturmalıdır. Çalışanların görüşleri, etik politikaların geliştirilmesinde ve uygulanmasında önemli bir rol oynar.

Özetle etik kurulun çalışma ilkeleri, şirketin etik değerlerinin korunması ve geliştirilmesi için vazgeçilmezdir. Bu ilkeler, kurulun işlevlerini yerine getirirken adalet, şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi temel prensiplere sadık kalmasını sağlar. Aynı zamanda, şirket içinde güvenilir ve adil bir çalışma ortamı oluşturulmasına katkıda bulunur.

3- Etik Değerleriniz İçin : DİYEBİLMELİSİNİZ!!!

3.1- Dürüstlük ve Tarafsızlık

Tüm iş süreçlerimizde ve ilişkilerimizde doğruluk ve dürüstlük öncelikli değerlerimizdir. Çalışanlarla ve tüm paydaşlarımızla ilişkilerimizde doğruluk ve dürüstlükle hareket ederiz.

Diyebilmelisiniz …..

3.2- Gizlilik

Kurum çalışanları olarak; müşterilerimizin, çalışanlarımızın ve çalıştığımız diğer ilgili kişi ve kuruluşların özel bilgilerinin korunmasına özen gösteririz.

Kurumun faaliyetlerine ilişkin gizli bilgileri korur, bu bilgileri sadece kurumun amaçları doğrultusunda kullanır bu bilgileri sadece belirlenen yetkiler dahilinde ilgili kişilerle paylaşırız.

Diyebilmelisiniz…

3.3- Bireye Saygı

Kurumumuzda hepimiz başarının temel taşlarıyız. Çalışanlarımızın farklı kültürel ortamlardan gelmesine saygı duyar ve ayrımcılık yapmayız.

İletişimimiz açık, samimi ve saygılıdır. Birbirimize değer verir, dinler, yapıcı yaklaşır, fikrimizi açıklar ve mutlaka cevaplandırırız.

Kurumumuzda kişilerin özel hayatına saygılı, adil, yapıcı ve farklı fikirlerin özgürce söylendiği bir güven ortamının oluşmasına hepimiz katkıda bulunuruz.

Çalışanlarımızın kariyer planlarını, kendileri ile birlikte kişisel ve profesyonel gelişimlerini sağlayacak şekilde geliştirir ve uygularız.

Kişileri yetkilendirir ve başarılı olmalarını sağlayacak gerekli araçları ve uygun çalışma ortamını yaratırız.

Diyebilmelisiniz…

3.4- Görev ve Yetkilerin Menfaat Sağlama Amacıyla Kullanılması

Kurum çalışanları olarak, çıkar çatışmasından uzak durmayı amaçlarız.

Mevcut görevimizden yararlanarak; şahsen, ailemiz veya yakınlarımızın vasıtası ile iş münasebetinde bulunduğumuz kişi ve kuruluşlardan kişisel çıkar sağlamayız.

Kurumumuzun adını, gücünü ve kimliğini, kişisel fayda sağlamak amacıyla kullanmaktan kaçınırız.

Diyebilmelisiniz…

Potansiyel çıkar çatışması durumunda, ilgili tarafların çıkarlarının yasal ve etik yöntemler vasıtasıyla güvenli bir şekilde korunabileceğine inandığımızda, bu yöntemleri uygularız.

Tereddüte düştüğümüz durumlarda yöneticimize ve etik Kurula danışırız.

Diyebilmelisiniz…

3.5- Sorumluluklarımız

Yasal sorumluluklarımızın yanı sıra; müşterilerimize, çalışanlara, tedarikçi ve iş ortaklarımıza, rakiplerimize karşı ağıda sıralanan sorumluluklarımızı yerine getirmeye özen gösteririz.

Diyebilmelisiniz…

Yasal Sorumluluklarımız:

Tüm faaliyet ve işlemlerimizi yürütürken, her türlü kamu kurum ve kuruluşu, idari oluşum, sivil toplum örgütü ve siyasi partilere herhangi bir menfaat beklentisi olmaksızın eşit mesafede yer alır ve bu sorumluluk bilinci ile yükümlülüklerimizi yerine getiririz.

Diyebilmelisiniz…

Müşterilerimize Karşı Sorumluluklarımız:

Müşteri memnuniyeti odaklı, müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerine en kısa zamanda, en doğru şekilde cevap verecek bir anlayışla çalışırız. Hizmetlerimizi, zamanında ve söz verdiğimiz koşullarda sunar; müşterilerimize saygı, onur, adalet, eşitlik ve nezaket kuralları çerçevesinde yaklaşırız.

Diyebilmelisiniz..

Çalışanlara Karşı Sorumluluklarımız:

Çalışanların özlük haklarının tam ve doğru biçimde kullanılmasını sağlarız.

Çalışanlarımıza dürüst ve adil yaklaşır, ayrımcı olmayan, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı taahhüt ederiz.

Çalışanlarımızın bireysel gelişimi için gerekli çabayı gösterir, iş hayatı ile özel hayat arasındaki dengeyi gözetiriz.

Diyebilmelisiniz..

Ortaklarımıza Karşı Sorumluluklarımız:

Kurumun sürekliliğine öncelikle önem vererek ve ortaklarımıza değer yaratma hedefi doğrultusunda gereksiz ya da yönetilemez riskleri almaktan kaçınır, sürdürülebilir karı amaçlarız.

Finansal disiplin ve hesap verebilirlik çerçevesinde hareket eder, kurumumuzda çalışma zamanımızı verimlilik ve tasarruf bilinciyle yönetiriz.

Hissedarlarımıza ve kamuya yaptığımız açıklamalarda mali tablolarımız, stratejilerimiz, yatırımlarımız ve risk profilimiz ile ilgili zamanında, doğru, tam ve anlaşılabilir bilgi veririz.

Diyebilmelisiniz…

Tedarikçi/İş Ortaklarımıza Karşı Sorumluluklarımız:

İyi bir müşteriden beklendiği şekilde adil ve saygılı davranır, yükümlülüklerimizi zamanında yerine getirmek için gerekli özeni gösteririz. İş yaptığımız kişi ve kuruluşlar ile iş ortaklarımızın gizli bilgilerini özenle koruruz.

Diyebilmelisiniz…

4- Kaynaklarımızın Kullanımı

Kurumumuz adına yapılacak kaynak kullanımlarında, kurum çıkarları dikkate alınır. Kurum çıkarı olmaksızın her ne isim altında ve her kim adına ve yararına olursa olsun kurum varlıkları, olanakları ve personeli kurum dışında kullanılamaz..

Diyebilmelisiniz…

5- Etik Eğitimi

Etik ilke ve değerlere dayanan bir kurum kültürü oluşturmanın önemli ön koşullarından birisi de etik eğitimidir.

Kurumumuzda istihdam edilen her düzeydeki personel, etik davranış ilkeleri ve bu ilkelere ilişkin sorumlulukları hakkında bilgilendirerek eğitiriz.

Diyebilmelisiniz…

Etik değerlerini temel olarak yukarıda belirttiğim çalışma paralelinde, coğrafyanız, sektörünüz ve faaliyet gösterdiğiniz iş koluna göre ilaveler yaparak hazırlayabilirsiniz.

Süreçlerin yol haritasını belirttiğim sorumluluklarınız kurumunuzun faaliyet alanı, sektörünüz, coğrafyanız ve çalışanlarınızın profiline göre hazırlamanız uyumu ve uygulanabilirliği sağlayacaktır.

Etik değerlerinizi ne kadar iyi yazarsanız yazın, önemli olan uygulanabilirliğin sağlanmasıdır.

Bunu başarabilmeniz için

  • Yönetim Tutumu; yönetimin etik değerlere olan bağlılığı ve bu değerleri örnek davranışları ile göstermeleri, çalışanların da benzer davranışlar sergilemesini sağlar.
  • İç İletişim ve Eğitim; etik değerlerin ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve nasıl uygulanması gerektiği konularında çalışanlara düzenli olarak eğitimlerin verilerek iletişim kanallarının açık tutulması çalışanlar tarafından etik değerlerin benimsenmesini sağlar.
  • Ödül ve Ceza Sistemi; etik davranışları teşvik eden bir ödüllendirme sistemi ve etik dışı davranışları caydırıcı bir cezalandırma sisteminin varlığı etik değerlere uyumu destekleyecektir.
  • İzleme ve Kontrol; etik değerlere uyumu izlemek ve denetlemek için kontrol mekanizmanız olması gereklidir. Etik kurulunuzun varlığı ile bunu yapabilirsiniz. Etik ihlallere yerinde müdahale etmek sorun teşkil etmesinin önüne geçecektir.
  • Uygulama Kılavuzu; etik değerlerinizi somut olarak nasıl uygulanacağı ile ilgili rehber niteliğinde bir kılavuz hazırlamak çalışanlarınıza yol gösterici olabilir.
  • Endüstri Standardı ile Uyum; etik değerlerin şirketinizin faaliyet gösterdiği sektörün ve toplumun etik standartlarına göre hazırlanması uygulanabilirliğini artıracaktır.
  • Bildirimler; şirketiniz içinde bir ihlali bildirme mekanizmasının olması, çalışanların etik dışı davranışları gizlemek yerine bildirmelerini kolaylaştırır.

Etik değerlerin belirlenip duyurulması yeterli değildir. Önemli olan etik değerlerin şirket kültürüne dönüşmesidir.

Kurumunuzun uzun dönemli sürdürülebilirliği için itibarınızı koruyacak, çalışanlarınızın motivasyonunu yükseltecek etik değerler yolculuğu sürekli çaba gerektiren meşakkatli bir yolculuktur.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

750 kere okundu


Etiketler:

Alp Murat  Baştuğ
Alp Murat  Baştuğ

Yönetim Danışmanı, Eğitmen ve Yazar

1972 yılında Ordu Yemişli Köyünde doğdum .İlkokulu ve Ortaokulu Orduda bitirdikten sonra Liseyi İstanbul Gültepe Lisesinde okudum .

1998 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF sini bitirdim . Profesyonel iş hayatıma okul bitimi ile Ünilever A.Ş de başladım. 

Uluslararası ve kurumsal firmalarada Bölge Müdürü, Sektör Müdürü, Müşteri Geliştirme Yöneticisi , Satış Müdürü ve Pazarlama müdürlüğü görevlerinde bulundum

Çalıştığım firmalarda bir çok iş geliştirme projeleri hazırlayarak uygunlanmasına önderlik ettim. 

Şu anda Yönetim Danışmanlığı hizmeti vererek profesyonel iş hayatıma devam etmekteyim. 

Gelecek Öngörüsü İle Yeni Nesil Yönetim kitabının yazarıyım. 

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz