Banner Reklamlar

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Banner Reklamlar

Banner, yani web sitelerinde yer alan reklam alanlarını hepimiz biliyoruz. Zaman içinde bannerların kalitesi iyileşti

Banner, yani web sitelerinde yer alan reklam alanlarını hepimiz biliyoruz. Zaman içinde bannerların kalitesi iyileşti, ölçü açısından çeşitlilik sağlandı, ama etkinliği de düştü. Gerçekten düştü mü? Bazılarına göre bannerlar sitelerin ucuz bir imaja sahip olmasına neden oluyor. Ama yahoo gibi, bannerların büyük savunucuları da var. Bir iki yıl önce banner reklam kampanyalarını en iyi yol olarak öneren Internet pazarlam guruları, şimdilerde bannerların fiyatlarının yüksek, tıklama oranlarının düşük olduğunu söylüyorlar. Gerçek şu ki, eskiden banner kullanmayan site neredeyse yokken, şimdilerde banner kullananlar azınlıkta.

Doğru kullanılmayan araçların amaca hizmet etmeyeceği bir gerçek. Galiba bannerlarda da olan bu. Kısaca göz atarsak yapılan temel hatalar şunlar:

  • Teknolojik gelişmeler bannerların görsel kalitesini arttırdı. Eskiye göre çok daha iyi tasarlanmış, grafik olarak güzel bannerlar yaygınlaştı. Hatta Flash teknolojili bannerlar da çoğaldı. Oysa ki, reklam firmanın önüne geçmemeli. Şık bir banner, ziyaretçiye lüks bir ürün ile karşı karşıya olduğu hissini verir. Ayrıca, web ziyaretçileri gördükleri bannerları aynı hafta içinde bile hatırlamazlar. Yani sade bir banner firma imajına kolay kolay zarar vermez. Öncelikli düşünce tıklama olmalıdır.
  • Görsel açıdan iyi olması amacıyla hazırlanan bannerlardaki kullanılan resim ve animasyon süresi bannerın yüklenme süresini arttırır. Genellikle sayfa başına yerleştirilen bannerlar yüklenene kadar, ziyaretçi sayfanın alt bölümlerine doğru ilerlemeye başlamıştır. Yani ziyaretçi bannerı kaçırmıştır.
  • Bannerlar, TV reklamlarına benzetilmeye çalışılmaktadır. Bir animasyon devam eder ve sonunda mesaj verilir. Oysa ki, bu durum Internet pazarlamanın doğasına tersttir. TV izleyicisi mesajın verilmesini bekler, ama Internet kullanıcısı pratiktir. Mesaja hemen ulaşmak ister. Sizin bannerınız "şöyledir böyledir" derken, ziyaretçi "ne satıyorsun?" diye düşünür.
  • Bulunduğu sayfayı kaybetme korkusu. Ziyaretçi tam da aradığı sayfada dolaşırken bir yere tıklayarak sayfanın değişmesini istemez. Bannerları bağlantılar gibi algılar. Oysa ki, çoğu banner ayrı bir pencere açmaktadır.
  • Bulunduğu sayfaya aitmiş gibi duran bannerlar tasarlanır. Sayfa renkleri ile uyum vb. düşünülür. Ama banner dikkat çekici olmalıdır. Bu tıpkı, bir reklam panosuna yerleştirilecek afişi, panonun olduğu duvarın bir parçasıymış gibi tasarlamak gibidir.
  • Ziyaretçilerin önemli bir bölümü, gördükleri bannerı sayfadaki bir animasyon olarak algılar. Bu nedenle bannerda mutlaka "şunun için buraya tıklayın" türünde ifadeler kullanılarak izlenmesi gereken yol net ifade edilmelidir.
  • Bannerların bir pazarlama aracı gibi kullanılması gerekir. Eğer bir promosyon veya ödül var ise bu hemen belirtilmelidir. Örneğin "Anketimize katılın, 10 milyon kazanın" yerine "10 milyon kazanmak için anketimize katılın" şeklinde bir banner daha etkilidir.

Özetle, bannerlar belki eskiden olduğu kadar etkili değiller, ama hala tam olarak tükenmiş de değiller. İyi bir banner ile ortalamanın üzerine çıkabilirsiniz. Bu da tatminkar bir sonuç sağlayabilir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

17667 kere okundu


Etiketler:

Reklam
Kobitek Logo

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler

Kaspersky KOBİ Güvenlik Paketi

Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz