Kişisel Servet Nasıl Oluşturulur?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Kişisel Servet Nasıl Oluşturulur?

Bir insan kişisel servetini kendisi yaratır. İnsanların istedikleri finansal hedeflere ulaşması kendi elindedir. “Bütçe yapmayı” ve “tasarruf edip bunu yatırıma dönüştürmeyi” seçerek, insanlar borçlarından kurtulabilir, konforlu bir ev sahibi olabilir, çocuğunu özel okullara gönderebilir, yeni bir iş kurabilir, rahat bir emeklilik için birikim yapabilir ve yağmurlu günler için de kenara para koyabilir.

Bütün bu hedeflere ulaşmak ancak;

bütçe yapmakla

  1. tasarruf edip bunu yatırıma yönlendirmekle
  2. ve sınırlı bir borç idaresi

ile mümkündür.

Servetin Tanımı

Bu konu elbette kişiden kişiye farklılık gösterir, kimi boğazda yalıda ya da müstakil pahallı bir evde oturmayı servet sahibi olmakla tanımlarken, kimi için ise servet sahibi olmak faturalarını zamanında ödeyebilmektir. Bu yüzden sizin servet, zenginlik tanımınız nedir? Bu sorunun cevabını vermeniz çok önemli…

Örneğin;

  1. Çocuklarımı özel bir üniversiteye gönderebilmek
  2. Bir ev satın almak için yeterli paraya sahip olmak
  3. Emekliliğimde dünyayı gezecek kadar birikimimin olması vb..

Unutmamalı ki; servet oluşturmak

  • doğru bilgi
  • planlama
  • doğru tercih

gerektirir.

Dikkate almamız gereken şey ise aşağıdaki dört prensiptir.

  1. Tasarruf için önce bütçe yap
  2. Tasarrufları yatırıma çevir
  3. Borcu kontrol et
  4. Kazandığın serveti koru

Bütçe Yapmak

Bütçe yapmak, diyet yapmak ne kadar eğlenceli ise o kadar eğlencelidir ve genelde ikisi de işe yaramaz. İkisi de mahrumiyet ve yoksunlukla ilgilidir, bu yüzden motive edici bir konu değildir. Çok az insan bütçe yapma konusunda motivedir, çünkü direkt pozitif etkisi hemen görülmez. Bu yüzden bütçe yapmayı öğrenmeden önce bazı temel bilgileri edinmemiz gerekiyor. Özellikle;

Varlıklar, Borçlar ve Net Varlık kavramlarının ne olduğunu iyi özümsememiz gerekiyor.

VARLIKLAR - BORÇLAR = NET VARLIK

Varlıklar

Burada varlık sınıfını 2 başlık altında işlemek istiyorum. Birincisi servet artıran varlık: Servet artıran varlık; ya değeri artan, ya da size faiz kazandıran bir varlıktır.

Vadeli bir mevduat hesabı, bir emeklilik fonu, hisse senedi, tahvil sahipliği, yatırım amaçlı alınmış bir ev, işyeri servet artıran bir varlıktır. Mevduat hesabına faiz kazanırsınız. Evinizin değeri artar, işyerinizden kira geliri elde edebilirsiniz, hisse senedinizin değeri artabilir ya da hisse senedinizden kar payı alabilirsiniz.

Diğeri ise servet artırmayan, bilakis servet azaltan varlık sınıfı: Araba, LED TV, tekne, elbiseler gibi edinimlerimiz de aslında varlıklarımızdır. Bunların bize servet kazandırmadığı aşikardır. Değerleri zamanla artmaz, hatta biz sahip olup, kullanmaya başladıktan sonra değerleri düşer. Örneğin sıfır km bir arabanın 1 sene içinde değeri %20-30 düşer. Keza o arabaya bir sene içerisinde yapılan benzin, bakım, vergi gibi masraflar da ekstrasıdır.

VARLIK kelimesi altında grupladığımız unsurları MAL ve YATIRIM adı altında sınıflandırmak daha doğru olacaktır. MAL olarak tanımladığımız varlıklar, bize para kazandırmayan, hatta zamanla para kaybettiren varlıklar olurken, YATIRIM olarak tanımladıklarımız zamanla değeri artan ya da bize zaman içinde gelir getiren varlıklardır.

Dolayısı ile : ‘Servet edinmek; hiç harcama yapmayıp, tasarruf etmekle değil, tasarrufları doğru yatırıma yönelendirmekle mümkündür.’

Unutmayın ki ‘Zenginler yatırım yapar, fakirler mal alır, orta sınıf mal alır ama yatırım yaptığını zanneder.’

Borçlar = Yükümlülükler

Finansal yükümlülük tanımı aslında maddi borçlar demektir. Sahip olduğunuz bir konut kredisi, kredi kartınızdaki faizlendirdiğiniz borçlar, bir taşıt kredisi, çektiğiniz öğrenci kredileri, eşe dosta olan nakit borçlar bu sınıfa girer.

Net Varlık

Net varlık ise bizim varlık ve borçlarımız arasındaki farktır. Sizin net varlığınız sizin net servetinizdir.

Konuya bir sonraki yazımızda devam edeceğiz.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

16074 kere okundu


Etiketler:

Yekta Nazlı
Yekta Nazlı

1973 doğumludur. ODTÜ İnşaat Mühendisliği lisans ve Bilkent Üniversitesi İş İdaresi(MBA) yüksek lisans derecelerine sahiptir. Halen Marmara Üniversitesi’nde Bankacılık Enstitüsü’nde tez aşamasında Bankacılık Doktorasını tamamlamak üzeredir.

1996-2005 yılları arasında bankacılık alanında fon yönetimi, projeler, şube alanında çeşitli kademelerde çalışmıştır. Bankacılık kariyerinin ardından eğitim sektörüne geçmiş, yaklaşık yedi yıldır özellikle banka ve finans kesimi çalışanlarına bankacılık ve finans konuları ile ilgili kurum içi eğitimler vermektedir. Eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini bağımsız olarak sürdürmektedir.

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz