Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Kısaca incelersek;
Fonetik, yani kulağa hoş gelen kelimeler. Bu konu, üzerinde kapsamlı araştırmalar yapılabilecek bir konudur, ama biraz temel bilgi işimize yarayabilir. İlk öneri: sonu yuvarlak sesli harfler ile biten kelimeler fonetik olarak çok başarılıdır. (a,o,u gibi) En çok isim üreten sektörlerden biri olan otomotiv sektöründen bazı örneklere bakmak faydalı olacaktır.
Astra, Calibra, Zafira, Agila, Mondeo, Fiesta, Festiva, Corolla, Carina, Celica, Palio, Siena, Marea, Punto, Terrano, Diablo vb.
Liste böylece uzayıp gidebilir.
Bunun yanında sonu is, sis, us gibi biten kelimeler ise mistik havaları nedeni ile yaptıkları çağrışım ve fonetik olarak uygun kelimelerdir. Örneğin
Avensis, Lexus, Focus vb.
um, ium gibi sonlanan kelimeler de yine fonetik olarak uygun ve eski Yunanca'da mekanı ifade ettiği için anlam katabilir. Örneğin
Documentum, Atrium, Autorium vb.
Eğer Türk diline önem veriyor iseniz bunu hane veya evi son eki ile kullanabilirsiniz. Örneğin
Feshane, webhane, webevi, reklamevi vb. gibi.
Uzmanlar, akılda kalma açısından iki heceli kelimelerin en uygun olanlar olduğunu ve en fazla üç heceli kelimelerin seçilmesi gerektiğini düşünüyor. Ama unutmayın ki, bu kulağa yabancı kelimeler için geçerli. Eğer günlük hayatta kullanılan bir anlamı olan isimleri düşünürseniz daha fazla heceli kelimeler kullanabilirsiniz. Örneğin
Copycenter, Autocenter, InternetHukukBürosu vb.
Pazarlama departmanımız ileride bilgisayar satışı için kullanılacak web sitesi projemizde herkesebilgisayar.com ismini tescil ettirmişti. Bu tür isimler uzun olmasına rağmen akılda kalıcıdır, ve anlam taşımaktadır.
Pek çok kişi bunun yaratıcılık olduğunu düşünse de çok farklı kimselere ulaşan isimlerde esprili seçimler yapılmamalıdır. Örneğin
Bu tür isimler ince espri anlayışı olan kişilerde olumlu etki yapsa da pek çok kişi üzerinde olumsuz etki yaratır.
Eğlenceli bazı işlerde ters anlamlı olmayan buna benzer sıfat tamlamaları kullanılsa da, özellike ciddi işlerde bu tür isimlerden kaçınılmalıdır. Toys'R Us ismini başka bir alana uyarlamak çok hoş olmayacaktır. Kurumsal imaja uygun isimler seçilmelidir. Eğer bu tür isimlere sempati duyuyorsanız, bunu en azından kurumun ismi değil de bir ürün veya grubunun ismi olarak düşünmelisiniz.
Diken İğne adında bir yorgancı vardı, ismi çok beğenilirdi. Bu gerçekten başarılı bir örnek olabilir. Ama bu yorgancı işini büyütüp yorgan fabrikası kurar ise bu ismin kurumsal kullanımını sorgulamalıdır.
Bazı durumlarda uzun bir açıklaması olan bir şeyi kolay ifade etmek için bir maskot kullanılır ya da ürün maskotlaştırılır. Böyle durumlarda maskot isimler kullanmak en uygunudur. Örneğin çalışma yaptığımız bir firmada otomasyona sempati ve güç kazandırmak için ana bilgisayara bir isim verilmesi gündeme gelmişti ve Virtual Brain, sanal beyin kelimelerinden türettiğimiz VIBRA ismini kullanmıştık. Bu tür sadeleştirmeler genellikle ismin akılda kalıcı olması açısından faydalıdır.
Firmamızın ismi TeknoArt da böyledir. Technology (teknoloji) ve Art (sanat) kelimelerinden türetilmiştir. Veya yine pazarlama departmanımız, ürün ve hizmetlerimizin KOBI'lere sunulmasında farklı bir yöntem kullanması planlanan projemiz için KOBİ'ler için Teknoloji sloganından yola çıkarak kobitek.com ismini tescil ettirmişti. Örnekler çoğaltılabilir.
İsim belirlerken faaliyetlerimiz hakkında bilgi veren, bir kelimeyi geçmeyen bir tanımlayıcı ile kullanılması çok faydalıdır. Örneğin UZMAN Ltd.Şti. yerine UZMAN Yazılım çok daha uygundur.
Ne yazık ki, İngilizce hakimiyetindeki Internet dünyasında göz önünde bulundurulması gereken bir konudur. Mümkün ise isim belirlerken özel türkçe karakterler (ö,ç,ş,i,ğ,ü) içermeyen isimler seçiniz böylelikle alan adı tescilinde web isminiz aynen tescil ettirme şansınız olacaktır.
İsim koymak titiz bir çalışma gerektiren bir iştir. Pek çok yönden ele alınmalıdır. Mümkünse pek çok kişinin görüşü alınmalıdır. Bu konu, hassas bir çalışmayı hak edecek kadar önemlidir. Çünkü koyduğunuz isim, eğer iyi seçilmişse işiniz yaşadığı sürece pazarlama bütçenizi daha dar tutma şansı gibi hayati ve yıllar boyu kazandıracak bir fırsatı da beraberinde sunacaktır.
Öyle ki, akılda kalması zor olan bir isim seçti iseniz, bu ismin akıllara yerleşmesi için bol reklam ve tanıtım faaliyeti gerekecek, keza isim akılda kalıcı ama işi ifade etmiyorsa da aynı durum geçerli.
İsim koyma aşamasında yapacağınız titiz bir çalışma bütçenize yapacağınız ilk büyük iyilik olacaktır.
1969 İstanbul Doğumlu,
İstanbul Erkek Lisesi, İTÜ Mimarlık Fakültesi ve İÜ İşletme İktisadı Enstitüsü mezunu,
1996 yılında girdiği bilişim sektöründe 2000 yılında kurduğu Teknoart şirketi ile web tabanlı iş yazılımları geliştiriyor.
Şirketin, müşterilere özel olanlar dışında WETOS markalı web tabanlı CRM ve e-iş uygulaması ana ürünü.
"İçerik Kraldır" prensibinin sıkı bir savunucusu olarak çeşitli web sitelerinde köşe ve makaleler yazıyor.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz