Uygun Başlıklarla Yazıların Etkisini Artırma

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Uygun Başlıklarla Yazıların Etkisini Artırma

Potansiyel müşterilerimize, ya da mevcut müşterilemize her hangi bir ürün veya hizmeti pazarlamak istediğimizde, web sayfamızda, bültenimizde ya da kampany mektubumuzda özendirici ifadeler kullanırız

Potansiyel müşterilerimize, ya da mevcut müşterilemize her hangi bir ürün veya hizmeti pazarlamak istediğimizde, web sayfamızda, bültenimizde ya da kampany mektubumuzda özendirici ifadeler kullanırız. Ancak çoğu kez başlığın önemini görmezden geliriz. Oysa ki, alıcının, mesajı okumaya karar vermeden önce gördüğü ilk şey bu başlıktır. Ve araştırmalara göre satış başarısını %200-300 arasında artırdığı durumlar bile tespit edilmiştir. Hatta Internet Guruları, iyi netice veren bir sayfanın ya da bültenin bile başlığının değiştirilmesi ile daha büyük bir potansiyel yakalayabileceğini savunurlar.

Biz de bu yazımızda başlık oluşturmak için dikkat edilmesi gereken 5 konuyu inceleyeceğiz.

İlgi / Dikkat Çekme

Seçeceğiniz başlığın ilgi çekici olmasına dikkat etmelisiniz. Uygun başlığı bulmak için şöyle düşünmelisiniz. “Ne yazarsam, alıcı buna şaşırır ve merak eder?”. Bunun için verilen bir örnek vardır. İlgi çekme açısından en iyi başlıklar, “Banka Kartı şifreniz elimizde”, ya da “Eşiniz sizi aldatıyor”, “Ya da arabanızın anahtarını kopyaladık”. Bu başlıkları veya benzerlerini kullanmamalısınız, ama anlatmak istediğimizi iyi ifade ettikleri için burada yer verdik. Yani, kişi okuduğunda “Vay be!”, “Hadi Canım!”, “Yok artık daha neler!” gibi bir tepki vereceği başlıklar bu sistemdeki hedefiniz olmalı. Yukarıda verdiğimiz abartılı örnekleri bir kenara koyarsak, işimiz için ilgi çekmenin yanında içerik ile de ilişkili, başlıklar oluşturmalıyız.

  • Öncelikle kişiyi hedef alan, yani içinde “siz” geçen bir başlığı tercih edebilirsiniz.

  • İkincisi, bir reaksiyon gerektiren, bir ifade seçmelisiniz

  • üçüncü olarak, mesajınızda somut ifade kullanmayı denemelisiniz.

Buna göre “Çok para kazanmanın yolu” gibi bir başlık yerine örneğin “Sadece hobinizi yaparak ayda 10 milyar kazanan bir iş kurun” gibi bir başlık daha etkili olacaktır.

Fark Ortaya Koyma

Mesajını okunması için ilgi çekmenin yanında, kişinin posta kutusuna ulaşan mesajlardan farklı olduğunu ifade etmenizde fayda var. Burada kısaca “Başka yerde bulamazsınız” tarzında bir başlık düşünmeliyiz. Ama sakın “başka yerde bulamazsınız” demeyin, çünkü hem konuşma esnasında, hem de yazıda çok anitpatik bir ifadedir. Biz bunu fazla belli etmeden vermeliyiz. Örneğin “Borsa uzmanlarının size hiç bir zaman söylemediği kazanç taktiklerini açıklayacağız” gibi bir ifade kullanılabilir.

Problem ortaya koyma

Bulunduğunuz sektördeki bir sorunu, ya da taktiği ifşa edebilirsiniz. Ancak bunu yaparken bir araştırmaya dayanan somut veri kullanmamız önemlidir. Genel bir ifade kullanmaktan kaçınmalıyız. Örneğin “Her ay kaçak elektrik kullananlar adına 20milyondan fazla para ödüyorsunuz” gibi. Ya da “Internet reklamlarınızda sonuçları %20 abartıyorlar” gibi.

Müşteri Görüşlerine Yer Verme

Bir müşterinizin sizin ürün ya da hizmetiniz sayesinde elde ettiği kazancı ifade edebilirsiniz. Okuyucuların Internet'te pek çok yalan okuyarak, artık her duyduğuna inanmayan bir yapıda olduğu gerçektir. Bir faydayı ifade ettiğimizde, okuyucumuz bunun bizim ifademiz olduğunu ve rağbet edilmemesi gerektiğini düşünebilir. Bu nedenle müşteri görüşleri önemlidir. Ancak müşteri görüşünün uydurma olmaması çok önemlidir. Okuyucular bu tür durumları sanılandan daha kolay fark etmektedir. Bu tür bir başlık için “xxx ürünü sayesinde geçen ay telefon giderlerimizde %20 düşüş sağladık” gibi bir başlık düşünebiliriz.

Motivasyon Sağlama

Bu tür bir başlık oluşturma sisteminde, kişinin duygularına hitap eden bir ifade kullanabilirsiniz. Örneğin “Büyük şirketlerin müşterilerinizi kapmasına izin vermeyin, savaşın” gibi olabilir.

Genel

Yukarıda anlatılan sistemlerden hangilerini kullanırsanız kullanın, dikkat edilmesi gereken bir kaç genel kural daha var.

  • Bir reklam spotu yerine daha dostça, arkadaş maili gibi bir başlık kullanmak daha etkili olacaktır. Çünkü hiç kimse artık reklam görmeye meraklı değil.

  • Kişiye özel yazıyormuş gibi düşünün. Tüm Internet alemine değil.

  • Olumsuz kelimeler yerine, bunların zıttı olan olumlu ifadeleri kullanın. Örneğin “Kazık yememenin yolu” yerine “Ucuza almanın yolu” gibi.

  • Başlığınız yeterince kısa olmalı, ama özellikle kısa olsun diye, ifadeyi zayıflatmayın

Doğru başlığın, sunmak istediğiniz mesaja katkısı yadsınamaz, bir gerçek. O nedenle mesajınızı oluşturduktan sonra, başlığın üzerinde biraz düşünmek faydalı olacaktır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

13215 kere okundu

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz