Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Ticari heyetler, belirli sektörlerdeki Türk firmalarını yurtdışındaki potansiyel alıcılarla buluşturmayı amaçlayan organizasyonlardır. Ticaret heyetlerini işbirliği kuruluşları düzenler. İşbirliği Kuruluşu, “Bakanlık tarafından belirlenen kamu kurum ve kuruluşlarını, sektörel çatı kuruluşlarını ve mal sektörlerindeki diğer kuruluşlar ile ihracat konsorsiyumlarını” ifade ediyor. Benzer şekilde, e-ihracat destekleri ve hizmet sektörlerinde de işbirliği kuruluşu ibaresi var.
İşbirliği kuruluşları mevzuatta da görüldüğü üzere, TOBB, DEİK, TİM, İhracatçı Birlikleri, İş İnsanı Örgütlenmeleri, Serbest Bölge Dernekleri, Teknokentler, Odalar, OSB’ler, Borsalar gibi yapılar olabiliyor.
Bu işbirliği kuruluşları, hazırladıkları Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (Ur-Ge) Projesi veya Hizmet Sektöründe Rekabet Gücünün Artırılması (HİSER) Projesi ile Ticaret Bakanlığı desteklerinden yararlanabiliyor. Ur-Ge ve HİSER Projelerinin ana ayakları ise aşağıdaki gibi.
Bunun gibi çalışmalarla Ur-Ge ve HİSER projelerinde yer alan aynı sektörden şirketlerin kümelenme çalışmaları desteklenir. Bu desteklerin en önemlilerinden birisi ise Yurtdışı Pazarlama Faaliyetleri altında yer alan Ticaret Heyetleridir.
Ur-Ge ve HİSER projeleri dışında da ticaret heyetleri düzenlenebilir. Yurtdışı Müteahhitlik Heyeti, Yurtdışı Teknik Müşavirlik Heyeti, Bilişim Heyeti, Sağlık Turizmi Heyeti, Eğitim Hizmet İhracatı Heyeti gibi farklı isimler altında heyetler düzenlenebilir.
Ticaret Bakanlığı koordinasyonu dışında da kurumlar Ticaret Heyeti düzenleyebilmektedir. TOBB, İslam İşbirliği Teşkilatı, D-8 gibi kurumların fonlarıyla gelebilen heyetler de olmaktadır. Bunların yanı sıra, Cumhurbaşkanı veya Bakanların da ticaret heyetleri düzenledikleri durumlar olmaktadır.
Ur-Ge ve HİSER Projeleri kapsamında ticaret heyetlerine katılan firmaların harcamalarının yüzde 70’i Ticaret Bakanlığı tarafından geri ödenebilmektedir.
Birçok farklı sektörden aynı anda aynı ülkeye heyetler düzenlenebilmekte, bu durum ise heyetlere yardımcı olmakla görevli Ticaret Müşavir ve Ataşeliklerinde karmaşaya neden olabilmektedir. Bu nedenle, Ticaret Bakanlığı tarafından Ticaret Heyetlerinin Koordinasyonu Genelgesi çıkarılmıştır. Bu Genelge ile ticaret heyetlerinin verimlerinin artırılması hedeflenmektedir.
Türkiye İhracatçı Birliklerinin düzenlediği heyetlere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
https://delegations.tim.org.tr/
Diğer heyetlere ise üye olduğunuz dernekler ve birlikler kanalıyla ulaşmanız mümkündür.
Ticaret Heyetleri sayesinde Türk firmaları, küresel pazara adım atarken, pazarda daha etkin yer alabilir.
Ticaret heyetleri sadece yurt dışına yönelik olmayıp, yurt içindeki firmaların da diğer sektörlerle işbirliği yapmasına olanak tanır. Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan bu destekler, firmaların yeni pazarlar keşfetmesini sağlar. Yurt dışında yapılan etkinlikler, aynı zamanda firmaların global ölçekte daha tanınmasını sağlar. Ayrıca, yurt içindeki alım heyetleri de, firmaların diğer sektör temsilcileriyle tanışmalarına olanak tanır. Alım heyetlerine ilişkin başka bir yazıyı ayrıca ele alacağız.
Ticari heyetlerinin sağladığı faydalar, sektöre ve firmanın uluslararası ticaretteki deneyimine göre değişiklik göstermektedir. Firmanın hedef pazardaki başarı oranı ile yapılan harcamaların karşılaştırılması, bu desteklerin verimli olup olmadığını gösterecektir. Firmalar, doğru bir strateji ile bu desteklerden maksimum faydayı sağlayabilir.
Ticaret heyetleri, sadece bir fuara katılma veya görüşme yapmakla sınırlı değildir. Bu süreç, firmaların yurtdışındaki potansiyel alıcılarla ilişkiler kurmalarına, yeni iş fırsatları yaratmalarına ve markalarını tanıtmalarına imkan tanır. Küresel pazara açılmak isteyen Türk firmaları, bu destekler sayesinde dış ticaretin gereksinimlerini daha etkin bir şekilde yerine getirebilirler.
Ticari heyetler, Türk firmalarının uluslararası ticarette başarılı olmaları için önemli araçlar sunmaktadır. Bu fırsatlardan faydalanarak, firmalarınızın global pazarda adını duyurabilirsiniz. Daha detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki bağlantıyı inceleyebilirsiniz.
Kalkınma Ajansı ve Ekonomi Bakanlığında uzman ve yönetici olarak çalıştı. Kuveyt'te Ekonomi Bakanlığı Temsilcisi, Tahran'da ise Ticaret Müşaviri olarak görev aldı.
2022 yılında 20 yıldır çalıştığı kamu görevinden istifa ederek BAZ Girişim'i kurdu. BAZ Girişim ile uluslararası alana açılmak isteyen firmalara dış ticaret ve devlet destekleri hakkında mentorluklar sunar.
İleri düzeyde İngilizce ve Farsça bilen Abdullah OSKAY, sosyal girişimcilik alanında da birçok öncü kurumun kurulmasında rol aldı. Bu alanda gerçekleştirdiği çalışmalarla ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi oldu.
Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülü sahibi, Sabancı Vakfı Fark Yaratanı ve Ashoka Fellow'u olan OSKAY, Asia21 Girişimi tarafından 40 yaş altı en etkili 40 lider arasında gösterildi.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz