'Brief' Vermek - 5N - 1K / İşimizin Özü

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
'Brief' Vermek - 5N - 1K / İşimizin Özü

İngilizce “brief” kelimesinin tam karşılığını ararken, “özetlemek”, “bilgi vermek”, “talimat vermek” olarak Türkçeye çevrildiğini fark ettim.

Düşünmeye başlayınca gördüm ki, aslında yöneticilik, patronluk yaşamının çok büyük bir kısmı “brief” vermekle, kalan kısmında büyük bir kısmı “brief” almakla geçiyor, ancak çoğumuz bunun ve öneminin farkında değiliz.

Satış yaparken, kişileri işe başlatırken, satın alırken, departmanlardan beklentilerimizi belirlerken, görev verirken, “İş Planı” hazırlarken yaptığımız iş aslında “brief” vermekten başka bir şey değil.

İşimiz konusunda en önemli “brief” vermemiz gereken kişi aslında yine kendimiziz, kafamızda işimizle ilgili her şeyi yazılı hale getirerek bir “İş Planı” hazırlamaz isek, her gün, her şey değişir, işimizin tarifi bile. Ancak bunu yaptıktan sonra birlikte çalıştığımız iş arkadaşlarımıza onlardan ne beklediğimizin “brief”ini verebiliriz, ancak bunu yaptıktan sonra web sitemizi yaptıracağımız kişi veya kuruluşa “brief” verebiliriz.

İş Modelimiz, İş Planımız yoksa işi tarif etmek, kendimize bile tarif etmek zorlaşır ve bu tarifi yapamadığımız sürece istediklerimize ulaşmakta zorlanırız çünkü hedeflerimizi belirleyemeyiz, daha doğrusu neyi istediğimizi bilemeyiz.

Bazı şirketler reklam verelim kararı veriyorlar, ama reklamı neden vereceklerini bilmeden, pazarlama planı olmadan reklam vermek kuyuya para atmaktan farksızdır, paranız boşa gider. Öncelikle bu reklamın amacını belirlemeli, planlarınızla uyum içinde olmasını sağlamak zorundasınız, aksi halde ajansa “brief” verirken söyleyeceğiniz şeyler “aman şu ünlüyü kullanalım”, “yok model sarışın olsun”dan öteye geçemeyecektir ki bunun da yardan çok zararı vardır.

Şirketlerin web sayfalarına bakın, büyük bir kısmının nerede ise birbirinden kopya olduğunu, sadece renk resim değiştirildiğini göreceksiniz. Neden? Çünkü o sayfayı, herkeste var bizim de olsun mantığı ile hazırlattıkları için, ne için hazırlandığını değil sayfayı hazırlayanlar, kendilerine dahi anlatamadıkları için.

Bunların sağlıklı yapılabilmesi, iş modelimizi ve iş planımızı hazırlamaktan geçer.

Aslında işinizle ilgili, gazetecilerin düsturu olan 5N-1K ilkesini:

Ne?
Ne zaman?
Nerede?
Nasıl?
Neden?
Kim?

Kullanarak hızla iş modelinizi, iş planınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz, her beklentinizi, tarifiniz anlatırken bu modeli kullandığınız zaman elinizde belirgin bir “brief” hazırlama kuralı olacaktır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

12259 kere okundu


Etiketler:

Tufan Karaca
Tufan Karaca

1954 doğumlu olan Karaca eğitimini Kadıköy Maarif Kolejini tamamladıktan sonar Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 32 yıllık profesyonel yaşamının yaklaşık 15 yılını çeşitli ülkelerde, yabancı firmalarda üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.

Türkiye ve Azerbeycan'ın ilk yapı marketlerinin, Romanya ve Montenegro'nun ilk AVM'lerinin kuruluşunda yöneticilik yapan Karaca aynı zamanda Türkiye'deki ilk kitap ve müzik mağazalarının kuruluşunda da yer almıştır. 

Önceki yıllarda Yeditepe Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi gibi çeşitli üniversitelerde ders vermiş ve halen yönetim danışmanlığı yapmakta ve yönetim eğitimleri vermektedir.

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz