Geçen hafta başlığından etkilenerek, merak edip okuduğum bir yazı, 18.700 şirketin 2014 yılında batacağını söyleyen bir başlık taşıyan ve 2014 yılında gene TOBB verilerine göre iflasların ve iflas ertelemelerin artacağını anlatan bir köşe yazısıydı. Yazıyı sonuna kadar okuyup, biraz da TOBB’un Web sayfasında gezdiğimde, aslen bu istatistiğin her yıl simetrik olarak artan açılan ve kapanan şirket istatistiklerine dayanan bir öngörünün, iflas ve iflas eteleme gibi ilgi uyandıran kelimelerle sunulduğu ve alacak sigortası yapmanın faydalarını anlatan bir profesyonelin değerli görüşlerinin alınmasına vesile olduğunu anlamakta gecikmedim. Tabi durduk yere Kobilere, sabah sabah içinizden 18.700 tanesi batacak demenin başka bir izahi olamazdı.
Gerçekten 18.700 şirket 2014 ‘de Türkiye’de ticaretten bir şekilde vazgeçebilecektir. Alacak sigortası yaptırmakta her modern ekonomi de olduğu gibi Türkiye’de de olağan bir enstrüman olarak kabul görebilir. Ama bu kadar kötü bir algı yaratıp, agresif bir tablo çizerek, “yav batıyosunuz beyler, bari kalan alacakları sigorta ettirin” demekte tam sayfa ilan vermekten daha etkili bir iletişim olmakla beraber, Kobilerin canını sıkmaktan başka bir işe yaramayacaktır.
Kobiler Krizlere duyarlı hale geldi.
Son yıllarda, Türkiye ‘nin bankacılık sisteminin ne kadar güçlü olduğundan, geçmişteki finansal krizlerden ders çıkarıp nasıl güçlü bir yapıya kavuştuğundan bahsedilmektedir. Esasen, aynı dönemde ülkedeki birçok Kobi ‘ninde, bu süreçte dersler çıkardığı ve ekonomik krizlere dayanıklı hale geldiğini de göz ardı etmemek lazım .Doksanlı yıllardaki krizleri ve 2001 krizini yaşayan Kobilerin, süreci iyi analiz etmeleri halinde, şartlar ne olursa olsun, artık kolay kolay yıkılmayacağını görmekteyiz. Şüphesiz Kobilerin başta özkaynak yetersizliği olmak üzere birçok sorunu bulunmaktadır. Ancak kabul etmek gerekir ki, on yıl önceki Türkiye’nin ekonomik büyüklükleri ve finansal rasyoları ile bugünü değerleri arasında çok ciddi farklılıklar vardır. Kapanan şirket sayılarını söylerken açılan şirket sayılarını da söylemek, dün Kobilere verilen destekler şu kadarken, bugün bu kadar oldu demek te; gerekir ki insanlar karşılaştırma yapabileceği veriyi görebilsinler ve analiz yapabilsinler. Bu veri olumlu veya olumsuz olabilir, ancak en azından değerlendirme yapmamızı sağlayacaktır. Şayet açılan şirketten fazla kapanan şirketimiz varsa, Kobi destekleri, her geçen gün göreceli olarak azalıyorsa problem var demektir. Sonuçta, patronlar hikaye dinlemeyi pek sevmezler, sadece rakamlara ve gerçeklere inanırlar.