Mobilya Sektörünün Temel Sorunu Kalifiye Eleman Eksikliği

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Mobilya Sektörünün Temel Sorunu Kalifiye Eleman Eksikliği

Türkiye’de üretim hacmi olarak dünyaya hitap edebilecek bir mobilya sektörü olmasına rağmen tasarım ve kalite olarak istenilen noktaya gelinemedi.

Türkiye’de üretim hacmi olarak dünyaya hitap edebilecek bir mobilya sektörü olmasına rağmen tasarım ve kalite olarak istenilen noktaya gelinemedi. Bu durumun sebeplerinin başında; kalifiye eleman eksikliği, teknolojinin sektörde yeterince kullanılamaması ve Ar-Ge çalışmalarının yetersiz olması geliyor.

Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat, ''Ciro odaklı bilinçsiz büyüme tasarımın önünü kesti ve pazarlama odaklı yaklaşım ortaya çıktı. Markaların daha satılabilir ürünler üretme kaygısı nedeniyle sektördeki ürünler birbirinin kopyası haline geldi.'' dedi. 

Erat sözlerine şöyle devam etti: ''Genellikle aile şirketleri olan mobilya firmaları köklü markalar haline gelemiyor. İtalya’da mobilya markaları ailenin dördüncü veya beşinci kuşağının elindeyken, Türkiye’de ancak ikinci kuşak yönetimi elinde bulunduruyor. Üniversitelerde endüstri ürünleri tasarımı bölümleri altında yer alan mobilya sektörü, mezunlara yeterli alan yaratmadığı için tercih edilmiyor. Türkiye’de genç tasarımcı denildiğinde 20- 30’lar akla gelirken, İtalya’da 40 yaşındaki tasarımcı ‘genç tasarımcı’ olarak nitelendiriliyor. Markalar ülkemizde son 10 yılda yeni mezun tasarımcıları bünyelerinde barındırmaya başladı ancak, tasarım aşamasında yaratıcılıktan çok patron istekleri etkili oluyor. Firmalar markalaşmak için çalışmalar yürütüyor ancak tasarımı ikinci planda tutup, ciroya önem verdikleri için istedikleri başarıyı elde edemiyorlar.''

Türkiye’nin mobilya tasarımında ‘marka ülke’ olması için ne yapmak gerekiyor?

Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat bu konuda şunları söyledi: ''Üniversite ve sanayi bir araya gelmeli. Tasarım aşamasında yerel değerlerle modern tasarımlar birlikte yorumlanmalı. Kalifiye eleman açığını kapatmak için eğitim sisteminde değişiklik yapılmalı. Firmalar cirodan çok tasarıma önem vermeye başlamalı ve tasarıma yatırım yapmalı. Ar-Ge çalışmaları başlatılmalı, gerekli teknolojik yatırım yapılmalı ve yeni malzemeler geliştirilmeli. ‘Hemencilik’ kavramından uzaklaşılmalı, doğru sonuçlar için doğru zaman beklenmeli. Mimarlar ve mobilya üreticileri bir araya gelmeli, mekâna uygun mobilya tasarımı yapılmalı. Sektör olarak, tasarımcıların yaratıcılıkları desteklenmeli. Markalar bünyelerindeki tasarımcıları doğru yönetmeli, hareket edebilecekleri alan yaratmalı. Devlet desteği artırılmalı. Tasarım konulu toplantıları düzenli hale gelmeli ve bu alandaki çalışmalar geliştirilmeli.''

Asortie Mobilya olarak, 32 ülkeye mobilya ihracatı yaptıklarının ve bunu iyi bir Ar-Ge ekibiyle gerçekleştirdiklerinin altını çizen Murat Erat, her ülke için farklı modeller üzerinde çalıştıklarını ve bu durumun kendilerini kısa zamanda bir marka haline getirdiğini söyledi.
 


Kaynak : Asortie Mobilya

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBİTEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz