Mobilya Sektörünün Temel Sorunu Kalifiye Eleman Eksikliği

Bu haberi paylaş

Tweet It! Facebook

ya da

Kobitek Takip Servisi
Mobilya Sektörünün Temel Sorunu Kalifiye Eleman Eksikliği

Türkiye’de üretim hacmi olarak dünyaya hitap edebilecek bir mobilya sektörü olmasına rağmen tasarım ve kalite olarak istenilen noktaya gelinemedi.

Türkiye’de üretim hacmi olarak dünyaya hitap edebilecek bir mobilya sektörü olmasına rağmen tasarım ve kalite olarak istenilen noktaya gelinemedi. Bu durumun sebeplerinin başında; kalifiye eleman eksikliği, teknolojinin sektörde yeterince kullanılamaması ve Ar-Ge çalışmalarının yetersiz olması geliyor.

Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat, ''Ciro odaklı bilinçsiz büyüme tasarımın önünü kesti ve pazarlama odaklı yaklaşım ortaya çıktı. Markaların daha satılabilir ürünler üretme kaygısı nedeniyle sektördeki ürünler birbirinin kopyası haline geldi.'' dedi. 

Erat sözlerine şöyle devam etti: ''Genellikle aile şirketleri olan mobilya firmaları köklü markalar haline gelemiyor. İtalya’da mobilya markaları ailenin dördüncü veya beşinci kuşağının elindeyken, Türkiye’de ancak ikinci kuşak yönetimi elinde bulunduruyor. Üniversitelerde endüstri ürünleri tasarımı bölümleri altında yer alan mobilya sektörü, mezunlara yeterli alan yaratmadığı için tercih edilmiyor. Türkiye’de genç tasarımcı denildiğinde 20- 30’lar akla gelirken, İtalya’da 40 yaşındaki tasarımcı ‘genç tasarımcı’ olarak nitelendiriliyor. Markalar ülkemizde son 10 yılda yeni mezun tasarımcıları bünyelerinde barındırmaya başladı ancak, tasarım aşamasında yaratıcılıktan çok patron istekleri etkili oluyor. Firmalar markalaşmak için çalışmalar yürütüyor ancak tasarımı ikinci planda tutup, ciroya önem verdikleri için istedikleri başarıyı elde edemiyorlar.''

Türkiye’nin mobilya tasarımında ‘marka ülke’ olması için ne yapmak gerekiyor?

Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat bu konuda şunları söyledi: ''Üniversite ve sanayi bir araya gelmeli. Tasarım aşamasında yerel değerlerle modern tasarımlar birlikte yorumlanmalı. Kalifiye eleman açığını kapatmak için eğitim sisteminde değişiklik yapılmalı. Firmalar cirodan çok tasarıma önem vermeye başlamalı ve tasarıma yatırım yapmalı. Ar-Ge çalışmaları başlatılmalı, gerekli teknolojik yatırım yapılmalı ve yeni malzemeler geliştirilmeli. ‘Hemencilik’ kavramından uzaklaşılmalı, doğru sonuçlar için doğru zaman beklenmeli. Mimarlar ve mobilya üreticileri bir araya gelmeli, mekâna uygun mobilya tasarımı yapılmalı. Sektör olarak, tasarımcıların yaratıcılıkları desteklenmeli. Markalar bünyelerindeki tasarımcıları doğru yönetmeli, hareket edebilecekleri alan yaratmalı. Devlet desteği artırılmalı. Tasarım konulu toplantıları düzenli hale gelmeli ve bu alandaki çalışmalar geliştirilmeli.''

Asortie Mobilya olarak, 32 ülkeye mobilya ihracatı yaptıklarının ve bunu iyi bir Ar-Ge ekibiyle gerçekleştirdiklerinin altını çizen Murat Erat, her ülke için farklı modeller üzerinde çalıştıklarını ve bu durumun kendilerini kısa zamanda bir marka haline getirdiğini söyledi.
 


Kaynak : Asortie Mobilya

Diğer Haberler

Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
2018 yılında istihdam canlanabilir
Expertera Zen ve Koçfinans’tan KOBİ’lere uzmanlık kredisi desteği
MediaClick Ekim Ayında 15 Ödül Birden Aldı
Lisansüstü Tez Nasıl Yazılır?
Kobiler E-Posta Pazarlama Sayesinde İşlerini Nasıl Büyütebilir?
OfisPaneli ile KOBİ’ler Avantajlı Tedarik Anlaşmalarına Kolayca Ulaşıyor
Esnek işgücü modeli kadın uzmanlar arasında yaygınlaşıyor
Dr. Milo Jones ile GBA Ready Set Startup gerçekleşti

DIŞ TİCARET

Kobiler İçin Yurtdışı Pazar Araştırması Kapsam ve Başvuru Prosedürleri

Kobiler İçin Yurtdışı Pazar Araştırması Kapsam ve Başvuru Prosedürleri

Pazar araştırma Teşviğinde, Pazar araştırmasının hangi şartları sağlaması gerektiği, kapsamı ve başvuru prosedürlerinin neler olduğu yazımızın konusudur.

OFİS VE İNSAN

Hedef Belirleme ve Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 8 Adımı

Hedef Belirleme ve Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 8 Adımı

Hedef Belirleme ve Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 8 Adımı

Önyargı Nedir? Önyargılı Olmanın Zararları Nelerdir?

Önyargı Nedir? Önyargılı Olmanın Zararları Nelerdir?

Önyargı Nedir? Önyargılı Olmanın Zararları Nelerdir?

İŞ DÜNYASI

İş Yeri Kuralları, İş Yerlerinin Sevilmeyen Halleri

İş Yeri Kuralları, İş Yerlerinin Sevilmeyen Halleri

Günümüzün büyük bir bölümü iş yerinde geçiyor… Vaktimizin çoğunu ailemizle, arkadaşlarımızla, akrabalarımızla değil iş arkadaşlarımızda geçirmek durumunda kalıyoruz. Her ne kadar bu tercih edilmiş bir seçim olmasa da bu zorunlu kabul edişi etrafımıza en az şekilde yansıtmamız bir kural olarak karşımıza çıkıyor.

HUKUK / MUHASEBE

Spor veya Sosyal Etkinliklere Sponsorluk Katkılarının Muhasebeleştirilmesi

Spor veya Sosyal Etkinliklere Sponsorluk Katkılarının Muhasebeleştirilmesi

Şirketlerin ya da kişilerin konferans, spor, konser gibi etkinliklere maddi destek vermeleri özellikle de son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan durumlardan bir tanesi.