Yapay Zeka’yı Kullanmak

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Yapay Zeka’yı Kullanmak

Alladdin’in sihirli lambasını ovuşturduk ve içinden yapay zeka adında bir cin çıktı. Şimdi cin bize soruyor; Efendim ben sizin cininizim, dileyin benden ne dilerseniz?

Bugünlerde Google arama çubuğuna “yapay zeka” yazdığımızda yarım saniyeden daha az bir zamanda 90 milyon sonuç bulunuyor. Google Trends analizinde ise “yapay zeka” aramaları son 2 yılda 3 kat artmış durumda. Hepimiz bu cinden ne dileyeceğimizi araştırıyoruz.

2024 yılının Aralık ayında Dubai’de düzenlenen Global AI Show adında bir etkinliğe katıldım. Dünya’nın dört bir yanından gelen yapay zeka şirketlerinin stand açtığı, kamu ve özel sektör temsilcilerinin sunumlar yaptığı benim açımdan oldukça keyifli ve verimli geçen bir organizasyondu.

Bu etkinliğe giderken kafamda yapay zeka şirketlerinin ürünlerini (hizmetlerini) görmek vardı. Ne gibi hizmetler sunuyorlardı ve bu hizmetler kimlerin hangi ihtiyaçlarını karşılıyordu?

Etkinliğin ilk günü büyük bir standa gittim ve ne gibi ürünleriniz (hizmetleriniz) var diye sordum.

Stantta bulunan yetkili bana siz hangi sektörde çalışıyorsunuz diye sordu. Çalıştığım sektörü söyledim ve sorumu tekrar sordum; sizin ürününüz nedir?

Yetkili yanıtladı. Bizim ürünümüz yok, ürün sizsiniz! Yapay zeka, sizin en iyi olmanızı sağlayacak.

Bu yanıt yapay zekayla ilgili karmaşık düşüncelerimi aydınlattı. Şirket yetkilisiyle sohbeti derinleştirdiğimizde gelecekte her şirketin kendi yapay zeka platformunu kurması gerekeceğinden bahsetti ve bunun şirket performansına yapacağı katkıları anlattı.

Fuarda diğer standları da gezerek yapay zeka şirketlerinin çalışma alanları ve sundukları hizmetleri daha iyi anladım.

Etkinlik dönüşünde konu ile ilgili araştırma yapmaya devam ettim. Yapay zekayı kim, nasıl kullanacak konusunda farklı kaynaklardan bilgiler topladım.

Edindiğim bilgiler doğrultusunda yapay zekanın 2 temel çalışma alanının olacağını söyleyebilirim. Bunlar;

  1. Yapay zeka araçları

  2. Yapay zeka platformları

Yapay zeka araçları nedir?

Yapay Zeka araçları, belli bir ihtiyaca yönelik geliştirilen yapay zeka uygulamalarıdır.

En bilinen yapay zeka aracı Open AI firmasının kullanıcılara sunduğu ChatGPT uygulamasıdır. Bu uygulama ile kullanıcılar yapay zeka ile sohbet ederek istedikleri bilgilere sohbet ederek ulaşabiliyorlar. Fakat çoğu kullanıcı yapay zekayı ChatGPT veya rakibi Gemini ile sınırlı olduğunu düşünüyor olabilir.

Oysa müşteri hizmetlerinde kullanılan sesli ve yazılı mesajlaşma uygulamaları, İK alanında aday arama, bulma ve değerlendirme yapan uygulamalar, online toplantılardan yazılı notlar çıkaran uygulamalar, metin ve görsellerden sizin için sunum hazırlayan uygulamalar, ses kaydınız ile sizin sesinizden şarkılar çalan uygulamalar, web sitesini analiz ederek size SEO önerileri sunan uygulamalar da yapay zeka araçlarına örnek uygulamalardır.

Bu araçların ortak özelliği tak-çalıştır veya al-kullan gibi hazır uygulamalardır. Bir geliştiricisi vardır ve siz o geliştiricinin ürününü (hizmetini) satın alır ve kullanırsınız.

Peki Yapay zeka platformları nedir?

Kurumların, stratejik bir amaç doğrultusunda kendilerine ait büyük veri kümelerinden değerli bilgi ve öngörüler elde edebildiği yapılardır.

Kurumlar, yapay zeka platformları ile kendilerinin ürettikleri ve dış kaynaklardan topladıkları tüm verileri yapay zeka teknolojileri ile bilgiye dönüştürebilirler.

Gerçek bir örnekten yola çıkalım. Bir banka düşünün. Her gün yeni bir talimat veya uygulama değişikliği karşısında çalışanlarını eğitmekte zorlanıyor. Banka, bir yapay zeka platformu kurarak çalışanların istedikleri soruları sorup en güncel bilgilere ulaşmasını sağlıyor.

Diğer taraftan son 5 yıllık satış, pazarlama, insan kaynakları, üretim, stok, maliyet, krediler, karlılık gibi tüm verilerinizi yükleyerek eğittiğiniz bir yapay zeka platformu düşünün. Bu platform şirketinizde uzun yıllardır çalışan yöneticilerinizden daha bilgili olacaktır. Son kararı vermeden önce böyle bir platformdan da bilgi almak kararların başarısını artıracaktır.

Önümüzdeki günlerde her departmanın bir yapay zeka çalışanı olacağını söyleyebiliriz. Şirketler yapay zeka takımlarını kurmak ve eğitmek için zaman ve para harcayacaklar. Yani yapay zeka’ya yatırım yapacaklar.

Tüm faturaları ve işlem kayıtlarını aklında tutarak hiç hata yapmayan bir muhasebe uzmanını, tüm çalışanların performansını anlık takip ederek iyileştirme önerileri sunan insan kaynakları uzmanını, ürün ve bölge bazında geçmiş yıllara ait tüm satış verilerini ezbere bilen ve yeni satış stratejiler geliştiren bir satış uzmanını kim istemez…

Organizasyonlarında yapay zeka platformu geliştiren şirketler kendilerine ait bir yapay zeka teknolojisine sahip olacaklar. Bu da veri güvenliğinden dolayı kullanamadıkları üçüncü parti yapay zeka araçlarını kendi bünyelerinde kullanabilmelerini sağlayacak. Bu sayede işletmeler sahip oldukları tüm verileri ortak bir platformda bir araya getirerek insan kapasitesinin üzerinde bir zeka ile bilgi üretip başarılı stratejik kararlar alabilecekler.

Belli bir ihtiyaca yönelik olan yapay zeka araçları, bizlere yapay zekanın neler yapabileceğini görme ve deneyimleme şansı veriyor. Fakat yapay zekadan asıl yararlanacağımız alanın kurumsal düzeydeki yapay zeka platformları olacağını düşünüyorum.

Başa dönecek olursak;

Lambadan çıkan cinden artık ne isteyeceğimizi daha iyi biliyoruz.

Haydi dileyin ne dilersiniz…

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

84 kere okundu


Etiketler:

Dr. Volkan Şen
Volkan Şen

1980 İzmir doğumlu olan Volkan ŞEN, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme bölümünden 2004 yılında mezun olmuştur. Ege Üniversitesinde Stratejik Yönetim alanında Yüksek Lisans (MBA) yapmıştır. Son olarak 2020 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde Pazarlama alanında Doktora eğitimini tamamlamıştır.

İş hayatına 2005 yılında Vestel Pazarlama A.Ş’ de Satış Temsilcisi olarak başlayan Volkan ŞEN, 2008 yılında Türk Telekom A.Ş’ ye geçiş yapmıştır. 2008 – 2016 yılları arasında Türk Telekom A.Ş’ de Satış ve Müşteri Yönetimi alanlarında Antalya ve İstanbul’da Bölge Müdürü olarak görev almıştır.

2016 yılında Kentkart ailesine katılan Volkan ŞEN, Antalya, Alanya, Burdur ve Isparta şehirlerinin akıllı ulaşım sistemleri projelerinde önemli görevler üstlenmiştir. 2021 yılından itibaren Kentkart’ta Pazarlama Müdürü olarak görevini sürdürmektedir.

Evli ve 1 kız çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir.

Uzmanlık alanları;

  • Satış ve Kanal Yönetimi
  • Pazarlama ve Müşteri Yönetimi (B2B, B2C, B2G)
  • Bütünleşik Pazarlama (Omni-Channel Marketing)
  • Yeni Pazarlara Giriş ve Büyüme Stratejileri

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz