Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Hızlı değişimler, öngörülemezlik, karmaşık zorluklar ve belirsizliklerle tanımlanan VUCA dünyasında, “işbirliğinin” önemi tartışılmaz.
İşbirlikleri ve ortaklıklar, bir kuruluşun esneklik, uyum sağlama ve yenilik yapabilme yeteneklerini büyük ölçüde artırır. Ancak, Peter Drucker’a atfedilen “kültür stratejiyi kahvaltıda yer” sözü de unutulmamalıdır.
Kendi işimi yapmaya başladığımdan beri (eski profesyonel hayatımı bile katmadan) edindiğim deneyimler, ülkemizde “işbirliği” kavramının çok da yerleşmiş olmadığını gösteriyor.
Türkiye’deki ortaklıkların ömrü de muhtemelen dünya ortalamasının altındadır. Bu yorumum, kişisel deneyimlerime dayanmaktadır ve herhangi bir araştırmaya dayanmaz.
Defalarca kitap yazma aşamasına geldim; ancak gerekli bilginin bir kısmı bende olsa da eksik kalan kısımlar için başka bir yazarla işbirliği yapmam gerekiyordu. Bu durumu LinkedIn ve diğer kanallarda defalarca dile getirdim, fakat kimse ilgilenmedi. Oysa son iki kitabımda yabancı ortaklarla çalıştım ve her iki kitap da hem İngilizce hem de Türkçe olarak kısa sürede tamamlandı.
İkinci kitabım, tanışıklığım sadece iki ay öncesine dayanan bir Amerikalı ile yazıldı; belirlenen tarihlere tam olarak uyuldu ve iki hafta içinde kitabın İngilizce versiyonu Kindle ve hardcopy olarak Amazon’da, Türkçe versiyonu ise Türkiye’deki satış kanallarında yerini alacak.
Bu durumun tamamen kültürel yapımızdan kaynaklandığını düşünüyorum.
Tanıdıklarımıza dahi güvenmediğimiz için, yabancılara hiç güvenmiyoruz. Ancak, içinde yaşadığımız bu yeni dünyada işbirliği yapmaktan kaçınmak, hayatta kalmamızı zorlaştıracaktır.
Yeni dünyada işbirliğinin önemini şu şekilde sıralayabiliriz:
VUCA dünyasında işbirlikleri, kuruluşları daha dirençli, yenilikçi ve rekabetçi hale getirir. İşbirliği yapmayı öğrenmezsek, yeni dünyanın zorluklarına karşı savunmasız kalırız.
1954 doğumlu olan Tufan Karaca, Kadıköy Maarif Koleji’nden mezun olduktan sonra eğitimini Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 45yıllık profesyonel yaşamının 20 yılını dokuz farklı ülkede, uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.
İş dünyasında edindiği deneyimleri eğitim alanına da taşıyarak, Yeditepe Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerde dersler vermiştir. Halen yönetim danışmanı olarak kariyerini sürdüren Karaca, yönetim eğitimleri ve stratejik danışmanlık hizmetleri sunarak, modern iş yönetimi ilkelerini ve trendlerini kurumlara aktarmaktadır.
Yönetim alanındaki uzmanlığını kaleme aldığı “Girişimciler için Kolay ve Hızlı İş Planı Hazırlama”, “Career Management In a Disrupted World “, “Yeni Dünya Düzeninde Kariyer Yönetimi”, “Arts Entrepreneurship: How to Craft Your Creative Business Model”, “Sanatta Girişimcilik - YARATICI İŞ MODELİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ? “gibi kitaplarıyla geniş bir kitleyle buluşturan Karaca, girişimcilik, stratejik esneklik ve VUCA gibi güncel yönetim konularında çalışmalarını sürdürmektedir.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz