Ülke ve birliklere göre ihracat prosedürleri

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Ülke ve birliklere göre ihracat prosedürleri

ihracat yapılırken düzenlenmesi gereken belgeler ülke ve bölgelerine göre farklılıklar içermektedir.

AB (Avrupa Birliği) ülkelerine ihracat: Avrupa Birliğine üye ülkelere yapılacak ihracatta, malların dolaşımı Katma Protokolü gereğince tavizli gümrük indirimlerinden yararlanmak amacıyla ATR dolaşım belgesinin, ihracatçı ülke yetkilileri tarafından düzenlenip, gümrük idarelerince vize işleminin yapılması istenmektedir.

EFTA ülkelerine ihracat: EFTA ülkeleri ile ( Bunlar Norveç, İsviçre, İzlanda, Liechtenstein -Lihtenştayn-dır.) Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması gereğince, ihracatta EUR 1 belgesi istenmektedir.

GSP (Genelleştirilmiş tercihler sistemi) kapsamında ihracat: Türkiye´ ye ticarette öncelik tanıyan ülkelere ( ABD, Rusya Federasyonu, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada, Japonya) yapılan ihracatta, tavizli gümrük indirimlerinden yararlanmak için, özel bir menşe şahadetnamesi düzenlenmesi istenmektedir.

Serbest Ticaret Anlaşmaları kapsamında ihracat: Serbest ticaret anlaşmaları, karşılıklı ticaretin gelişmesi ve buna bağlı olarak taraflar arasında adil bir rekabet şartlarının meydana getirilmesi, ikili ilişkilerin daha iyi düzeylere çıkarılması, karşılıklı ekonomik çıkarların kollanması ve yerel ya da küresel anlamda ekonomik faaliyetlerin sistematik olarak düzenlenmesini sağlamak amacıyla yapılır. Serbest ticaret anlaşmaları gereğince, ihracat konusu olan ürünlerin menşe statülerinin onaylanması EUR 1 Dolaşım Sertifikası ile sağlanmaktadır. 

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
42241 kere okundu

Etiketler: ihracat

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

İhracatta Götürü Gider Uygulaması
Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ´ler)
İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (No: 2012/1) yayınlandı.
Ülke ve birliklere göre ihracat prosedürleri
Nasıl ihracat yapabiliriz ?
KOBİ´lerde ihracat sorunları
Dahilde İşleme Belgesi Nedir?
İhracat Şekline Göre KDV İstisna ve İade Uygulamaları
Yurtdışı KOBI Kredileri
Türkiye'de uygulanmakta olan ihracata yönelik Vergi Teşvikleri
Hangi 3 Harf? Teslim Şekli anlamında kullanılan Incoterms kısaltmaları
Dış Ticaret Verilerine Göre Nereye Gidiyoruz?
Nazi Almanya'sından Bugüne
İhracat türleri
Ticaret Fuarları

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

Dahilde işleme izin belgesi nasıl ve nereden temin edilir?

Dahilde işleme izin belgesi nasıl ve nereden temin edilir?

Dahilde işleme rejimi konusu konusunda burada daha önce bilgiler sunmuştuk. Bu yazıda da, dahilde işleme izin belgesi nasıl ve nereden alınır, nasıl kapatılır gibi sorulanı cevaplarını bulacaksınız.

OFİS VE İNSAN

Beden Dilinin Etkin Kullanımı

Beden Dilinin Etkin Kullanımı

Beden dili, sözlü iletişimi daha etkili hale getirmek amacıyla iletişime bedenimizi de katarak kullandığımız sözsüz iletişim biçimine verilen isimdir.

Kağıtsız ofise geçiş: Elektronik Doküman Yönetimi

Kağıtsız ofise geçiş: Elektronik Doküman Yönetimi

Ofis içi iş akışının en önemli unsurlarından biri, yaratılan ya da elde edilen belge ve dokümanlardır. Bir bakıma faaliyetlerinizin somut göstergesi, iş akışı hacminizin, hızının ve çeşitliliğinin birer delilidir bunlar.

İŞ DÜNYASI

Ofislerdeki ilk iş günü acemilikleri

Ofislerdeki ilk iş günü acemilikleri

İlk iş günü, çalışanları okula yeni başlayan bir çocuğun heyecanı sarar. Deneyimli çalışanlar bile ilk günün verdiği heyecanla acemilik çekebilir. Yenibiris.com çalışanların başından geçen ilginç iş günü olaylarını bir araya topladı.

HUKUK / MUHASEBE

Şirketlerin Verdiği Eğitim Bursları Gider Yazılır mı?

Şirketlerin Verdiği Eğitim Bursları Gider Yazılır mı?

Gelir Vergisi Kanunumuzda bu konuda yer alan düzenlemelere göre, verilen bursların gider olarak değerlendirilmesi için öncelikle bursun işle ilgili olması yani burs alan öğrencinin bursun bitiminde ilgili işletmede görev alması gerektiği yönündedir.