Değişim ve İşimiz - İşletmemiz

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Thomas Friedman'ın son kitabı Thank You for Being Late'I okuduğumdan beri yazmak istiyordum teknolojideki değişim ve insanlığın bu değişime olan uyum ilişkisini, hatta bir ara gördüm, İhsan Elgin oldukça güzel yazmış ancak o yazıya da ulaşamadım. Araya ABD projeleri falan girince neredeyse 2 yılı geçti.

Her neyse, yeniden yamakta hem konunun önemi hem de hiç aklımızdan çıkmaması gerektiği için baştan yazmakta yarar var.

İnsanlık, teknolojideki logaritmik değişime aynı hızda ayak uyduramıyor, gerisinden geliyor. Zaten iş yaşamımızdaki, sosyal yaşamımızdaki birçok zorluklar, sıkıntılar da bundan kaynaklanıyor.

Bir zamanlar nüfusun %98'I tarımda çalışıyordu, şimdi ise bu neredeyse %2'lere düştü, ancak logaritmik artış hızı günümüzle karşılaştırıldığında çok yavaştı ve uyum sürecindeki sorunlar da çok büyük değildi, değim hızı arttıkça uyum zorlanmaya başladı ve yaşam süremiz içerisinde bile buna ayak uydurmakta zorluk çeker hale geldik.

Zaman içerisinde yaşamımıza giren bazı teknolojiler arasındaki fark; ilk matbaa ile teleskop arasında nerdeyse 200 yıl, teleskoptan buhar makinasına150 yıl geçmiş.

Son yirmi yılda mobil teknolojide, bilgisayar teknolojisindeki değişime, yapay zekadaki değişime bakarsanız neredeyse değişim ve gelişmedeki hızın artık bir insanın yaşamı içerisindeki hızı görmek mümkün, buna karşılık teleskoptan buhar makinasına geçiş neredeyse üç nesle yayılmış.

Değişimdeki bu hıza, aynı hızda ayak uydurmak pek mümkün değil, Friedman da bu farkı göstermek için aşağıdaki grafiği kullanıyor kitabında.

Değişimin Buradayız Hızlı öğrenmek ve akıllı yönetmek İnsanın Uyumu Teknoloji Zaman Thank You for Being Late - Thomas Friedman

Sürekli değişimi yakından izlemenin gerektiğini anlatmaya çalışıyorum yazılarımda, aslında görsel olarak somutlaşmış durum yukarıdaki grafikte çok net görülüyor. Hızlı öğrenmekte ve akıllı yönetmekte gecikirsek, yani izlemezsek bu hıza yetişmemiz mümkün değil. Değişim bizden önce olursa da işimizin yaşam şansı yok.

Evet bu aslında yok olmak, yaşamak veya çok başarılı olmak arasındaki çizgi. Bu uyumu sağladığımız takdirde karşımıza çok büyük fırsat çıkıyor, değişim hızı ile uyum hızı arasındaki uyumsuzluk alanı bize koskoca bir inovasyon alanı yaratıyor. İnovasyonun günümüzdeki önemi burada yatıyor, inovasyon bize başarı şansını getiriyor ve önümüzde de bunu yaratacak büyük bir fırsat alanı doğuyor.

Değişim oram İnovasyon boşluğu İşletmenin değişime uyum sağlama hızı

Yaşamak ve bu fırsatları kaçırmamak için hızlı öğrenmeye ve süreci çok akıllı bir şekilde yönetmeye başlayın demiyorum, devam edin.

1058 kere okundu

1954 doğumlu olan Karaca eğitimini Kadıköy Maarif Kolejini tamamladıktan sonar Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 32 yıllık profesyonel yaşamının yaklaşık 15 yılını çeşitli ülkelerde, yabancı firmalarda üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.

Türkiye ve Azerbeycan'ın ilk yapı marketlerinin, Romanya ve Montenegro'nun ilk AVM'lerinin kuruluşunda yöneticilik yapan Karaca aynı zamanda Türkiye'deki ilk kitap ve müzik mağazalarının kuruluşunda da yer almıştır. 

Önceki yıllarda Yeditepe Üniversitesi, İşletme Fakültesi’nde 2 dönem MBA dersi de vermiş olan Karaca halen Özyeğin Üniversitesinde Girişimcilik dersi vermekte, yönetim danışmanlığı yapmakta ve yönetim eğitimleri vermektedir.

ücretsiz üye olun
Satış / Pazarlama
ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
BÜYÜTEÇ
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz