Bayilerle bağlantı yaparken neye dikkat edilmelidir?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Bayilerle bağlantı yaparken neye dikkat edilmelidir?

Bayiler ile bağlantı yapmak demek sene başında fiyatları sabitleyerek önden sıralı çek almak demektir. Dolayısı ile bağlantı yapmanın koşulu hammadde, malzeme ve ekipman maliyetlerinizin sene boyunca sabit olmasını sağlamaktır. Enflasyon ortamlarında bu pek mümkün değildir.

Ancak çok güçlü finansal koşullara sahip bir firma bunu sağlayabilir. Ya sene başında toplu alım yaparak ya da tedarikçilerine alım garantisi vererek (kendisi bağlantıya girer) bu şartlar sağlanabilir. Bu imkana sahip olmayan firmalara bağlantı ile fiyatlarını sabitlemelerini tavsiye etmiyoruz.

Sabitlenmiş fiyat yıl içinde artan maliyetlerin yansıtılamadığı fiyat demektir. Bu nedenle maliyetlerini sabitleyemeyen firmaların bağlantıdan uzak durmaları gerekir. 2018 yılının sonbaharında başlayan döviz krizi ve sonrasında birçok firma maliyet artışlarını hesaplayamadığı için yaptıkları bağlantılardan zararla çıkmışlardır.

Peki ne yapılabilir? Yukardaki bağlantı türüne piyasada kapalı bağlantı denir. Bunun alternatifi olarak açık bağlantı yöntemi kullanılabilir. Yıl başında bayi ile yıllık bir iş programında anlaşmak ve gerçekleşecek ciroya göre verilecek primleri bir protokol ile bağlamak faydalı bir yöntemdir.

Bir diğer yöntem, kısa periyotlarla (3 ay gibi) bağlantı yapmaktır. Bayi 3 aylık bir alım garantisi, firma da 3 ay için sabit fiyat verir. Döviz kur riskinin bulunduğu dönemlerde kısa periyotlu bağlantılar her iki taraf içinde en optimum çözümdür.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

2597 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz