Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
“Piyasalar geçen hafta neleri konuştu?”
Küresel piyasalarda geride kalan hafta, siyasi ve ekonomik faktörlerin bir arada değerlendirildiği, Asya’dan, Avrupa ve ABD’ye kadar varlık fiyatları üzerinde etkili olan gelişmelerin takip edildiği bir işlem dönemi oldu. Yatırımcılar, Pazartesi gününe zayıf bir veri akışı ile başlarken, haftanın ilerleyen günlerinde hızlanan ekonomik datalar, piyasaların risk algısına yön verdi.
Ukrayna’da yaşanan gelişmeler, geride kalan 5 günlük işlem döneminde de yakından takip edildi. Yakın bir tarihte sorunun çözüme ulaşılacağı konusunda umut görünmeyen sorunlu ülkede, hem iç çatışmalar hem de Rusya’ya olan borçlar ile birlikte ekonomik durum, gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Daha önce Donetsk’te yapılacağı belirtilen Pazar günkü referanduma ilişkin gelişmeler de izlenemeye devam edilirken, Rusya’nın, Ukrayna’nın olan borçlarını ödemezse gazının kesileceği açıklaması, ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafında yankı buldu. Küresel piyasa katılımcıları konuya ilişkin gelişmeleri dikkatle takip etmeyi yeni haftada da sürdürecekler.
Geçtiğimiz hafta piyasalarda dalgalı bir seyir izlenirken, piyasaların risk algısında da işlem dönemleri içerisinde değişikler izlendiği gözlemlendi. Özellikle ABD tarafında yeni rekor seviyelere ulaşan borsa endekslerinin daha sonra ekonomik kaygılar eşliğinde düşüş kaydetmesi bunun bir kanıtı olarak görülebilir. Benzer değişimler diğer endeksler için de dikkat çekici bir boyutta görülürken, parite ve emtia fiyatlarında da bu paralelde etkileşimler izlendi.
ABD cephesinde şirket haberleri ve makro-ekonomik veriler öne çıkarken, Euro Bölgesi’nde ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Haziran ayında para politikasını genişleteceği beklentilerinin etkili olduğu görüldü. Özellikle, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank-Buba) ve Başkanı Weidmann’dan gelen, ECB’yi yeni bir adım atması yönünde destekleyen açıklamalar dikkat çekiciydi ve ECB’nin ilk toplantısında aksiyon alacağı beklentilerini kuvvetlendirdi. Haftanın sonlarına doğru iç açıcı olmayan Euro Bölgesi üyelerinden gelen büyüme verileri ve Çin ekonomisinin bankacılık sektörüne ilişkin haberler ise finansal araç fiyatları üzerinde etkili olan başlıklar arasında yer aldı. Sanayi üretimi rakamlarının yanında özellikle bankların kötü kredilerinin hızlı bir artış kaydetmesi, Çin ekonomisine ait son aylardaki kaygıları gündeme taşıdı.
Haftanın öne çıkan gelişmeleri arasında İngiltere’den de ayrıca söz etmek faydalı olacaktır. Ada ülkesinde işsizlik oranının %6.8 ile 5 yılın en düşük seviyesine gerilediği görülürken, işsizlik sigortasına başvuranların sayısının tahminlerden daha düşük bir miktarda azalması, Sterlin’de değer kayıplarına yol açtı. Yine Çarşamba günü İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) yayınladığı enflasyon raporunun sunumunda Banka’nın Başkanı Mark Carney, faiz artışı için çok istekli görülmezken, ülkenin para birimi Dolar karşısındaki kayıplarını genişletti.
Yeni haftada hem iç hem de dış piyasalarda yatırımcıları yine önemli gelişmelerin ve ekonomik verilerin beklediğini ifade edebiliriz. Ukrayna’daki gelişmelerin yanında, Avrupa Parlamentosu seçimleri gelecek haftanın gündeminde yer alacak başlıklar arasında dikkat çekerken, merkez bankalarından gelecek haberlerin de dikkatle izleneceğini ifade edebiliriz.
“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”
İngiltere – Enflasyon Oranı (CPI); Geride kalan hafta yayınlanan İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) enflasyon raporunda Banka, ileriye yönelik tahminlerinde bir değişiklik yapmamıştı. BOE, 2014 ve 2015 yılı CPI beklentilerini %1.8 olarak açıklarken, enflasyon oranının önümüzdeki aylarda %2 hedefine doğru toparlanacağı tahmininde bulundu. Ada ülkesinin Merkez Bankası’nın bu yıl içerisinde ise faiz artırımına gitmesi beklenmiyor. Ancak gelebilecek olumlu ekonomik verileri, Banka’nın üzerinde faiz yükseltme baskısını artırabilir. İngiltere ekonomisi için yakından takip edilen ve son aylarda bir düşüş eğilimi içerisinde olan CPI verisinin bu paralelde, bu kez %1.7 olan beklentinin üzerinde açıklanması Sterlin’de yükselişler görülmesini sağlayabilecekken, tahminin altında kalacak rakamlar ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.
Japonya – Merkez Bankası Toplantısı; İki gün sürecek ve Çarşamba sabahı tamamlanacak Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) toplantısı, haftanın en çok merak edilen gelişmeleri arasında olacak. Ülkede, Nisan ayı başında satış vergisinin artırılması ile ekonomik faaliyetlerin düşüş gösterebileceği yönündeki kaygılar, BOJ’un hedeflerine ulaşabilmesi için zorluklar yaşayabileceği düşüncesini destekliyor. Ancak Banka’nın geniş para politikasına ne zaman ek teşvikler getireceği konusu net gözükmüyor. BOJ’un bu kez de yeni bir adım atması beklenmezken, para politikasının genişletilebileceğine ilişkin bir ipucu verip vermeyeceği merak ediliyor. Banka’nın Başkanı Kuroda’nın, toplantı sonrası düzenlenecek basın konferansında sürpriz bir şekilde, yakın bir tarihte ek teşvikler uygulanabileceği yönünde ipuçları vermesi halinde Yen’de sert değer kayıpları görülebilecekken, Başkan’ın önceki söylemelerine göre yeni bir ifade kullanmaması ülkenin para biriminde bir miktar değer kazanımlarının zemin bulmasını sağlayabilir.
İngiltere – Merkez Bankası Toplantı Tutanakları; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) son toplantısının yayınlanacak tutanaklarında yatırımcılar, faiz artışının zamanlamasına ilişkin ipuçları bulmaya çalışacaklar. 375 milyar Sterlin tutarındaki toplam parasal genişleme ve %0.50 olan politika faiz oranının sabit bırakılma kararlarının ise oybirliği ile alınmış olması bekleniyor. İngiltere basınında yer alan bazı haberlere göre BOE yetkilileri faiz artışını düşünmeye başlayarak, konu üzerinde tartışmış olabilirler, ancak, son enflasyon raporunda BOE Başkanı Carney’nin ifadelerine göre gelecek yılın ilk, ya da ikinci çeyreğinden önce bir artırım yapılmaması daha yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Bu beklentinin değişmesine neden olabilecek, tutanakların satır aralarındaki ifadeler, ülkenin para biriminde sert hareketlerin gerçekleşmesine yol açabilir.
İngiltere – Perakende Satışlar; Son iki aydır tahminlerin üzerinde bir artış kaydeden İngiltere’nin perakende satışlar verisi, Sterlin üzerinde sert hareketlerin görülmesini sağlamıştı. Ülkedeki ekonomik gidişatını sağlığını izlemek için yakından takip edilen söz konusu ekonomik gösterge Mart ayında, daralma beklentilerine karşılık, satışlarda %0.1’lik artışa işaret etmişti. İngiltere Merkez Bankası’nın toplantı tutanaklarının yayınlandığı sırada açıklanacak verinin beklentiden farklı gerçekleşmesi Sterlin’de yine sert fiyat değişimlerinin görülmesine yol açabilir. Ancak rakamın, ülkenin para birimin üzerindeki etkilerini incelerken tutanakları da göz ardı etmemek gerekmektedir.
ABD – FED Başkanı Yellen’ın Konuşması; Geçtiğimiz hafta Ticaret Odası’nın düzenlediği bir toplantıda konuşma yapan ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, para politikası detaylarına çok fazla değinmese de, ABD ekonomisinin kat etmesi gereken daha çok yol olduğunu söylemişti. Başkan’ın genel anlamda ABD ekonomisindeki toparlanma sinyallerden memnun olduğu, ancak bunun yeterli olmadığını düşündüğü yönündeki kanı, daha önceki konuşmalarından da görüldüğü üzere artık piyasalar tarafından da daha net anlaşılabiliyor. New York Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde konuşacak olan Yellen’ın, FED’in para politikalarına ve özellikle faiz artışına ilişkin ifadeler kullanması halinde piyasalarda sert hareketler gözlemlenebilir. Dolayısı ile Başkan’ın konuşmasının yine haftanın en önemli gelişmeleri arasında yer alacak başlıklardan olduğu söylenebilir.
ABD – Merkez Bankası Toplantı Tutanakları; Başkan Yellen’ın konuşmasından sonra piyasalarda dikkatler ABD Merkez Bankası’nın (FED) 30 Nisan’da tamamlanan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC), yayınlanacak toplantı tutanaklarında olacak. Banka, son toplantısında, aylık tahvil alım miktarını beklentiler paralelde 10 milyar Dolar azaltırken, faiz oranını sabit bırakma kararını da oy birliği ile almıştı. FOMC ayrıca, istihdam piyasasına ait verileri karışık olarak tanımlarken, işsizliğin ise halen yüksek olduğunun altını çizmişti. Aynı zamanda ekonomik aktivitelerin son dönemde ılımlı hızda arttığı vurgusu da yapılmıştı. Dikkat çeken açıklamalar arasında, tam istihdam hedefine ulaşıncaya kadar, enflasyon oranı da %2’nin altında kaldığı sürece, faiz oranının değiştirilmeyeceği görüşünün yinelenmesini gösterebiliriz. Yatırımcılar, tutanakların satır aralarında FOMC üyelerinin ilk faiz artırımına ilişkin görüşleri ve toplantıda buna ait tartışmaların yapılıp yapılmadığı hakkında ipuçları arayacak. Dolar’ın yanı sıra endekslerden emtia ve paritelere kadar birçok finansal araç, tutanaklardan yapılacak çıkarımlar sonrasında sert hareketlere maruz kalabilir. Beklentiler, FED’in gelecek yılın ortalarından önce politika faiz oranını artırmayı düşünmediği yönünde.
Çin – HSBC Öncü İmalat PMI; Ekonomisindeki büyümenin hız kestiğine ilişkin kanıtların arttığı düşünülen Asya’nın en büyük ekonomisinden gelecek ve HSBC tarafından yayınlanacak öncü imalat PMI verisi, gelişmekte olan ülkelerin varlıklarından, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin para birimlerine kadar birçok finansal araç üzerinde etkili olabilir. Dolayısı ile Çin için açıklanacak söz konusu veri bu hafta önem derecesi yüksek ekonomik göstergeler arasında dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Son dört aydır PMI verileri için kritik seviye olan 50 düzeyinin altında kalan rakamın beklentiden farklı açıklanması halinde piyasaların risk algısında da, değişiklikler gerçekleşebileceği için, yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecek.
Euro Bölgesi – Öncü İmalat PMI; Fransa ve Almanya gibi, Euro Bölgesi’nin en büyük ilk iki ekonomisinden açıklanacak aynı veri sonrasında Euro Bölgesi’nden de öncü hizmet ve imalat PMI rakamları yakından takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da izlediği ekonomik göstergeler arasında yer alan söz konusu rakamlar, piyasaların, Banka’ya ilişkin beklentilerini şekillendirebilir. Yayınlanacak veriler arasında özellikle Almanya öncü imalat PMI verisinin dikkat çektiğini ifade edebiliriz. Dataların genel olarak olumlu bir tablo çizmesi halinde Euro’da yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, rakamın tahminin altında gerçekleşmesi kıtanın ortak para biriminde kayıplara yol açabilir.
İngiltere – Büyüme Oranı (GDP); Yılın ilk çeyreğine ilişkin ikinci tahmin olacak İngiltere’nin büyüme oranı verisi, Ulusal İstatistik Ofisi tarafından Perşembe günü açıklanacak. Ada ülkesinin GDP verisine ilişkin ilk tahmin %0.8 olarak açıklanmıştı. Bu rakamda bir değişiklik yapılması beklenmiyor. Büyümenin tahminleri aşaması, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) üzerindeki politika faizini yükseltme baskılarını artırabilecekken, Sterlin’de de yükselişlerin görülmesini sağlayabilir. Ancak aşağı yönlü revize edilecek rakamlar, ülkenin para biriminde sert kayıplar izlenmesine yol açabilir. Söz konusu datanın haftanın önem derecesi yüksek makro göstergeleri arasında yer aldığını ifade edebiliriz.
Türkiye – Merkez Bankası Toplantısı; Yurt içinde haftanın en önemli ekonomik gelişmeleri arasında yer alacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplantısından çıkacak kararlar, BIST-100 endeksi ve Türk Lirası’nın değeri açısından yakıdan takip edilecek. Enflasyon oranının yükselişini sürdürmesi, Başbakan’ın faiz indirim çağrısı karşısında Banka’nın elini zora sokarken, TCMB’nin yıl içerisinde, %10.00 seviyesinde olan bir haftalık repo faiz oranında indirim yapabileceği düşünülüyor. Ancak Başkan Erdem Başçı’nın enflasyon oranının Haziran ayından itibaren düşüşe geçeceği yönündeki tahmini, Merkez Bankası’nın bu ay bir değişiklik yapmayarak, bekleme durumunda kalacağı beklentilerini destekliyor. Para Politikası Kurulu’nun (PPK) sürpriz bir şekilde faiz oranında indirime gitmesi halinde Türk Lirası’nda değer kayıpları görülebilecekken, Banka’nın herhangi bir politika değişikliğine gitmemesi halinde yükselişler izlenebilir.
ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta 297 bin Amerikalının işsizlik maaşına başvuruda bulunduğunu gösteren istihdam talepleri verisi, beklentilerin altında olumlu açıklanmıştı. Verinin beklentiden farklı olarak açıklanması ABD’nin para biriminde değişikliklere neden olabileceği için yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.
ABD – Mevcut Ev Satışları; Geride kalan haftanın son işlem günüde ABD’nin konut piyasasına ilişkin olumlu veriler açıklanmıştı. İmalat ve istihdam sektörlerindeki ilerlemeye rağmen konut tarafındaki iyileşmenin bir miktar daha düşük kaldığı düşüncesi ise bu şekilde bir miktar kırıldı. 6 ay üst üste tahminlerin altında kaldıktan sonra Mart ayında beklentileri aşan mevcut ev satışları verisi, bu düşüncenin desteklenebilmesi açısından önem taşıdığı için yatırımcıların merceği altında yer alacak. Verinin öngörülen satış miktarından farklı bir görünüm ortaya koyması halinde hem ABD borsaları hem de Dolar’da fiyat değişimleri izlenebilir.
Euro Bölgesi – Alman IFO İş Ortamı Endeksi; Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi için Alman IFO Enstitüsü’nün yayınlayacağı endeks, piyasaların dikkatle takip ettiği göstergeler arasında yer alıyor. Euro üzerinde sert hareketlerin görülebilmesine yol açabilecek rakam, Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası tarafında atabileceği adımları etkileyebileceği için haftanın önem derecesi yüksek dataları arasında değerlendirilebilir. Almanya’nın nihai büyüme oranı verisinden sonra aynı gün açıklanacak rakamın beklentinin üzerinde gerçekleşmesi kıtanın ortak para biriminde yükselişlere zemin oluşturabilecekken, öngörüyü karşılamayacak rakamlar düşüşlere neden olabilir.
Türkiye – İmalat Güveni; Kapasite kullanım oranı verisi ile aynı anda açıklanacak olan imalat güveni verisi, Merkez Bankası’nın faiz beyanatı sonrasında yurtiçinde öne çıkan rakamlar arasında yer alıyor. Son üç aydır yükselen rakamın bu seyrini koruyup koruyamayacağı yatırımcılar tarafından masaya yatırılacakken, söz konusu data hem BIST-100 endeksinde hem de Türk Lirası’nın değeri üzerinde değişikliklere neden olabilir.
ABD – Yeni Ev Satışları; Mevcut ev satışlarının ardından bu hafta küresel piyasa katılımcılarının merceği altında yer alacak ABD’nin bir başka konut verisi de, yeni ev satışları datası olarak dikkat çekiyor. Son iki aydır tahminlerin altında kalan veri, Mart ayında beklentiden oldukça düşük bir görünüm ortaya koymuştu. Açıklanacak rakamın öngörülenden farklı bir şekilde gerçekleşmesi halinde, daha önceki konut verilerinde olduğu gibi, Dolar’ın değeri ve Wall Street endekslerinde değişimler izlenebilir.
Önemli NOT: Analizler içerisinde söz edilen beklentiler ve ekonomik verilere ilişkin beklenti rakamları, 16 Mayıs 2014 tarihinde saat 17:30’da tamamlanan çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Beklentiler analist ve ekonomistlere yapılan yeni anketler, ya da piyasa dinamiklerindeki farklılaşmalar sonucu haftanın ilerleyen günlerinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle hafta içerisinde GCM Forex Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan günlük analizlerde güncellenebilecek beklenti ve beklenti rakamlarını takip etmeniz önem taşımaktadır.
EUR/USD ANALİZİ
Geçtiğimiz hafta EURUSD paritesi üzerinde ısrarlı bir şekilde durmuş olduğumuz 1,3775 seviyesi altında haftalık kapanış gerçekleştirerek düşüşlerin devamı için önemli sinyaller vermiş ve bu hafta da bu istek ile 1,3645 seviyesine kadar gerilemiştir. EURUSD paritesinin gerilemesindeki en önemli nedenlerin başında hiç şüphesiz ki Dolar Endeksindeki yükselişler olarak ifade edilebilir. Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi’nin konuşması ile birlikte değerlenme sürecine giren Dolar Endeksi EURUSD paritesinde satış baskısının oluşumuna katkı sağladı. Bu haftaki hareketleri incelediğimizde 80,35 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştiren endeks şu sıralar 80 seviyesine yakın hareketini sürdürmektedir.
Dolar endeksini incelediğimizde 15 Eylül 2013 tarihinden beri 81,55 ile 79,05 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Özellikle endeksin daha da güçlenebilmesi için 80,52 direncinin geçilmesi gerektiğini unutmayalım. Bu şart sağlanırsa EURUSD paritesinde çok daha net düşüşler görebiliriz. Aksi takdirde EURUSD paritesi için yaşanılan bu düşüşler sonrasında tepki alımları devreye girebilir.
“D1 grafiği eklenecek”
EURUSD paritesini haftalık grafikte incelediğimizde 1,3775 seviyesi altında devam edecek haftalık kapanışın mevcut satış baskısının devamı için önemli sinyaller olabileceğini ifade edebiliriz. Böyle bir durumda 200 haftalık basit hareketli ortalama ve aynı zamanda da kanalın alt noktası olan 1,3395 destek noktasının test edilme ihtimali güçlenebilir. Bu bağlamda da EURUSD paritesi 1,3775 seviyesi altında haftalık kapanışını sürdürdüğü müddetçe yaşanılacak kısa vadeli tepki alımları, orta ve uzun vadeli satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.
NOT: EURUSD paritesinin yeniden yükselişlerde yer alabilmesi için ilk adım 1,3775 seviyesi üzerinde gerçekleştireceği haftalık kapanış, ya da 1,3395 destek noktasını test ettikten sonra gerçekleştireceği olası dönüşler olarak belirtilebilir.
Destek: 1,3645-1,3560-1,3470
Direnç: 1,3890-1,4020-1,4250
GBP/USD ANALİZİ
Uzun bir süredir (19 Ekim 2008 tarihinden itibaren) GBPUSD paritesi 1,7050 bariyeri altında hareketlerine devam etmektedir. Özellikle de bu bariyere yaklaştıktan sonra gerçekleştirmiş olduğu dönüşler dikkat çekici. Son iki haftalık hareketi incelediğimizde 1,70 seviyesine yakın hareket gerçekleştiren GBPUSD paritesindeki satış düşüncesi paritenin 1,6730 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Bu nedenle de özellikle uzun vadeli işlem gerçekleştirmek isteyen traderların bu bariyere dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü GBPUSD paritesinde 1,7050 direnci altında “Uzun Vadeli Ayı Piyasası” devam etmektedir. Ancak bu tutum düşüşlerin devamı için tek başına yeterli değildir. Bu düşüşler için teyit aramak zorundayız. Özellikle de 19 Ekim 2008 tarihinden itibaren GBPUSD paritesinin 1,7050 – 1,6735 kritik bölgeden dönüş gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Bu bağlamda da düşüşlerin teyidi için 1,6735 seviyesi altında haftalık kapanışa ihtiyacımız var. Bu şart sağlanırsa düşüşlerden bahsedebiliriz. Aksi takdirde bir müddet daha 1,6735 – 1,7050 arasında hareketler devam edebilir.
“G1 grafiği eklenecek”
GBPUSD paritesini günlük grafikte incelediğimizde 12 Kasım 2013 tarihinden itibaren devam eden yükseliş trendinde kanalın alt noktası olarak 1,6735 seviyesi göze çarpmaktadır. Bu hafta paritenin bu destek noktasını test etmesi ardından kıramaması dikkat çekicidir. Bu tutum yükseliş trendinin kısa vadeli gücünü bir kez daha göstermektedir. Genel görünüme baktığımızda 1,6735 destek noktası üzerinde günlük kapanışını sürdürdüğü müddetçe kısa vadeli yükseliş trendi devam etmek isteyebilir. Eğer parite 1,6735 altında günlük kapanış yapabilirse yukarıda ifade ettiğimiz uzun vadeli ayı piyasası devreye girmek isteyebilir ve bu tutum yeni stratejilerimizin oluşumunu sağlayabilir.
Destek; 1,6735-1,6600-1,6460
Direnç; 1,6885-1,7050-1,7200
USD/TRY ANALİZİ
Çarşamba günü 2,0614 seviyesine kadar gerileyen paritede son durumda seviye tekrar 2,08 desteği üzerinde.
Gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı değer kaybettiği bir haftayı geride bıraktık. ABD’den gelen veriler, ABD 10 yıllık tahvildeki seyir dolara güç kattı.
TL için kritik haftaya giriyoruz. 22 Mayıs’taki TCMB toplantısında faiz kararı nasıl gelecek merakla bekleniyor. Faiz indirimi gelmesi durumda TL’nin bir miktar daha cazibesini kaybetmesi mümkün, faiz indirimi senaryosunda paritenin 2,10 seviyesi altında kalıcı olması çok daha zor olacak. İndirim gelmezse önümüzdeki hafta için paritedeki seyir ABD borsalarındaki gelişmelere-ABD 10 yıllık tahvil faizindeki seyre ve gelişmekte olan ülkelere dair algının şekline göre belirlenecek.
TCMB’dan faiz indirimi gelir mi? Eğer parite 2,06 civarındaki haftayı kapatıyor olsaydı, bir ihtimal, Merkez’in eli güçlendi denilip küçük oranlı bir faiz indirimi beklenebilirdi. Fakat görünen o ki Merkez’e kur tarafından şimdilik güçlü destek yok. Asıl konu ise enflasyon. Mayıs ayında zirve yapacak enflasyon rakamı görüldükten sonra, eğer bir hareket alanı varsa Merkez Bankası bunu değerlendirmeyi haziran ayında düşünür ana fikrimiz değişmedi.
Grafikte 200 günlük hareketli ortalama olan 2,0940 seviyesi altına inilince 2,00 seviyesine doğru hareket başladı denilirken (bu konuda aceleci olunmaması gerektiğini ısrarla belirtmişken) tekrar hem 2,08 desteği üzerine çıkıldı hem de 200 günlük ortalama (yeşil çizgi) üstü test edilir hale gelindi. Paritede 2,08 üzerinde kalındığı sürece 2,15 seviyesi ilk hedef olacaktır. Arada 2,10 seviyesinin psikolojik etkisi de yadsınamaz. Bu durumda 2,08-2,10 aralığında sıkışma günlük kapanışlarla 2,10 seviyesi üzerine çıkılmasıyla sonlanırsa ilk hedef 50 günlük ortalama (kırmızı çizgi) 2,140-bir önceki zirve 2,15 seviyesi olacak. 2,08 seviyesi altında günlük kapanışlar gerçekleşirse aşağı yönde hareketlerde ilk destek 2.0650 seviyesinde olacak.
Destek: 2,0800 - 2,0650 – 2,0500
Direnç: 2.0940 - 2.1000 - 2.1500
USD/JPY ANALİZİ
Geride bıraktığımız haftada, USD/JPY paritesinde genel olarak ABD verileri ile küresel ekonomiye dair endişelerin yön gösterici olduğunu gördük. Düşüş baskılarının hakim olmasıyla beraber, paritenin kritik bölgelerde hareket ettiğini söyleyebiliriz.
Son 3 haftadır devam eden düşüş maratonuna rağmen, takibini sürdürdüğümüz ve 34 haftalık üssel (exponential) hareketli ortalamanın desteklemekte olduğu yükseliş kanalının güncelliğini koruduğunu görüyoruz. Kanalın alt noktası durumundaki 34 haftalık üssel hareketli ortalama (101,20) üzerinde, yukarı yönlü baskıların ön plana çıkması beklenebilir. Bu durumda ilk etapta 102,85 seviyesinin hedeflenmesi olasıdır. Tepki satışı olarak değerlendirmeye devam ettiğimiz düşüş hareketlerinin trend değişimine dönüştüğünü ifade edebilmemiz için ise, 101,20 seviyesi altında 2 gün art arda günlük kapanış gerçekleşmesi gerekmektedir.
Destek: 101,20 – 100,20 – 99,40
Direnç: 102,15 – 102,85 – 103,75
EUR/JPY ANALİZİ
Avrupa Merkez Bankası’nın düşük enflasyonun sürmesi nedeniyle, Haziran ayında müdahaleye hazır olduklarını belirtmesiyle Euro’nun zayıfladığı haftada, EUR/JPY paritesinin de düşüş yönlü hareket ettiğini gördük. Küresel ekonomiye dair endişelerin Yen’in değerlenmesine katkı da bulunması da, paritedeki düşüşü destekledi.
Grafiği incelediğimizde, 25 haftalık basit (simple) hareketli ortalamanın (141,04) desteklemekte olduğu ve 31 Mart 2013 tarihinden bu yana takibini sürdürdüğümüz trendin, 2 hafta önce kırılmış olduğunu görüyoruz. Kırılmanın etkisiyle yaşanan satış baskısının, 25 haftalık basit hareketli ortalama üzerinde bulunan 141,04 seviyesi altında sürmesi beklenebilir. Düşüşlerde 138,41 seviyesinin kırılması aşağı yönlü baskıları netleştirebilir. EUR/JPY paritesi için tekrar yükseliş beklentisi oluşturabilmek için ise, 25 haftalık basit hareketli ortalamanın geçilmesi gerekmektedir. Böylelikle kanala dönüş çabasını oluşturacak alıcılar cesaretlenebilir.
Destek: 138,41 – 137,00 – 135,50
Direnç: 141,04 – 142,42 – 143,60
HAM PETROL ANALİZİ
Ham petrol fiyatının, geçtiğimiz haftanın özellikle ABD stok verileri ve jeopolitik riskler olarak iki ana başlık tarafından şekillendiğini söyleyebiliriz.
Haftayı yükselişle kapatma çabasında olan ham petrol fiyatında 200 haftalık basit (simple) hareketli ortalamanın (94,40) desteklemekte olduğu kanalın takibini sürdürüyoruz. Bollinger orta bandı (99,52) kısa vadeli yön kararlarında etkili olabileceği gibi, fiyat 99,52 üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü baskıların sürmesi beklenebilir. Yükselişlerde 105,28 seviyesi hedeflenebilir. Ham petrol fiyatının düşüşüne yönelik beklentisi olan forex katılımcılarının, 105,28’in geçilememesi nedeniyle gerçekleşebilecek tepki satışlarını veya 99,52 seviyesi altında gerçekleşebilecek 2 günlük art arda günlük kapanışı görmeleri gerekmektedir.
NOT: Pazar gecesi piyasa açılışında Ham petrol fiyatları için “Rollover” olarak bildiğimiz fiyat değişimi söz konusudur. Rollover hakkında ayrıntılı bilgi almak için GCM Forex sitesinden “Yatırım Araçları” bölümünü inceleyebilirsiniz.
Destek: 99,52 – 98,57 – 97,00
Direnç: 102,63 – 103,80 – 105,28
ALTIN ANALİZİ
Altın pazartesi günü 1277 seviyesini gördükten sonra en yüksek 1308 seviyesine ulaştı, genel olarak 1300 seviyesi üzerinde kalınma çabası içinde bir hafta geride kaldı.
Alternatif piyasaların gerilediği ortamda daha güçlü bir altın beklenebilirdi. SP500 endeksi 1900 seviyesinden 1860 seviyesine, DAX 9800 seviyesinden 9600 seviyesine gerilerken, yani riskli varlıklarda gerileme yaşanırken altın bu durumu yükselmek için fırsat olarak kullanabilirdi fakat bu sefer de devreye ABD 10 yıllık tahvil piyasası girdi, riskten kaçanlar ABD tahviline sığındılar. Tahvil faizi 2,65 seviyesinden 2,47 seviyesine kadar geriledi, haftanın son günü 2,50 üzerinde seyir devam ediyor. Güvenli liman olma algısını tahvil piyasasına kaptırmış gibi görünen altın dar bir aralıkta sıkıştı.
Hisse senetleri piyasalarında gerileme, tahvile sığınma bir trend oluşturdu demek için erken. Büyük borsalarda hala yükseliş trendi korunuyor, ABD 10 yıllık tahvili için 2,50-2,70 hareket alanı olmaya devam ediyor.
Grafikte 200 günlük hareketli ortalama 1300, 50 günlük hareketli ortalama 1308 seviyesinden geçiyor. Altının her iki ortalamanın da altında seyri yükseliş için negatif. Şimdilik 1280 seviyesi altında kalmayan ama 1300 seviyesini geçip üzerinde kalmada zorlanan bir altın var. Günlük kapanışlarla 1300 seviyesi üzerinde kalınabilirse 1308-1310 seviyeleri ilk hedef olabilecek. 1285-1275 destekleri çalışan desteklerdi, 1275 seviyesi altına inilmesi durumunda ise gerileme 1250 USD seviyesine kadar devam edebilir.
Destek: 1285-1275-1250
Direnç: 1310-1315-1330
DAX30 ANALİZ
Dax30 endeksi 3 Haziran 2013 tarihinden itibaren yükseliş trendinde hareketlerine devam etmekte ve bu trend günümüzde de etkisini sürdürmektedir. Son zamanlardaki hareketlerini incelediğimizde 40 haftalık basit hareketli ortalamanın önemli bir trend göstergesi olduğunu görebiliyoruz. Şuanda bu ortalama 9171 seviyesinden geçmektedir ve yükselişlerin devamı için önemli bir seviyedir.
Genel görünüme baktığımızda 9171 destek noktası üzerinde orta ve uzun vadeli olarak yükseliş beklentimizin devam ettiğini ifade edebiliriz. Dax30 endeksi eğer 9171 destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü hareketlerini 9800 bariyeri üzerine taşıyabilir.
Kısa vadeli olarak incelediğimizde ise son iki haftanın dip noktası olarak belirttiğimiz 9405 seviyesi endeks için kritik bir destek noktasıdır. Aynı zamanda da kontrol noktası olarak da ifade edebileceğimiz bu seviye kırılmadığı müddetçe 9800 direncinin üzerinde yeni zirve seviyelerini hedefleme ihtimali güçlüdür. Endekste yeniden satış baskısı oluşabilmesi için 9405 seviyesinin kırılması gerektiğini unutmayalım. Ancak bu şart sağlanabilirse 9171 destek noktası hedeflenebilir.
Destek: 9590-9405-9171
Direnç: 9800-9900-10000
S&P500 ANALİZ
11 Kasım 2012 tarihinden itibaren S&P500 endeksi yükseliş trendinde hareketlerine devam etmekte ve günümüzde de bu trend etkisini sürdürmektedir. 34 haftalık basit hareketli ortalama da bu trendi destekler nitelikte hareketlerine devam etmekte ve şuanda da bu ortalama 1815 seviyesinden geçmektedir.
Yükselişlerin devam edebilmesi için 11 Kasım 2012’den beri etkisini hissettiğimiz “Yükseliş Trendinin” aktif bir şekilde devam etmesi önemlidir. Bu nedenle de mevcut trendde kanalın alt noktası olan 1815 üzerinde kaldığımız müddetçe parite için yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir.
Tek başına 1815 seviyesi mevcut yükselişlerin devamı için yeterli değildir. Çünkü S&P500 endeksi uzun bir süredir psikolojik bir bariyer olan 1900 direncini geçememektedir. Bu nedenle de yükselişlerin devam edebilmesi için 1815 seviyesi üzerinde kalmasına ilaveten 1900 psikolojik direnç üzerinde de hareketler gerçekleştirmesi önemlidir. (1900 üzerinde gerçekleşecek günlük kapanış, yükseliş teyidi için önemlidir) Eğer bu şart sağlanırsa 1915 ve 1940 seviyeleri gündemimizde yer alabilir. Aksi takdirde bir müddet daha 1900 – 1815 arasında hareketler görebiliriz.
Kısa vadeli olarak S&P500 endeksi incelediğimizde 1900 – 1815 bandının devam ettiğini, 1853 desteğinin ise kontrol noktası olduğunu ifade edebiliriz. Endeks için bandın alt mı yoksa üst noktası mı test edilecek sorusunun cevabı kontrol noktasına göre belirleyebiliriz.
Destek: 1853-1832-1815
Direnç: 1887-1900-1915
GCM Forex Haftalık Bülteni Hazırlayanlar:
Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN - “USDTRY ve Altın Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, Dax30 ve S&P500 Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - ”USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”
NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Etiket: Haftalık Parite ve Emtia Analizi, GCM Forex, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER, Foreks, Forex, Forex Analizleri, Forex Makaleleri, Forex Yorumları, Teknik Analiz, Temel Analiz, EUR/USD Analiz, GBP/USD Analiz, USD/TRY Analiz, USD/JPY Analiz, Ham Petrol Analiz, Altın Analiz,
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz