Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/kobitek.com/httpdocs/makale.php on line 140

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/kobitek.com/httpdocs/makale.php on line 140
13 Mart 2015 Sabah Piyasa Analizleri

13 Mart 2015 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

ABD’nin dün yayımlanan makro-ekonomik göstergeleri ile şekillenen küresel piyasalarda, ülkenin Merkez Bankası’na (FED) ilişkin beklentiler Dolar ve diğer finansal araçlar üzerinde etkili oluyor. Dün Wall Street endeksleri günü güçlü yükselişler ile tamamlarken bu sabah Asya borsalarında da alımlar öne çıkıyor. Yurtiçi piyasalarda ise Merkez Bankası ve siyaset arasındaki diyaloğun varlık fiyatlarına yansıdığını ifade edebiliriz. Haftanın son işlem gününde, Yunanistan’a ilişkin yetkili isimler tarafından yapılabilecek olası değerlendirmeler, politika yapıcıların açıklamaları ve önemli makro-ekonomik veriler izlenecek.

“FED ne zaman faiz artıracak?”

Hafta boyunca piyasaları yönlendiren en önemli faktörlerden birisi olan FED’in ne zaman faiz artıracağı sorusunun cevabı, yayımlanan veriler ile birlikte şekillenmeye devam ediyor. Dün ABD’nin perakende satış rakamlarını tahminlerin altında kalması ile birlikte piyasanın bir kısmı FED’in faiz artışını öteleyebileceği düşüncesini fiyatladı diyebiliriz. Bu paralelde Wall Street endeksleri yükseliş kaydederken, Asya borsaları da ABD piyasalarına eşlik etti. Japon Nikkei endeksi 15 yılın en yüksek seviyelerindeki rekorunu bugün yeniledi. Ayrıca Yen’in ABD’nin para birimi karşısında kayıplarını sürdürmesi de hisse senetlerine destek olurken, Ekonomi Bakanı Amari, zayıf Yen temel olarak ekonomi için pozitif şekilde konuştu. Dolar’da her ne kadar önce bir miktar gerileme olsa da, dün gün içerisinde tepki düşüşleri kaydeden Dolar endeksi sonrasında veri ile birlikte kayıplar sınırlı kaldı. Gelecek hafta 18 Mart’ta tamamlanacak FED’in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından sonra piyasalar faiz artışına ilişkin daha net ipuçları almayı umuyorlar ancak, bugün yayımlanacak ABD verileri yine Banka’ya ilişkin beklentilere yön vererek ülkenin para birimini etkileyebilir.

“Yunanistan şartları yerine getirmeli”

ABD’ye ilişkin gündemin yanında küresel piyasalar bir yandan da Yunanistan’a ait gelişmeleri izlemeye devam ediyorlar. Dün Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile reformların uygulanması konusunda bir anlaşma yapan Yunanistan’ın Başbakanı Çipras, ülkesinin borçlarının yeniden yapılandırılmasının şart olduğunu söyledi. Başbakan ayrıca, kamu borcunun yaşayabilir ve servis edilebilir gibi rol yapmaya devam edemeyiz şeklinde konuştu. Diğer tarafta Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, Yunanistan’ın daha fazla yardım alabilmesi için öncelikle mevcut kurtarma planındaki şartları yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Dün, Yunanistan’ın kreditörlerini temsil eden bir heyet Atina’ya ulaşmıştı. Bugün söz konusu heyet ile Yunan hükümet yetkililerinin ülkenin başkentinde bir ara gelerek bütçenin durumunu görüşecekler.

“Yurtiçinde tansiyon düşecek mi?”

Son haftalarda TCMB ile siyasi iktidar ve Cumhurbaşkanı arasındaki faiz tartışmanın dozunun artması, iç piyasalarda endişelerin kaynağı konumuna gelmişti. Merkez Bankası Başkanı Başçı ile Cumhurbaşkanı’nın hafta içerisindeki görüşmesinin ardından piyasaları umduğu kadar olumlu açıklamalar gelmese de, en azından liderler ile ekonomi zirvesi arasındaki gerilimin düştüğü yönündeki beklentiler hem Türk Lirası’na hem de borsaya olumlu yansıdı. Tabi ki Dolar endeksinde görülen gerileme ve Çin’de kredi büyümelerinin tahminleri aşmasının gelişen ülke varlıklarına getirdiği talebin de bu değişimlerde etkili olduğunu ifade edebiliriz.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Perakende verileri sonrasında piyasaların bir kısmı FED’in Haziran’da faiz artıracağı konusunda şüpheye düşmüş gibi görünse de, Dolar endeksi düşüşlerini sınırlı tutmayı başarmıştı. Euro ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişlemesinin olası etkilerinin fiyatlanması ile düşüş kaydederken, ABD’nin para birimindeki fiyat değişimleri Avrupa’nın ortak para birimi üzerinde de etkili oldu. Türk Lirası hem küresel gelişmeler hem de iç gündem ile bir miktar nefes aldı. Altın ABD verileri ve gelecek haftaki FOMC toplantısı öncesinde yükseliş için zemin ararken, petrol ABD’de 40 gündür süren 12 rafinerideki grevin, tarafların ön anlaşma sağlamasının ardından biteceği beklentisi ile geriledi.

Gün içerisinde İngiltere Merkez Bankası (BOE) üyelerinin konuşmaları, Kanada ve ABD’den gelecek makro-ekonomik göstergeler ile birlikte dikkat çekiyor.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Rusya – Merkez Bankası Toplantısı; Ekonomisinin büyük bir bölümü enerji ihracatına dayanan Rusya, son aylarda petrol fiyatlarındaki sert gerilemeden en çok etkilenen ülkeler arasında üst sıralarda yer alıyor diyebiliriz. Gelirleri petrol ve doğal fiyatlarındaki düşüş ile gerileyen Rusya’nın para birimi de, Dolar karşısında oldukça fazla değer kaybetmişti. Özellikle geride kalan yılın Aralık ayında USD/RUB paritesi tarihi zirvelere çıkarak piyasalarda gerilimin artmasına neden olmuştu.

Rusya Merkez Bankası (CBR) ise bu süreçte ülkenin para biriminin güvenilirliğini artırabilme ve değerini koruyabilmek adına radikal adımlar atmak zorunda kaldı. 11 Aralık’taki toplantısında Banka politika faiz oranını %9.50’den %10.50’ye çıkarsa da, piyasaları Ruble’nin değer kaybı konusunda ikna edememiş ve USD/RUB paritesi, 11 Aralık’taki 55,00 civarındaki seviyesinden 16 Aralık’ta 78,00 düzeyine kadar tırmanmıştı. CBR ise 16 Aralık’ta söz konusu kur hareketleri karşısında sürpriz bir karar ile politika faizini %17’ye çıkardığını duyurmuştu. Sonrasında ise Ruble’nin ateşinin bir miktar düştüğünü ifade edebiliriz.

Ocak ayındaki toplantısına geldiğimizde CBR piyasaları bir kez daha şaşırttı. Sürpriz sert faiz artırımının ardından bu kez politika faizini 200 baz puan indiren Banka, bu kararına gerekçe olarak, ekonominin yavaşlana riskinin, enflasyonun kontrol dışına çıkma riskinden fazla olmasını gösterdi. Rusya Merkez Bankası’nın 13 Mart’taki toplantısında faizlerde bir değişikliğe gitmesi bekleniyor. Ancak CBR’nin son kararları dikkate alındığında Banka’nın beyanatının ve özellikle USD/RUB paritenin dikkatle izlenmesi gerektiğini ifade edebiliriz. Para politikası beyanatının CBR’nin resmi web sitesinde Moskova saati ile 13:30’da, yani Türkiye saati ile 12:30’da yapılacağı belirtilmektedir.

Kanada – İstihdam Değişimi; Kanada için yoğun bir ekonomik takvim içeren geçtiğimiz haftaların ardından, ülke için Cuma günü yayımlanacak rakamlar ile birlikte yine önemli veriler göreceğimizi ifade edebiliriz. ABD’nin üretici fiyat endeksi ile aynı anda yayımlanacak olan Kanada’nı istihdam dataları, yatırımcıların merceği altındaki makro-ekonomik göstergeler arasında yer alacak. Ocak ayında yükseliş beklentilerinin aksine değişiklik göstermeyen işsizlik oranı %6.6 seviyesinde kalmayı başarırken, istihdam değişi ise aynı dönemde Kanada’da yaklaşık 35 bin kişinin istihdam edildiğine işaret etmişti. Şubat ayı için açıklanacak olan rakamların piyasa beklentilerinden farklı bir tablo çizmesi halinde, Kanada Merkez Bankası’nın (BOC) para politikasına ilişkin beklentiler fiyatlanarak ülkenin para biriminde sert hareketler görülmesine neden olabilirler.

ABD – Enflasyon Oranı (PPI); 24 Mart’ta açıklanacak tüketici fiyat endeksi (TÜFE-CPI) öncesinde, dünyanın en büyük ekonomisinde ait bilgiler verecek üretici fiyat endeksi (ÜFE-PPI) rakamları, piyasaların merceği altındaki önemli göstergeler arasında yer alacak diyebiliriz. ABD’de üretici fiyatlarındaki değişim aylık bazda, iki yıldan daha uzun bir süredir %1 seviyesinin altında gerçekleşiyor. Gıda, enerji ve ticaret kalemlerinin hariç tutularak hesaplandığı çekirdek PPI göstergesinde de durum pek farklı değil. İstihdam verilerinin nispeten toparlanma içerisinde olduğu bir dönemde, piyasalarda dikkatler ABD Merkez Bankası’nın (FED) yakından izlediği bir diğer faktör olan “enflasyon” üzerinde yoğunlaşabilir. Bu paralelde, CPI datalarından önce gelecek PPI rakamları, ABD Merkez Bankası’nın (FED) atacağı adımlar konusunda beklentilere yön verebilir.

ABD – Öncü Michigan Hassasiyeti; ABD ekonomisinin yaklaşık %70’i harcamalara dayandığı için, tüketicilerin ülke ekonomisinin geleceğine ilişkin düşünceleri büyük önem taşımaktadır. Gelecek aylara ilişkin olumlu beklentiler içerisinde olan tüketiciler daha fazla harcama yapma eğiliminde iken, olumsuz düşüncede olan tüketiciler ise tasarruf eğilimlerini yükseltirler. ABD ekonomisi için ise halkın tüketime yatkın olması ekonomik yapısı itibari ile daha olumlu bir gelişmedir. Michigan Üniversitesi’nin yaklaşık 500 tüketiciye sorduğu sorular sonucu hazırladığı anketin sonuçları, bir endeks haline getirilerek, ABD’de tüketicilerin ekonomiye olan güvenlerinin derecesini görmemizi sağlar. Genellikle ayın son Cuma günü yayımlanan nihai rakam öncesinde, ilgili ayın ortalarında açıklanan öncü gösterge, piyasalarda nihai rakama göre daha fazla etkili olabilen bir veri olarak değerlendirilebilir. Şubat ayında 95.4 olarak açıklanan Michigan hassasiyeti verisinin Mart ayına ait öncü datasının, 95.6 ile önceki aya göre artış gerçekleştirmesinin beklendiği görülüyor. Rakamın tahminin üzerinde açıklanması halinde Dolar’da yükselişler izlenebilecekken, öngörülenin altındaki rakamlar ABD’nin para biriminde düşüşlere yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 EUR Almanya WPI -0,2% -0,4%

11:00 GBP BOE Üyesi Shafik Konuşması

11:30 GBP Yapı Projesi Harcamaları 1,4% 0,4%

12:30 RUB Merkez Bankası Faiz Beyanatı 15,00% 15,00%

14:30 USD Çekirdek PPI (Aylık) (Şub) 0,1% -0,1%

14:30 USD PPI (Aylık) (Şub) 0,2% -0,8%

14:30 CAD İstihdam Değişimi (Şub) -3,5K 35,4K

14:30 CAD İşsizlik Oranı (Şub) 6,7% 6,6%

14:30 TRY Yıl Sonu TÜFE Tahmini (Mar) 6,77%

16:00 USD Öncü Michigan Hassasiyeti (Mar) 95,6 95,4

17:15 GBP BOE Üyesi Haldane Konuşması

EURUSD ANALİZİ

Haftanın son işlem günündeyiz. EURUSD paritesi dün yaşadığı yukarı yönlü çıkış sonrasında mevcut yükseliş isteğinin unutmuş, yerini düşüşlere bırakmış bir görüntüde seyrini sürdürmektedir. 1.0630 seviyesinden başlatılan aşağı yönlü baskılarla şu sıralar 1.0600 seviyesi altında hareketler gerçekleştiren EURUSD paritesi için 75 saatlik üssel hareketli ortalama önemli bir bariyer olmakla birlikte paritenin bu bariyer altında gerçekleştireceği saatlik kapanış, mevcut düşüşlerin devam edebilmesi adına önemlidir. Şu sıralar bu ortalama 1.0658 seviyesinden geçmektedir. Genel görünüm ise 1.0685 direnci altında negatif baskının devam etmesi şeklindedir.

NOT: 1 saatlik grafikte 75 saatlik üssel hareketli ortalama kullanmamızın nedeni, son dönemdeki hassasiyetle gerçekleştirilen spike’ları da baz almamız olarak kaydedilmiştir. Bu hassasiyet dikkate alınmasaydı 55 saatlik üssel hareketli ortalama dikkate alınabilirdi ve şuanda da bu ortalama 1.0630 seviyesinden geçmektedir.

Pivot: 1.0685
Destek: 1.0590-1.0555-1.0490
Direnç: 1.0645-1.0685-1.0725

GBPUSD ANALİZİ

1.5028 seviyesini geçemeyerek aşağı yönlü baskı konusunda önemli aksiyonlar alan ve bu aksiyonlarla birlikte 1.4890 seviyesinin altına sarkan GBPUSD paritesi, satıcılı seyir konusunda oldukça istekli görünümdedir. 55 saatlik üssel hareketli ortalama önemini korumakla birlikte aşağı yönlü baskı için baz alınan kritik seviye olarak kaydedilmiştir. 1.4950 olarak güncelliğini koruyan bu ortalama altında aşağı yönlü baskıların 1.4820 – 1.4780 desteklerine doğru devam etme ihtimali bir adım öndedir. 1.4950 öncesindeki ilk bariyerse 1.4900 olarak kaydedilmiştir.

Pivot: 1.4950
Destek; 1.4850-1.4820-1.4780
Direnç; 1.4900-1.4950-1.4990

USDTRY ANALİZİ

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde USDTRY kurunun tepki satışlarına kaldığı yerden devam ettiğini görmekteyiz. 2.5825 seviyesini test ettikten sonra toparlanan ve bu toparlanma ile 2.5930 seviyesine yakın hareketlerini sürdüren kur için 89 saatlik üssel hareketli ortalama olan 2.6040 seviyesi önemlidir. Kur eğer tepki satışlarına devam etmek istiyorsa bu ortalama altında saatlik kapanışını sürdürmesi gerekmektedir. Ancak böyle bir şart ile 2.5825 desteği altında hareketler görülebilir. Bu tutum 2.5585 seviyesine doğru yaşanılacak tepkilerin devam etmesi anlamında önemlidir. Aksi takdirde, yani kurun 89 saatlik üssel hareketli ortalama olan 2.6040 seviyesi üzerinde gerçekleştireceği art arda saatlik kapanışta ise tepki satışları sona erdi düşüncesi tekrar gündemimizde yer alacağı gibi 2.6170 – 2.6275 seviyelerine doğru önemli adımlar atılabilir. Bu bağlamda da haftanın son işlem gününde gözler 89 saatlik üssel hareketli ortalama olan 2.6040 seviyesindedir.

Pivot: 2.6040
Destek
: 2.5825-2.5720-2.5585
Direnç: 2.6040-2.6170-2.6275

EURTRY ANALİZİ

EURTRY paritesinde 120 ve 200 periyotluk üssel hareketli ortalamalar altındaki seyrin takibi sürüyor. Parite bugün de, dün hareketlerini sürdürdüğü 2,7400 – 2,7700 aralığında bulunuyor ve bu aralığın dışında tercihen 4 saatlik kapanışla destek bulan fiyatlamalar, daha etkili bir seyre neden olabilir. Gün içerisinde ise, 2,7700 altında düşüş baskısının bir adım önde olabileceği beklenmektedir. Gerçekleşebilecek satışlarda 2,7400 seviyesi hedeflenebilecekken, belirttiğimiz gibi bu seviye altındaki fiyatlamalar düşüş eğiliminin netlik kazanmasına destek olabilir.

Hafta ortasında yaşanan sert düşüşler sonrasında olası geri çekilmeler, 2,7400 seviyesinin sınırlayıcı etkisinden destek bulabilir. Bu durumda 2,7700 seviyesini, hedefleyebilecek yukarı yönlü hareketler görülebilecekken, bunun bir bant hareketi olmaktan çıkabilmesi için 2,7700 üzerindeki fiyatlamalar izlenmelidir. Paritede kalıcı ve etkili yükseliş beklentileri için hala hareketli ortalamalar üzerindeki 4 saatlik kapanışlara ihtiyaç duyulduğunu görmekteyiz.

Pivot: 2,7700
Destek:
2,7400 – 2,7240 – 2,7060
Direnç: 2,7590 – 2,7700 – 2,7800

USDJPY ANALİZİ

Dün ABD perakende satış rakamları sonrasında, paritenin ulaştığı 120,50 – 120,75 bandından yükselişini sürdürdüğünü gördük. Gün içerisinde, 121,00 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olabileceğine dair beklentimiz sürmektedir. Gerçekleşebilecek alımlarda 121,60 ve 121,90 seviyeleri hedeflenebilecekken, direnç noktalarının aşılması sonrasında fiyatlamaların yanı sıra, 4 saatlik kapanışların da yukarı yönlü tutumu kalıcılık açısından desteklemesi beklenmektedir. Paritede son üç gündür 121,60 seviyesinin özellikle kapanışlar üzerindeki sınırlayıcı etkisini izliyoruz. Bu tutumun devam etmesi, kısa vadeli olarak düşüş baskısının ön plana çıkmasına neden olabilir. Düşüşlerde 121,00 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin altında 120,50 – 120,75 bandı takip edilebilir ve söz konusu bölge altında peş peşe 4 saatlik kapanışlar görülmeden, etkili bir aşağı yönlü beklenti oluşturulamayacağını tekrarlayabiliriz.

Pivot: 121,00
Destek:
121,27 – 121,00 – 120,75
Direnç: 121,60 – 121,90 – 122,20

EURJPY ANALİZİ

EURJPY paritesinde 127,60 seviyesinden başlayan tepki alımlarının 129,15 seviyesi altında sınırlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Gün içerisinde, 129,15 seviyesi altındaki seyir sürdüğü müddetçe, aşağı yönlü baskıların ağırlık kazanması beklenmektedir. Gerçekleşebilecek satışlarda 128,30 ve 127,60 seviyeleri hedeflenebilir. Bu seviyeler altındaki 4 saatlik kapanışlar ise, paritenin yeni dip arayışlarında etkili olabilecek faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Paritede kısa vadede görülen ancak sınırlanan baskının etki gösterebilmesi açısından 129,15 seviyesinin aşılması ve bölgede oluşabilecek 4 saatlik kapanışlar önemlidir. Ancak genel görünümü incelediğimizde, düşüş trendi sınırlarından oldukça ayrılan paritede, olası yükselişlerin bir süre daha yeni satış baskısıyla karşılaşma potansiyelinin sürebileceğini ifade etmekte fayda var. Gün içerisinde ise bu durumun gerçekleşmesi, 130,00 ve 130,65 seviyelerinin hedeflenmesiyle sonuçlanabilir.

Pivot: 129,15
Destek: 128,30 – 127,60 – 127,00
Direnç: 129,15 – 129,60 – 130,00

AUDUSD ANALİZİ

AUDUSD paritesinde yeni haftayla birlikte görülen düşüş baskısının ardından, 0,7560 bölgesinden tepki alımlarının gerçekleştiğini gördük. Bu tutum, düşüş trendini besleyen 34 ve 50 günlük üssel hareketli ortalamaları (güncel seviyeleri sırasıyla 0,7805 ve 0,7885) tehdit etmese de, haftanın zirve bölgesinde bulunan 0,7715 trendinin yoğun bir şekilde test edilmesine neden oldu. Haftanın son işlem gününde, 0,7715 seviyesi altındaki seyir korunduğu müddetçe düşüş baskısının ön planda olabileceğine dair beklentimiz sürmektedir. Gerçekleşebilecek satışlarda 0,7645 ve 0,7560 seviyeleri, hedeflenebilecek önemli noktalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede olası toparlanma isteği durumunda 0,7715 seviyesinin bu tutuma tepkisi izlenebilir. Gün içerisinde aşılma durumunda sınırlı da olsa istisnaların yaşandığı görülse de, bu durumun ancak düşüş baskısını zayıflatma eğilimi olduğunu ifade edebiliriz. Ancak söz konusu seviye üzerindeki günlük kapanış veya kapanışlar, hareketli ortalamaların testine neden olabilir. Kalıcı beklentiler için ise, 50 günlük üssel hareketli ortalama altındaki peş peşe günlük kapanışlar izlenmelidir.

Pivot: 0,7715
Destek:
0,7645 – 0,7600 – 0,7560
Direnç: 0,7715 – 0,7750 – 0,7805

USDCAD ANALİZİ

ABD perakande satış rakamlarıyla birlikte görülen düşüş sonrasında, paritenin kırmızı ile belirttiğimiz kanal hareketini destekleme eğilimini görüyoruz. Gün içerisinde, kanalın alt bölgesini oluşturan 1,2660 – 1,2690 aralığı üzerinde tutunma durumu korunduğu müddetçe, yükseliş baskısının ağırlık kazanması beklenmektedir. Gerçekleşebilecek alımlarda 1,2800 önemli bir seviye olarak karşımıza çıkmaktadır. 1,2800 seviyesinin aşılması ve bu bölgede tekrarlanabilecek 4 saatlik kapanışlar, gerek kanalın desteklenerek üst sınırların hedeflenmesi, gerekse son zamanların en yüksek seviyelerine ulaşılmasına katkı sağlayabilir.

Olası geri çekilmelerde ise 1,2660 – 1,2690 dahilinde veya üzerindeki fiyatlamalar yeni alım baskısıyla karşılaşabilir. Bu bölgenin altına sarkmalarda ise, 1,2600 seviyesi önem kazanabilir.

Pivot: 1,2600
Destek:
1,2690 – 1,2660 – 1,2600
Direnç: 1,2770 – 1,2800 – 1,2845

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrol Perşembe günü işlemlerinde 58 dolar direncini aşıp 50 günlük hareketli ortalamaya doğru yöneldi. Fakat gün sonu kapanış bir kez daha 58 dolar direncinin altında gerçekleşti. 61 dolar seviyesinden başlayan düşüşe tepki verme çabası devam ediyor. Gün sonu kapanışla 58 dolar seviyesi aşılabilirse 50 günlük hareketli ortalama seviyesini (59,11) en yakın direnç olarak kabul edebilir, ana direnç 60,80 seviyesinde. Daha güçlü yükseliş beklentileri 50 günlük hareketli ortalamanın aşılması halinde canlanabilir. 58 dolar desteğinin kırılması halinde ise bir sonraki destek bölgesi 54 dolar seviyesinde görülüyor.

Bugün için saatlik grafikte ilk destek 56,26 seviyesinde, ilk direnç 57,53 seviyesinde görülüyor. Gün içi işlemlerde saatlik kapanışlarla 58,16 seviyesi aşılırsa 59,21 seviyesi hedeflenebilir. Yine saatlik kapanışla 55,63 seviyesinin altına inilmesi halinde ise 54,58 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 57,38
Destek:
56,26-55,63-54,58
Direnç: 57,53-58,16-59,21

HAM PETROL ANALİZİ

Uzunca bir süredir Ham Petrolün 55 günlük üssel hareketli ortalama altında negatif baskısına devam ettiğini görüyoruz. Bu düşünce yapısı, tepki alımı düşüncesinin zayıf kalmasını, aslolan düşüş trendin daha etkin devam ettiğini net bir şekilde söyleyebiliriz. Son hareketleri incelediğimizde 49.00 seviyesi altındaki hareketlerine kaldığı yerden devam eden Ham Petrol için bugün de 49.00 seviyesi önem arz etmektedir. Ham Petrol fiyatı eğer düşüşlerine kaldığı yerden devam etmek ve 46.60 – 45.80 gibi rakamlara ulaşmak istiyorsa 49.00 direnci altında kalmayı sürdürmesi gerekmektedir. 49.00 öncesindeki ilk bariyerse 48.15 olarak kaydedilmiştir.

Pivot: 49.00
Destek: 46.60-45.80-45.00
Direnç: 48.15-49.00-49.90

ALTIN ANALİZİ

Dün gerçekleştirdiği yukarı yönlü tepki alımları ile fibonacci %38.2’lik düzeltme noktası olan 1166.48 seviyesine kadar yükselen ancak devamını getiremeyen Altın, 1165.50 ile 1147.00 arasında sıkışık seyrini sürdüren bir görüntü aldı kısa vadeli işlemlerde. Haftanın son işlem gününü incelediğimizde 1147 seviyesinin altına düşemediği için tekrar bandın üst noktası olan 1165.50 seviyesine yaklaşmak isteyen Altın, analizin yazıldığı şu sıralar 1161 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Günü değerlendirdiğimizde tepki alımları tamam mı devam mı sorusunun cevabını aramaktayız. fibonacci %38.2’lik düzeltme noktası olan 1166.48 seviyesi, bu sorunun cevabı için dikkatle takip edilmelidir. Tepki alımlarının devamı için bu bariyerin geçilmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda 1172.50 ve 1178.50 gibi rakamlar test edilebilir. Aksi takdirde tekrar 1147 seviyesine doğru gerileme ve yeniden karar aşamasına geçmek isteyebilir. Bu bağlamda da haftanın son işlem gününde önce 1166.48 seviyesi daha sonra da 1147 takip edilmelidir.

Pivot: 1166.50
Destek: 1153.00-1147.00-1139.00
Direnç: 1166.50-1172.50-1178.50

GÜMÜŞ ANALİZİ

Gümüş 15,50 seviyesi üzerinde kalarak son 8 işlem gününde ara vermeden 16,87 seviyesinden 15,50 seviyesine kadar gerilemeye tepki verme çabasında.15,50 seviyesindeki destek bölgesinde düşüşe ara verilmezse bir sonraki destek 15 dolar seviyesi olarak görülüyor. 15,50 seviyesi üzerinde kalınabilirse düşüşe tepki mahiyetinde 15,50-16,08 hareketi izlenebilir.

Saatlik periyotta ilk destek 15,49 ilk direnç 15,66 seviyelerinde. Gün içinde saatlik kapanışlarla 15,75 seviyesi aşılırsa 15,90 seviyesi hedef olabilir. Yine saatlik kapanışla 15,40 seviyesinin altına inilmesi halinde ise 15,25 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 15,55
Destek:
15,49-15,40-15,25
Direnç: 15,66-15,75-15,90

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, EURJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizl.eri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

2098 kere okundu

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz