Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Bir önceki yazımda “Vergi İdaresi”ndeki hızlı değişim sürecinden bahsetmiş, 2011 yılının ilk altı ayında yapılan değişiklikleri konu almıştım. Bu yazımda ise, Türkiye’nin en hızlı değişen ve gelişen kurumu vergi idaresince Temmuz-Aralık 2011 ve bundan sonraki dönemlerde yürütülecek değişimler ve faaliyetler hakkında yazacağım…
Bunun için Gelir İdaresi’nin kullandığı sahte belge risk analiz programı kullanılacak. Program, aylık dönemler itibarıyla faal mükelleflerin, vergisel anlamda taşıdıkları riski matematiksel olarak ortaya koyan ve detaylı risk analizlerine imkân sağlayan bir bilgisayar yazılımı. Programın en önemli özelliği, halen faal olan (cari) sahte belge düzenleyicilerini ortaya çıkarabilmesi ve bu konuda caydırıcılığı en üst düzeye getirebilmesi… Program, risk kriterleri adı verilen kuralları ihlal eden mükellefleri, belirli bir formül ile puanlıyor ve alınan puanları toplayarak her mükellefin toplam risk puanını hesaplıyor.
Merak kısa adı ile geliştirilen proje uygulamaya konularak, veri ambarından alınan veriler ile riskli mükelleflerin tespiti çalışmalarına başlandı. Bu çalışmalar da son aşamaya geldi.
Yüksek oranda vergilendirilen ürünler başta olmak üzere vergi kayıp ve kaçağını önlemeye yönelik denetimler artırılacaktır.
Vergi ve diğer mali yükümlülüklerin zamanında ödenmesini sağlamak amacıyla etkin bir tahsilât sistemi oluşturulacaktır.
E-Haciz Projesi yaygınlaşacak. Gelir İdaresi bu çerçevede vergi borcu bulunanların banka hesaplarından sonra gayrimenkul ve motorlu taşıtlarına da E-Haciz uygulamasının başlatılacak.
Kurumlar arası çapraz kontrol başlıyor; Başta vergi denetimi olmak üzere, denetimlerde etkinliğin kurumlar arası çapraz kontrolü de içerecek şekilde sağlanması amacıyla kamu idarelerinin uygulama kapasitesinin geliştirilmesine yönelik çalışmalara ağırlık verilerek, idarelerin beşeri ve teknolojik altyapısı iyileştirilecektir.
“Vergiye Gönüllü Uyumu Artırmak Amacına Yönelik Çalışmalar” içinde Mükellef Hizmetleri Merkezi, vergi ile ilgili konularda yüz yüze danışma hizmeti sunmaya hazırlanıyor
Yoğun bilgi akışı başlıyor; Vergi Dairesi Uygulama Yazılımları (E-VDO) kapsamında diğer kurum ve kuruluşların otomasyon sistemleri arasında veri alışverişini sağlayacak uyumlaştırma çalışmaları devam ediyor. Bu çerçevede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Muhasebat Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Yargıtay, Türkiye İhracatçılar Meclisi, BOTAŞ, Şeker Kurumu ve Bayındırlık İskân Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kurumlarla web servis hazırlandı. Web servis aracılığı ile mükellef bilgileri ve borç bilgisi konularında bilgi paylaşımına gidilecek.
Daha Etkin Bir Tahsilât Yönetimi Kapsamındaki Çalışmalardan olan Mükelleflere ait tahakkuk ve tahsilât kayıtlarının bir arada görülmesini ve mükellefin hesap bakiyesinin güncel olarak izlenmesini sağlayacak Mükellef Cari Hesabına ilişkin ikincil mevzuat düzenleme ve sistem alt yapısının hazırlanmasına yönelik çalışmalara devam edilecektir.
Türkiye genelinde tahsilâtta etkinliği sağlamak ve mükelleflerin gönüllü uyumunu artırmak için. Borç takip sistemi kapsamında mevcut borç stokunun artmaması amacıyla cari döneme ait borçların, vergi türleri itibariyle takibi sağlanacaktır.
Vadesi geçen vergi borçlarının bankalarca da tahsil edilmesi amacıyla bankalarla görüşmeler devam etmekte olup, konuya ilişkin sistem alt yapı ve ikincil mevzuat çalışmaları sürdürülecektir.
E- haciz projesine devam edilecek, projenin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.
Trafik cezaları da artık online ödenecek; Bilgi İşlem Faaliyetleri içerisinde Trafik İdari Para Cezası Tutanak bilgilerinin elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğü’nce gönderilmesini sağlayacak web servisi hazırlanmış olup test ortamına açılmıştır. Test ortamından gerçek ortama geçilerek alınacak verilere istinaden, otomatik olarak mükellef hesabına işlenerek tahakkuk verilmesi ile ilgili çalışmalara devam edilecektir.
Araç Sürücü Bilgi Sistemi kapsamında ÖTV 2A Beyannamesi için Gelir İdaresi Başkanlığı internet vergi dairesi uygulaması üzerinden, beyannamelerin kabulü ve tahakkuk verme işlemleri için gerekli çalışmalar devam ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Gelir idaresi aramızda bulunan hat üzerinden ÖTV 2A Beyannamesi için ödeme ve araç bilgileri ile değerli kâğıt bilgilerinin tahsilâtına ilişkin bilgilerin sorgulanması için yeni bir web servisi yazılarak test ortamında açılmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün testlerini tamamlamasına müteakip gerçek verilerin de sorgulanmasının yapılması sağlanacaktır.
Elektronik defter geliyor; Elektronik Arşiv Uygulaması ile ilgili tebliğ hazırlama çalışmaları devam ediyor Mükelleflerin tutmak zorunda oldukları defterlerden yevmiye defteri ve defter-i kebirin elektronik ortamda oluşturulması, onaylanması ve istendiğinde ibraz edilmesine yönelik çalışmalar ile ilgili teknik dokümanların ve genel tebliğin oluşturulması çalışmaları tamamlanacaktır.
İnteraktif Hizmetler ihtiyaç duyan kurum ve kuruluşlarla bilgisi talep edilen mükelleflere ait vergi levhasında bulunan bilgilerin ilgili kurumla düzenlenecek protokol kapsamında hazırlanacak web servisler aracılığıyla elektronik ortamda sorgulanması veya mevcut bilginin doğrulanması amacıyla çalışmalara devam edilecektir.
Etkin Bir Vergi Yönetimi Ve Denetimi Kapsamındaki Çalışmalar içinde en dikkat çekeni KDV uygulamalarına ilişkin olarak yayımlanan Genel Tebliğlerin tek bir Genel Tebliğde toplanması projesi ile ilgili çalışmalar yapılıyor
Tüm Türkiye’de vergi sorunuza hemen cevap veren sistem geliştiriliyor; Vergi İletişim Merkezinde (444 0189) ülke genelinde vergi ile ilgili sorulara yanıt verilmesine ve ihbarların tek merkezden alınması çalışmaları devam ediyor Sicil işlemleri konusunda vergi daireleri yardım masası ve Çağrı Merkezi işlemlerinin yürütülmesi ve mükellef bilgilerinin güncellenmesine devam edilecektir.
Tütün mamulleri ve alkollü içkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi kapsamında faaliyet gösteren üretici ve ithalatçı firmaların aldıkları bandrol sayılarından ve firmaların GİB'e internet ortamında aylık olarak bildirdiği bandrol ve bandrollü ürün stok bilgilerinden hareketle gerçekleştirilen analizler sonucunda, sahada gerçekleştirilen bandrol denetimlerinin tutanakları elektronik ortamda arşivlenmeye başlandı. Arşivleme sonucu biriken bilgilerden hareketle tütün mamulleri ve alkollü içkiler sektöründe faaliyet gösteren riskli (dağıtıcı, perakendeciler de dâhil) firmalarla, bu firmaların sorunlu markaları tespit edilecek
Bir önceki yazımız ve bu yazımızda anlatılanların tamamına baktığımızda vergi idaresinde yapılan tüm çalışmaların kayıt dışı ile mücadeleyi destekleyen, mükellef idare ilişkisini kolaylaştıran ve vergi idaresini sorun değil çözüm merkezi yapma çalışmaları olduğunu görmekteyiz. Yine görüyoruz ki artık eski vergi idaresi yok teknolojiyi, bilgiyi kullanan iletişim ağı genişlemiş kontrol mekanizmaları sıkılaştırılmış yepyeni bir vergi idaresi Türkiye’nin en hızlı değişen ve gelişen kurumu olmuştur.
1967 yılı Kars doğumlu ERDAĞ, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesinden öğretmenlik formasyon eğitimi aldı...
Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İnsan Kaynakları Yüksek Lisans Programına Katıldı. Profesyonel olarak çeşitli firmalarda muhasebe, finans, dış ticaret departmanlarında üst düzey yönetici olarak çalıştıktan sonra 1999 yılından beri Konvoy Danışmanlık adlı firmasında farklı sektörlerde firmaların mali müşavirliğini, Mali danışmanlığını ve yönetim danışmanlığını yapmaktadır.
Erdağ; ayrıca muhasebe, vergi ve diğer uzmanlık konularında danışmanlıklarının yanında yaklaşık on yıldır muhtelif eğitim kurumlarında 3500’e yakın kişiye eğitimler, panel ve konferanslar vermiştir.
Erdağ’ın yayınlanmış Kitapları;
• Türk vergi sistemi
• Şirketler
• Vergi idaremiz ve denetim müessesi
• Tekdüzen hesap planı uygulamaları
• Marka tescil işlemleri
• E Ticaret
• Kayıt dışı kara para yolsuzluk
• İhracatta KDV uygulamaları
• Canözüm deryaya döndü (şiir)
• Sahibini bilen şiirler
• Duygularla söyleşi(makaleler)
Erdağ’ın ayrıca sosyal ve mesleki içerikli 150 nin üzerinde yayınlanmış makalesi ve yayın aşamasında 3 yeni kitabı bulunmaktadır
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz