Ofis aydınlatması nasıl olmalıdır?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Ofis aydınlatması nasıl olmalıdır?

Ofislerde, aydınlatma ihtiyacı, mekanda yapılan işin gerekliliğine göre farklılık gösterir. İhtiyacımız olan aydınlatma, iki yol ile sağlanır: doğal ışık ve yapay ışık. Yeşil binaların arttığı ve enerji tasarrufunun çok önemli olduğu günümüzde doğal aydınlatmanın önemi büyüktür.

Öncelikle ofis mimarisi doğal ışıktan maksimum yararlanacak şekilde tasarlanmalıdır. Kontrollü faydalanılacak doğal ışık gün içinde kullanılacak yapay ışık gereksinimini azaltacaktır. Yapay ışık farklı aydınlatma gereçlerinden elde edilir.

Ofis mekanının kullanım şekli aydınlatma sistemini ve gerekli aydınlık seviyesini belirler.

  • bekleme salonları 300 lux
  • açık ofisler 750 lux
  • toplantı odaları 500 lux  gibi
Farklı kullanım şekillerine bir örnek vermek gerekirse  :
Açık ofis düzeni ile bireysel çalışma alanı farklı düşünülmelidir. Açık ofis için genel bir aydınlatma yapılırken, mobil ofis sistemlindeki bir bireysel çalışma alanı için kişinin kontrolünde olan sadece bu alan için  bir aydınlatma sistemi düşünülebilinir.

Örneğin üzerindeki hareket sensörü ile kişi bulunduğu alandan ayrıldığında kendini kapatan ayaklı bir aydınlatma gereci sadece bu çalışma alanına özel bir sistemdir.

Kaliteli bir aydınlatma enerji tasarrufu yaparak sağlanmalıdır

Giderek gelişim gösteren LED teknolojisi, enerji tasarruflu lambalar ve aydınlatma gereçlerinin gerek gün ışığına ve zamana göre, gerekse kullanıcı ihtiyacına göre kontrolünü sağlayan aydınlatma otomasyon sistemleri ile enerji tasarrufu sağlanabilir.
Halojen, fluoresan ya da kompakt fluoresan lambaların  eco tipleri  ve  LED alternatifleri mevcuttur.
Örneğin sıkça kullanılan 35-50 W halojen lambaları, 3-4 W LED lambalar ile değiştirmek mümkündür.

Aydınlık seviyesini etkileyen bir faktör olarak duvar, tavan ve zemin renklerine de dikkat etmek gerekir. Işığı daha iyi yansıtacaklarından açık renkleri kullanmak daha verimli olacaktır.
Renklerin yansıtma katsayılarına örnek vermek gerekirse:

  • Siyah 0,05
  • Koyu kırmızı 0,10
  • Orta gri 0,20
  • Açık kahverengi 0,30
  • Açık gri 0,40
  • Gök mavi 0,40
  • Pembe,Açık yeşil 0,45
  • Açık sarı 0,70
  • Beyaz 0,80
Koyu renklerin kullanıldığı bir mekanı, açık renklerin hakim olduğu bir mekan ile aynı seviyede aydınlatabilmek için daha fazla güç tüketilecektir. Bu da daha fazla enerji tüketmek anlamına gelir.

Doğru aydınlatma mekanda yapılan iş için gerekli olduğu kadar çalışanların konforu ve sağlıkları için de gereklidir.

Ofis aydınlatması tasarımında konfor, gereklilik ve enerji tasarrufu bir arada düşünülmesi gereken etkenlerdir. 

Aydınlatma tasarımı, mimari projelerin tasarımı sırasında mimar ile beraber çalışılması gereken bir konudur ve ancak bu şekilde doğru bir çözüme ulaşılabilinir.

ücretsiz üye olun

68443 kere okundu

Etiketler:

Notre Dame De Sion, İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Ürünleri Tasarımı (terk) ve ardından geçen 20 yıllık meslek hayatının son 10 yılını mimari aydınlatma alanında geçiren Özkiper, 2008 yılından beri Association of Lighting Designers UK üyesi.

Total Aydınlatma, SITECO, CityLight ve Lumina şirketlerinde geçen kariyerinde, proje sahipleri ve/veya mimarlık firmaları tarafından aydınlatma ürünleri satıcısı firmalara yaptırılan aydınlatma projelerindeki etik ve teknik aksaklıklar üzerine uzmanı olduğu bu alana aydınlatma tasarımcısı ve danışmanı olarak dahil oldu.  Hem proje sahiplerinin, hem de satıcı firmaların adil ve sorunsuz bir işbirliği ile sadece bir iş yapmaktan öte, nitelikli bir eser kazandırmalarını sağlayarak proje ekibindeki önemli bir pozisyonun eksikliğini gideriyor. Türkiye’deki birkaç aydınlatma tasarımcısı ve danışmanından biri olarak önemli yatırımcıları temsil ediyor.

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz