Yeni elektronik tüketicisi kaliteli bir cihazın değil, kaliteli bir hizmet deneyiminin peşinde

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Yeni elektronik tüketicisi kaliteli bir cihazın değil, kaliteli bir hizmet deneyiminin peşinde

IBM’in yayınladığı “Elektronik Tüketicisi Raporu”na göre tüketiciler cihazın kendisinden çok, o cihaz ile neler yapabilecekleriyle ilgileniyorlar. Satın alacakları cihazlardan yüksek performans, ileri ve entegre hizmet almak istiyorlar. Üreticiler ise tüketicileri ellerinde tutmak için yeni işbirliği yollarını geliştirmeye, sundukları hizmetleri iyileştirmeye ve yazılım ve BT altyapılarını ilerletmeye odaklanmalılar.

IBM’in danışmanlık ayağı olan Küresel İş Değerleri Enstitüsü’nün (IBV) son yayınladığı raporu, tüketici elektroniği pazarındaki eğilimleri ve yenilikleri saptıyor. Araştırma için IBV, 5 ülkeden (ABD, Japonya, Çin, İngiltere ve Almanya) bağlantılı cihazları ve buna bağlı servislerin kullanıcısı olan 1.000 tüketiciyle görüşerek küresel bir tüketici anketi gerçekleştirdi. Buna ek olarak üretici tarafındaki ilgi, bilgi ve bakış açılarını da keşfetmek için aynı çalışmada 32 elektronik sektörü yöneticisi ve üst düzey yöneticisi ile de röportaj yapıldı.

Araştırmaya göre, bugünün elektronik pazarındaki tüketiciler kaliteli bir cihazdan çok daha fazlasını, kaliteli bir deneyim istiyorlar. Tüketiciler, cihazın kendisinden çok, o cihaz ile neler yapabilecekleriyle ilgilenirken, satın alacakları cihazlardan yüksek performans, ileri ve entegre hizmet alma beklentisindeler.

Anketin en ilginç bulgularından bir tanesi tüketicilerin çoğunluğunun aldıkları hizmet kalitesinden memnun olmadıklarını dile getirmesi. Tüketicilerden, cihazlardan ve hizmetlerden duydukları memnuniyet seviyelerine yüzde olarak puan vermelerini istediğimizde en yüksek memnuniyet seviyesi %58 olarak ortaya belirtiliyor. “Hizmet sayısından memnuniyet” seviyeleri %58, “istikrarlı hizmet alma” seviyeleri ve bundan duyulan memnuniyet %56 ve sunulan “kullanım desteğinden” memnuniyet ise % 54 seviyesinde puanlandırılıyor.

Çalışmanın dikkat çeken bir başka verisi de tüketicilerin elektronik sektöründeki üreticilerle açık bir iletişim hattı talep ettiklerini net olarak ortaya koymalarıdır. Ankette, doğrudan üreticilerle konuşmak istediklerini ve bunu online iletişim yöntemleri kullanarak yapmak istedikleri belirtiliyor. E-mail yoluyla iletişim kurmak en popüler yöntem olurken (%35), üreticinin websitesi üzerinden iletişime geçerek markayı ve üretici takip etmek (%23) iken üçüncü şahıs web siteleri (%14) ve kişisel bloglar (yüzde 6) üzerinden iletişime geçmek ise daha az popüler seçenekler olarak ortaya konuyor.

Mevcut ekonomik ortamda, şirketlerin ürünlerini farklılaştırmaları için kullanabilecekleri yöntemlerinin giderek azalması ve büyüme marjlarının düşmesi, cihaz üreticilerini yeni büyüme fırsatları aramaya itiyor. Tüm bunlar olurken aynı zamanda, giderek artan ölçüde talepkar bir tutum takınan tüketicilerle de karşı karşıya kalınıyor. Dolayısıyla, elektronik sektöründeki şirketler, bu eğilimlere cevap verirken sadece ileri teknoloji sunan ürünlere değil, aynı zamanda tüketicilerin deneyimlerini geliştirmeye yönelik hizmetler tasarlamaya odaklanmalılar. Şirketlerin geleneksel bakış açılarını değiştirmeleri gerektiğine dikkat çekilirken, araştırmada, üreticilerin bunu sağlamak için kullanabilecekleri 4 stratejiye vurgu yapılıyor: işbirliğini teşvik edecek yetenekler geliştirmek, hizmet sunumlarını iyileştirmek, yazılım ve BT altyapılarını ileri seviyelere getirmek.

Araştırmaya göre, üretici şirketler yeni fikirler ortaya atmak ve yenilikçi hizmetler sunmak için tüketiciler, çalışanlar arasında ve dış taraflarla işbirliklerini desteklemeli ve kolaylaştırmalılar ve bunu, açık işbirliği ortamı kurarak gerçekleştirmeliler. Ayrıca, verileri kullanarak tüketiciler hakkında yeni kavrayışlar edinebilir ve bu kavrayışları ürünleri, hizmetleri ve etkili pazarlama stratejileri kurmak için kullanabilirler. IBV araştırmasına göre sadece ürünler çerçevesinde değil, aynı zamanda hizmetlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve işletilmesini sağlamak, yazılım kapasitelerine odaklanmak, bağlantılı cihazlar ve ilgili hizmetlerin arkasındaki bir diğer itici güç olabilir. Şirketlerin uzun vadeli rekabetçilik hedeflerine kavuşmalarını sağlayacak bir plan kurgulamaları ve tüketici deneyimini esnek ama etkili teknik mekanizmalar aracılığıyla sağlamaları ise gelecekte tüketici kitlesini ellerinde tutmak isteyen elektronik sektöründeki şirketlere önerilen diğer yöntemler arasında yer alıyor.

IBM’in “The Connected Consumer Challenge- Extending the electronics experience through services” raporunun tamamına ulaşmak için:

http://www-935.ibm.com/services/us/gbs/thoughtleadership/ibv-connected-electonics.html

Geçmişte Gelecekte
Fiyat 82% 85%
Ürün özellikleri 79% 82%
Internet bağlantısı 63% 71%
Marka 66% 69%
Cihazın birlikte çalışabilirliği 60% 69%
Tasarım 63% 69%
İçerik/Hizmet sürekliliği 59% 68%
Müşteri Hizmetleri 59% 65%
ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
6771 kere okundu

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Daha çok yazılım üretmeliyiz
Bluetooth: Kablosuz teknolojinin mavi dişli canavarı!
Internet Telefonu - VOIP
Arama motoru türlerine göre strateji nasıl oluşturulur? -1-
PayPal ile Satış Yapmak
Sosyal Medyada 8S
Türkler sosyal evcimen oldu
CD Teknolojileri
Parmak İzi Okuyucu Sistemleri
Google Laplace’ın Şeytanı olabilecek mi?
Artık IMAP E-posta Sunucusu Kullanmalısınız
Web Mağazaları İş Modelleri
E-İMZA: E-Devlet uygulamalarını kullanmanı en güvenli, en kolay yolu
Blade Kullanıcılar Klübü Hızla Büyüyor
İşletim Sistemleri - Windows

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

İhracatta Götürü Gider Uygulaması

İhracatta Götürü Gider Uygulaması

ihracat yapan mükellefler, bu faaliyetleri ile ilgili giderlerinden belgelendirebildiklerini yasal kayıtlarına intikal ettirecekler, buna ek olarak belgelendiremedikleri giderlerine karşılık olarak da götürü gider uygulamasından yararlanabileceklerdir

OFİS VE İNSAN

Hayal Kurmanın Önemi, Hayal Etmenin Gücü ve Motivasyonu

Hayal Kurmanın Önemi, Hayal Etmenin Gücü ve Motivasyonu

Hayal Kurmanın Önemi, Hayal Etmenin Gücü ve Motivasyonu

Ev Ofis - Evden Çalışmak İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Ev Ofis - Evden Çalışmak İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Ev Ofis - Evden Çalışmak İle İlgili Sık Sorulan Sorular

İŞ DÜNYASI

21.Yüzyılın Rekabet Silahı; Müşteri İlişkileri Yönetimi

21.Yüzyılın Rekabet Silahı; Müşteri İlişkileri Yönetimi

Piyasalar işletmelerin farkında olmadan, ufak çaplı yükselmeler ile yavaş yavaş düzelmeye başlarken işletmelerde kendilerini kontrolden geçirmeye ve hatta çeki düzen vermeye başlamalıdırlar.

HUKUK / MUHASEBE

Bedelsiz kiralama işleminin Vergi Kanunları açısından değerlendirilmesi

Bedelsiz kiralama işleminin Vergi Kanunları açısından değerlendirilmesi

Mal ve hakların kiraya verilmesinde emsal değerlerden düşük, ya da bedelsiz kiralama yapılırsa ne olur? Vergi Kanunu bu konuda ne gibi yükümlülükler getiriyor?