Sanat ve turizm: Sanat Turistlerini Nasıl Çekmeli?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Sanat ve turizm: Sanat Turistlerini Nasıl Çekmeli?

Sanat ile turizm arasında nasıl bir ilişki olabileceği sorusu genellikle görmezden gelinir. Bu soruyu ısrarla görmezden gelmenin nedenlerinden birisi muhtemelen ‘Sanat’ kavramını net olarak tanımlamanın zor olmasıdır.

Popüler kültürde sanat kavramı teknik olarak ‘plastik sanatlar’ olarak tanımlanır. Bu kavram ise sadece yağlı boya, heykel ve diğer görünür konseptleri içerir.

Aslında sanat kavramı çok daha geniş bir skaladaki performansları içerir. Müzik, dans, tiyatro, mimari, şiir, olmak üzere bunların tamamı sanata dahildir.

Aslında ruhların birbiri ile iletişime geçtiği her noktada sanatı gözlemlemek mümkündür. Buna bağlı olarak sanatın sportif ve dinsel ifadesini de sanatın başka formları olarak sayabiliriz.

Konuyu biraz daha basitleştirmek adına bu yazıda kamuoyunun genel anlamda sanat olarak isimlendirdiği alanlara odaklanacağız. Bu hali ile turizmde sanat dediğimizde iki formdan bahsetmek mümkün.

  1. Kültürel boyut: Örneğin heykeller yerleştirmek, duvar boyamaları yapmak ya da sanat sergileri ile topluma güzellikler sunmak.
  2. Para karşılığı yapılan sanatsal çalışmalar.

Birçok şehir, sanatın ne kültürel boyutu ne de ticari boyutu ile ilgilenmek gereği duymamaktadır. Ama ortada bir de dünya sanatının başkenti New York var ve bu kent sanatı en büyük turizm ürününe dönüştürmeyi başarmış durumda. Tourism Tidbits olarak, yerel sanat potansiyelinizde nasıl yararlanabileceğinizi göstermek için aşağıdaki önerilerimizi sunuyoruz.

Bir envanter çıkarın. Aslında birçok toplum bildiğinden daha fazla sanatsal yeteneğe ve kaynağa sahiptir. Küçük topluluklarda bile ilginç sanatçılar görürsünüz ve bu insanlar becerilerini sizlere sergilemekten büyük mutluluk duyarlar. Bu insanlarla tanışın ve onların çalışmalarını dünyaya tanıtmak istediğinizi söyleyin.

Sanat turizmi para harcamak için niyetli olan insanları çeker. Bu alandaki çalışmalar, seyahat planlarına sanatsal ziyaretleri dahil eden insanlar genellikle çok yüksek gelir seviyesine sahiptir. Yerel bir otelde kalmak, uzun gözlem turlarına katılmak ve bolca alışveriş yapmak planlarına dahildir.

Ortak pazarlama için sanat ve turizm birlikteliğini oluşturun. Bu birlikteliğin hedefleri uluslar arası ödenekler araştırmak ve sanat ve turizm toplumları arasında bir ortaklık yaratmak olmalıdır. Her iki alan da diğerine hangi noktalarda destek verebileceğini düşünmelidir.

Konaklama tesislerini sanatı tanıtımları için kullanmaya teşvik edin. Seyahat edenlerin bütün franchise otellerde ilk şikayetleri içeri girer girmez bir tek tiplik havası koklamalarıdır. Plastik sanatlar otel lobilerine bir kendine özgülük verebilecek en önemli silahtır. Yerel sanatçıların sanatlarını konuklarınıza sergileyebilmelerinin önünü açın. Hem sanatçı kazanacak hem de otel kendisini farklılaştıracaktır.

Edebi okumaların değerini küçümsemeyin. Bu edebi toplanmalar büyüklüğüne bakılmaksızın bir topluluğa gece hayatının aktifliğini kazandırır ve sanatsal bir tat ekler. Yerel restoranlara, kafelere ve hatta otellere yerel şiir okuma günlerine sponsor olmalarını önerin. Bölgenizdeki kolej ve üniversitelerin edebiyat ve müzik, sanat bölümlerindeki profesörler ile işbirliği geliştirin. Hatta sınıflarında ürettikleri sanat ürünleri, sergiledikleri performansı işletmenize taşıyın.

Kentinizin sanat galerileri varsa bunları işletmenizde tanıtın. Eğer sanat galerisi yoksa yerel yönetimler ile anlaşarak yeni artistik değerler yaratmaya çalışın. Sanat ile turizmi bir araya getirmekteki en büyük engeller şunlardır; insanlar sergilerin nerede olduğunu bilmiyor. İnsanlar sergi zamanlarını bilmiyor. Biletleri nereden ve nasıl temin edebileceklerini bilmiyor. Yerel hayat ile ilgili rehberlik oluşturun. Dijital ya da web tabanlı enformasyon kanalları kurun.

Bağışlar toplayın. Sanat turizmini geliştirmek için bağış toplama girişiminden korkmayın. Örneğin ABD’de ve daha birçok Ülkede yerel ekonomik canlılığı ve hatta yaşam kalitesini yükseltme çabalarını fonlayan kaynaklar vardır.

Her şeyi kendiniz yapmak için zorlamayın. Mesela Küresel Duvar Sanatları ve Kültür Turizmi Örgütü ile temasa geçin. Bu örgüt, sanat ve kültürden yararlanarak kentler, sanatçılar, yerel endüstriler ve ticaret birlikleri, ekonomik kalkınma örgütleri ve turizm teşkilatlarını bir araya getirir ve kalkınmaya yardımcı olur.

İnternet adresleri aşağıdadır;

http://www.globalartsandtourism.net/global/index.html

By Dr. Peter E. Tarlow

Source: Tourism & More's 'Tourism Tidbits'

ücretsiz üye olun

9504 kere okundu

1956 Bolu Mengen doğumlu olan Adil Gürkan Darüşşafaka Lisesi ve Hacettepe Üniversitesinde öğrenim gördü. 1995 yılında, Amerikan Otelcilik sektörünün önde gelen eğitim kurumu olan AH & MA Eğitim Enstitüsünden diploma aldı.

1986 yılından bu yana Turizm ve Otelcilik endüstrisinde çalışan Adil Gürkan son 20 yılda Otellerde Genel Müdür olarak görev yaptı. Son olarak 2000’lerin başında Intercontinental zincirinin Ceylan Holding ile birlikte işlettiği Simena Tatil Köyü’nün Genel Müdürlüğünü yürüttü. 2000 yılı sonrasında turizmin sağlık ve spa alanında işletmecilik yaptı. Türkiye’de sağlık turizminin gelişmesinde önemli görevler üstlendi. Gürkan bu dönemde otellere sağlık turizmi projelerinde danışmanlık hizmeti verdi.

Adil Gürkan altı yıldan bu yana Türkiye’nin en büyük yerli otel zinciri Crystal Otellerinde üst yönetimde görev yapıyor.

Grubun CRM, Dijital Pazarlama, Kurumsal İletişim ve Eğitim çalışmalarını koordine eden Gürkan, aynı zamanda turizm ve pazarlama ile ilgili makaleler yazıyor.

Alınan eğitimler ve seminerler

  • 1996 – Fed Training -Yönetim Becerilerini Geliştirme
  • 1997 – Ricardo Semler- Maverick Konferansı
  • 1998 – Intercontinental Hotels- Küresel düşün, yerel uygula
  • 1999 – Management Center Türkiye – Liderlik Eğitimi
  • 1999 – ATSO – Satış ve pazarlama becerileri
  • 2000 – Akademi Consulting Training- Eğitimcilerin Eğitimi
  • 2001 – POYD- Lexie Griffith- Satış ve pazarlamada özgünlük
  • 2002- 2005- Scola- Kişisel gelişim eğitimleri

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz