Kurum Kültürü ve Değerleri + Rol Model olmak

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Kurum Kültürü ve Değerleri + Rol Model olmak

İşletmenizin Kurum Kültürünü oluşturmak, organizasyonunuzun; değerlerini, inançlarını ve davranış biçimlerini şekillendiren önemli bir süreçtir.

Özellikle iş dünyamızda Kurum Kültürü, tek kişilik şirketlerden öte, 2 veya daha fazla kişiden oluşan işletmelerin; Değerlerini (Dürüstlük + Saygı + Adalet + Eşitlik + Hoşgörü + Dayanışma + İşbirliği + Azim), Etik İlkelerini (Güven + Emeğe Saygı + Açıklık + Duyarlılık + Doğa ve Sera Gazı Salınımı + Düşünce / Dil / Din / Irk / Cinsiyet / Etnik Köken / Fiziksel Engellere Yönelik, Negatif Olmayan Önyargısız Yaklaşım), İnançlarını (Toplumsal Değerleri - Kişisel Menfaatlerden Üstün Tutma + Problem Çözme + Değerli Olma + Sevilme veya Çaresizlik + Değersizlik + Sevilmeme), Normlarını (Çeşitli durumlar karşısında nasıl davranılması + Ne yapılması? ve Ne yapılmaması gerektiğine dair kural olarak belirlenmiş yaklaşımlar) ve Davranış Biçimlerini (Kendine + Ekibe Güvenen / Paylaşımcı / Hoşgörülü / Saygılı Olmak + Agresif / Hırçın / Küstah / Pasif / Sessiz / Sedasız / Pısırık Olmamak) kapsayan ve sadece o kuruma özel bir kavramdır. Entelektüel sermayeniz ve marka değerinizin, temel taşıdır!

Kurum kültürü; işletmelerin sinir sistemidir ve her an için sağlıklı olması gerekir. Sağlıklı bir sinir sistemi de, 4857 İş Kanunu’na göre “İşveren Markası”nın, en önemli denge unsurudur!..

Bu kültür; İş Akış Planı + Organizasyon Şeması + Görev Tanımları ve Kurumsal Yönetim İlkeleri (Adillik + Şeffaflık + Hesap Verebilirlik + Sorumluluk) çerçevesinde, sağlıklı bir kurumiçi iletişim ve geri bildirim sistemleri ile çalışanların memnuniyetini ve iş yapma şekillerini, etkileşimlerini ve de iç ve dış paydaşlarla ilgili, karar alma süreçlerine yön verir!

Kurum kültürü; aynı zamanda çalışanların motivasyonunu (ki, iş dünyamızda motivasyon; yaptığımız işten, heyecan duymaktır. Ünlü anekdotta da belirtildiği şekilde, büyük bir mabet inşaatında çalışan işçilerden, ikisine sorulan “Ne yapıyorsunuz?” şeklindeki soruya… Birinin “İnşaatta çalışıyoruz!” şeklinde, diğerinin de büyük bir coşkuyla “Katedral inşa ediyoruz!” şeklinde cevap vermesi gibi…), aidiyet duygusunu ve genel iş tatminini de etkiler!..

Yani, kuruluşundan bugüne olan gelişmeleri takip ederek, bugünden sonrası için, sağlam bir temel üzerinde, tüm çalışanların apoletlerini kapı dışında bıraktıkları, katılımcı ve demokratik toplantılarla oluşturulan kurum kültürünüz; bir işveren markası olarak şirketinizin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olurken, zayıf bir kurum kültürü ise çatışmalara ve de verim düşüklüğüne yol açabilir. Bu nedenle, kurum kültürü, stratejik yönetim açısından da önemli bir disiplindir!

Kurum kültürü ve değerleri, sektörel rekabete saygılı olarak genellikle şu detaylardan oluşur;

1. Paylaşılan Değerler: Amaç ve hedeflerle ilgili, üst yönetim kadroları ile çalışanların, temel inançları ve de öncelikleri. Yani müşteri memnuniyeti, inovatif yenilikçilik ve sürdürülebilirlik!

2. Normlar ve Gelenekler: Çalışanların birbirleriyle olan etkileşimleri ve iletişim tarzları ile takım çalışması kapsamındaki, sorumlu iş yapma şekilleri ve de geri bildirim raporlamaları!

3. Yönetim Tarzı: Liderlerin veya üst düzey yöneticilerin nasıl davrandığı ve çalışanlarla nasıl etkileşimde bulunduğu ile ilgili, otoriter veya katılımcı yönetim tarzları gibi farklı yaklaşımlar!

4. İletişim Biçimi: Kurum kültürünün en önemli ögelerinden birisi olarak, organizasyon yapısı içindeki kapsamlı bilgi akışı ve açık iletişim yöntemleri + Paydaşlar ile kurumsal iletişim!

5. Çalışanların Rolü ve Katılımı: Çalışanların memnuniyeti, organizasyondaki rolleri, katılım seviyeleri ve kararlara dahil olma derecelerini kapsar. Özellikle mobbinge izin verilemez!

6. Ödül ve Tanımlama Sistemleri: Çalışanların motivasyonunu ve bağlılığını etkileyerek arttıracak şekilde, başarıların nasıl tanımlandığını ve ödüllendirileceğini açıklığa kavuşturur!

7. Adaptasyon ve Değişime Açıklık: Kurum veya kuruluşların değişime ve dijital dönüşüme nasıl yanıt verdiği ve yeniliklere ne kadar açık olduğunu ifade eder!

Kurum kültürü; çalışanların motivasyonunu, bağlılığını ve genel iş performansını büyük ölçüde etkiler. Sağlıklı bir kurum kültürü; iş tatmini ve verimliliği arttırır, yolsuzlukla mücadele eder!..

İşletmenizin “Kurum Kültürü” nü oluşturmak, organizasyonunuzun; değerlerini, inançlarını ve davranış biçimlerini şekillendiren önemli bir süreçtir. İşte Kurum Kültürü oluşturma adımları;

1. Vizyon ve Misyon Belirleme: Kurumun neyi başarmak istediğini ve neden var olduğunu, net bir şekilde tanımlamak, kurum kültürünüzün temelini oluşturur!

2. Değerleri Tanımlama: Kurumun sahip olduğu özel değerleri belirlemek ise, çalışanların davranışlarını etkiler ve kararlarını yönlendirir!

3. İletişim Stratejisi Geliştirme: Amaçlar ve hedefler doğrultusunda, değerlerin ve misyonun çalışanlara ulaşmasını sağlamak için, etkili bir iletişim ve geri bildirim planı oluşturulmalıdır!

4. Örnek Olma: Liderlerin ve yöneticilerin, belirlenen değerleri günlük iş akış pratiklerinde, örnek olarak sergilemesi önemli bir faktördür ve her zaman bir “B” planının olması gerekir!

5. Eğitim ve Gelişim Programları: Çalışanlara kurum kültürünü tanıtan ve bu kültürü güçlendiren, eğitim ve gelişim programları sunmak, son derece yararlı olacaktır!

6. Çalışan Katılımı: Çalışanların kültür oluşturma sürecine dahil edilmesi, bağlılıklarını artırır. Anketler veya özel arama konferansları ile görüşlerini almak, her zaman faydalı ve yararlıdır!

7. Takdir ve Ödüllendirme: Çalışanlarınızı takdir etmek ve kurum kültürünü destekleyen davranışları ödüllendirmek, bu davranışların sürdürülmesini destekler ve teşvik eder!

8. Sürekli Gözden Geçirme: Kurum kültürünüzü, yaşanan gelişmelere göre değerlendirmek ve gerektiğinde bazı güncellemeler yapmak, kurum kültürünüzün dinamik kalmasını sağlar!..

Kurum kültürünüzde, rol model olmak ise; hem bireysel hem de kurumsal olarak çok önemli bir etkiye sahiptir. İşte, bu süreçte dikkate almanız gereken, bazı çok önemli ve özel noktalar;

1. Değerleri Belirleyin ve Paylaşın: Kurumun temel değerlerini anlayın ve bunları benimseyin. Bu değerleri, davranışlarınızla örnek olarak başkalarına da aktarın. Yapıcı ve birleştirici olun!

2. Tutarlılık Gösterin: Sözleriniz ve eylemleriniz arasında tutarlılık sağlamak, güven oluşturur. Sahaya inin, ulaşılabilir olun ve kurumun kültürünü yansıtacak şekilde hareket edin!

3. İletişim Becerilerinizi Geliştirin: Açık ve etkili iletişim, fikirlerinizi ve değerlerinizi başkalarına ulaştırmanın anahtarıdır. Dinleme becerilerinizi de geliştirin; böylece diğerlerinin görüşlerine değer verdiğinizi gösterirsiniz. Zorda olsa ???? empati yapmayı, göz ardı etmeyin!

4. Pozitif Davranışları Teşvik Edin: Olumlu davranışları ve başarıları ödüllendirin. Yaratıcılığı destekleyin. Bu şekilde ekibin de, benzer bir yaklaşımlar sergilemesine yardımcı olabilirsiniz!

5. Öğrenmeye Açık Olun ve Kendinizi geliştirin: Hata yapmaktan çekinmeyin. Hatalarınızdan ders çıkararak gelişmeye odaklanın. Soru sorun. Böylece ekip arkadaşlarınızda öğrenme fırsatı elde eder. Kendi kişisel ve profesyonel gelişiminize odaklanarak, takım arkadaşlarınıza ilham verebilirsiniz. Kendinizi sürekli olarak yenilemek, kurum içinde bir rol model olmanızı sağlar.

6. Mentor Olun: Deneyimlerinizi paylaşarak başkalarına rehberlik edin. Ekibinize güvenin. Bu şekilde, hem bireylerin gelişimini destekler, hem de kurum kültürüne katkıda bulunabilirsiniz!

7. İş birliği ve Takım Çalışmasını Destekleyin: İş birliği, güçlü bir kurum kültürünün temel taşlarından biridir. Takım içinde olumlu bir atmosfer yaratmak için özel çaba gösterin!

8. Çeşitliliği Kucaklayın: Farklı bakış açılarını kabul edin ve çeşitliliği destekleyin. Bu durum, yenilikçilik ve yaratıcılığı artırır. Çalışanlarınıza ve onların görüşlerine değer verin!

9. Sürekli Geri Bildirim Sağlayın: Yapıcı geri bildirim, bireylerin ve takımın gelişimini destekler. Kurum içinde, geri bildirim verme ve alma kültürü oluşturun!

Dolayısıyla; egosunu devre dışı bırakabilen, kendi yeteneklerinin ve başarılarının farkında olan ve de “Küçük dağları ben yarattım. ????” demeyen, hatalardan öğrenmeyi teşvik ederek ekibine güvenen ve onlara da güven vererek alt kadrolarının önünü açan kişi, ideal bir rol modeldir!..
(Sn. Nihat Özbudun, Yeliz Kum Ezercan, Deniz Çağla Gençtürk ve Sedef Taşçı’ya teşekkürler!)

Sürdürülebilir bir kurum kültürü ile daha mutlu bir gelecek için…

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

353 kere okundu


Etiketler:

Ali Rıza Değer
Ali Rıza Değer

1955 İstanbul doğumlu, evli ve 1 çocuk babasıdır. Öğrenimini Kabataş Lisesi'nden sonra İ.T.İ.A. Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Marmara Üniversitesi - Maliye Bölümleri’nde sürdürdü. 

Çalışma hayatına 1973 yılında pazarlama ve halkla İlişkiler sektörlerinden başlayıp, 1977 den 2003 yılına kadar, kendi şirketlerinde devam etti. (Ajans Ardaş Reklamcılık Limited.) 

Bu alanlarda yaklaşık 30 yıl; T.İş Bankası, Paşabahçe, Aygaz, İzocam, Lombardini, Honda, Rowenta, JVC, KİP, IBM, Pimaş, Sandoz, Kaleterasit, Kalebodur, Kalekim, Kaledekor, Kalevit, Çanakkale Seramik v.s. gibi birçok şirkete, özellikle Türkiye'nin her yerinde, KKTC de ve Almanya'da, reklamcılık ve halkla ilişkiler başta olmak üzere, çeşitli hizmetler verdikten sonra, kendi isteği ile emekli oldu. 

Yurtiçinde ve yurtdışında katıldığı eğitim çalışmaları...

ISO 9001 14001 Toplam Kalite Yönetimi, Permission Marketing, Inovasyon, Motivasyon, Performans, Network Marketing, Satış ve Pazarlama Eğitimleri ile birlikte...  KKTC Girne Amerikan Üniversitesi / 118 - Y Lions Akademisi Başkanlığı ve Chicago, Indianapolis, Newyork / Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği Genel Yönetmenlik ve "Stratejik Liderlik Eğitimi" sonrasında ilaç, otomotiv ve kozmetik gibi sektörlerde Koordinatörlükler yaparak, Sivil Toplum Kuruluşlarında görevler aldı.

1980 den itibaren üyesi olduğu STK'lar ve aldığı görevler…

  • Marmara Yelken Kulübü. Yönetim Kurulu Üyeliği (2011)
  • Sporturist Su Sporları A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği (2009)
  • Caddebostan Balıkadamlar Kulübü. Üyeliği (2004)
  • Feneryolu Tenis Kulübü. As Başkanlığı ve Baş Hakemliği (1999)
  • Tenis Eskrim Dağcılık Kulübü. Üyeliği (2005)
  • Veteran Tenisciler Birliği. Üyeliği (2006)
  • Beşiktaş JK Genel Kurul Üyeliği (1986)
  • Trafik Mağdurları Dayanışma Derneği. Onursal Üyeliği
  • Türk Lions Beceri Kazandırma Vakfı. Başkan Yardımcılığı (1992) *Ethemefendi Lions Kulübü. Onursal Üyeliği
  • Sahrayıcedit Lions Kulübü. Onursal Üyeliği
  • Erenkoy Lions Kulübü. Başkanlığı (1992 - 1993)
  • Lions Akademisi. Başkanlığı (1994 - 1995)
  • Uluslararası Lions 118.Y Yönetim Çevresi. Genel Yönetmenliği *Liay.Lions İstanbul Anadolu Yakası Sosyal Hizmet Vakfı. Başk.
  • Uluslararası Lions 118.Y Federasyonu. Onur Kurulu Başkanlığı
  • Uluslararası Lions Türkiye Konfederasyonu. Konsey Üyeliği
  • Yılbak + Sporturist + Day Grup - ArGe & ArdAkademi Başkanlığı

Halen; ilaç, aşı, kozmetik, gıda, temizlik ve tanıtım sektörlerinde ki 3 şirketler grubunda; danışmanlık, eğitmenlik, koordinatörlük ve yönetim kurulu üyelikleri görevleriyle birlikte... 
Sosyal Sorumluluk Projeleri, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi & Kurumsal Sosyal Sorumluluk & Sürdürülebilirlik gibi konularda “Proje Başkanı” olarak çalışmalarına devam etmektedir.  

Reklam
Reklam

BÜYÜTEÇ

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz