Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Tıpkı sosyal hayatta aldığımız pozisyonlar, büründüğümüz roller ve verdiğimiz tepkiler gibi iş dünyasında da farklı heyecanlar duyduğumuz, farklı tutkulara sahip olduğumuz, farklı amaçlarımızın olduğu ve farklı nitelikler gerektiren bir dizi roller var. Buna da “şapka” demek yanlış olmayacak sanırım.
Girişimci için ise
süreç ve farklılıklar tabanında her şey benzer iken bir
farklılık bulunmakta. Girişimcinin de farklı şapkaları, farklı
kişilikleri var. Sonuçta girişimci de bir biyoloji ve psikoloji
toplamı. Ancak diğer rollerde bu kişilikler kendi içinde farklı
zamanlarda ortaya çıkarken, şapkaların biri giyilip diğeri
çıkarılırken; girişimci ise tüm şapkalarını aynı anda
takıyor olmalıdır. İşin zorluğu hem biyolojik hem de psikolojik
açıdan ortadadır.
Teknisyen kişilik, girişimcinin, belirlenen iş fikrine yönelik gerçekleştirilen operasyonel faaliyetleri yürütmek için ihtiyacı olan bilgilere sahip olan ve müşteri bilinci gelişmiş çalışan kişiliğidir. Bu kişilik uzun çalışma saatlerine dayanıklı, mental yorulma katsayısı düşük; ürünün müşteri ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayacak şekilde tasarlanmasından, müşterilerine ulaşmasına kadarki iş sürecinde yer alan tüm teknik konulara hakim bir kişiliktir ki, girişimciye kimseler olmasa dahi üretme imkanını verir.
Zincirlikuyu – Levent – Maslak çalışma hattında çok uygun bir yeri seçmiş, öğle yemeği konusunda yok satacak ölçüde tercih edilen bir pizza işletmecisi olalım. Müşterinin ihtiyacı olan damak tadını sağlayan, işletme için bir “asset” durumundaki pizza ustanızın bir sabah istifa söylemiyle sizi karşıladığı sahneyi düşünelim. Eğer işe yönelik teknisyen kişiliğimiz olması gerektiği kadar gelişmemiş ise Al Pacino bile derdimize deva olamayacak, zamanla müşteriler arasında “tadı bozdular” gibi söylentiler çıkacak, birkaç masa ile başlayan boşluk başabaşın altına kadar yükselecek, yeni bir usta getirene kadar kaybettiklerimiz sezon karını bulacak, belki de hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak ve “iflas” denen o soğuk duruma düşeceğiz. Buradaki küçük varsayımdan hisse: HE-MAN niteliğinde bir teknisyen kişiliğe sahip olmalı girişimci.
Yönetici/Lider kişilik
ise girişimcinin, tüm kaynaklarını en etkin şekilde kullanmasını
ve beklenen en iyi nakit akışları ile en güvenilir karlılığı
sağladığı planlamacı, stratejist, katılımcı, zamanı iyi
yöneten Napolyon kişiliğidir. Burada iletişim, insan
kaynağı bulma ve yetiştirme, sorun çözme, karar alam, risk
yönetimi, hedef oluşturma ve takip etme gibi birçok disiplin bir
arada kullanılmalıdır. Belki de girişimcinin en uzun sürede, çok
büyük kayıplar ve büyük emekler neticesinde gelişen
kişiliğidir.
Bu konudaki en kötü
varsayım ise gemisinde tayfaların içinde kaybolmuş bir kaptan
durumuna düşmektir. Apoletleri takmaya takmaya parıltısını
kaybetmiş, mesaisi işe gelmeyen çalışanın yerini doldurmakla
geçen bir “ne idüğü belirsiz” olmak yerine; savaşa giderken
mürettebata moral verecek nitelikte güçlü ve korkusuz, o durumda
dahi kitap okuyabilen ve kendi oyununu oynayan bir Napolyon olmalıdır
girişimci.
Bu iki kişiliği bile bir arada başarı ile sürdürebilmek psikolojik birçok savaşı kazanmak demektir, zordur. Buraya kadar başarı ile gelen herkes, tercih edilen bir esnaf, potansiyel bir iş adamı olmanın en altın kuralını yerine getirmiştir zaten. Kişiliklerin en değerlisi ve sonradan edinmenin ancak eğitim ve kültürel etkilenme ile sağlanabilecek olan türü ise girişimci kişiliktir. Girişimci kişilik, girişimcinin iş dünyasındaki diğer herkesten farklı olduğu noktadır, özgündür, hayalperesttir, fırsatçıdır, yenilikçidir ve riske bayılır.
Bilhassa yeni girişimciler için durum bu denli zordur işte. Hayallerini müşteri beklentileriyle birleştirerek gerçeğe dökmek ile başlayan serüven her daim üç şapkalı bir kahramana ihtiyaç duyacaktır. Tekrar belirtmekte fayda var diye düşünüyorum: En acı durum ise bu üç şapkanın da aynı anda giyilmesi zorunluluğudur. Hangi eğitim alınırsa alınsın, hangi öğreti ya da disiplin uygulanırsa uygulansın, bu daha çok psikolojik bir savaştır ve girişimci her zaman güçlü ve ayakta olmak zorundadır.
Kalkınmanın ancak “Çalışan Girişimci Napolyon”lar ile gerçekleşebileceğine olan inancım tamdır…
1982 Amasya doğumlu olan Tuğberk Seçkin, lisans eğitimini 2005 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği programı ile tamamlamıştır. Eğitiminin ardından profesyonel kariyerine başlamış, İzmir ve Manisa illerindeki çeşitli firmalarda sırasıyla “Üretim Planlama ve Lojistik” ile “Stratejik Planlama” servislerinde orta düzey yöneticilik pozisyonlarında görev almıştır.
2008 yılında İstanbul’ a gelerek özel bir danışmanlık firmasında Girişimcilik Projeleri Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmiştir. Bu görevi süresince; toplamda 38 ayrı ilde KOBİ’ ler için yönetim danışmanlığı yapmış, birçok yerel ve ulusal çapta girişimcilik projeleri yönetmiş, girişimcilik eğitimleri vermiş, bireysel girişimci adaylarına iş planı ve fizibilite danışmanlığı yapmıştır. Ayrıca bir uluslararası konferansta bildiri yayınlamış; Hatay, Tekirdağ, Bartın, Eskişehir, Bayburt, Trabzon ve Denizli illerinde Yerel Kalkınma ve İşgücü Piyasası Analizi Çalışması; Kütahya ve İstanbul’ da Kadın İşletme Geliştirme Merkezi Projesi; 17 ilde Genç Girişimcilik Projesi, 2 adet Franchising Deployment Projesi ve AVEA ile “Memleketim Anadolu İşim Teknoloji” TeknoGirişimci projesi yönetmiş; AVEA ve TOG ile 10 ilde düzenlenen “Hayatımın Fikri” projesinde eğitmen ve danışmanlık yapmış, “İşsizliğe Çözüm Girişimcilik: İstanbul ili İşsizlerin Girişimcilik Potansiyellerinin Analizi” konulu projede yer almıştır. Kariyeri boyunca sektörel çalışmalar dahil toplam 9 kitap yazmış, “Girişimcilik İklimi” dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğünü yapmış ve 2011 yılında “Best European Study Award” ödülünü almıştır.
2012 yılında ise “danışmanlığın yeni versiyonu” olarak nitelendirdiği Çizgi Dışı Girişim’i Eskişehir Anadolu Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ nde kurmuş ve geçmişten beri inandığı ve üzerine çalıştığı “Çocuk Girişimciliği”ni gerçekleştirmek için çalışmalarına başlamıştır. Sonunda Tübitak Popüler Bilim Yayınlarından çıkan “Bir Girişimcilik Yolculuğu” adıyla Türkiye’nin ilk çocuk girişimcilik kitabını okurlarıyla buluşturmuştur.
Kariyeri boyunca finansal teknolojiler alanında Paytolia, GPay, Paybrothers, Payogi, Paraturca, Payburger ve e-ticaret alanında Pharmatolia gibi markalar yaratmış ve birçoğundan milyon dolar değerlemeler ile çıkış yapmıştır.
Tuğberk Seçkin halen Payburger markası ile fintech, Agroturca ile tarım, Interzoon ile dış ticaret, Podkids ile çocuk medyası ve Hmmm ile edtech alanında faaliyetlerine devam etmektedir.
Tufan KARACA ile
A'dan Z'ye İş Planı
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz