Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/kobitek.com/httpdocs/makale.php on line 140

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/kobitek.com/httpdocs/makale.php on line 140
9 Temmuz 2014 Akşam Piyasa Analizleri

9 Temmuz 2014 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda dikkatler, bugün yayınlanacak olan son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarından çıkacak sonuçlara çevrilirken, varlık fiyatlarında dalgalı bir seyir izleniyor. Tutanaklarda ABD Merkez Bankası’nın (FED) ilk faiz artırımını ne zaman yapacağına ilişkin ipuçları aranacakken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin de Londra’da bir konuşma yapması bekleniyor.

“FOMC öncesi endeksler karışık”

Yeni güne alıcılı bir seyir ile başlayan Avrupa endeksleri, gün içerisinde kayıp ve kazanç arasında dalgalandı. FED’in politika faizini ne zaman artıracağına dair sorular varlık fiyatlarında etkili olurken, Dolar endeksinde de salımlar izleniyor. Vadeli işlemlere döndüğümüzde ise ABD’li borsalarının Çarşamba gününe hafif alıcılı bir şekilde başlamasının beklendiği görülüyor.

Parite ve emtia fiyatları tarafında ise petrol ve altın gibi varlıkların yanında, Sterlin’deki hareketler dikkat çekti. Sabah saatlerinde İngiltere için açıklanan konut fiyat endeksinin tahminlerinden daha büyük bir düşüşe işaret etmesi ada ülkesinin para birimi üzerinde baskı yaparken, altın jeopolitik risk ve ABD ekonomisine ilişkin beklentiler arasında kaldı. FED’in, ABD’deki kararsız büyüme görünümü ile faizleri daha uzun bir süre düşük tutmaya devam edeceği düşüncesi ağırlık kazanarak sarı madenin yükselişine destek verdi.

Petrol fiyatlarına dönüğümüzde, emtianın fiyatında aşağı yönlü baskının sürdüğünü ifade edebiliriz. Libya’da üretimin artacağı beklentileri brent tipi petrolü aşağı çekerken, ABD’deki stok rakamları öncesinde batı Teksas ham petrolünde de sert düşüşler izlendi.

Günün devamında ABD’ni ham petrol stok rakamları, FOMC tutanakları ve ECB Başkanı’nın konuşması piyasaların gündeminde yer alacak. Asya seansında ise piyasa katılımcılarını Perşembe sabahı yoğun bir takvim bekliyor.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

ABD – FOMC Toplantı Tutanakları; Haftanın en dikkat çekici gelişmeleri arasında yer alan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) son toplantısının yayınlanacak tutanakları, küresel piyasalar tarafından büyük bir dikkatle izlenecek. ABD Merkez Bankası (FED) 18 Haziran’da tamamlanan toplantısı sonrasında beklendiği gibi politika faiz oranını değiştirmezken, aylık tahvil alımlarını da 10 milyar Dolar azaltmıştı. Yapılan açıklamada ABD ekonomisindeki ılımlı gidişata vurgu yapılırken, konut piyasasındaki karışık görünümün altı çizilmişti. FED ayrıca ilgili toplantıda ekonomik projeksiyonlarını güncelleyerek, 2014 işsizlik oranı tahminlerini aşağı yönlü revize etmişti. FOMC toplantısının ardından bir konuşma yapan FED Başkanı Janet Yellen’ın faizlerin düşük kalmaya devam etmesi gerektiği yönündeki ifadeleri, dikkat çeken başlıklar arasında yer almıştı. Yayınlanacak tutanakların satır aralarında yatırımcılar daha çok, FOMC üyelerinin ABD ekonomisine ilişkin görüşlerini ve ilk faiz artırımının zamanına ilişkin ipuçlarını arayacaklar. Tutanaklardan, piyasa beklentilerinin aksine bir sonuç çıkacağı düşünülmese de, FED’in daha ne kadar genişlemeci para politikalarında kalabileceğine ilişkin değerlendirmeler Dolar başta olmak üzere birçok finansal araçta sert hareketlerin görülmesine neden olabilir.

Euro Bölgesi – ECB Başkanı Draghi’nin Konuşması; Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin bugün Londra’da TR saati ile 21:30’da bir konuşma yapması bekleniyor. Draghi, son ECB toplantısındaki açıklamalarında genişlemeci para politikalarını destekleyici ifadeler kullanması kıtanın ortak para biriminde kayıpların görülmesine neden olmuştu. Başkan’ın ECB’nin para politikalarına değinmesi halinde Euro’da yine sert fiyat değişimlerinin izlenmesini sağlayabileceği için ilgili konuşma yatırımcıların merceği altında yer alacak.

Japonya – Çekirdek Makine Siparişleri; Nisan ayında satış vergisinin artırılması ile 1992 yılından bu yana ilk kez vergi oranında bir yükseliş gören Japonya halkı için, hükümetin bu adımının ekonomik aktiviteler üzerindeki etkisi, hissedilir bir derecede oldu. Birçok ekonomik göstergede de söz konusu vergi artışının sonuçları görüldü. Bunlar arasında, üçüncül sanayi aktivitesi ile birlikte Perşembe sabahı açıklanması beklenen çekirdek sanayi siparişleri verisinin de bulunduğu ifade edilebilir. Satış vergisinin Nisan 2014’de artırılacağı bilgisi Japon hükümeti tarafından önceden duyurulmuştu. Bu paralelde Mart ayında çekirdek makine siparişleri önceki aya göre %19.1 oranında artış gösterdi. Vergi artışının devreye girdiği Nisan ayı için açıklanan veride ise bu oran yerini %9.1’lik düşüşe bıraktı. Mayıs ayında ise %0.9’luk bir artışa işaret etmesi beklenen verinin piyasalara olan etkisini, aynı anda açıklanacak olan üçüncül sanayi aktivitesi verisi ile birlikte değerlendirmek faydalı olacaktır. Çekirdek sanayi siparişlerinin beklentinin üzerinde bir artış kaydetmesi ülkenin borsalarında ve para biriminde fiyat değişimleri gözlemlenmesine yol açabilir.

Avustralya – İstihdam Değişimi; Avustralya Merkez Bankası (RBA) ve Banka’nın Başkanı Stevens’ın açıklamaları, geride kalan hafta ülkenin para biriminde sert harekelerin görülmesine neden olmuştu. ABD’den gelen istihdam verileri de Avustralya Doları’nın, ABD’nin para birimi karşısındaki değişimlerinde öne çıkan başlıklar arasında yer aldı. Perşembe sabahı açıklanacak olan kıta ülkesinin istihdam verileri ise, RBA’ya ilişkin beklentilerin şekillenmesine zemin oluşturabileceği için bu hafta büyük bir dikkatle izlenecek. İstihdam değişimi ve işsizlik oranı verilerinin aynı anda açıklanacak olması nedeni ile her iki rakamın piyasaya olan etkisini birlikte değerlendirmekte fayda var ancak, genel olarak istihdam değişikliği verisinin beklenti datasından farklı gerçekleşmesi halinde bu göstergenin ülkenin para biriminde daha net hareketlere neden olduğu ifade edilebilir. Mayıs ayında Avustralya ekonominde 4.8 bin kişilik istihdam kaybı olduğunu gösteren verinin ardından Haziran’da 12.3 bin Avustralyalının iş bulmuş olması bekleniyor. İki aydır %5.9’a yükselmesi beklenmesine rağmen %5.8’de kalan işsizlik oranının ise yine %5.9’a çıkacağı düşünülüyor.

Çin – Ticaret Dengesi; Asya’nın en büyük ekonomisi, açıklanan rakamlara göre son üç aydır ticaret fazlası verirken, Mart ayında başlayan seri ile söz konusu fazlanın giderek arttığı ve yine son üç aydır da beklentileri aştığı görülüyor. Mayıs ayında Çin’in ihracatı %7 artarken, ithalat ise yükseliş beklentilerinin aksine %1.6 düşüş gösterdi. Haziran ayına ilişkin beklentilere baktığımızda ülkenin 37.9 milyar Dolar dış ticaret fazlası vermiş olmasının tahmin edildiğini görüyoruz. Yayınlanacak rakamlar (ithalat ve ihracat değişim oranları dahil) piyasalarda global ekonomiye ilişkin beklentilerin yön bulmasını sağlayabileceği için etkili olabilir. Özellikle, önemli ticaret ortakları olduğu için Avustralya ve Yeni Zelanda’nın finansal araçları Çin verileri ile fiyat değişimlerine maruz kalabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

09 Temmuz 2014 Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

17:30 USD Ham Petrol Stokları -2,150M -3,155M

20:01 USD 10-Yıllık Tahvil İhalesi

21:00 USD FOMC Toplantı Tutanakları

21:30 EUR ECB Başkanı Draghi Konuşması

10 Temmuz 2014 Perşembe

02:01 GBP RICS Konut Fiyatı Dengesi 55% 57%

02:50 JPY Çekirdek Mekanizma Siparişleri (Aylık) 0,9% -9,1%

02:50 JPY Üçüncül Sanayi Aktivitesi 1,9% -5,4%

04:30 AUD İşsizlik Oranı 5,9% 5,8%

04:30 AUD İstihdam Değişikliği 12,3K -4,8K

05:00 CNY Çin İhracatları (Yıllık) 10,6% 7,0%

05:00 CNY Çin İthalat (Yıllık) 5,8% -1,6%

05:00 CNY Çin Ticaret Dengesi 37,3B 35,9B

08:00 JPY Tüketici Güveni 40,7 39,3

EURUSD ANALİZ

Piyasaların merakla beklediği FOMC tutanakları öncesinde EURUSD paritesinin 200 saatlik basit hareketli ortalama olan 1,3632 seviyesi altında hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz. Gün içerisinde 1,3630 seviyesine kadar yükselen ancak 200 saatlik basit hareketli ortalama altında hareketlerini sürdüren EURUSD paritesi TR saati ile 21:00’da açıklanacak olan FOMC tutanakları sonucu ile birlikte sert hareketlere maruz kalabilir. Özellikle de düşüşlerin daha da netleşebilmesi için 1,3575 destek noktasının aşağı yönlü kırılması gerekmektedir. Böyle bir durumda 1,3575 ve 1,3540 seviyesi hedeflenebilir. Yükselişlerde yer almak isteyen Forex katılımcılarının 200 saatlik basit hareketli ortalama üzerinde hareketlerin oluşmasını takip etmelidir.

Pivot: 1,3632
Destek:
1,3575-1,3540-1,3510
Direnç: 1,3632-1,3670-1,3710

GBP/USD ANALİZ

Gün içerisinde İngiltere’den gelen olumsuz Halifax HPI verisi ile birlikte satış baskısına maruz kalan GBPUSD paritesi 1,7145 direnci altında negatif seyrini 1,7092 seviyesine kadar devam ettirmiş ve ABD seansı açılışı öncesinde 1,7102 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir. Teknik olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,7145 direncinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe aşağı yönlü baskısına devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. EURUSD paritesi gibi GBPUSD paritesi de FOMC tutanakları sonucu ile daha sert hareketlere maruz kalabilir. Teknik olarak 1,7085 destek noktası daha önce test edilen ancak kırılamayan bir seviye olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda da özellikle düşüşlerin daha da netleşebilmesi için 1,7085 desteğinin aşağı yönlü kırılması gerekmektedir. Aksi takdirde 1,7145 – 1,7085 arası bant hareketi ile günü tamamlayabiliriz.

Pivot: 1,7145
Destek; 1,7085-1,7055-1,7015
Direnç; 1,7145-1,7178-1,7215

USD/TRY ANALİZ

ABD seansı açılışı öncesi piyasaları incelediğimizde gerek yurtiçi gerekse yurtdışı makro-ekonomik verilerin azlığı nedeniyle USDTRY kurunun 2,1270 – 2,1210 arasında sıkışık seyrini sürdürdüğünü görmekteyiz. Genel görünüm 2,1360 direnci altında USDTRY kurunda aşağı yönlü baskıların devam etmesi şeklindedir. Eğer bu şart sağlanırsa günün zirvesi 2,1210 desteği yeniden test edilebileceği gibi 2,1160 destek noktası da kırılım sonrasında test edilebilecek diğer destek noktası olarak belirlenmiştir. Günün kalanında piyasalar FOMC tutanaklarından çıkacak olan sonuçlara göre daha etkin bir fiyatlama içerisine girebilir. Bu nedenle de özellikle tutanakların açıklanması sonrasında kurun 2,1360 direnci altında kalıp kalmaması dikkatle takip edilmelidir. Genel görünüm aşağı yönlü baskının devam ettiğidir.

Pivot: 2,1360
Destek: 2,1210-2,1160-2,1080
Direnç: 2,1290-2,1360-2,1420

USD/JPY ANALİZİ

Gün boyunca zayıf veri akışının da etkisiyle sınırlı hareketler gördüğümüz USD/JPY paritesinde, FOMC öncesi Dolar endeksindeki yükselişle birlikte alımlar bir miktar ön plana çıkmış durumda. FOMC toplantı tutanaklarında faiz artırımına ilişkin açıklamalar paritede hareketliliğin daha da artmasına katkı sağlayabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, 101,67’yi geçme çabasıyla birlikte, parite 6 günün dip noktası olan 101,40 üzerinde kaldığı müddetçe, gün içerisinde yukarı yönlü baskıları ağırlık kazanması beklenebilir. 101,67 seviyesi üzerinde kalıcılık ve Dolar endeksinin yükseliş yönlü hareketler izlemesiyle birlikte, 101,89 ve 102,21 seviyelerine doğru fiyatlamalar gerçekleşebilir.

Dolar endeksindeki hareketlerin sınırlı kalması ve 101,67 bariyerinin altına doğru gerçekleşebilecek geri çekilme, düşüş eğimini destekleyebilir. Bu şartla birlikte 101,40 hedeflenebileceği gibi, satışların netlik kazanabilmesi için bu seviyenin kırılmasına ihtiyaç vardır.

Pivot: 101,40
Destek:
101,40101,20 – 100,75
Direnç: 101,89 – 102,21 – 102,40

EUR/JPY ANALİZİ

Veri akışının zayıf olmasıyla birlikte, EUR/JPY paritesinin günün geride bıraktığımız kısmında sınırlı bir hareket alanında faaliyet gösterdiğini gördük. Teknik olarak incelediğimizde, kanalın alt noktası olarak da nitelendirebileceğimiz güncel seviyesi 137,84 olan 200 günlük üssel (exponential) hareketli ortalama üzerinde yukarı yönlü baskıların hakim olabileceğine dair beklentimizi korumaktayız. Yükselişlerde 138,66’nın geçilmesi alımların netleşmesine katkı sağlayabilir.

Pariteye dair düşüş beklentileri için, 137,84 seviyesinin kırılmasını görmek gerekmektedir. Kanalın etkisini yitirmesiyle birlikte, satışların ivme kazanabileceği bu durum 136,10’lara kadar sürebilecek bir düşüş potansiyelini ortaya çıkarabilir.

Paritede düşüş beklentisi oluşturabilmek için, hem kanalın hem de bandın sona erdiğini görmek gerekmektedir. 137,84’ün kırılmasıyla gerçekleşebilecek bu durumda 136,10’lara doğru fiyatlamalar görmemiz olasıdır.

Pivot: 137,84
Destek:
138,10 – 137,84 – 137,20
Direnç: 138,66 – 139,27 – 139,67

HAM PETROL ANALİZ

Ham petrol fiyatında ABD piyasaları açılışı öncesinde artan volatiliteyle birlikte kritik seviyelerin sorgulanmakta olduğunu görüyoruz. Seans boyunca görülebilecek fiyatlamalar ve günlük kapanışın takibi, işlem stratejileri açısından belirleyici niteliktedir ve takibi önemlidir.

Teknik olarak incelediğimizde, gün içi işlemler açısından kanalın alt noktası olması nedeniyle önemli bir kıstas olan 103,00’ün kırıldığını görüyoruz. Bu şartla birlikte düşüşlerin gün içerisinde ivme kazanması beklenebilir. Düşüşlerde 102,61 ve 102,21 hedeflenebilecek seviyeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak, trendin kırılması sonucu kalıcı düşüş beklentisi oluşturmak isteyen forex katılımcılarının, kanal dışında yani 103,00 altında gerçekleşebilecek günlük kapanışı takip etmeleri gerekmektedir.

Ham petrolde yükseliş baskısının tekrar ön plana çıkabilmesi için, kanal alt noktası olarak belirttiğimiz 103,00 seviyesinin üzerinde gerçekleşebilecek hareketlerin takibi gerekmektedir. Bu şartla birlikte alımlar netlik kazanabilir.

Pivot: 103,00
Destek:
102,61 – 102,21 – 101,60
Direnç: 103,00 - 103,75104,50

ALTIN ANALİZ

Kritik FOMC tutanakları öncesinde Altın fiyatını incelediğimizde 1317,50 ile 1327,20 seviyeleri arasında hareketlerine devam etmektedir. Daha önceki analizlerimizde ifade ettiğimiz üzere 1333 – 1306 arasındaki bant hala daha önemlidir. Özellikle de orta vadeli düşüş trendinde hareketlerine devam eden Altın için kısa vadeli tepki alımları devam edecek mi sorusunun cevabını aramaktayız. Bu bağlamda da 1333 direnci geçilmediği müddetçe tepki alımlarına şüphe ile yaklaşılması gerekmektedir. 1333 direncinin geçilmesi durumunda ise 1355 seviyesine doğru tepki alımları gözlemlenebilir.

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde günün dip noktası 1317,50 destek noktası dikkatle takip edilmelidir. Aynı zamanda da 1333 – 1306 arasındaki bandın kontrol noktası olarak ifade edilebilir. Altın fiyatı bandın alt noktasını mı yoksa üst noktasını mı hedefleyecek sorusunun cevabını kontrol noktası ve FOMC tutanakları sonucu ile görebiliriz. Bu bağlamda da özellikle TR saati ile 21:00’de daha fazla dikkat etmeliyiz.

Pivot: 1317,50
Destek:
1317,50-1313-1306
Direnç: 1328,00-1333-1342

DAX30 ANALİZİ

Endeks bülten saatine kadar 9754-9805 aralığında işlem gördü. DAX30’un 9750 seviyesini kısa vadeli destek yapma ihtimali mevcut. Gün sonu kapanışla 9750 seviyesi altına inilirse Mayıs sonundan bu yana devam eden 9800-10000 bant hareketi tehlikeye girebilir. Bu durumda ilk hedef 9650 seviyesi olabilir. Aşağı yönlü baskıdan kurtulmak için endekste tekrar 9800 seviyesi üzerine çıkılmalı. Bugün gün içinde 9750 desteği üzerinde kalınırsa tekrar yukarı deneme yapıp 9820 direncine yaklaşılabilir.

Pivot : 9824
Destek
: 9750-9735-9650
Direnç: 9820-9860-9940

S&P500 ANALİZİ

SP500 analiz saatine kadar 1958-1963 seviyeleri arasında işlem gördü. Dünkü hızlı geri çekilmeden sonra sakin bir gün yaşanıyor. Bu sakinlik FOMC tutanaklarının açıklanması ile bozulabilir. Gün sonu kapanışlar 1950 seviyesi üzerinde kaldıkça kısa vadede tekrar 1977 zirvesi denenebilir. 1950 seviyesi altına inilmesi durumunda geri çekilme 1900 seviyesine kadar devam edebilir. Bugün için ilk önemli destek 1960 seviyesinde. 1960 desteği ile 1964 direnci arasında hareket yukarı yönde devam ederse 1971 güçlü direnç, 1950 güçlü destek bölgeleri görünümünde.

Pivot : 1960
Destek:
1960-1950-1938
Direnç: 1964-1971-1976

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Günlük Parite ve Emtia Analizi, GCM Forex, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER, Foreks, Forex, Forex Analizleri, Forex Makaleleri, Forex Yorumları, Teknik Analiz, Temel Analiz, EUR/USD Analiz, GBP/USD Analiz, USD/TRY Analiz, USD/JPY Analiz, Ham Petrol Analiz, Altın Analiz,

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

1264 kere okundu

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz